Διανοούμενοι και συγγραφείς που είχαν τρέλα με τις γάτες και υποκλίθηκαν στο μεγαλείο τους

Πρόσωπα

Στις μέρες μας τα κύματα ζωοφιλίας αυξάνονται όλο και περισσότερο, οι τρόποι καλής συμπεριφοράς και αλληλεγγύης επιτάσσουν την αγάπη και φροντίδα των ανυπεράσπιστων και αδέσποτων ζώων και ο κόσμος έχει ευαισθητοποιηθεί πολύ σε σχέση με το παρελθόν. Το πρόβλημα με τα αδέσποτα ειδικά στους μεγάλους Δήμους, τα ζωάκια που έχουν κακοποιηθεί και ομαδοποιούνται σε δομές φιλοξενίας και οι σύλλογοι ζωόφιλων έχουν βοηθήσει πολύ στο να ευαισθητοποιηθούμε απέναντι στα ζώα και στα δικαιώματά τους. Φυσικά, στην άλλη μεριά της ιστορίας υπάρχει πολύς κόσμος που θεωρεί πως άλλα ζητήματα είναι προτεραιότητά μας ως χώρα και που είναι πολυτέλεια να ασχολούμαστε με τα αδέσποτα. Αυτό που έχουμε να πούμε εμείς, είναι πως η φροντίδα ενός ανυπεράσπιστου ζώου δεν είναι θέμα ζωοφιλίας, αλλά θέμα απλής ανθρωπιάς και πως είναι ευθύνη όλων μας. Πηγαίνοντας τώρα λίγο πιο πίσω στην ιστορία, συγκεντρώσαμε τους πιο δημοφιλείς διανοούμενους συγγραφείς που είχαν λατρεία με τις γάτες και σας τους παρουσιάζουμε στο παρακάτω αφιέρωμα.

Ζαν Κοκτώ

“Αγαπώ τις γάτες επειδή απολαμβάνω το σπίτι μου και σιγά σιγά μετατρέπονται στην ορατή ψυχή του”. Αυτή είναι μία από τις πολύ γνωστές φράσεις του διάσημου Γάλλου συγγραφέα που έχουν μείνει στην ιστορία. Ήταν μάλιστα ιδρυτικό μέλος συλλόγου για γάτες, κάτι που δεν ήταν τόσο συχνό φαινόμενο για την εποχή εκείνη. Ο Ζαν Κοκτώ δεν είναι ο μόνος διανοούμενος άνθρωπος της τέχνης που αγαπούσε τα ζώα και είχε κόλλημα με τις γάτες, αλλά σίγουρα είναι από τους σημαντικότερους. Το πιο “τρελό” του χόμπι ήταν να χρηματοδοτεί ο ίδιος παραστάσεις και σόου με πρωταγωνιστές τα αγαπημένα του τετράποδα.

Ζαν Πωλ Σαρτρ

Άλλος ένας σπουδαίος φωτεινός άνθρωπος που λάτρευε τις γάτες, ήταν ο Ζαν Πωλ Σαρτρ. Μάλιστα ο ίδιος είχε απαθανατιστεί με γάτες και τα στιγμιότυπα είναι μέχρι σήμερα απολαυστικά. Η πηγή της έμπνευσής του ήταν οι ίδιες οι γάτες και μάλιστα ο ίδιος υπάρχει σε φωτογραφία επί το έργον που ενώ γράφει κρατά αγκαλιά μια γατούλα, η οποία όπως θα δεις ποζάρει κιόλας στο φακό.

Έρνεστ Χέμινγουεϊ

“Μια γάτα έχει απόλυτη συναισθηματική ειλικρίνεια: τα ανθρώπινα όντα, για τον έναν ή τον άλλο λόγο, μπορεί να κρύβουν τα συναισθήματά τους, αλλά μια γάτα δεν τα κρύβει”. Η ατάκα του Χέμινγουει για τις γάτες έχει αφήσει ιστορία. Μάλιστα ήταν ένας από τους διανοούμενους της λίστας μας που είχε μια γατούλα με μια μικρή χαριτωμένη ιδιαιτερότητα. Η γάτα του είχε έξι αντί για πέντε δάκτυλα και ο ίδιος τη λάτρευε και μιλούσε πάντα για εκείνη. Το όνομα της ήταν “Χιονόμπαλα” ή αλλιώς “Sowball” λόγω του χρώματός της και όταν εκείνη έκανε μωράκια, το θέαμα ήταν φοβερό. Κάποιοι από τους απογόνους του Snowball είχαν επίσης έξι δάκτυλα και έμεινε στην ιστορία πως οι εξαδάκτυλες γάτες λέγονται αλλιώς “οι γάτες του Χέμινγουεϊ”!

Γουίλιαμ Μπάροουζ

Τελευταίος και μη εξαιρετέος! Ο Μπάροουζ ήταν λάτρης των τετράποδων κατοικίδιων και όπως έλεγε η γάτα δεν είναι ένα ζώο που προσφέρει υπηρεσίες, η γάτα προσφέρει τον ίδιο τον εαυτό της. Λάτρευε τα γατάκια και τα αποκαλούσε συντρόφους ψυχής. Αν θέλετε τη γνώμη μας, συμφωνούμε απόλυτα μαζί του και η επαφή με τα τριχωτά μας κατοικίδια είναι σίγουρα θεραπευτική για την ψυχή μας.

Όλες οι Ειδήσεις

Ακολουθήστε μας στο Google News

Ροή Ειδήσεων

To top