Χρυσαετός βρέθηκε δηλητηριασμένος – Πώς θα μπορούσε να είχε σωθεί

by Δημήτρης Παπαδόπουλος

Η ζωή ενός ξεχωριστού χρυσαετού που ζούσε στο Εθνικό Πάρκο Yellowstone τελείωσε με τραγικό τρόπο – και θα μπορούσε εύκολα να είχε αποφευχθεί.

Ο 5χρονος αετός βρέθηκε νεκρός τον Δεκέμβριο, αλλά η αιτία του θανάτου του μόλις τώρα ήρθε στο φως: δηλητηρίαση από μόλυβδο.

Η ιστορία του χρυσαετού

Ο χρυσαετός ήταν ευρέως γνωστός στους λάτρεις των πουλιών επειδή ήταν ο πρώτος χρυσαετός στο πάρκο που φορούσε συσκευή εντοπισμού, η οποία βοήθησε τους ανθρώπους να μάθουν περισσότερα για τη ζωή και τις συνήθειες αυτού του μεγαλειώδους είδους στο εμβληματικό Yellowstone και γύρω από αυτό.

“Το σημαδεμένο αρπακτικό ήταν μέρος μιας μελέτης για την κατανόηση της παραγωγικότητας, των μετακινήσεων, της επιβίωσης και της αιτίας θανάτου στο Yellowstone”, έγραψε το Εθνικό Πάρκο Yellowstone σε μια ανακοίνωση για τον θάνατό της. “Τα δεδομένα του πομπού αποκάλυψαν ότι ο αετός περιπλανήθηκε εκτενώς κατά τη διάρκεια της φθινοπωρινής κυνηγετικής περιόδου του 2018 βόρεια του πάρκου πριν [πεθάνει]”.

Επειδή οι κυνηγοί κοντά στο πάρκο συνεχίζουν να χρησιμοποιούν μολύβδινες σφαίρες, παρά τη διαθεσιμότητα εναλλακτικών λύσεων, αυτός ο αετός υπέστη έναν θάνατο που έχουν υποστεί άσκοπα αμέτρητοι άλλοι. Οι αετοί μερικές φορές τρέφονται με τα υπολείμματα ζώων, όπως τα ελάφια, και όταν υπάρχουν ίχνη από σφαίρες μολύβδου που έχουν παραμείνει στα σώματα αυτών των ζώων, ο θάνατος γεννά περισσότερο θάνατο.

“Ο μόλυβδος επηρεάζει τα νεύρα, άρα τον εγκέφαλό σας, τη χρήση των μυών, όλα τα μέρη του σώματος. Τα πουλιά συχνά δεν μπορούν να σταθούν … Συνήθως δυσκολεύονται να αναπνεύσουν. Δεν μπορούν καν να ανοίξουν το ράμφος τους”, δήλωσε στο παρελθόν στο The Dodo η Lynn Tompkins, εκτελεστική διευθύντρια του Blue Mountain Wildlife Rehabilitation and Education Center στο Όρεγκον, η οποία προσπαθεί να σώσει τα πουλιά από τη δηλητηρίαση από μόλυβδο για πάνω από 30 χρόνια. “Τα μολύβδινα πυρομαχικά είναι η μεγαλύτερη πηγή”.

Δυστυχώς, η περίπτωση δεν ήταν διαφορετική για αυτόν τον χρυσαετό.

“Τα επίπεδα που βρέθηκαν στον χρυσαετό ήταν εξαιρετικά υψηλά και πολύ πάνω από τη θανατηφόρα τοξικότητα”, έγραψε το Yellowstone. “Τα ψοφίμια που παρέχονται από τους κυνηγούς, ειδικά οι σωροί εντέρων, είναι μια σημαντική πηγή τροφής για τους χρυσαετούς και άλλα πτωματοφάγα πτηνά”.

Η δηλητηρίαση από μόλυβδο μπορεί να σκοτώσει πολλά διαφορετικά είδη ζώων – και ακόμη και μικρά ίχνη μολύβδου μπορούν να κάνουν τα ζώα ληθαργικά και αποπροσανατολισμένα, γεγονός που τα καθιστά πιο επιρρεπή σε θανατηφόρα ατυχήματα.

Μια εθνική απαγόρευση της χρήσης πυρομαχικών από μόλυβδο στα εθνικά καταφύγια άγριας ζωής ανατράπηκε το 2017, αλλά ορισμένες τοπικές δικαιοδοσίες εργάζονται για να θεσπίσουν απαγορεύσεις για να μειώσουν αυτούς τους άσκοπους θανάτους. Θα μπορούσαν όμως να σωθούν περισσότερες ζωές αν οι κυνηγοί μεταπηδούσαν εθελοντικά σε άλλα είδη σφαιρών.

pet_keepers_logo
@2023 – Petkeepers.gr