Εσείς γνωρίζατε τους 6 Θεούς γάτους & Θεές γάτες από αρχαίους πολιτισμούς;

Ιστορίες Ζώων

Μπορεί να γνωρίζετε ότι οι αρχαίοι Αιγύπτιοι λάτρευαν θεούς και θεές γάτες, αλλά έχετε ακούσει για τον Πολωνό θεό γάτα που γαύγιζε σαν σκύλος;

Ο συγγραφέας Terry Pratchett είπε: “Στην αρχαιότητα, οι γάτες λατρεύονταν ως θεοί- δεν το έχουν ξεχάσει αυτό”. Όταν ακούτε αυτή τη φράση, σκέφτεστε αυτόματα τις αρχαίες αιγυπτιακές θεές γάτες και τους θεούς γάτες; Πιθανώς. Σκέφτεστε άλλους πολιτισμούς όταν πρόκειται για θεές γάτες, θεούς γάτες και λατρεία των γατών; Μάλλον όχι. Αλλά μην ανησυχείτε, έχω γίνει κι εγώ ένοχη γι’ αυτή την παρανόηση: Για πολλά χρόνια πίστευα ότι οι αρχαίοι Αιγύπτιοι ήταν οι μόνοι που σέβονταν, εξυμνούσαν και λάτρευαν ακόμη και γάτες. Καθώς όμως άρχισα να εξερευνώ την παγκόσμια μυθολογία, διαπίστωσα ότι υπάρχουν πολύ περισσότερα για τις γάτες, τις θεότητες και τα θαύματα απ’ ό,τι νόμιζα αρχικά.

Πέρα από όλες τις λαϊκές παραδόσεις για γάτες που κάνουν νεύμα, χρήσιμες γάτες, γάτες που φυλάνε ναούς, προφήτες που είναι ευγενικοί με τις γάτες και γάτες που χρησιμεύουν ως οιωνοί και οικείοι, υπάρχουν ιστορίες γύρω από θεές γάτες και θεούς γάτες για τις οποίες σπάνια ακούμε.

Διαβάστε έξι ιστορίες με γάτες θεούς

1. Το άρμα της Freyja που οδηγείται από γάτα

Η σκανδιναβική θεά Freyja, θεότητα του έρωτα, της γονιμότητας, του πολέμου, του πλούτου, της μαντείας και της μαγείας, επέβαινε σε άρμα που το έσερναν δύο γιγάντιες γκρίζες γάτες που της είχε δώσει ο θεός Thor. Οι αγρότες άφηναν προσφορές για τις γάτες προκειμένου να εξασφαλίσουν καλή σοδειά.

2. Ένας περουβιανός θεός που άλλαζε μορφή

Ο Ai-Apaec, ένας θεός του πολιτισμού των προ Ίνκας, γνωστού ως Mochica, απεικονιζόταν συχνά ως γέρος με ρυτιδιασμένο πρόσωπο, μακριούς κυνόδοντες και μουστάκια σαν της γάτας. Λέγεται ότι είχε εξελιχθεί από έναν από τους αρχαίους θεούς των γατών και ότι μπορούσε να πάρει τη μορφή γάτας.

3. Ένας φύλακας των κινεζικών οικογενειών

Ένας θεός γάτα που ονομάζεται Li Shou εμφανίζεται στο κινεζικό βιβλίο των τελετών. Λατρευόταν από τους αγρότες επειδή προστάτευε τις καλλιέργειες από το να φαγωθούν από αρουραίους και ποντίκια.

4. Ένας Πολωνός προστάτης

Στην αρχαία Πολωνία, ο Ovinnik, ο οποίος εμφανιζόταν με τη μορφή μαύρης γάτας, λατρευόταν από πολλές αγροτικές οικογένειες επειδή πρόσεχε τα οικόσιτα ζώα και έδιωχνε τα κακόβουλα φαντάσματα και τις άτακτες νεράιδες. (Όπως τα περισσότερα πλάσματα της σλαβικής μυθολογίας, ήταν σπουδαία μέχρι να μην τα εκτιμήσεις ή να τους δώσεις αυτό που χρειάζονταν – τότε έκαναν πράγματα όπως να κάνουν σκανταλιές που μπορεί να έχουν τραγικά αποτελέσματα).

5. Μια Ελληνίδα θεά που αλλάζει μορφή.

Η ελληνική μυθολογία διηγείται πώς η θεά Εκάτη πήρε τη μορφή γάτας για να ξεφύγει από το τέρας Τύφωνα. Στη συνέχεια, επεφύλαξε ειδική μεταχείριση σε όλες τις γάτες.

6. Βοηθοί μιας κέλτικης θεάς

Η Ceridwen, η ουαλική θεά της σοφίας και μητέρα του διάσημου βάρδου Taliesin, συνοδευόταν από λευκές γάτες που εκτελούσαν τις εντολές της στη Γη.

Περισσότερα για θεούς γάτες

Δεν θα μπορούσα να αναφερθώ σε όλες τις ιστορίες θεών και θεών που μεταμορφώθηκαν σε μεγάλες γάτες, αλλιώς αυτή η ανάρτηση θα ήταν περίπου ένα μίλι μακριά. Αυτό δυστυχώς απέκλεισε πολλές ιστορίες για θεούς γάτες από τις φυλές των Ινδιάνων της Αμερικής και άλλων Πρώτων Εθνών, μεταξύ άλλων, και γι’ αυτό ζητώ συγγνώμη. Θα ήθελα πολύ να γράψω μια άλλη ανάρτηση για τις μεγάλες γάτες και τις πνευματικές παραδόσεις, αν σας ενδιαφέρει, γιατί το θέμα των τζάγκουαρ, των τίγρεων, των λεοπαρδάλων και άλλων μεγάλων αιλουροειδών στις λαϊκές παραδόσεις, τις θρησκευτικές πεποιθήσεις και τις ιστορίες δημιουργίας αξίζει σίγουρα να το διαβάσετε.

Όλες οι Ειδήσεις

Ακολουθήστε μας στο Google News

Ροή Ειδήσεων

To top