5 λόγοι για τους οποίους οι γάτες λατρεύουν τόσο πολύ τα παπούτσια

by Έφη Αθανασίου

Οι γάτες μπορούν να παρουσιάσουν όλα τα είδη παράξενων συμπεριφορών και το διαδίκτυο είναι γεμάτο από αστεία βίντεο που το αποδεικνύουν. Μια συμπεριφορά που είναι κοινή μεταξύ πολλών γατών είναι η αγάπη για τα παπούτσια.

Είτε ξαπλώνουν πάνω τους, είτε παίζουν μαζί τους, είτε ακόμη και τα μετακινούν μέσα στο σπίτι, πολλές γάτες φαίνεται να έχουν μια συμπάθεια για τα παπούτσια. Αν και μπορεί να μας φαίνεται σαν μια παράξενη εμμονή, στην πραγματικότητα υπάρχουν αρκετοί λόγοι για τους οποίους στις γάτες αρέσουν τα παπούτσια.

1. Μαρκάρισμα της περιοχής

Οι γάτες σημαδεύουν την περιοχή τους τόσο σε εσωτερικούς όσο και σε εξωτερικούς χώρους, για να δώσουν μήνυμα στις άλλες γάτες ότι αυτή είναι η περιοχή τους. Ο πιο συνηθισμένος τρόπος για να το κάνουν αυτό είναι να τρίβουν το πρόσωπό τους και το μήκος του σώματός τους πάνω σε αντικείμενα. Οι αρωματικοί αδένες (σμηγματογόνοι αδένες) βρίσκονται σε όλο το σώμα της γάτας, όπως:

  • Στα μάγουλα
  • Κάτω από το πηγούνι
  • Κατά μήκος των πλευρών
  • Γύρω από τη βάση της ουράς
  • Κατά μήκος της ουράς

Όταν οι γάτες τρίβουν το κεφάλι τους ή το σώμα τους πάνω σε αντικείμενα (που ονομάζεται επίσης bunting), απελευθερώνουν φερομόνες (χημικά μηνύματα) που μπορούν να σηματοδοτήσουν διάφορες πληροφορίες, μία από τις οποίες είναι να ενημερώνουν τις άλλες γάτες ότι πρόκειται για την περιοχή μιας άλλης γάτας.

Αυτές οι φερομόνες μπορούν επίσης να σηματοδοτήσουν ότι οι γάτες είναι χαλαρές και ασφαλείς στο δικό τους περιβάλλον – αυτές είναι οι φερομόνες που απελευθερώνουν όταν τρίβουν το κεφάλι τους πάνω σας ή σας δίνουν μια απαλή κεφαλόκρουση.

Οι φερομόνες είναι εντελώς άοσμες για τους ανθρώπους, αλλά οι γάτες μπορούν εύκολα να τις ανιχνεύσουν χάρη στην απίστευτη όσφρησή τους και σε ένα εξειδικευμένο όργανο στην οροφή του στόματός τους που ονομάζεται εμεροναζικό όργανο (μερικές φορές ονομάζεται όργανο του Jacobson). Αν έχετε δει ποτέ τη γάτα σας να μυρίζει και να κρατάει το στόμα της ελαφρώς ανοιχτό, πιθανότατα χρησιμοποιεί το vomeronasal όργανό της για να διερευνήσει μια ενδιαφέρουσα μυρωδιά.

Τα παπούτσια συχνά αφήνονται σε διάφορα σημεία του σπιτιού και όταν η γάτα σας τρίβεται πάνω τους, πιθανόν να σηματοδοτεί την περιοχή της. Αυτός είναι ένας τρόπος να σηματοδοτήσει στις άλλες γάτες ότι μια άλλη γάτα έχει βρεθεί εκεί και διεκδικεί την ιδιοκτησία.

Μπορεί να διαπιστώσετε ότι η γάτα σας μαρκάρει την περιοχή της πιο συχνά αν έχετε πολλές γάτες στο νοικοκυριό σας. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι η καθεμιά τους θα προσπαθήσει να μαρκάρει η μία την άλλη και να διεκδικήσει το μερίδιό της στην επικράτεια.

2. Άνεση

Τα παπούτσια σας πιθανόν να μυρίζουν έντονα τη μυρωδιά σας και αυτό μπορεί να ανακουφίσει τη γάτα σας. Αν η γάτα σας ακουμπήσει το κεφάλι της στα παπούτσια σας ή ξαπλώσει πάνω σε αυτά, μάλλον μόλις βρήκε ένα ανακουφιστικό μέρος για να ξεκουραστεί ή να κοιμηθεί. Μπορεί να διαπιστώσετε ότι η γάτα σας χρησιμοποιεί τα παπούτσια σας ως πηγή παρηγοριάς όταν λείπετε από το σπίτι ή αν συμβαίνει μια αγχωτική κατάσταση, όπως δυνατά πυροτεχνήματα.

Ορισμένες γάτες μεταφέρουν ακόμη και παπούτσια σε άλλο σημείο του σπιτιού όπου αισθάνονται πιο ασφαλείς. Αν τα παπούτσια σας έχουν μείνει πεταμένα στο σπίτι, μπορεί να αποτελέσουν ένα βολικό αντικείμενο παρηγοριάς για τη γάτα σας λόγω των οικείων μυρωδιών τους. Οι γάτες που χρησιμοποιούν τα παπούτσια για άνεση ή για να αυτοϊκανοποιηθούν, συχνά θα βρεθούν επίσης κουλουριασμένες σε έναν σωρό από άπλυτα ή στο αγαπημένο σας πουλόβερ.

Τα νεαρά γατάκια μπορεί επίσης να επιλέξουν να κοιμηθούν μέσα στα παπούτσια σας, αν είναι αρκετά μικρά, καθώς είναι ένα άνετο μέρος για να πάρουν έναν υπνάκο και τα κάνει να αισθάνονται ασφαλή.

Οι γάτες που χωρίζονται από τη μαμά τους αμέσως μετά τη γέννησή τους και μεγαλώνουν με μπιμπερό, συχνά αναπτύσσουν τη συνήθεια να πιπιλίζουν πράγματα που μυρίζουν σαν τον ιδιοκτήτη τους. Μερικές φορές μπορεί επίσης να τα τσιμπολογούν, και αυτό μπορεί να περιλαμβάνει και τα παπούτσια σας. Μπορεί να μας φαίνεται παράξενο, αλλά πρόκειται για μια συμπεριφορά αυτοεξευτελισμού για τη γάτα σας.

3. Μυρωδιά

Η όσφρηση της γάτας είναι η πιο σημαντική από τις πέντε αισθήσεις της. Η όσφρηση είναι αυτό που κάνει μια γάτα για να μπορέσει να αποκτήσει σημαντικές πληροφορίες για το περιβάλλον της. Τα παπούτσια σας είναι πιθανό να μυρίζουν πολύ ενδιαφέροντα εξαιτίας όλων των τόπων στους οποίους έχουν πάει.

Μια μικρή μυρωδιά από τα παπούτσια σας θα πει στη γάτα σας πού έχετε πάει, τι κάνατε και αν υπήρχε κάποιο άλλο ζώο εκεί. Κάθε φορά που πηγαίνετε κάπου αλλού, θα υπάρχουν νέες μυρωδιές για να μυρίσει η γάτα σας.

Όχι μόνο ο πάτος των παπουτσιών σας παίρνει διαφορετικές μυρωδιές από το πού έχετε πάει, αλλά και το εσωτερικό των παπουτσιών σας είναι πιθανό να μυρίζει επίσης.

Η γάτα σας μπορεί να τα βρίσκει ελκυστικά απλώς επειδή μυρίζουν έντονα σαν εσάς, ή μπορεί η γάτα σας να έχει πάρει τη μυρωδιά από κάτι που είχατε στο κάτω μέρος των γυμνών σας ποδιών, την οποία στη συνέχεια μεταφέρατε στο εσωτερικό των παπουτσιών σας.

4. Προσοχή

Αν σκύβετε πάντα για να χαϊδέψετε τη γάτα σας όταν τρίβεται στα παπούτσια σας, σύντομα θα μάθει ότι αυτός είναι ένας σίγουρος τρόπος για να τραβήξει την προσοχή σας.

Οι γάτες είναι έξυπνα ζώα και δεν αργούν να καταλάβουν ότι το να τρίβονται στα παπούτσια σας είναι πιθανό να έχει ως αποτέλεσμα να τους δώσετε στοργή.

Ακόμη και η αρνητική προσοχή μπορεί να θεωρηθεί θετική για τη γάτα σας, για παράδειγμα όταν την επιπλήττετε επειδή παίζει με τα παπούτσια σας και αφήνει σημάδια από γρατζουνιές. Μόλις η γάτα σας μάθει ότι έτσι κερδίζει την προσοχή σας, μπορεί να επιλέξει να το κάνει ξανά και ξανά.

5. Βαρεμάρα

Τα παπούτσια μπορεί να είναι πολύ διασκεδαστικά, ειδικά αυτά με τα κρεμαστά κορδόνια! Αν η γάτα σας βαριέται και δεν λαμβάνει επαρκή ψυχική τόνωση, μπορεί να αποφασίσει να παίξει με τα παπούτσια ή τα κορδόνια των παπουτσιών σας, ειδικά αν τα συναντήσει τυχαία στο σπίτι.

Η γάτα σας δεν αντιλαμβάνεται ότι πρόκειται για παπούτσια, αλλά αντίθετα τα βλέπει ως ένα διασκεδαστικό παιχνίδι που μπορεί να προσφέρει άφθονη διασκέδαση. Ορισμένα παπούτσια έχουν επίσης καλή υφή για ξύσιμο και γρατζουνιές. Αυτό μπορεί να μην διασκεδάζει εσάς, αλλά σίγουρα είναι διασκεδαστικό για τη γάτα σας.

Πώς μπορώ να διεκδικήσω τα παπούτσια μου;

Μερικοί άνθρωποι μπορεί να θεωρούν αστείο ή χαριτωμένο να βλέπουν τη γάτα τους να κουβαλάει παπούτσια στο σπίτι ή να κτυπάει ένα κορδόνι, αλλά άλλοι μπορεί να μην το βρίσκουν τόσο διασκεδαστικό, ειδικά αν το αγαπημένο σας ζευγάρι παπούτσια έχει υποστεί ζημιά ή δεν μπορείτε να βρείτε ένα από τα παπούτσια σας την ώρα που ετοιμάζεστε να βγείτε από την πόρτα! Ευτυχώς, υπάρχουν μερικά πράγματα που μπορείτε να κάνετε για να προσπαθήσετε να αποτρέψετε τη γάτα σας από το να παίζει με τα παπούτσια σας.

1. Βάλτε τα παπούτσια σας σε ένα κλειστό ντουλάπι

Αυτό γίνεται για να αποτρέψετε τη γάτα σας από το να έχει πρόσβαση στα παπούτσια σας. Αυτό μπορεί να φαίνεται προφανές, αλλά η απλή τοποθέτηση των παπουτσιών σας σε ένα ψηλό ράφι μπορεί να μην είναι αρκετά αποτρεπτική. Λάβετε υπόψη σας ότι πολλές γάτες απολαμβάνουν να σκαρφαλώνουν και να πηδούν σε ψηλές επιφάνειες, οπότε αυτό μπορεί να κάνει τα παπούτσια σας ακόμα πιο συναρπαστικά.

2. Αποτρέψτε τη βαρεμάρα

Βεβαιωθείτε ότι η γάτα σας έχει πολλά δικά της παιχνίδια για να παίζει. Αυτό ελπίζουμε ότι θα της αποσπάσει την προσοχή από άλλα λιγότερο συναρπαστικά αντικείμενα, όπως τα παπούτσια σας. Το να περνάτε χρόνο παίζοντας με τη γάτα σας θα βοηθήσει να διασφαλίσετε ότι δεν θα νιώθει μοναξιά ή πλήξη.

3. Δημιουργήστε εναλλακτικά σημεία ύπνου

Αν η γάτα σας επιλέγει να κοιμάται στα παπούτσια σας, μπορεί να προτιμά να κοιμάται κάπου ημι-κλειστά. Μπορείτε να αγοράσετε κλειστά κρεβάτια, κρεβάτια ντόνατ ή ακόμα και μια κουβέρτα σε ένα χαρτόκουτο μπορεί να είναι αρκετή!

4. Θυσιάστε ένα παπούτσι

Αν η γάτα σας αγαπάει πολύ τα παπούτσια, ίσως είναι πιο εύκολο να θυσιάσετε ένα ζευγάρι παλιά παπούτσια για να την κρατήσετε ευτυχισμένη! Αν έχουν το δικό τους παπούτσι για να παίξουν, ίσως είναι πιο πρόθυμες να αφήσουν τα άλλα παπούτσια σας ήσυχα.

pet_keepers_logo
@2023 – Petkeepers.gr