Μια ανεπανάληπτη εμπειρία για ζευγάρι στα Χανιά: Παρακολούθησαν λεπτό προς λεπτό την ωοτοκία μιας χελώνας Καρέτα Καρέτα

Φιλοζωικά νέα

Στις 15 Ιουνίου, ένα ζευγάρι στα Χανιά είχε την ευκαιρία να παρακολουθήσει λεπτό προς λεπτό την ωοτοκία μιας χελώνας Καρέτα Καρέτα.

Η Ναταλία και ο Βαγγέλης, που έκαναν βόλτα στο λιμανάκι του Πλατανιά, είδαν μια θαλάσσια χελώνα να βγαίνει από το νερό και να κατευθύνεται προς την άμμο. Κατάλαβαν ότι η χελώνα ετοιμαζόταν να γεννήσει τα αυγά της και κάλεσαν τον σύλλογο για την προστασία της θαλάσσιας χελώνας “Αρχέλων” για καθοδήγηση. Οι εθελοντές τούς έδωσαν οδηγίες και η Ναταλία φωτογράφισε το γεγονός, όπως φαίνεται στις φωτογραφίες.

Η διαδικασία της ωοτοκίας διήρκεσε περίπου δύο ώρες.

Το ζευγάρι και μια παρέα που βρέθηκε εκεί παρακολουθούσαν από απόσταση για να βεβαιωθούν ότι όλα θα πάνε καλά. Μετά την ωοτοκία, σημάδεψαν το σημείο με πέτρες, ενώ η χελώνα κάλυψε τα αυγά με την άμμο για να τα καμουφλάρει πριν επιστρέψει στη θάλασσα.

Αργότερα το βράδυ, ενημερώθηκε ο κ. Αργύρης Καλλιτσάκης, ο οποίος διαθέτει εταιρεία που οργανώνει ημερήσιες κρουαζιέρες στην περιοχή, και οι εθελοντές του συλλόγου “Αρχέλων” τοποθέτησαν ειδική σήμανση για να προστατεύσουν τη φωλιά μέχρι να εκκολαφθούν τα χελωνάκια.

Η Καρέτα Καρέτα είναι είδος υπό εξαφάνιση, με τους ανθρώπους και την κλιματική αλλαγή να συμβάλλουν στην μείωση του πληθυσμού τους.

Η Κρήτη είναι σημαντικός τόπος αναπαραγωγής, καθώς πολλές χελώνες γεννούν τα αυγά τους στις βόρειες παραλίες των Χανίων και του Ρεθύμνου, καθώς και στον κόλπο της Μεσαράς στο Ηράκλειο. Οι χελώνες επιστρέφουν στην ίδια περιοχή για ωοτοκία όπου γεννήθηκαν και εκκολάφθηκαν.

Η 16η Ιουνίου είναι η Παγκόσμια Ημέρα Θαλάσσιων Χελωνών, μια ημέρα ευαισθητοποίησης για αυτό το αρχαίο και εμβληματικό είδος που κολυμπάει στις θάλασσες του πλανήτη μας για περισσότερα από 100 εκατομμύρια χρόνια.

Όλες οι Ειδήσεις

Ακολουθήστε μας στο Google News

Ροή Ειδήσεων

To top