Δελφίνια: Όσα δεν ήξερες για τα εξυπνότερα πλάσματα μετά τον άνθρωπο

Πρόσωπα

Ήξερες ότι τα δελφίνια ανήκουν στην δεύτερη σειρά ως τα πιο έξυπνα πλάσματα στον κόσμο; Κι όμως, αυτό είναι επιβεβαιωμένο από τις επιστημονικές έρευνες που δείχνουν πως τα δελφίνια διαθέτουν νοημοσύνη και μάλιστα τη χρησιμοποιούν στην καθημερινή τους ζωή.

Οι έρευνες για τα δελφίνια

Μέχρι σήμερα, οι έρευνες αυτό δείχνουν και έχει αποδειχτεί από τη συμπεριφορά τους, ως παρόμοια αντίδραση με αυτή του ανθρώπου. Σύμφωνα με έρευνες, ο εγκέφαλος ενός δελφινιού, έχει πολλά χαρακτηριστικά που σχετίζονται με την ύπαρξη ανώτερων ενστίκτων. Αν με ρωτάς, θεωρώ ότι συχνά ένα ζώο μπορεί να φερθεί πιο έξυπνα ακόμη και από εμάς τους ίδιους, γιατί έχουν πολύ ισχυρό ένστικτο, ανεπτυγμένες τις αισθήσεις τους και έχουν μάθει να επιβιώνουν έξω στη φύση. Όπως αναφέρουν οι Times του Λονδίνου, οι επιστήμονες πιστεύουν πως είναι ανώφελο να κρατούνται φυλακισμένα σε ενυδρεία, τόσο έξυπνα πλάσματα σαν τα δελφίνια και πως καλό θα ήταν να τα αφήνουμε να αναπτύσσουν τις δεξιότητές τους.

«Πολλοί εγκέφαλοι δελφινιών είναι μεγαλύτεροι από τους δικούς μας και, αναλογικά με το μέγεθος του σώματός τους, έρχονται δεύτεροι μετά τους ανθρώπινους» είχε αναφέρει η ζωολόγος Λόρι Μαρίνο σε πανεπιστήμιο στην Ατλάντα.

Σε μια έρευνα της, έχει χρησιμοποιήσει τους εγκεφάλους των δελφινιών και έχει συγκρίνει με άλλα πλάσματα, όπως ο άνθρωπος και οι πίθηκοι. Οι επιστημονικές μελέτες που προηγήθηκαν έδειξαν ότι τα δελφίνια έχουν την ικανότητα να αληλλεπιδρούν με τον άνθρωπο μέσω των ηχητικών κλικ και των υπερήχων που παράγονται. Έτσι, δεν θα εκπλαγείτε αν συχνά δείτε δελφίνια να μιλούν και να συνεννοούνται με τους εκπαιδευτές τους. Τα αποτελέσματα της έρευνας έδειξαν ότι τα δελφίνια είναι πιο έξυπνα από άλλα ζώα, χάρη στον σύγχρονο και προχωρημένο εγκέφαλο τους και ζουν σε κοινωνίες που  το μυαλό μετράει πολύ.

Δελφίνια και εξυπνάδα

Άλλη μια μέθοδος, από την καθηγήτρια ψυχολογίας, Νταϊάνα Ράις,  του κολεγίου Χάντερ του Πανεπιστημίου της Ν.Υόρκης, απέδειξε ότι τα δελφίνια μπορούν να δουν διάφορα μέρη του σώματος τους, μπροστά από έναν καθρέπτη και επίσης έχουν και την δική τους συμβολική γλώσσα. Το ξέρουμε ότι ακούγεται παράλογο για ένα ζώο να… καθρεφτίζεται στον καθρέφτη, αλλά όταν πρόκειται για τόσο έξυπνα ζώα όπως τα δελφίνια μην σας κάνει εντύπωση. Άλλωστε μην ξεχνάμε πως τα ζώα όπως και οι άνθρωποι, ζουν οργανωμένα σε κοινωνίες, ιεραρχούν τα μέλη των κοινωνιών τους, έχουν αρχηγούς, συνεργάζονται και δουλεύουν ομαδικά όπως ακριβώς και οι άνθρωποι και μάλιστα με μεγάλη οργάνωση.

Άλλες εκδοχές για τη μελέτη των δελφινιών, λένε πως μπορούν να λύσουν δύσκολα προβλήματα, έχουν την δυνατότητα να συνεργαστούν, να εκδηλώσουν συναισθήματα και να επιβιώσουν μόνα τους. Οι θεραπευτές, μάλιστα προτρέπουν τους ασθενείς να κολυμπάνε δίπλα σε δελφίνια και να τα αγγίζουν, παίζοντας μαζί τους και ελευθερώνοντας ταυτόχρονα το μυαλό και το σώμα τους από τις βασανιστικές σκέψεις και τις έγνοιες. Είναι θεραπευτικά ζώα και συχνά θα δούμε γιατρούς να προτείνουν στα δελφίνια τη λύση αυτή ειδικά όταν πρόκειται για μικρά παιδιά και την ψυχική και σωματική τους υγεία. Ανάλογα με τη κάθε διαταραχή και τον βαθμό της, οι θεραπευτές μπορούν να εργάζονται εξατομικευμένα πάνω στις συμπεριφορές, την ομιλία ή τις κινητικές δεξιότητες του ατόμου. Η επαφή με το παράξενο αυτό πανέμορφο ζώο μπορεί να απαλύνει τον πόνο, να σε βοηθήσει να διώξεις τις κακές σκέψεις και να βοηθήσει στην πορεία της θεραπείας σου.

Πόσο υπέροχα πλάσματα και πόσα πολλά έχουν να μας διδάξουν.

Όλες οι Ειδήσεις

Ακολουθήστε μας στο Google News

Ροή Ειδήσεων

To top