Δεν χρειάζεται πανικός: 6 Σημάδια για να καταλάβετε ότι η γάτα σας πεθαίνει

Ιστορίες Ζώων

Μπορούμε με κάποιο τρόπο να γνωρίζουμε πότε η γάτα μας θα αποχωρήσει από τη ζωή; Υπάρχουν σημάδια που υποδεικνύουν ότι οι γάτες ετοιμάζονται σιγά σιγά να πεθάνουν;

Πολλές γάτες πεθαίνουν αιφνίδια (από κάποιο ατύχημα ή από κάποια καλπάζουσα ασθένεια) και δεν έχουμε ποτέ την ευκαιρία να παρατηρήσουμε κάποια σημάδια ότι κάτι δεν πάει καλά. Υπάρχουν όμως και άλλες γάτες που υποφέρουν από βαθιά γηρατεία ή απο ασθένειες που εκδηλώνονται σιγά σιγά. Ε, σε τέτοιες περιπτώσεις συνέχεια μας μπαίνουν μπιζμπίλια, αρχίζουμε και αναρωτιόμαστε μήπως κάτι αμετάκλητα κακό συμβαίνει σε κάθε λίγο διαφορετική συμπεριφορά της.

Τελικά το να γνωρίζουμε κάποια σημάδια ότι το μοιραίο πλησιάζει βοηθάει από την μια να μην είμαστε σε μόνιμο άγχος σε κάθε απρόβλεπτη συμπεριφορά της γηραιάς ή γάτας που δεν είναι καλά στην υγεία της και από την άλλη κάπως να το πάρουμε απόφαση, να προετοιμαστούμε βρε αδερφέ, όταν δούμε αυτά τα σημάδια . Και μπορούμε χωρίς αμφιβολία τότε να καλομάθουμε τη γάτα μας, να της κάνουμε όλα τα χατήρια, να τις προσφέρουμε όλες τις αγαπημένες της απολαύσεις.

Τα σημάδια που δείχνουν ότι η γάτα πεθαίνει

1. Αδιαφορία για τροφή & νερό

Για τα περισσότερα πλάσματα του ζωικού βασιλείου, σοβαρές ασθένειες οδηγούν στην αδιαφορία για τροφή και νερό. Και αυτό συμβαίνει γιατί το σώμα της γάτας γνωρίζει ότι χρειάζεται να δαπανήσει ενέργεια για να επεξεργαστεί το φαγητό και η γάτα είναι τόσο εξαντλημένη από το γήρας ή από την ασθένεια που προτιμάει να μην φαει ή να πιει για να μην καταναλώσει τη λιγοστή της (πια) ενέργεια. Οξεία αφυδάτωση μάλιστα μπορεί να επέλθει πολύ γρήγορα, μέσα σε λίγες μέρες.

2. Ακραία αδυναμία

Εάν η γάτα σας ετοιμάζεται να αποχωρίσει είναι πολύ πιθανό να παρουσιάσει συμπτώματα έντονης αδυναμίας καθώς το σώμα είναι εξαντλημένο από τη μάχη με την ασθένεια ή από τα βαθιά γηρατεία. Ιδιαίτερη αδυναμία παρουσιάζουν τα πισω πόδια ενώ η γατούλα σας αρχίζει και κοιμάται παραπάνω από το πολύ που ήδη κοιμόνταν!

3. Πέφτει η θερμοκρασία του σώματος

Αυτό είναι ένα σύμπτωμα που δεν συμβαίνει παρά μόνο στις τελευταίες τελευταίες μέρες της γάτας. Καθώς το μοιραίο πλησιάζει η θερμοκρασία της αγαπημένης σας πέφτει και κυρίως η θερμοκρασία των άκρων που πλέον είναι κρύα μια και η θερμοκρασία μπορεί να πέσει μέχρι και 100 βαθμούς φαρενάιτ! Αυτό είναι αναμενόμενο μια και η γάτα δεν έχει πλέον την ενέργεια για να διατηρήσει τη θερμοκρασία της σταθερή και γίνεται υποθερμική

4. Αλλαγές στην εμφάνιση της γάτας

Όπως έχουμε πει πολλάκις οι γάτες επενδύουν πολύυυ χρόνο στην καθημερινή καθαριότητα και καλλωπισμό τους (περίπου 3.5 ώρες ημερησίως) όταν είναι υγιείς. Είναι λογικό λοιπόν όταν μια γηραία γάτα πλησιάζει στο απευκταίο και όπως είπαμε παρουσιάζει ακραία αδυναμία και έλλειψη ενέργειας να περιορίσει πολύ την επένδυση ενέργειας στην καθαριότητα. Έτσι οι γατούλες μας μοιραία παίρνουν την κάτω βόλτα, αρχίζουν να φαίνονται ακατάστατες, ελαφρώς ξεμαλλιασμένες ενώ μπορεί να αποκτήσουν μια δυσάρεστη μυρωδιά που οφείλεται σε τοξίνες που συσσωρεύονται στο σώμα τους λόγω της εκάστοτε ασθένειας που τις βασανίζει ή των βαριών γηρατειών.

5. Η γάτα κρύβεται

Οι γάτες είναι γνωστό ότι κρύβονται όταν είναι σοβαρά άρρωστες (διαβάστε και το άρθρο μου “Άρρωστη Γάτα – Συμπτώματα“). Γιατί; Επειδή ξέρουν ενστικτωδώς ότι στη φύση, ένα άρρωστο ζώο είναι στόχος. Πιθανότατα δηλαδή κρύβονται σε μια προσπάθεια να προστατευθούν από πιθανούς εχθρούς που θα επιχειρήσουν να εκμεταλλευτούν την αδυναμία τους

6. Η γάτα παρουσιάζει ασυνήθιστη κοινωνική συμπεριφορά

Κάποιες γάτες ωστόσο δεν κρύβονται αλλά είτε παρουσιάζουν συμπτώματα προσκόλλησης στους χιούμανς ή και σε άλλα ζώα και γίνονται υπερβολικά τρυφερές και στοργικές είτε από την άλλη γίνονται τελείως απόμακρες, εσωστρεφείς, αδιάφορες για οτιδήποτε συμβαίνει (χωρίς απαραίτητα να εκδηλώνουν επιθετικές τάσεις – πουυυυ να βρουν ενέργεια για μαγκές).

Με ποιο τρόπο πεθαίνουν οι γάτες;

Στο ερώτημα αν οι γάτες μπορούν να διαισθανθούν το θάνατό τους οι απαντήσεις προφανώς και δεν είναι ξεκάθαρες, μια και δεν μπορούμε να μπούμε στο νου τους και να αντιληφθούμε τι ακριβώς βιώνουν, όμως υπάρχουν ενδείξεις για μια παρορμητική συμπεριφορά που δείχνει ότι πιθανώς το γνωρίζουν όταν πρόκειται να πεθάνουν.

Μια πολύ συχνή αντίδραση που επιβεβαιώνει το παραπάνω είναι ότι οι πολύ συχνά οι γάτες φεύγουν όταν είναι να πεθάνουν (αν φυσικά είναι γάτες που ζουν ελεύθερες σε εξωτερικό χώρο)! Υπάρχουν αρκετές εξηγήσεις γι’ αυτή την συμπεριφορά – μια από τις επικρατέστερες είναι ότι οι γάτες συνειδητοποιούν το πόσο αδύναμες είναι και θέλουν να προστατευτούν, να γλιτώσουν από πιθανούς θηρευτές ή αντίπαλους που θα εκμεταλλευτούν την αδυναμία τους και θα τους επιτεθούν στερώντας τους τη γαλήνη και όσο το δυνατόν μια πιο ήσυχη αποχώρηση.

Σημάδια ότι η γάτα είναι νεκρή

Υπάρχουν μερικοί τρόποι για να καταλάβετε αν η γάτα σας είναι ζωντανή ή όχι. Πρέπει να ελέγξετε τα ζωτικά της σημεία:

  • Φωνάξτε την, με τον τρόπο που θα φωνάζατε για να έρθει για φαγητό. Αν δεν ανταποκριθεί καθόλου είναι σίγουρα ένα ανησυχητικό σημάδι
  • Εξετάστε την για σημάδια αναπνοής, όπως την κίνηση του θώρακα ή του στομαχιού. Βάλτε ένα καθρεφτάκι μπροστά από το πρόσωπό της και αν θολώσει τότε σημαίνει ότι η γάτα αναπνέει.
  • Εξετάστε τα μάτια της. Τα μάτια της νεκρής γάτας είναι ανοιχτά διότι απαιτείται μυικός έλεγχος για να παραμείνουν κλειστά.
  • Επίσης οι κόρες στις πεθαμένες γάτες είναι διεσταλμένες.
  • Αγγίξτε φορώντας γάντι τα μάτια της.. αν είναι ζωντανή η γάτα θα ανοιγοκλείσει τα μάτια της. Επίσης ρίξτε το φως από ένα φακό στα μάτια της.
  • Αν η γάτα είναι νεκρή δεν θα ανταποκριθούν τα μάτια της στο φως που πέφτει πάνω τους.
  • Αγγίξτε δύο δάχτυλα στη μηριαία αρτηρία. Περιμένετε για 15 δευτερόλεπτα. Αν η γάτα είναι ζωντανή θα πρέπει να νιώσετε ένα παλμό στη διάρκεια αυτών των δευτερολέπτων.
  • Ελέγξτε το σώμα της για τυχών νεκρική ακαμψία.
  • Ελέγξτε το χρώμα των ούλων και την γλώσσα. Αν η γάτα έχει πεθάνει και η καρδιά δεν λειτουργεί το χρώμα τους είναι ωχρό και όχι ροζ.

Όλες οι Ειδήσεις

Ακολουθήστε μας στο Google News

Ροή Ειδήσεων

To top