Επιτέλους ελεύθερα: 33 λιοντάρια τσίρκου γυρίζουν στην Αφρική μετά από ολόκληρη ζωή δυστυχίας

by Έφη Αθανασίου

Μετά από μια ζωή ταλαιπωρίας και κακοποίησης σε περιπλανώμενα τσίρκο στο Περού και την Κολομβία, τριάντα τρία πρώην λιοντάρια τσίρκου αισθάνονται τον αφρικανικό ήλιο στην πλάτη τους και το γρασίδι κάτω από τα πόδια τους. Τα λιοντάρια έκαναν το απίστευτο ταξίδι της επιστροφής στην πατρίδα τους μετά από μια ηράκλεια προσπάθεια διάσωσης από τη Διεθνή Οργάνωση Υπεράσπισης των Ζώων (ADI).

Η διάσωση των 33 λιονταριών

Ο Tim Phillips, συνιδρυτής της Animal Defenders International, δήλωσε ότι οι διασώστες αντιμετώπισαν απίστευτες προκλήσεις για να εντοπίσουν και να σώσουν τα λιοντάρια από τα παράνομα τσίρκα στο Περού και την Κολομβία.

Τα ζώα του τσίρκου απαγορεύονται σε αυτές τις χώρες, αλλά πολλά περιοδεύοντα τσίρκα λειτουργούν σε απομακρυσμένες περιοχές και μετακινήθηκαν στην παρανομία μετά την έναρξη ισχύος των νόμων. Οι ομάδες της ADI συνεργάστηκαν με τις κυβερνητικές αρχές για να βρουν και να κατασχέσουν τα ζώα.

Συχνά συνοδεύονταν από ομάδες SWAT και αστυνομικούς των ΜΑΤ για να ασφαλίσουν και να διασώσουν τα ζώα. Στη συνέχεια έπρεπε να μεταφέρουν τα λιοντάρια από απομακρυσμένες περιοχές των Άνδεων πίσω στα κέντρα διάσωσης.

Ήταν μια προσπάθεια που χρειάστηκε 18 μήνες για να ολοκληρωθεί! Από τα 100 ζώα που διασώθηκαν, τα 33 ήταν λιοντάρια. Αυτές οι μεγαλοπρεπείς μεγάλες γάτες έχουν υπομείνει μια ζωή μαρτύριο, περιορισμένες σε μικροσκοπικά κλουβιά, κακοποιημένες και ακρωτηριασμένες.

Η φροντίδα των λιονταριών στην Νότια Αφρική

Έχουν γίνει διευθετήσεις για να επιστρέψουν αεροπορικώς στον τόπο προέλευσής τους – την Αφρική! Δυστυχώς, τα λιοντάρια δεν θα μπορέσουν ποτέ να επιβιώσουν μόνα τους λόγω της φυσικής τους κατάστασης. Σε πολλά έχουν αφαιρεθεί τα νύχια και έχουν σπάσει τα δόντια τους. “Δεν μπορούν να επιστρέψουν στην άγρια φύση, αλλά μπορούν να επιστρέψουν στο σπίτι τους”, δήλωσε ο Τιμ σε συνέντευξή του.

Τα λιοντάρια θα ζήσουν τις υπόλοιπες μέρες τους ειρηνικά και ελεύθερα στο καταφύγιο μεγάλων γατών Emoya στο Vaalwater της Νότιας Αφρικής.

“Αφρικανικός ήλιος, αφρικανικός νυχτερινός ουρανός, αφρικανικοί θάμνοι και ήχοι, σύννεφα, καλοκαιρινές καταιγίδες, μεγάλα κλουβιά σε ένα φυσικό περιβάλλον όπου μπορούν να θυμηθούν ποιοι είναι”, ανέφερε σε δήλωσή της η Σαβάνα Χούζερ, ιδρύτρια του καταφυγίου μεγάλων γατών Emoya.

Ο Τιμ δήλωσε ότι η επιστροφή των ταλαιπωρημένων, ηλικιωμένων λιονταριών στην Αφρική είναι μια από τις πιο περήφανες στιγμές του. Περιμένετε μέχρι να ακούσετε τα λιοντάρια να βρυχώνται πίσω του στο 2:56 στο παρακάτω βίντεο. Είναι σαν να ξέρουν ότι επέστρεψαν στο σπίτι τους!

Δείτε το βίντεο:

pet_keepers_logo
@2023 – Petkeepers.gr