Επιτέλους ελεύθερη: Τίγρης σώθηκε από τον «χειρότερο ζωολογικό κήπο του κόσμου»

by Δήμητρα Τουρλίδα

Η Falestine, μια λέαινα, ζει στον ζωολογικό κήπο Rafah στη νότια Λωρίδα της Γάζας στην Παλαιστίνη. Η 14 μηνών λέαινα φυλακίστηκε και περιορίστηκε από τους φύλακες του ζωολογικού κήπου στις 12 Φεβρουαρίου 2019, για να επιτρέψει στους επισκέπτες να παίξουν μαζί της.

Ο “χειρότερος ζωολογικός κήπος στον κόσμο”

Τον Αύγουστο, η ένωση Four Paws κατάφερε να απομακρύνει τους τελευταίους επιζώντες από τον ζωολογικό κήπο του Χαν Γιουνίς στη Γάζα, που είναι γνωστός ως ο “χειρότερος ζωολογικός κήπος στον κόσμο”. Τα ζώα που ήταν φυλακισμένα σε αυτόν τον ζωολογικό κήπο, ο οποίος βρίσκεται ακριβώς στη μέση της εμπόλεμης ζώνης, ζούσαν μέσα στην κόλαση:  στερούμενα τροφής, νερού και ιατρικής περίθαλψης, πολλά ζώα δεν επέζησαν από τις εξαιρετικά τραγελαφικές συνθήκες διαβίωσης. Ζωντανά ζώα αναγκάζονταν να ζουν ανάμεσα σε πτώματα που κείτονταν στο έδαφος, αποξηραμένα στον ήλιο.


Οι Four Paws αγωνίζονται για το κλείσιμο του πάρκου από πέρυσι και κατάφεραν να σώσουν τα υπόλοιπα15 ζώα. Ανάμεσά τους ήταν και ο Λαζίζ, μια υπέροχη τίγρη.

H θλιβερή ζωής της Λαζίζ

Με τραγικό τρόπο είχε περάσει όλη του την ύπαρξη σε ένα μικροσκοπικό κλουβί, στερημένος εντελώς από ερεθίσματα και κοινωνική αλληλεπίδραση. Αλλά τώρα, ευτυχώς, η δοκιμασία τελείωσε για αυτό το αιλουροειδές. Μετά από ένα μακρύ ταξίδι στη Νότια Αφρική, απελευθερώθηκε επιτέλους.” Οι  διασώστες ανέφεραν στη σελίδα τους στο Facebook:

Ο Laziz έκανε μια αρχή και μπήκε στο κλουβί μεταφοράς του χωρίς δισταγμό. Φαίνεται μάλιστα να συμπεριφέρεται πιο ήρεμα στο κλουβί τώρα απ’ ό,τι ποτέ στο έρημο κλουβί του. Φυσικά θα του παρέχεται φρέσκο νερό και τροφή κατά τη διάρκεια της παραμονής του στο κλουβί. Επιπλέον, το κλουβί θα ψύχεται με πάγο και ανεμιστήρα.

Η διάσωση της τίγρης και η αλλαγή της

Κατά την άφιξή του στο Lionsrock Lodge & Big Cat Sanctuary, όπου θα ξεκινήσει τη νέα του ζωή, ο Laziz φάνηκε αμέσως άνετη και σίγουρη για τον εαυτό του…

Όμως, λίγο αργότερα, ξαφνικά έγινε κλειστός και δεν έβγαινε από το μικρό της σπιτάκι, δήλωνε την παρουσία της μόνο για να τον ταΐσουν.Η Fiona Miles, μέλος της οργάνωσης Four Paws, δήλωσε στο: Η αλλαγή περιβάλλοντος έπαιξε μεγάλο ρόλο, καθώς και το γεγονός ότι η Laziz ήταν τραυματισμένη από το τρομερό παρελθόν της. Αλλά, ευτυχώς, αυτό το άγχος δεν κράτησε πολύ. Η τίγρης άρχισε να ξεπερνά τους φόβους  και να είναι πιο φιλική με την ομάδα.

Ο ζωολογικός κήπος έχει χαρακτηριστεί ο πιο σκληρός από τους ακτιβιστές για τα δικαιώματα των ζώων. Ο ιδιοκτήτης του πάρκου, Mohammed Jumaa, είπε ότι περιόρισαν την Λαζίζ για να μάθει πως θα πρέπει να είναι πιο φιλική με τους ανθρώπους! Τι νομίζετε?!

pet_keepers_logo
@2023 – Petkeepers.gr