10 πολύ σημαντικοί λόγοι που αποκαλύπτουν ότι οι Ζωολογικοί Κήποι είναι απεχθή μέρη

Ιστορίες Ζώων

Σας παρουσιάζουμε 10 πράγματα που δεν γνωρίζατε για τους ζωολογικούς κήπους που όσο αθώοι και να φαίνονται, κρύβουν πολλά μυστικά…

1. Οι ζωολογικοί κήποι είναι άθλια μέρη για τα ζώα

Το 2010 μυστικός ερευνητής της οργάνωσης Freedom for Animals, μαγνητοσκόπησε τις συνθήκες μέσα στο ζωολογικό κήπο Tweddle Farm. Αποκάλυψε , άρρωστα ζώα εγκαταλειμμένα, χωρίς να τους προσφέρεται καμία θεραπεία και νεκρά ζώα να σαπίζουν στα δάπεδα στο ζωολογικό κήπο.

Ο θάνατος τεσσάρων δελφινιών στο Αττικό Ζωολογικό Πάρκο έχει επιβεβαιωθεί από την Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της Περιφέρειας Αττικής, μετά από έλεγχο που διενήργησε. Το περιστατικό είχε κρατηθεί μυστικό.

Συγκεκριμένα διαπιστώθηκε ο θάνατος ενός ενήλικου θηλυκού δελφινιού ηλικίας 11 ετών με την ονομασία Gille (γνωστό και ως Κάλλια) το 2013, και τριών ακόμα νεογέννητων δελφινιών τα έτη 2012 και 2013, που είχαν ηλικία από μια ημέρα ως 2,5 μήνες.

Επίσης το Δεκέμβριο του 2018 φύλακες στο Αττικό Ζωολογικό Πάρκο θανάτωσαν δύο τζάγκουαρ, την Jenny και τον Spotty, επειδή πέρασαν τον ελεγχόμενο χώρο φύλαξης τους. Δεν προσπάθησαν καν να τα ακινητοποιήσουν με αναισθητικό, αλλά επέλεξαν τον πιο “εύκολο” για αυτούς τρόπο…απλώς να τα σκοτώσουν 🙁

Φαντάζεσαι ότι στα πάρκα σαφάρι επικρατούν καλύτερες συνθήκες από τους «παραδοσιακούς» ζωολογικούς κήπους? Το Woburn Safari Park κρατούσε τα λιοντάρια του κλειδωμένα σε μικρά κουτιά για 18 ώρες την ημέρα. Μια έκθεση επιθεώρησης του κυβερνητικού ζωολογικού κήπου το 2010 δήλωσε: “Τα ζώα ήταν πολύ στριμωγμένα και δεν υπήρχε πρόβλεψη για μεμονωμένους χώρους διατροφής ή ύπνου. Δεν υπήρχε ορατός περιβαλλοντικός εμπλουτισμός. Ορισμένα από τα λιοντάρια είχαν εμφανή τραύματα στο δέρμα και πολλαπλές ουλές διαφόρων χρονικών περιόδων, μερικές φρέσκες, μερικές επουλωμένες ».

Στα τέλη του 2012, ένα άλλο πάρκο σαφάρι βρέθηκε εκτεθειμένο, καθώς το West Midland Safari Park πιάστηκε να πουλάει λευκά λιοντάρια σε έναν διαβόητο ιδιοκτήτη τσίρκων, ο οποίος τα έστειλε σε τσίρκο στην Ιαπωνία. Τα λιοντάρια δυστυχώς παραμένουν στο τσίρκο μέχρι σήμερα.

Μια μελέτη που χρηματοδοτήθηκε από την Βρετανική κυβέρνηση σχετικά με τις συνθήκες διαβίωσης των ελεφάντων στους ζωολογικούς κήπους του Ηνωμένου Βασιλείου, διαπίστωσε ότι «υπήρχε πρόβλημα πρόνοιας για κάθε ελέφαντα στο Ηνωμένο Βασίλειο». Το 75% των ελεφάντων ήταν υπέρβαρο και μόνο το 16% μπορούσε να περπατήσει κανονικά, ενώ το υπόλοιπο είχε διάφορους τραυματισμούς. Λιγότερο από το 20% ήταν εντελώς απαλλαγμένο από προβλήματα ποδιών.

2. Οι ζωολογικοί κήποι δεν μπορούν να παρέχουν επαρκή χώρο στα ζώα

Οι ζωολογικοί κήποι δεν μπορούν να παρέχουν το χώρο, που τα ζώα έχουν στη φύση. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα για τα είδη που περιφέρονται σε μεγάλες αποστάσεις στο φυσικό τους περιβάλλον. Οι τίγρεις και τα λιοντάρια έχουν περίπου 18.000 φορές λιγότερους χώρους σε ζωολογικούς κήπους από ότι αν ήταν ελεύθερα στη φύση. Οι πολικές αρκούδες έχουν ένα εκατομμύριο φορές λιγότερο χώρο.

3. Τα ζώα υποφέρουν στους ζωολογικούς κήπους

Μια έρευνα που χρηματοδοτήθηκε από την βρετανική κυβέρνηση σχετικά με τους ελέφαντες στους ζωολογικούς κήπους του Ηνωμένου Βασιλείου διαπίστωσε ότι το 54% των ελεφάντων παρουσίαζαν στερεοτυπίες (προβλήματα συμπεριφοράς) κατά τη διάρκεια της ημέρας. Ένας ελέφαντας παρατηρήθηκε κατά τη διάρκεια της ημέρας και της νύχτας και παρουσίασε προβλήματα συμπεριφοράς για το 61% μιας περιόδου 24 ωρών.

Είναι γεγονός ότι τα λιοντάρια σε ζωολογικούς κήπους ξοδεύουν το 48% της ημέρας τους βηματίζοντας, αναγνωρισμένο σημάδι προβλημάτων συμπεριφοράς.

4. Τα ζώα πεθαίνουν πρόωρα στους ζωολογικούς κήπους

Οι αφρικανικοί ελέφαντες στην άγρια ζωή ζουν κατά τρεις φορές περισσότερο από όσο αυτοί που φυλάσσονται σε ζωολογικούς κήπους. Ακόμη και οι ασιατικοί ελέφαντες που εργάζονται σε στρατόπεδα ξυλείας, ζουν περισσότερο από αυτούς που γεννιούνται σε ζωολογικούς κήπους.

Το 40% των λιονταριών πεθαίνουν πριν από τον ένα μήνα. Στην άγρια φύση, μόνο το 30% των ζώων θεωρείται ότι πεθαίνει πριν από την ηλικία των έξι μηνών και τουλάχιστον το 1/3 αυτών των θανάτων οφείλονται σε παράγοντες που απουσιάζουν από τους ζωολογικούς κήπους, όπως η θήρευση.

5. Το “πλεόνασμα” θανατώνεται

Μια μελέτη για την ελευθερία για τα ζώα διαπίστωσε ότι τουλάχιστον 7.500 ζώα – και ενδεχομένως 200.000 – στους ευρωπαϊκούς ζωολογικούς κήπους θεωρούνται «πλεόνασμα» ανά πάσα στιγμή.

Τα ζώα συχνά “σφάζονται επιλεκτικά” σε ζωολογικούς κήπους του Ηνωμένου Βασιλείου. Το 2006 ολόκληρη οι ομάδα των λύκων στο Highland Wildlife Park σκοτώθηκε, μετά την αποδόμηση της κοινωνικής δομής της ομάδας τους. Το 2005 δύο νεαροί λύκοι και ένα ενήλικο θηλυκό σκοτώθηκαν στο Dartmoor Wildlife Park. Ο κτηνίατρος ανέφερε: “Εκλεκτική θανάτωση λόγω υπερπληθυσμού και επιθέσεων μεταξύ τους” και “Περαιτέρω θανάτωση των νεογέννητων που χρειάζονται”. Ένας επιθεωρητής του ζωολογικού κήπου DEFRA του Dartmoor Wildlife Park διαπίστωσε ότι “πολλά σημαντικά νεκρά ζώα” αποθηκεύονταν σε καταψύκτη τροφίμων “για ταξινόμηση στο μέλλον”.

Η European Association of Zoos and Aquaria (EAZA) δήλωσε το 2007, ότι ενθάρρυναν ενεργά τους ζωολογικούς κήπους, μέλη τους να σκοτώνουν τα ανεπιθύμητα ζώα, συμπεριλαμβανομένων των τίγρεων, εάν άλλοι ζωολογικοί κήποι δεν τους ήθελαν και αν ήταν υβρίδια. Όταν ερωτήθηκαν για τον λόγο πίσω από την αδίστακτη αυτή συμπεριφορά, απάντησαν ότι απλώς τα ζώα αυτά καταλαμβάνουν χώρο και χρειάζονται επιπλέον δαπάνες για τη φύλαξη τους.

Το 2010, οι οργανισμοί εμπορίου ζωολογικών κήπων συσπειρώθηκαν για την υπεράσπιση ενός γερμανικού ζωολογικού κήπου, ο οποίος διώχθηκε για παραβίαση των νόμων περί καλής μεταχείρισης των ζώων, αφού σκότωσε τρεις τίγρεις επειδή δεν ήταν καθαρόαιμες αλλά υβριδικές.

Το 2011, μια έκθεση του πάρκου Knowsley Safari Park με επικεφαλή την ομάδα Freedom for Animals, μετά από πληροφορίες που έδωσε ένας καταγγέλλων, έδειξε ότι το πάρκο των σαφάρι παραβιάζει τη νομοθεσία για επιλεκτική σφαγή, καθώς και ότι έγειρε ερωτήματα σχετικά με το χειρισμό των πυροβόλων όπλων. Ένας πρώην υπάλληλος του πάρκου σαφάρι υποστήριξε: “η επιλεκτική σφαγή ήταν μέσο εκπαίδευσης αντί να διεξάγεται με τον καλύτερο και πιο ανθρώπινο τρόπο”.

Στις αρχές του 2014, υπήρξε παγκόσμια οργή, όταν ο ζωολογικός κήπος της Κοπεγχάγης σκότωσε μια υγιή νεαρή καμηλοπάρδαλη που ονομαζόταν Marius. Η πράξη αυτή προκάλεσε μια παγκόσμια συζήτηση για τη θανάτωση σε ζωολογικούς κήπους και στο τέλος παραδέχτηκαν οι εκπρόσωποι των ζωολογικών κήπων ότι χιλιάδες υγιή ζώα σκοτώνονται σκόπιμα στους ευρωπαϊκούς ζωολογικούς κήπους κάθε χρόνο, γιατί είναι απλώς “πλεόνασμα”.

6. Οι ζωολογικοί κήποι συνδέονται με τσίρκα που χρησιμοποιούν ζώα

Ένας ζωολογικός κήπος του Ηνωμένου Βασιλείου, μέλος του εμπορικού σώματος BIAZA (ο οποίος δήθεν ακολουθεί και εφαρμόζει τα υψηλότερα πρότυπα), αποκαλύφθηκε να έχει σχέση αναπαραγωγής με ένα αμφιλεγόμενο τσίρκο ζώων. Το Noah’s Ark Zoo Farm έχει εκθρέψει για αρκετά χρόνια καμήλες για το Great British Circus και το 2009 έλαβε τρεις τίγρεις από το τσίρκο.

Μια θηλυκή τίγρη στο ζωολογικό κήπο είχε τρία νεκρά νεογέννητα και ένα άλλο που πέθανε σε ηλικία τριών εβδομάδων. Η μητέρα πέθανε επίσης. Αίτια των θανάτων, όπως αποκαλύφθηκε, ήταν οι βάναυσοι τρόποι αναπαραγωγής που χρησιμοποιούσαν.

Ο ίδιος ζωολογικός κήπος διαπιστώθηκε ότι συνεργάζεται και με τον θηριοδαμαστή τσίρκων που είχε πουλήσει λιοντάρια από το West Midland Safari Park και τα οποία έστειλε σε περιοδεύον τσίρκο στην Ιαπωνία.

7. Τα ζώα εκπαιδεύονται να εκτελούν κόλπα

Πολλοί ζωολογικοί κήποι εκπαιδεύουν τα ζώα για να εκτελούν κόλπα σαν να ήταν σε ένα τσίρκο. Για την εκπαίδευση αυτών συχνά χρησιμοποιούνται ηλεκτροφόρα γκλομπ.

Κατά την διάρκεια αυτών των εκπαιδεύσεων τα ζώα, όχι μόνο δέχονται, βια αλλά πολύ συχνά υφίστανται και σοβαρούς τραυματισμούς. Το 2010 αποκαλύφθηκε ότι ένας ελέφαντας στο πάρκο Woburn Safari Park είχε προηγουμένως εκπαιδευτεί χρησιμοποιώντας ένα ηλεκτροφόρο γκλομπ.

Και ενώ ακόμα πολλοί ζωολογικοί κήποι δημοσιοποιούν με υπερηφάνεια την εκπαίδευσή κάποιου από τα ζώα που έχουν σε αιχμαλωσία, το γενικό καταστατικό των ζωολογικών κήπων απαγορεύει παρόμοιες συμπεριφορές τονίζοντας ότι: “θα πρέπει να αισθανόμαστε υποχρεωμένοι να αναγνωρίζουμε την άγρια φύση τους και να δείχνουμε σεβασμό προς αυτήν”.

8. Τα ζώα εξακολουθούν να λαμβάνονται από την άγρια φύση

Το 2003, η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου έδωσε άδεια για τη λήψη 146 πιγκουίνων από βρετανικό έδαφος στο νότιο Ατλαντικό (Tristan da Cunha). Εκείνοι που επιβίωσαν στο επταήμερο ταξίδι με πλοίο από την Tristan, πωλήθηκαν σε έναν έμπορο άγριων ζώων στη Νότιο Αφρική και σε ζωολογικούς κήπους στην Ασία.

Το 2010, η Ζιμπάμπουε σχεδίαζε να αρπάξει δύο από όλα τα είδη θηλαστικών που θεωρητικά προστατεύονται στο εθνικό πάρκο Hwange και να τα πουλήσει στους ζωολογικούς κήπους της Βόρειας Κορέας. Αυτό περιελάμβανε ρινόκερους, λιοντάρια, ζέβρες και καμηλοπαρδάλεις καθώς και δύο ελέφαντες ηλικίας 18 μηνών. Το σχέδιο σταμάτησε μόνο μετά από διεθνή πίεση, από έναν συνασπισμό οργανισμών προστασίας των δικαιωμάτων των ζώων.

Το 70% των ελεφάντων στους ευρωπαϊκούς ζωολογικούς κήπους έχει ληφθεί βίαια από την άγρια φύση.

Μια μελέτη για την ελευθερία για τα ζώα διαπίστωσε ότι το 79% όλων των ζώων στα ενυδρεία του Ηνωμένου Βασιλείου αλιεύονται στο φυσικό περιβάλλον. Τα ενυδρεία Sea Life παραδέχθηκαν ότι έλαβαν ζώα από τη φύση μόλις το 2013, αλλά αρνήθηκαν να παράσχουν πληροφορίες για το πόσα από τα ζώα που κατείχαν ήταν άγρια.

9. Οι ζωολογικοί κήποι δεν εξυπηρετούν τη διατήρηση των ειδών

Οι ζωολογικοί κήποι ισχυρίζονται ότι εκτρέφουν ζώα για ενδεχόμενη ελευθέρωση αυτών στο φυσικό περιβάλλον, αλλά τα προγράμματα αναπαραγωγής είναι κατά κύριο λόγο για να εξασφαλίσουν έναν αιχμαλωτισμένο πληθυσμό, όχι για επανεισαγωγή αυτού στην άγρια φύση.

Τα λιοντάρια είναι δημοφιλή στους ζωολογικούς κήπους, αλλά η μεγάλη πλειοψηφία τους είναι «γενικά» ζώα υβριδικού ή άγνωστου υποειδικού καθεστώτος και ως εκ τούτου ελάχιστης ή καθόλου αξίας σε όρους διατήρησης.

Ο πρώην διευθυντής ζωολογικού κήπου, D. Hancocks δήλωσε: “Υπάρχει μια συνήθης εσφαλμένη αντίληψη ότι οι ζωολογικοί κήποι, όχι μόνο σώζουν άγρια ​​ζώα από την εξαφάνιση, αλλά στοχεύουν και στην επανεισαγωγή τους στα άγρια ​​ενδιαιτήματα τους. Η σύγχυση προέρχεται από πολλές πηγές, αλλά όλες προερχόμενες από ζωολογικούς κήπους … Στην πραγματικότητα, οι περισσότεροι ζωολογικοί κήποι δεν έχουν καμιά επαφή με κανένα πρόγραμμα επανένταξης αυτών στο φυσικό τους περιβάλλον.”

Η εθελοντική αναπαραγωγή θεωρείται από ορισμένους επιστήμονες της διατήρησης ότι είναι μια εκτροπή από τους λόγους της παρακμής ενός είδους, δημιουργώντας μια “ψευδή εντύπωση ότι ένα είδος είναι ασφαλές ώστε να μπορεί να προχωρήσει η καταστροφή των οικοτόπων και των άγριων πληθυσμών”.

Οι ζωολογικοί κήποι δαπανούν εκατομμύρια για την κράτηση των ζώων, ενώ τα φυσικά ενδιαιτήματα καταστρέφονται και τα ζώα σκοτώνονται, καθώς δεν υπάρχει επαρκής χρηματοδότηση για προστασία. Όταν ο ζωολογικός κήπος του Λονδίνου δαπάνησε 5,3 εκατομμύρια λίρες για ένα νέο περίβολο για 3 γορίλες, ο επικεφαλής σύμβουλος του Great Ape Survival Project του ΟΗΕ δήλωσε ότι ανησυχεί για την αναντιστοιχία ανάμεσα στις πολυπληθείς και υπερβολικές δαπάνες στους ζωολογικούς κήπους σε θέματα αισθητικής, έναντι της τεράστιας έλλειψης διαθέσιμων πόρων για τη διατήρηση των απειλούμενων ειδών στο φυσικό περιβάλλον.

“Πέντε εκατομμύρια λίρες για τρεις μόνο γορίλες, όταν τα εθνικά πάρκα βλέπουν ότι αυξάνεται συνεχώς ο αριθμός των γορίλων που σκοτώνεται καθημερινά λόγω έλλειψης ορισμένων Land Rover και εκπαιδευμένων ανδρών και περιπολιών κατά της λαθροθηρίας. Πρέπει να είναι πολύ απογοητευτικό για τον φύλακα ενός εθνικού πάρκου και για τον καθένα που ενδιαφέρεται, να βλέπει αυτή την αδικία “.

10. Οι ζωολογικοί κήποι αποτυγχάνουν της εκπαίδευσης

Μια μελέτη του οργανισμού Freedom for Animals σχετικά με τα ενυδρεία του Ηνωμένου Βασιλείου διαπίστωσε ότι το 41% των ζώων δεν είχαν σημάδια να αναγνωρίζουν το είδος τους – την πιο βασική πληροφορία.

Μια αμερικανική μελέτη διέψευσε με ισχυρά στοιχεία τον ισχυρισμό ότι οι ζωολογικοί κήποι και τα ενυδρεία προωθούν την αλλαγή στάσης, την εκπαίδευση ή το ενδιαφέρον για τα ζώα. Οι συγγραφείς της μελέτης κάλεσαν τους ζωολογικούς κήπους να σταματήσουν να επικαλούνται μια μελέτη που χρηματοδοτήθηκε από ζωολογικούς κήπους, η οποία αξιώνει ένα εκπαιδευτικό όφελος από επισκέψεις σε ζωολογικούς κήπους “καθώς αυτό το συμπέρασμα είναι αδικαιολόγητο και δυνητικά παραπλανητικό για τους επισκέπτες”.

Τα ζώα σε ζωολογικούς κήπους υποφέρουν. Πώς μπορεί αυτό από μόνο του να έχει κάποια θετική εκπαιδευτική αξία?

Επομένως, την επόμενη φορά που θα θελήσεις να επισκεφτείς ένα ζωολογικό κήπο ή και ένα τσίρκο με ζώα, αναλογίσου ότι με τα χρήματα σου ουσιαστικά χρηματοδοτείς όλα τα παραπάνω.

Όλες οι Ειδήσεις

Ακολουθήστε μας στο Google News

Ροή Ειδήσεων

To top