5 λόγοι για τους οποίους πρέπει να αποκτήσετε μια δεύτερη γάτα (και 3 που δεν πρέπει)

by Έφη Αθανασίου

Έχετε μια γάτα στο σπίτι και είστε σε δίλημμα για το αν πρέπει να πάρετε και δεύτερη; Προτού αποφασίσετε, διαβάστε το παρακάτω άρθρο το οποίο περιγράφει αναλυτικά τους λόγους που αυτό θα ήταν ή όχι μια καλή ιδέα για τη γάτα σας.

Οι γάτες είναι γνωστό ότι είναι μοναχικά ζώα, αλλά μερικές γάτες απολαμβάνουν την παρέα μιας άλλης γάτας. Ας δούμε τους λόγους για τους οποίους πρέπει να αποκτήσετε μια δεύτερη γάτα, καθώς και μερικά σημάδια που δείχνουν ότι η γάτα σας δεν θέλει φίλο!

Είναι καλή ιδέα να αποκτήσετε μια δεύτερη γάτα;

Η απόκτηση μιας δεύτερης γάτας δεν είναι πάντα καλή ιδέα. Οι γάτες είναι από τη φύση τους μοναχικά ζώα που προτιμούν να αποφεύγουν η μία την άλλη και μπορούν να γίνουν αρκετά εδαφικές. Πολλές ιατρικές παθήσεις σχετίζονται με το άγχος, το οποίο είναι πολύ πιο συχνό σε νοικοκυριά με πολλές γάτες.

Εάν η γάτα σας είναι αγχωμένη, στρεσαρισμένη και επιρρεπής σε ουροπάθειες, η απόκτηση δεύτερης γάτας δεν είναι καλή ιδέα. Ομοίως, αν η γάτα σας αρχίζει να σφυρίζει όταν περνάει μια άλλη γάτα από το παράθυρο ή αν επιστρέφει πάντα στο σπίτι από την εξερεύνηση της υπαίθρου με γρατζουνιές ή δαγκωματιές, είναι απίθανο να δεχτεί με καλό μάτι έναν νέο συγκάτοικο!

Από την άλλη πλευρά, αν η ενήλικη γάτα σας κάνει παρέα με τις γειτονικές γάτες ή αν νιώθει μοναξιά μετά το θάνατο ενός φίλου της, η απόκτηση ενός συντρόφου μπορεί να είναι μια καλή ιδέα.

5 λόγοι για τους οποίους πρέπει να αποκτήσετε μια δεύτερη γάτα

Πρόσφατα χάσατε μια γάτα, και η γάτα που σας απέμεινε είναι μόνη

Ενώ οι περισσότερες γάτες προτιμούν τη δική τους παρέα, μερικές απολαμβάνουν τη συντροφιά των αιλουροειδών, ειδικά αν έχουν μεγαλώσει μαζί της. Πολλοί ιδιοκτήτες εκπλήσσονται με το πόσο χαρούμενη είναι η γάτα τους όταν ξαφνικά ανακαλύπτουν ότι έχουν το σπίτι δικό τους μετά από μια απώλεια, αλλά αν η γάτα σας φαίνεται να θρηνεί, ίσως να θέλει έναν γατίσιο φίλο.

Η γάτα σας παραδόθηκε σε μια διάσωση ως ζευγάρι

Είναι αυτονόητο ότι αν παίρνετε τη γάτα σας από καταφύγιο και είναι η μία από ένα ζευγάρι, θα πρέπει να πάρετε και την άλλη γάτα στο σπίτι. Τα δεμένα ζευγάρια θα πρέπει πάντα να επανεντάσσονται μαζί, καθώς ο αποχωρισμός μπορεί να τα αγχώσει εξαιρετικά. Αν για κάποιο λόγο το φιλαράκι της γάτας σας δεν είναι διαθέσιμο, σκεφτείτε να υιοθετήσετε μια άλλη γάτα που φαίνεται να της αρέσουν οι άλλες γάτες.

Έχετε άφθονο χώρο

Πολλές γάτες βρίσκουν τη συγκατοίκηση εξαιρετικά αγχωτική και αυτό επιδεινώνεται από τους μικρούς χώρους. Οι γάτες που δεν είναι δεμένες χρειάζονται τη δική τους επικράτεια, και αυτό μπορεί να είναι δύσκολο να επιτευχθεί σε ένα μικρό σπίτι.

Αλλά αν έχετε ένα μεγάλο σπίτι και είστε πρόθυμοι να κάνετε αλλαγές για να μπορέσουν οι γάτες σας να συνυπάρξουν, τότε, με κάθε τρόπο, προσφέρετε ένα σπίτι πέντε αστέρων σε άλλο ένα αιλουροειδές!

Η γάτα σας βρίσκει φίλους στη γειτονιά

Αν η γάτα σας είναι από εκείνες τις σπάνιες γάτες που απολαμβάνουν πραγματικά τη συντροφιά άλλων γατών, μπορεί να τις δείτε να τρίβονται με φίλους στη γειτονιά, να κάθονται με άλλες γάτες στην αυλή ή να μοιράζονται ειρηνικά σημεία ηλιοθεραπείας με άλλες γάτες.

Αυτή η γάτα μπορεί να εκτιμήσει το γεγονός ότι έχει μια άλλη γάτα για να μοιραστεί τη ζωή της! Μην ξεγελιέστε όμως από γάτες που φαίνονται να παίζουν, καθώς μπορεί να έχουν καβγά!

Παίρνετε ένα νέο γατάκι

Η καλύτερη στιγμή για να αποκτήσετε μια δεύτερη γάτα είναι όταν φέρνετε για πρώτη φορά το νέο σας γατάκι στο σπίτι. Τα αδέρφια που μεγαλώνουν μαζί είναι πολύ πιο πιθανό να τα πάνε καλά στη μετέπειτα ζωή τους, οπότε σκεφτείτε τώρα αν θέλετε αυτή τη δεύτερη γάτα!

3 λόγοι για τους οποίους δεν πρέπει να αποκτήσετε δεύτερη γάτα

Θέλετε να σώσετε όλα τα ζώα ή τα λυπάστε

Αν και δεν είμαι κατά της διάσωσης, είναι σημαντικό να βεβαιωθείτε ότι πραγματικά σώζετε ένα ζώο. Το να υιοθετήσετε μια γάτα που δεν της αρέσουν οι άλλες γάτες ή να τη βάλετε σε μια κατάσταση όπου θα είναι δυστυχισμένη δεν είναι προς το συμφέρον της γάτας, ακόμη και αν φαίνεται ότι είναι καλύτερα να είναι μέσα στο σπίτι.

Μην πάρετε μια δεύτερη γάτα επειδή τη λυπάστε, εκτός αν είστε σίγουροι ότι έχετε ένα ασφαλές μέρος για να πάει αν τα πράγματα δεν πάνε καλά στο σπίτι σας. Αυτό ισχύει και για τους εκτροφείς που σας κάνουν να αισθάνεστε ένοχοι που παίρνετε μόνο ένα κατοικίδιο!

Το γατάκι σας σας τρελαίνει

Μην πάρετε άλλη γάτα επειδή το γατάκι σας σας τρελαίνει σκαρφαλώνοντας στους τοίχους. Ενώ τα γατάκια θα παίζουν μαζί, τελικά θα το ξεπεράσουν. Και, ενώ μπορεί να είστε τυχεροί και οι γάτες σας να τα πάνε καλά αργότερα στη ζωή τους, μπορεί και όχι, προκαλώντας άγχος και άγχος και στις δύο γάτες.

Η απόκτηση μιας δεύτερης γάτας για να κρατάτε συντροφιά σε ένα γατάκι είναι ένας βάσιμος λόγος για να αποκτήσετε μια δεύτερη γάτα μόνο αν έχετε χώρο και για τις δύο και ένα εφεδρικό σχέδιο αν απομακρυνθούν.

Αφήνετε τη γάτα σας μόνη της κατά τη διάρκεια της ημέρας

Δεν θα πρέπει να αποκτήσετε μια νέα γάτα μόνο και μόνο επειδή η γάτα που κατοικεί στο σπίτι σας μένει για μεγάλα χρονικά διαστήματα μόνη της. Ενώ μερικές γάτες θα χαρούν να έχουν έναν φίλο για να παίζουν μαζί του, άλλες είναι περισσότερο από ευτυχισμένες με τη δική τους παρέα.

Αντί να βιαστείτε να υιοθετήσετε μια γάτα, δοκιμάστε να αφήσετε στη γάτα σας παιχνίδια και διαδραστικά παζλ φαγητού για να της προσφέρετε πνευματική διέγερση. Μια βιντεοκάμερα θα σας επιτρέψει να παρακολουθείτε τη γάτα σας και να διαπιστώσετε αν πραγματικά βαριέται μόνη της στο σπίτι ή αν απλώς χαίρεται που έχει το σπίτι δικό της!

pet_keepers_logo
@2023 – Petkeepers.gr