Παρέμβαση Ακρίτας για το παστούρωμα των ζώων – Τι ισχύει σύμφωνα με τη νομοθεσία

Φιλοζωικά νέα

Η βουλευτής Έλενα Ακρίτα, μαζί με 19 συναδέλφους της από το ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, έχουν καταθέσει μια ερώτηση στη Βουλή που επισημαίνει την ανάγκη να τηρηθεί η νομοθεσία που απαγορεύει το σκληρό “παστούρωμα” των ζώων. Η ερώτηση αναφέρεται στο γεγονός ότι η πρακτική αυτή συνιστά σοβαρή μορφή κακοποίησης των ιπποειδών και άλλων παραγωγικών ζώων.

Η ερώτηση περιλαμβάνει επίσης συγκεκριμένα θέματα προς τους υπουργούς Εσωτερικών και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Ζητείται η ενημέρωση σχετικά με το εάν υπάρχει αρμόδιος ελεγκτικός φορέας για την επιβολή της νομοθεσίας και αν διενεργούνται έλεγχοι μετά τις καταγγελίες των πολιτών. Επιπλέον, ρωτά εάν η κυβέρνηση σκοπεύει να θεσπίσει οικονομικά κίνητρα για την κατασκευή υψηλότερης περίφραξης που θα εξασφαλίζει τον περιορισμό της κίνησης των ζώων χωρίς να υποφέρουν.

Συνοψίζοντας, η ερώτηση επισημαίνει τη σοβαρότητα του ζητήματος και ζητά δράση από την κυβέρνηση για την προστασία των ζώων από αυτή την απάνθρωπη πρακτική.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο:

Προς: Την κ. Υπουργό Εσωτερικών

Τον κ. Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων

Θέμα: Το απάνθρωπο παστούρωμα των ζώων πρέπει να σταματήσει οριστικά

Νόμος του κράτους είναι από τις 18/09/2021, οπότε και δημοσιοποιήθηκε σε ΦΕΚ, ο Νόμος 4830/2021, ο οποίος στην παράγραφο 1 στο άρθρο 24 απαγορεύει το παστούρωμα όλων των ειδών των ζώων και κατατάσσει αυτή την παράνομη πρακτική στις κακοποιήσεις προβλέποντας ποινές φυλάκισης και υψηλά πρόστιμα, ένα πάγιο αίτημα της φιλοζωικής κοινότητας.

Το παστούρωμα (ή μπαστούρωμα ή περδούκλωμα ή περδούκλι) είναι μια “τεχνική” που χρησιμοποιείται εδώ και πολλά χρόνια σε όλη την Ελλάδα. Αφορά το δέσιμο των ποδιών των ζώων μεταξύ τους ή του κεφαλιού με τα πόδια των ζώων, προκειμένου να μην αποδράσουν από τον χώρο που φυλάσσονται. Πρόκειται για μια διαδικασία ιδιαιτέρως επώδυνη και συνιστά βαρύτατη μορφή κακοποίησης καθώς τα ζώα δένονται από πολύ μικρές ηλικίες –οι κτηνοτρόφοι δένουν τα πόδια των ζώων εκτροφής αμέσως μετά τον απογαλακτισμό τους- και περνούν όλη τους την ζωή αντιμετωπίζοντας μεγάλες δυσκολίες στην παραμικρή τους κίνηση. 

Τα εξαρθρήματα, τα κατάγματα, οι τενοντίτιδες, οι βαθιές πληγές στο δέρμα λόγω της τριβής με το σχοινί που ενίοτε καταλήγουν σε ακρωτηριασμό του άκρου και η απαράδεκτη συνολικά ποιότητα ζωής των άτυχων ζώων είναι όλες οδυνηρές συνέπειες του παστουρώματος.

Επειδή:

– Ο Νόμος 4830/2021 “Νέο πλαίσιο για την ευζωία των ζώων συντροφιάς – Πρόγραμμα «AΡΓΟΣ» και λοιπές διατάξεις” είναι ξεκάθαρος, ορίζοντας ρητά στην περίπτωση α΄ της παρ. 1 του Άρθρου 24 πως: “[…]1. Με την επιφύλαξη ειδικότερων διατάξεων της ευρωπαϊκής και εθνικής νομοθεσίας, καθώς και της υποπερ. (βαγ) της περ. β’ της παρ. 5 του άρθρου 10, απαγορεύονται:

(α) η κακοποίηση, η κακή και η βάναυση μεταχείριση οποιουδήποτε είδους ζώου, όπως ιδίως ο δραστικός και ο μη ιατρογενής περιορισμός της φυσιολογικής κίνησης, όπως ενδεικτικά η ιπποπέδη, […]”

– Για τους παραβάτες της άνω διάταξης και πάλι ο Ν. 4830/2021 προβλέπει στην παρ. 2 του άρθρου 34 “ποινή φυλάκισης τουλάχιστον ενός (1) έτους και χρηματική ποινή μέχρι τριακόσιες εξήντα (360) ημερήσιες μονάδες, το ύψος εκάστης των οποίων ορίζεται από δέκα (10) έως πενήντα (50) ευρώ.”

– Παρά την ψήφιση του Ν. 4830/2021, καταγράφονται συχνά περιστατικά διαιώνισης της απαρχαιωμένης αυτής μεθόδου, κυρίως στα νησιά λόγω της ιδιομορφίας του εδάφους. 

– Το παστούρωμα συνιστά “τεχνική” που δεν μπορεί πλέον να χαρακτηριστεί ως παραδοσιακή, παρά μόνο ως παράνομη, αφού αντίκειται από κάθε άποψη στις διεθνείς αρχές της ευζωίας των ζώων.

Ερωτώνται οι αρμόδιοι Υπουργοί:

1) Υπάρχει αρμόδιος ελεγκτικός φορέας ή μηχανισμός που να έχει επιφορτιστεί με τον έλεγχο της τήρησης ή μη των σχετικών με το παστούρωμα διατάξεων του Ν. 4830/2021; 

2) Διενεργούνται επί της ουσίας έλεγχοι μετά τις καταγγελίες των πολιτών που βλέπουν το φως της δημοσιότητας;

3) Προτίθεται η κυβέρνηση να θεσπίσει οικονομικά κίνητρα, προκειμένου να κατασκευάσουν οι κτηνοτρόφοι υψηλότερη περίφραξη, που θα εξασφαλίζει τον περιορισμό της κίνησης των ζώων χωρίς τον βασανισμό τους;

4) Σκοπεύει το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης να εκπονήσει ένα πρόγραμμα ενημέρωσης και επιμόρφωσης των κτηνοτρόφων σχετικά με την αδιαπραγμάτευτη αναγκαιότητα να μπει τέλος σε αυτή τη βάρβαρη μέθοδο;

Όλες οι Ειδήσεις

Ακολουθήστε μας στο Google News

Ροή Ειδήσεων

To top