Έξι λόγοι που στις γάτες αρέσει να παίζουν με αντικείμενα που μπορούν να τσαλακωθούν

by Έφη Αθανασίου

Πλαστικές σακούλες, περιτυλίγματα φαγητού, παιχνίδια με τσαλακώματα – όλα αυτά τα αντικείμενα είναι πιθανό να κεντρίσουν το ενδιαφέρον της γάτας σας. Στις γάτες αρέσει να τα χτυπούν με τις πατούσες τους, να τα χτυπάνε στο διάδρομο, να παλεύουν μαζί τους και το λιοντάρι του σαλονιού σας μπορεί ακόμη και να προσπαθήσει να τεμαχίσει ένα τσαλακωμένο αντικείμενο με τα δόντια και τα νύχια του.

Από όλα τα παιχνίδια και τα τυχαία αντικείμενα του σπιτιού σας, τα τσαλακωμένα φαίνεται να είναι τα καλύτερα στα μάτια της γάτας σας. Αναρωτηθήκατε ποτέ γιατί;

Προφανώς δεν μπορούμε να γνωρίζουμε με βεβαιότητα χωρίς να ακούσουμε το σκεπτικό απευθείας από το στόμα μιας γάτας, αλλά μπορούμε να κάνουμε διάφορες υποθέσεις με βάση όσα γνωρίζουμε για τη συμπεριφορά και τη βιολογία των αιλουροειδών.

#1 Είναι ένας διαφορετικός και ενδιαφέρων ήχος

Οι γάτες μπορούν να ακούσουν τα ποντίκια που τρίζουν κάτω από τις σανίδες του πατώματος, τα μικρά πουλιά που κελαηδούν σε ένα δέντρο και τόσους άλλους υψηλούς ήχους που τα περισσότερα ανθρώπινα αυτιά δεν μπορούν να αντιληφθούν. Από το τριγωνικό σχήμα του εξωτερικού αυτιού μέχρι την ανατομία του εσωτερικού αυτιού, τα αυτιά των αιλουροειδών είναι ειδικά σχεδιασμένα για να πιάνουν υψηλές συχνότητες που τα ανθρώπινα αυτιά δεν έχουν καμία πιθανότητα να ανιχνεύσουν.

Όταν η γάτα σας ενθουσιάζεται με αυτούς τους δελεαστικούς ήχους που τσαλακώνουν, είναι πιθανόν επειδή ακούει πολύ περισσότερα από το βασικό θρόισμα που ακούτε εσείς. Ο ήχος που ακούγεται όταν κάποιος μαζεύει μια πλαστική σακούλα είναι πολύ πιο γεμάτος και πιο ενδιαφέρων από ό,τι συνειδητοποιούμε.

Οι γάτες ιντριγκάρονται από αυτό το θρόισμα επειδή ακούγεται εντελώς διαφορετικό από τους περισσότερους άλλους οικιακούς θορύβους. Είναι σαν το πώς ένα άτομο μπορεί να ακολουθήσει τον ήχο μιας καλής μουσικής για να ικανοποιήσει την περιέργειά του ή πώς τα νήπια έλκονται από τα παιχνίδια που κάνουν τον περισσότερο θόρυβο.

#2 Είναι ένας ενστικτωδώς ανακουφιστικός ήχος

Οι γάτες είναι κατοικίδια ζώα εδώ και τουλάχιστον 10.000 χρόνια, αλλά δεν έχουν εγκαταλείψει ακόμα όλα τα άγρια ένστικτά τους. Ακόμη και τα πιο κακομαθημένα κατοικίδια εξακολουθούν να διαθέτουν βασικά ένστικτα επιβίωσης, όπως το πώς να κυνηγούν, να βρίσκουν νερό και να προστατεύουν τον εαυτό τους. Μπορούμε να δούμε πολλά από αυτά τα άγρια ένστικτα στη φυσιολογική, καθημερινή συμπεριφορά τους και η έλξη μιας γάτας για τα τσαλακωτά πράγματα μπορεί να συνδέεται με τις άγριες ρίζες της.

Η γάτα σας μπορεί να προτιμά τα πιο αναπαυτικά μαξιλάρια και τις πιο άνετες κουβέρτες στο σπίτι, αλλά υπάρχει τουλάχιστον ένα μέρος της που εξακολουθεί να αποζητά την αίσθηση της ύπαιθρου.

Ακόμα κι αν η γάτα σας δεν έχει βάλει ποτέ το πόδι της στο δάσος, οι ειδικοί σε θέματα ζώων πιστεύουν ότι ενστικτωδώς έλκονται από τα αξιοθέατα, τις μυρωδιές και τους ήχους που θυμίζουν το κυνήγι στην άγρια φύση. Ο ήχος ενός τσαλακωμένου κομματιού πλαστικού είναι παρόμοιος με τον ήχο των φύλλων που τρίζουν κάτω από τα πόδια. Πιστεύεται ότι αυτοί οι ήχοι προσφέρουν τόσο άνεση όσο και ενθουσιασμό, ενώ απευθύνονται στην εσωτερική άγρια πλευρά της γάτας σας.

#3 Είναι μια συνηθισμένη αντίδραση

Εκτός του ότι είναι ο ήχος του κυνηγιού θηράματος στο δάσος, ένα τσαλακωμένο περιτύλιγμα φαγητού μπορεί επίσης να είναι ο ήχος μιας επικείμενης λιχουδιάς για τη γάτα. Οι γάτες έχουν καλή μνήμη.

Αν αγοράζετε τακτικά λιχουδιές για γάτες που έρχονται σε πλαστική σακούλα ή σε οποιοδήποτε άλλο δοχείο που κάνει θόρυβο, η γάτα σας θα μάθει γρήγορα να αναγνωρίζει αυτόν τον ήχο. Μπορεί να κοιμάται σε ένα άλλο δωμάτιο, αλλά μόλις ακούσει τη σακούλα με τις λιχουδιές, θα έρθει τρέχοντας. Ως αποτέλεσμα, οτιδήποτε ακούγεται παρόμοιο με αυτή τη σακούλα με λιχουδιές είναι πιθανό να τραβήξει την προσοχή τους.

Η ίδια ιδέα ισχύει και για τα παιχνίδια και το παιχνίδι. Πολλά παιχνίδια για γάτες έχουν σχεδιαστεί για να κάνουν θορύβους που τσαλακώνουν. Μόλις η γάτα σας μάθει τους ήχους ενός αγαπημένου παιχνιδιού, τα αυτιά της θα συντονιστούν ειδικά για να ανιχνεύουν αυτόν τον θόρυβο και οτιδήποτε ακούγεται παρόμοιο.

Οι γάτες μαθαίνουν να συσχετίζουν τους ήχους τσαλακώματος με τα πράγματα που τους αρέσουν περισσότερο, όπως οι λιχουδιές και το παιχνίδι. Η γάτα σας επίσης δεν μπορεί να ξεχωρίσει τη διαφορά μεταξύ μιας πεταμένης πλαστικής σακούλας και ενός αγορασμένου παιχνιδιού από το κατάστημα. Και τα δύο κάνουν θορύβους τσαλακώματος και, ως εκ τούτου, είναι και τα δύο πολύ διασκεδαστικά.

#4 Σας τραβάει την προσοχή

Δεν θα λέγαμε ότι οι γάτες είναι μάστορες στη χειραγώγηση, αλλά είναι αρκετά παρατηρητικές για να μάθουν μερικά κόλπα. Οι γάτες γνωρίζουν ότι το νιαούρισμα θα σας κάνει να τις κοιτάξετε, και το να κάνετε ήχους ρυτίδων μπορεί να επιτύχει τον ίδιο στόχο.

Όταν ακούτε το τσαλάκωμα του χαρτιού που έρχεται από το γραφείο, είναι πιθανό να αναζητήσετε τη γάτα σας για να δείτε σε τι μπελάδες μπλέκει. Ή, ίσως, απλά θέλετε να γίνετε μάρτυρες κάποιας χαριτωμένης συμπεριφοράς. Όπως και να έχει, ο ήχος και σας προειδοποιεί και σας παρασύρει στη θέση της γάτας σας. Η γάτα σας δεν θα αργήσει να συνειδητοποιήσει ότι η παραγωγή ήχων είναι μια αποτελεσματική στρατηγική για να τραβήξει την προσοχή ενός ανθρώπου.

#5 Μερικά τσαλακωμένα υλικά έχουν το αντίθετο αποτέλεσμα

Είναι σαφές ότι οι περισσότερες γάτες απολαμβάνουν τον ήχο μιας τσαλακωμένης πλαστικής σακούλας ή ενός παιχνιδιού, αλλά τα στοιχεία παρατήρησης μας λένε επίσης ότι ορισμένοι παρόμοιοι ήχοι είναι στην πραγματικότητα αποτρεπτικοί για τις γάτες. Ο ήχος που κάνει το αλουμινόχαρτο όταν το μετακινείτε είναι ένα παράδειγμα.

Αυτό δεν ισχύει για όλες τις γάτες, αλλά πολλές γάτες φαίνεται να αποφεύγουν ενεργά το αλουμινόχαρτο μόλις συνειδητοποιήσουν τι ήχο κάνει. Αυτό είναι πιθανό επειδή το αλουμινόχαρτο έχει τη δυνατότητα να παράγει ήχους που είναι τόσο υψηλοί που δεν ανιχνεύονται από τα ανθρώπινα αυτιά και είναι εξαιρετικά ενοχλητικοί για τα αυτιά της γάτας.

Ορισμένοι άνθρωποι έχουν εκπαιδεύσει με επιτυχία τις γάτες να μένουν μακριά από πάγκους και χριστουγεννιάτικα δέντρα καλύπτοντας προσωρινά τις περιοχές αυτές με αλουμινόχαρτο. Το αλουμινόχαρτο αποδεικνύεται τόσο ενοχλητικό για τις γάτες που ευχαρίστως κρατούν τις αποστάσεις τους.

#6 Μερικοί ήχοι προκαλούν κρίσεις

Όσο δελεαστικό κι αν είναι να δοκιμάσετε όλα τα τσαλακωμένα αντικείμενα για να δείτε πώς αντιδρά η γάτα σας, μια μελέτη από το 2015 προειδοποιεί τους ιδιοκτήτες γατών. Η έρευνα αποκάλυψε ότι ορισμένοι ήχοι μπορούν να προκαλέσουν επιληπτικές κρίσεις στις γάτες.

Η πάθηση ονομάζεται Feline Audiogenic Reflex Seizures (FARS) και ενώ δεν είναι συχνή, φαίνεται να επηρεάζει συχνότερα τις ηλικιωμένες γάτες. Δεν είναι σαφές τι προκαλεί συγκεκριμένα το FARS, αλλά οι καθημερινοί οικιακοί ήχοι, όπως το χτύπημα γυαλιού, το σφυρηλάτηση ενός καρφιού, το χτύπημα ενός μεταλλικού καρουλιού σε κεραμικό μπολ και ο ήχος του αλουμινόχαρτου και του πλαστικού, έχουν αναγνωριστεί ως εκλυτικοί παράγοντες επιληπτικών κρίσεων.

Οι γάτες με επιβεβαιωμένη διάγνωση FARS μπορούν να αντιμετωπιστούν με φαρμακευτική αγωγή. Εάν η γάτα σας έχει τακτικές και φαινομενικά τυχαίες κρίσεις, μιλήστε με τον κτηνίατρό σας για το ενδεχόμενο FARS.

pet_keepers_logo
@2023 – Petkeepers.gr