Επιστήμονες αποκαλύπτουν το ζώο με τις περισσότερες πιθανότητες επιβίωσης αν έρθει το τέλος του κόσμου

Ιστορίες Ζώων

Μια μελέτη υποδηλώνει ότι η ζωή στη Γη είναι εξαιρετικά ανθεκτική και ότι ακόμη και τα πιο ακραία γεγονότα μπορεί να μην εξαλείψουν όλες τις μορφές ζωής.
Εκατομμύρια πλάσματα έχουν επιβιώσει από ηφαιστειακές εκρήξεις, σεισμούς, πλημμύρες και ανεμοστρόβιλους. Ωστόσο, οι επιστήμονες πιστεύουν ότι υπάρχει ένα είδος που θα επιβιώσει ακόμα και στο τέλος του κόσμου.
Ας το παραδεχτούμε, οι άνθρωποι δυσκολεύονται όταν το χιόνι καλύπτει τους δρόμους, οπότε η επιβίωση σε ένα αποκαλυπτικό γεγονός είναι απίθανη. Ερευνητές από τα Πανεπιστήμια της Οξφόρδης και του Χάρβαρντ εντόπισαν το πλάσμα με τις περισσότερες πιθανότητες επιβίωσης σε μια μελέτη του 2017, που επικεντρώθηκε στην ανθεκτικότητα της ζωής σε αστροφυσικά γεγονότα.
Η μελέτη εξέτασε απειλές από το διάστημα, όπως υπερκαινοφανείς αστέρες, εκρήξεις ακτίνων γάμμα, συγκρούσεις μεγάλων αστεροειδών και διερχόμενα αστέρια. Οι ερευνητές στόχευσαν να εντοπίσουν γεγονότα που θα μπορούσαν να «αποστειρώσουν πλήρως έναν πλανήτη σαν τη Γη», παραλείποντας επίγειες απειλές όπως η αποψίλωση των δασών, οι πυρκαγιές ή ο πυρηνικός πόλεμος.
Οι άνθρωποι, δυστυχώς, δεν θα είχαν καμία ελπίδα απέναντι σε τέτοια καταστροφικά γεγονότα, τα οποία θα μπορούσαν να βράσουν όλο το νερό στους ωκεανούς της Γης.

Ωστόσο, ένα πλάσμα θα μπορούσε να επιβιώσει: το tardigrade.

Τα tardigrades, γνωστά και ως «αρκούδες του νερού», είναι μικροσκοπικά υδρόβια ζώα με πλατύ κεφάλι, οκτώ πόδια και παχουλό σώμα. Παρά το μικρό τους μέγεθος και την απλή εμφάνισή τους, είναι απίστευτα ανθεκτικά.
Ο David Sloan, συν-συγγραφέας της μελέτης, εξήγησε τα ευρήματα: «Προς έκπληξή μας, διαπιστώσαμε ότι, παρόλο που κοντινοί σουπερνόβα ή μεγάλες συγκρούσεις αστεροειδών θα ήταν καταστροφικές για τους ανθρώπους, τα tardigrades θα μπορούσαν να μείνουν ανεπηρέαστα. Επομένως, φαίνεται ότι η ζωή, όταν ξεκινήσει, είναι δύσκολο να εξαλειφθεί εντελώς. Τεράστιοι αριθμοί ειδών, ή ακόμη και ολόκληρα γένη, μπορεί να εξαφανιστούν, αλλά η ζωή στο σύνολό της θα συνεχιστεί».

Τα tardigrades αντέχουν σε ακραίες θερμοκρασίες, πιέσεις, ακτινοβολία και ακόμα και στο κενό του διαστήματος. 

Η ανθεκτικότητά τους οφείλεται στην ικανότητά τους να εισέρχονται σε μια κατάσταση που ονομάζεται κρυπτοβίωση, όπου ουσιαστικά στεγνώνουν και αναστέλλουν τον μεταβολισμό τους μέχρι να βελτιωθούν οι συνθήκες.
Η μελέτη υποδηλώνει ότι η ζωή στη Γη είναι εξαιρετικά ανθεκτική και ότι ακόμη και τα πιο ακραία γεγονότα μπορεί να μην εξαλείψουν όλες τις μορφές ζωής. Η ανθεκτικότητα των tardigrades παρέχει την ελπίδα ότι, στο μεγάλο χρονοδιάγραμμα του σύμπαντος, η ζωή θα συνεχιστεί σε κάποια μορφή, ανεξάρτητα από τα καταστροφικά γεγονότα που μπορεί να συμβούν.

Όλες οι Ειδήσεις

Ακολουθήστε μας στο Google News

Ροή Ειδήσεων

To top