Δημιουργώντας μια καλύτερη ζωή για τυφλές γάτες

Ιστορίες Ζώων

Η Γκουέν Κούπερ, συγγραφέας των αγαπημένων απομνημονευμάτων για μια τυφλή γάτα, “Η Οδύσσεια του Homer”, μιλάει για την προσφορά σε γατάκια με προβλήματα όρασης.

Έχουν περάσει πεντέμισι χρόνια από τότε που πέθανε ο Homer, ο τυφλός γάτος που απαθανατίστηκε για πάντα στα συγκινητικά απομνημονεύματα της Gwen Cooper Homer’s Odyssey. Όταν αναπολεί τα 16 υπέροχα χρόνια που πέρασαν μαζί, η εικόνα που έρχεται αμέσως στο μυαλό της με το χαϊδευτικό παρατσούκλι Homer Bear, είναι αυτή που τον δείχνει να κάθεται περήφανα, με τα αυτιά του όρθια, με φόντο το Empire State Building. Ψηλός. Περήφανος. Αδάμαστος. Και μετά, σκέφτεται το ιδιαίτερο γουργουρητό που της επιφύλασσε για να την ξυπνάει τα πρωινά ανακοινώνοντας ότι επρόκειτο να περάσουν άλλη μια μέρα μαζί.

Πώς ο Homer ενέπνευσε την Gwen να συνεισφέρει

Το μικροσκοπικό γατάκι που υιοθέτησε η Gwen όταν ήταν μόλις 3 εβδομάδων άλλαξε τη ζωή της για πάντα. Και, με τη σειρά της, άλλαξε την αντίληψη για τις τυφλές γάτες και το πώς μπορούν να λειτουργήσουν και να αγαπήσουν όπως κάθε άλλο τριχωτό αιλουροειδές σε ένα κοινό εκατομμυρίων ανθρώπων σε όλο τον κόσμο. Η Gwen ήταν πάντα γατόφιλη και είχε δύο αιλουροειδή όταν υιοθέτησε τον Homer. Εκείνη την εποχή, εργαζόταν σε μια μη κερδοσκοπική οργάνωση που επικεντρωνόταν στην προσέλκυση εθελοντών για κάθε είδους έργα τόσο για ανθρώπους όσο και για ζώα. Προωθούμενη από αυτό το καταπληκτικό πλασματάκι που κατέλαβε την καρδιά της, αποφάσισε να γράψει γι’ αυτόν.

Σίγουρα τη βοήθησε να βρει τη λογοτεχνική της φωνή. Αποδεικνύεται ότι η Γκουέν είναι μια υπέροχη λογοτέχνης και συνέχισε να γράφει τέσσερα απομνημονεύματα για τον Όμηρο (και τα άλλα αιλουροειδή της). Της έχει αποδοθεί ο τίτλος της συγγραφέως best-seller των New York Times και έτσι έχει μια νέα καριέρα. Αυτό της έχει δώσει μια απίστευτη πλατφόρμα για να εκπαιδεύσει τους ανθρώπους για τις τυφλές γάτες σε όλο τον κόσμο, αλλάζοντας την προηγούμενη πεποίθηση ότι δεν μπορούσαν να υιοθετηθούν.

“Από τον Homer, είχα μάθει ότι ακόμα και το πιο “ατελές” πλάσμα είναι ικανό να αγαπήσει με μια βαθιά και τέλεια αγάπη. Το μόνο που χρειάζονται είναι κάποιος να τους δώσει μια ευκαιρία”, λέει η Gwen. “Δεν διαφέρουν στη συμπεριφορά τους μέσα στο σπίτι από οποιαδήποτε άλλη γάτα”. Όπως όλες οι γάτες, ο Χόμερ αγαπούσε τα παιχνίδια και το αγαπημένο του παιχνίδι ήταν ένα μικρό λούτρινο σκουλήκι με κουδούνι στην ουρά που ανήκε αρχικά στις μεγαλύτερες αιλουροειδείς αδελφές του.

“Του άρεσε ιδιαίτερα οτιδήποτε είχε κουδούνια ή έκανε θόρυβο”, προσθέτει η Gwen. Υπάρχει στην πραγματικότητα μια ιστορία για το αγαπημένο παιχνίδι του Χόμερ με τίτλο The Worm Has Turned στο τελευταίο βιβλίο της Γκουέν My Life in a Cat House, το οποίο είναι μια συλλογή ιστοριών με επίκεντρο τη γάτα, παρμένες από μικρές ιστορίες που δημοσιεύει ως σειρά στο διαδίκτυο, ένα είδος τακτικής λογοτεχνικής γούνινης δόσης για τα εκατομμύρια των επίμονων θαυμαστών του Χόμερ που εξακολουθούν να ασχολούνται μαζί της – 1,5 εκατομμύριο, για την ακρίβεια – σε εβδομαδιαία βάση.

Διάσωση και καταφύγιο τυφλών γατών

Από τη δημοσίευση του πρώτου της βιβλίου, η Gwen πάντα υποστήριζε τις οργανώσεις για τα ζώα, δωρίζοντας ένα μέρος των δικαιωμάτων της (και μερικές φορές όλα τα δικαιώματά της για ένα καθορισμένο χρονικό διάστημα όταν εκδίδεται ένα νέο βιβλίο). Ένας τέτοιος οργανισμός που έχει επωφεληθεί από τη γενναιοδωρία της είναι η Blind Cat Rescue and Sanctuary Inc., μια μη κερδοσκοπική οργάνωση στο Σεντ Πολς της Βόρειας Καρολίνας, η οποία προσφέρει σε τυφλά αιλουροειδή ένα ασφαλές και στοργικό σπίτι για το υπόλοιπο της ζωής τους.

Σύμφωνα με την εκτελεστική διευθύντρια Αλάνα Μίλερ, αυτή τη στιγμή έχει 105 γάτες υπό τη φροντίδα της. Η σημερινή εκπρόσωπος γάτα του καταφυγίου είναι μια ασπρόμαυρη γατούλα που ονομάζεται Γκάμπριελ, μια θαυματουργή επιζήσασα από τον τυφώνα Ίρμα. Βρέθηκε να ζει κάτω από ένα αυτοκίνητο μετά την καταστροφή, με πολλαπλά τραύματα και έπασχε από μια σοβαρή λοίμωξη του ανώτερου αναπνευστικού και μια μόλυνση στα μάτια που τελικά του στέρησε την όρασή του. Όταν τελικά τον έπιασαν, οι διασώστες του ανακάλυψαν επίσης ότι ήταν θετικός σε τεστ για λευχαιμία αιλουροειδών. Τότε ήταν που επενέβη η Αλάνα, προσφέροντάς του ένα παντοτινό σπίτι στο Καταφύγιο.

Από την άποψη της Alana, τα βιβλία της Gwen για τον Homer έχουν σίγουρα αλλάξει τη στάση απέναντι στις τυφλές γάτες προς το καλύτερο. “Τώρα ακούω από πολλούς ανθρώπους που έχουν υιοθετήσει τυφλές γάτες”, λέει. “Επίσης, πολλά καταφύγια τώρα τους δίνουν μια ευκαιρία και δεν τους κάνουν αμέσως ευθανασία”.

Σήμερα, ο Gabriel είναι ένας πολύ όμορφος, χαρούμενος και υγιής 8χρονος γάτος που δεν χρειάζεται πλέον να ζει με κίνδυνο στους δρόμους. Απολαμβάνει τη ζωή του και όλη την αγάπη και την προσοχή που λαμβάνει από το προσωπικό και τους εθελοντές της BCR. Το αγαπημένο του πράγμα, σύμφωνα με την Alana, είναι να ξαπλώνει σε ένα μαλακό κρεβάτι και να παίζει με το catnip.

Η απώλεια του Χόμερ

“Με όλα όσα έχει περάσει και εκεί που βρίσκεται τώρα, ο Gabriel είναι ο λόγος για τον οποίο υπάρχει το BCR – για να είναι το παντοτινό σπίτι για τις γάτες που έχουν μεγαλύτερη ανάγκη”, προσθέτει η Gwen. Όταν πέθανε ο Homer, η Gwen έγραψε με συγκλονιστικό τρόπο στη νεκρολογία του που δημοσιεύτηκε στη Huffington Post: “Μια φορά στο τόσο, ένα μικροσκοπικό πλάσμα μπορεί να έχει ένα τόσο μεγάλο πνεύμα που ξεχειλίζει και κάνει ολόκληρο τον κόσμο λίγο καλύτερο, πιο ευτυχισμένο και πιο εμπνευσμένο από ό,τι ήταν πριν. Ακόμα και στα πιο σκοτεινά μέρη υπάρχουν μικρά φώτα που μπορούν να μεγαλώνουν και να μεγαλώνουν μέχρι να μας ζεστάνουν όλους. “Στο τέλος, και μετά από μια παρατεταμένη ασθένεια, ο Όμηρος ήταν πολύ κουρασμένος για να παλέψει άλλο. Και έπρεπε να τον αγαπήσω αρκετά για να τον αφήσω να κοιμηθεί”. Χάνοντας τον Χόμερ, η Γκουέν έμαθε και κάτι άλλο.

“Ακούστε τη γάτα σας”, λέει. “Στο τέλος, ο Homer αρνήθηκε ανένδοτα τα φάρμακα. Υπάρχει ένα μήνυμα σε αυτό. Και όταν έρθει η ώρα να τερματίσετε τον πόνο τους, μην περιμένετε μέχρι τη χειρότερη μέρα. Είναι σημαντικό να είστε σε θέση να την αποχαιρετήσετε σωστά”.

#pawsforthiscause Τι μπορείτε λοιπόν ΕΣΕΙΣ να κάνετε για να βοηθήσετε τις τυφλές γάτες που έχουν ανάγκη;
Σύμφωνα με την Alana Miller, εκτελεστική διευθύντρια του The Blind Cat Rescue and Sanctuary Inc. μια τυφλή γάτα δεν είναι γάτα με ειδικές ανάγκες ή αναπηρία, οπότε δεν υπάρχει καμία διαφορά μεταξύ της υιοθέτησής τους και μιας βλέπουσας γάτας.

  1. Αν είστε εθελοντής σε ένα καταφύγιο, μπορείτε να ζητήσετε να φροντίσετε ειδικά τυφλά γατάκια και να βοηθήσετε στην προώθηση της υιοθεσίας τους στα κανάλια κοινωνικής δικτύωσης.
  2. Μπορείτε να γίνετε χορηγός μιας τυφλής γάτας που ζει σε ένα κέντρο διάσωσης ή καταφύγιο.
  3. Αν χρειάζεστε ένα δώρο για κάποιον, μπορείτε επίσης να κανονίσετε μια χορηγία στο όνομά του.
  4. Τα παιδιά των σχολείων αναζητούν πάντα να βοηθήσουν στην προώθηση σκοπών. Αν συμμετέχετε στο σχολείο του παιδιού σας, προτείνετε έναν έρανο για ένα καταφύγιο που εργάζεται για την υιοθεσία τυφλών γατών στην περιοχή σας.

Όλες οι Ειδήσεις

Ακολουθήστε μας στο Google News

Ροή Ειδήσεων

To top