Ειδικοί αποκαλύπτουν: Αυτοί είναι οι λόγοι που η γάτα σας έχει εμμονή με τα χαρτόκουτα

γάτα και κουτιά

Οι ιδιοκτήτες είναι διαρκώς μπερδεμένοι όταν αγοράζουν στη γάτα τους ένα καινούργιο ωραίο παιχνίδι και εκείνη ενδιαφέρεται πολύ περισσότερο για το κουτί στο οποίο ήρθε! Γιατί όμως οι γάτες αγαπούν τόσο πολύ τα κουτιά;

Είναι ευρέως γνωστό ότι οι γάτες αγαπούν τα κουτιά. Γι’ αυτές, κανένα παιχνίδι στον κόσμο, όσο ακριβό ή φανταχτερό κι αν είναι, δεν συγκρίνεται με ένα απλό χαρτονένιο κουτί. Είναι ένα φαινόμενο που μπερδεύει τους περισσότερους ιδιοκτήτες γατών, ειδικά όταν έχουν μόλις αγοράσει ένα υπέροχο νέο κρεβάτι ή ένα ωραίο παιχνίδι και η γάτα τους φαίνεται να προτιμά τη συσκευασία στην οποία ήρθε.

Σε αυτό το άρθρο θα διερευνήσουμε γιατί στις γάτες αρέσουν τα κουτιά και θα σας πούμε τα πάντα για το γιατί αποτελούν το τέλειο πεδίο για ύπνο και κυνήγι για τη γάτα σας.

Γιατί στις γάτες αρέσουν τα κουτιά;

Υπάρχουν πολλοί λόγοι για τους οποίους οι γάτες αγαπούν τα κουτιά, αλλά ο κυριότερος είναι επειδή είναι περιορισμένοι, κλειστοί χώροι. Οι γάτες είναι θηρευτές ενέδρας και η εύρεση περιορισμένων χώρων όπου μπορούν να κρυφτούν, να κυνηγήσουν τη λεία τους και να αισθάνονται ασφαλείς και ζεστές είναι μια ενστικτώδης συμπεριφορά. Τα άνετα χαρτονένια κουτιά ταιριάζουν απόλυτα στο σκοπό αυτό.

Τα κουτιά είναι ασφαλή

Οι γάτες αντλούν άνεση και ασφάλεια από τους κλειστούς χώρους, γι’ αυτό και τους αρέσει να περνούν χρόνο σε χαρτόκουτα. Οι γάτες χρησιμοποιούν τα κουτιά ως κρυψώνες όπου τα αρπακτικά δεν μπορούν να τις πλησιάσουν κρυφά από το πλάι ή από πίσω. Αν η γάτα σας βρίσκεται σε ένα κουτί, κάθε “εισβολέας”, όπως το θήραμα, ο άνθρωπος ή άλλα κατοικίδια ζώα, πρέπει να έρχεται απευθείας στο οπτικό της πεδίο, πράγμα που σημαίνει ότι τίποτα δεν μπορεί να την αιφνιδιάσει.

Και στις γάτες αρέσουν τα κουτιά επειδή βοηθούν στη μείωση του στρες και προσφέρουν μια ασφαλή ζώνη όπου η γάτα σας μπορεί να παρατηρεί και να μην γίνεται αντιληπτή. Αυτό είναι ιδανικό για τις γάτες, καθώς η αντίδρασή τους σε στρεσογόνες καταστάσεις είναι συχνά να τρέχουν και να κρύβονται. Οι γάτες δεν έχουν ενσωματωμένες στρατηγικές επίλυσης συγκρούσεων, οπότε προτιμούν πολύ περισσότερο να κρύβονται από τα προβλήματά τους. Η ασφάλεια του ιδιωτικού, κλειστού χώρου είναι μια άλλη πιθανή απάντηση στο γιατί στις γάτες αρέσουν τα κουτιά.

Βοηθούν τις γάτες να προσαρμοστούν

Μια πρόσφατη μελέτη που διεξήχθη από το Πανεπιστήμιο της Ουτρέχτης ανακάλυψε πρόσφατα έναν άλλο λόγο για τον οποίο οι γάτες αγαπούν τα κουτιά. Η μελέτη διεξήχθη σε μια ομάδα γατών καταφυγίου και περίπου στις μισές ανατέθηκαν κουτιά και στις άλλες μισές όχι.

Η έρευνα ανακάλυψε ότι οι γάτες με τα κουτιά στην πραγματικότητα ανέκαμψαν γρηγορότερα και προσαρμόστηκαν γρηγορότερα στο περιβάλλον τους. Αυτό δείχνει ότι τα κουτιά είναι απίστευτα ευεργετικά για τις γάτες, ώστε να τις βοηθήσουν να αντιμετωπίσουν τις αλλαγές! Διαβάστε τον οδηγό μας για το άγχος της γάτας για περισσότερες συμβουλές σχετικά με την αντιμετώπισή του.

Το χαρτόνι είναι εξαιρετικός μονωτής

Ένας άλλος λόγος για τον οποίο οι γάτες λατρεύουν τα κουτιά είναι επειδή είναι ιδανικά για ζεστασιά! Το χαρτόνι δεν είναι μόνο ένας καταπληκτικός μονωτής, αλλά ο μικρός χώρος που προσφέρουν τα κουτιά ενθαρρύνει τη γάτα σας να κουλουριαστεί και να χαλαρώσει, κάνοντάς το έναν άνετο, ζεστό χώρο. Η ιδανική θερμοκρασία για να αισθάνονται άνετα οι γάτες είναι γύρω στους 37°C, επομένως το να είναι ζεστές είναι πολύ σημαντικό για το αιλουροειδές σας.

Οι γάτες είναι απλά περίεργες

Οι γάτες είναι διαβόητα περίεργα πλάσματα, οπότε δεν θα πρέπει να σας εκπλήσσει το γεγονός ότι κάθε φορά που αγοράζετε κάτι καινούργιο, τρέχουν προς τα εκεί για να το διερευνήσουν. Όχι μόνο το νέο αντικείμενο μυρίζει διαφορετικά, αλλά η γάτα σας είναι επίσης περίεργη να δει ποιος είναι ο σκοπός του νέου αντικειμένου στο σπίτι της. Αν αγοράσετε ένα αντικείμενο που έρχεται σε κουτί, μην εκπλαγείτε αν δείτε τη γάτα σας να τρίβεται γύρω του και να ρίχνει μια καλή ματιά!

Είναι ιδανικά μέρη για να κοιμηθεί

Ένας άλλος λόγος για τον οποίο αρέσουν στις γάτες τα κουτιά είναι επειδή αποτελούν ένα εξαιρετικό μέρος για να κοιμηθούν. Οι γάτες ξοδεύουν έως και 18 ώρες κάθε μέρα για να κοιμηθούν, οπότε η εύρεση του τέλειου σημείου είναι σημαντική.
Εκεί που εσείς μπορεί να βλέπετε ένα απλό χαρτόκουτο, η γάτα σας βλέπει μια ασφαλή, πολυτελή σπηλιά που υπόσχεται ζεστασιά και προστασία. Συνιστούμε να παρέχετε στη γάτα σας ένα κουτί στο σπίτι σας για να της δώσετε έναν ασφαλή χώρο στον οποίο θα μπορεί να αποδράσει.

Όλα έχουν να κάνουν με την υφή

Ένας άλλος λόγος για τον οποίο οι γάτες αγαπούν τόσο πολύ τα κουτιά είναι η υφή τους. Το χαρτόνι είναι η τέλεια υφή για να δαγκώνει και να γρατζουνάει η γάτα σας, κάνοντάς τα πολύ διασκεδαστικά για να παίζετε μαζί τους. Πολλοί ιδιοκτήτες διαπιστώνουν ότι οι γάτες αγαπούν τα κουτιά καθαρά για να δαγκώνουν και να μασάνε και σύντομα τα κάνουν κομματάκια. Για τη γάτα σας, ένα απλό παλιό κουτί αποτελεί ένα πραγματικά ενδιαφέρον και διασκεδαστικό παιχνίδι που μπορεί να την κρατήσει απασχολημένη για μέρες.

Τα κουτιά δεν είναι μόνο για τις γάτες του σπιτιού!

Μπορεί να σας εκπλήξει το γεγονός ότι οι μεγάλες γάτες μοιράζονται πολλά από τα ίδια χαρακτηριστικά με τη γάτα του κατοικίδιου ζώου σας. Όταν στις μεγάλες γάτες που ζουν σε καταφύγια άγριας ζωής και ζωολογικούς κήπους δόθηκαν χαρτόκουτα, διασκέδασαν εξίσου με τη γάτα σας! Τις είδαν να πηδούν μέσα και έξω από τα κουτιά, να κάθονται μέσα σε αυτά και γενικά να περνούν υπέροχα.

Υπάρχουν τόσοι πολλοί λόγοι που μπορούν να εξηγήσουν γιατί οι γάτες θεωρούν τα κουτιά ακαταμάχητα, αλλά σε μεγάλο βαθμό έγκειται στο γεγονός ότι πρόκειται για κλειστούς χώρους.

pet_keepers_logo
@2023 – Petkeepers.gr