Έρευνα υποστηρίζει ότι όταν χάνεις τον σκύλο σου είναι σαν να χάνεις έναν δικό σου άνθρωπο

Η νέα έρευνα που κάνει το γύρο του Διαδικτύου  αποδεικνύει πως η απώλεια του κατοικίδιου μας είναι τόσο επίπονη και δύσκολη όσο και αυτή ενός αγαπημένου για εμάς ανθρώπου. Τα κατοικίδια μας τα θεωρούμε όλοι μέλη της οικογένειάς μας και δεν είναι εύκολη η στιγμή που πρέπει να τα αποχωριστούμε όταν φύγουν από αυτή τη ζωή, ειδικά αν έχουμε μεγαλώσει μαζί τους και έχουμε δεθεί σε μεγάλο βαθμό. Όποιος έχει το δικό του κατοικίδιο, ξέρει πως δεν πρόκειται για απλή ζωοφιλία ούτε για την αγάπη του προς ένα οποιοδήποτε ζώο, αλλά ότι πρόκειται για έναν αγαπημένο φίλο που η απώλεια του θα πονέσει όσο και ενός φίλου ή συγγενικού αγαπημένου προσώπου.

Η απώλεια του κατοικίδιου μας

Είτε έζησε μαζί μας λίγα χρόνια είτε μεγάλωσε και γέρασε  δίπλα μας και έφυγε πλήρης ημερών, η απώλεια του σκύλου μας πονάει πολύ και πολλές φορές το πένθος που έχουμε να διαχειριστούμε είναι ίδιο ή αντίστοιχο με τον χαμό ενός ανθρώπου. Όποιος έχει χάσει το αγαπημένο του ζωάκι καταλαβαίνει το συναίσθημα που περιγράφουμε και ακόμη κι αν μετά απέκτησε άλλο κατοικίδιο δεν έπαψε ποτέ να θυμάται το σκυλάκι με το οποίο μεγάλωσε μαζί και μια μέρα αναγκάστηκε να αποχαιρετήσει. 

“Είναι απλώς ένα σκυλί”

Σίγουρα θα έχεις ακούσει από κάποιον…καλοπροαίρετο αυτή τη φράση. Πολύς κόσμος θα σου πει να το ξεπεράσεις γιατί είναι απλά ένα σκυλί, γιατί έτσι είναι η ζωή και άλλα τέτοια. Εσύ ξέρεις όμως ότι δεν πρόκειται για τίποτα τέτοιο και ότι μόλις έχασες ένα αγαπημένο πλάσμα και πρέπει να το διαχειριστείς και να το αφομοιώσεις σε δικό σου χρόνο και με τον δικό σου τρόπο. Η απώλεια, ακόμη κι αν πρόκειται για σκυλί ή ακόμη κι αν πρόκειται για κάτι το οποίο ήσουν προετοιμασμένος ή ακόμη κι αν πρόκειται για κάποιον (άνθρωπο ή κατοικίδιο) που έφυγε από κοντά σου πλήρης ημερών, παραμένει για εσένα απώλεια. Δεν πονάει λιγότερο αν ξέρεις ότι έφυγε στα βαθιά γεράματα ούτε πονάει λιγότερο αν ήταν κάτι που περίμενες λόγω ασθένειας. Τα λόγια κάποιου, ότι πρόκειται απλά για ένα σκυλί και πως έτσι είναι  η ζωή, ακόμη κι αν λέγονται για να απαλύνουν τον πόνο μας, το μόνο που καταφέρνουν είναι να μας πληγώνουν περισσότερο και να μας θυμίζουν πως πάντα θα θέλαμε να μείνουν κοντά μας ακόμη λίγο, όσο πολύ καιρό κι αν περάσαμε μαζί τους.

Η διαδικασία του πένθους

Όπως απέδειξε η έρευνα, το πένθος που έχουμε να διαχειριστούμε με το χαμό του κατοικίδιου μας είναι παρόμοιος με αυτόν ενός αγαπημένου προσώπου. Γι αυτό καλύτερα να σταματήσουμε να δεχόμαστε τα δήθεν παρήγορα λόγια του κόσμου, που όχι απλά δεν μας παρηγορούν αλλά μας κάνουν να νιώθουμε άσχημα και να μην μπορούμε να ξεπεράσουμε την κατάσταση αυτή. Μπορούμε να πάρουμε το χρόνο μας και να πενθήσουμε εμείς όπως νομίζουμε για τα αγαπημένα μας πρόσωπα ή για τα αγαπημένα μας κατοικίδια, χωρίς να ακούμε συμβουλές και εικασίες από άλλους. Άλλωστε μόνο εμείς ξέρουμε τι σήμαινε για εμάς  η εκάστοτε απώλεια, είτε πρόκειται για ένα άτομο είτε για ένα ζωάκι που δεθήκαμε και αγαπήσαμε είτε για μία κατάσταση ή ένα αντικείμενο με το οποίο είμαστε συναισθηματικά δεμένοι.

pet_keepers_logo
@2023 – Petkeepers.gr