Γάτα Tabby: Τα “Μ” στο μέτωπο τους, τα χαρακτηριστικά, η επιστημονική εξήγηση και οι θρύλοι που το εξηγούν

Ιστορίες Ζώων

Οι γάτες Τabby είναι ίσως το πιο συνηθισμένο είδος γάτας που θα δεις είτε ως οικόσιτη, είτε ως αδέσποτη, καθώς θα τις δεις σε διάφορα χρώματα, με ρίγες, με βούλες, με στροβιλισμούς ή κηλίδες. Αυτό που δεν μπορούμε να εξηγήσουμε όμως ,είναι γιατί στο μέτωπο αυτής της γάτας διαγράφεται το γράμμα Μ.

Μπορεί να έχετε μια αληθινή Tabby  με έντονο σχέδιο τριχώματος ή το γονίδιο ταμπέλας της γάτας σας μπορεί να έχει εξασθενήσει από ένα μονόχρωμο ή calico τρίχωμα, αλλά όπως και να έχει, ο αιλουροειδής φίλος σας σχετίζεται με μερικές ενδιαφέρουσες ιστορίες που εξηγούν αυτό το αλάνθαστο σημάδι. Φυσικά, η επιστήμη του DNA και της γενετικής έχει την πραγματική απάντηση, αλλά οι άνθρωποι σε όλη την ιστορία έχουν εξηγήσει το φαινόμενο του γράμματος “Μ” με πιο δημιουργικούς τρόπους. Ακολουθούν όσα γνωρίζουμε για το γιατί οι γάτες με Tabby έχουν ένα “Μ” στο μέτωπό τους.

Η επιστήμη

Ενώ κάθε γάτα είναι τεχνικά μια ταμπέλα, συνήθως θεωρούμε ότι μια γάτα είναι αληθινή ταμπέλα μόνο αν έχει ένα από τα τέσσερα κλασικά μοτίβα: στροβιλισμούς, κηλίδες, ρίγες ή τρίχες. Και όπως κάθε άλλο φυσικό χαρακτηριστικό, αυτά τα σημάδια ελέγχονται από τα γονίδια. Χωρίς να εμβαθύνετε πολύ στο βιβλίο βιολογίας του γυμνασίου, κάθε γατάκι κληρονομεί γονίδια από τη μητέρα και τον πατέρα του. Επειδή το γονίδιο του tabby είναι επικρατές, μόνο ο ένας γονέας χρειάζεται να είναι tabby για να έχει το γατάκι σημάδια tabby.

Αλλά γιατί όλα τα tabby έχουν ένα “Μ” στο μέτωπό τους; Ο λόγος πίσω από αυτό το συγκεκριμένο σημάδι δεν είναι ξεκάθαρος, αλλά πιθανότατα έχει να κάνει με τα κλασικά μοτίβα γούνας των tabby. Οι γάτες tabby έχουν συνήθως λεπτά σημάδια στο πρόσωπο και τα πόδια τους και στη συνέχεια πιο τολμηρά, πιο δραματικά, σημάδια στον κορμό τους. Δεν έχει σημασία αν ένα tabby έχει ρίγες τίγρης ή στροβιλισμούς που μοιάζουν με μαρμάρινη τούρτα, η περιορισμένη επιφάνεια “καμβά” στο πρόσωπο της γάτας έχει ως αποτέλεσμα λεπτές γραμμές που μοιάζουν με το γράμμα “Μ”.

Οι θρύλοι

Εκτός από τον κόσμο των τετραγώνων Punnett και των αλληλουχιών DNA, οι άνθρωποι έχουν προσπαθήσει να εξηγήσουν το “Μ” μέσα από μια σειρά παραμυθιών και θρύλων. Ακολουθούν τρεις από τους πιο δημοφιλείς.

Μ από το Μαρία

Μια από τις γνωστές ιστορίες που σχετίζονται με το “Μ” στο μέτωπο ενός tabby ανάγεται στη χριστιανική ιστορία της Μαρίας και της γέννησης του Ιησού. Γεννημένος σε μια φάτνη, ο μικρός Ιησούς κρυολόγησε και δεν υπήρχαν κουβέρτες για να τον κρατήσουν ζεστό. Η μητέρα του έκανε ό,τι μπορούσε, συμπεριλαμβανομένου του να τον κρατά στην αγκαλιά της και να πείθει τα ζώα του αχυρώνα να πλησιάσουν με τη θερμότητα του σώματός τους. Παρά τις προσπάθειές της, το νεογέννητο συνέχισε να κλαίει και να τρέμει από το κρύο.

Όπως λέει η ιστορία, όταν η Μαρία ήταν στην πιο απελπισμένη της κατάσταση, μια φιλική γάτα με ταγάρι μπήκε στον αχυρώνα και κουλουριάστηκε δίπλα στο μωρό. Το σώμα της γάτας ζέστανε τον μικρό Ιησού και το γουργουρητό της τον αποκοιμίζει. Για να εκφράσει την ευγνωμοσύνη της, η Μαρία τότε χάιδεψε το μέτωπο της γάτας και άφησε πίσω της το δικό της αρχικό για να σημαδέψει για πάντα τις γάτες Τabby για την καλοσύνη και την παρηγοριά τους.

Μάου και Μιάου

Είναι γνωστό ότι οι αρχαίοι Αιγύπτιοι είχαν μια ιδιαίτερη σχέση με τις οικόσιτες γάτες. Η λέξη τους για τη γάτα ήταν “mau”, η οποία μπορεί επίσης να μεταφραστεί ως “ήλιος” ή “φως”. Είτε η ονομασία σχετίζεται με τον ήχο που κάνει μια γάτα (νιαούρισμα) είτε με τον τρόπο που λάμπουν τα μάτια τους τη νύχτα, οι αρχαίοι Αιγύπτιοι συνέδεαν τις γάτες με το φεγγάρι και πίστευαν ότι άξιζαν σεβασμού.

Ο θρύλος λέει ότι οι αρχαίες αιγυπτιακές γάτες είχαν το “Μ” στο μέτωπό τους για να συμβολίζουν την υψηλή τους θέση καθώς και τη σχέση τους με το λαμπερό φεγγάρι. Η αιγυπτιακή Μάου είναι μία από τις παλαιότερες φυλές γατών που υπάρχουν ακόμη, και φέρουν αυτό το τιμητικό σημάδι του φεγγαριού για αιώνες.

Ο Μοχάμεντ και ο Μουίζα

Η τελευταία ιστορία σχετικά με το γιατί οι γάτες με ταμπέλες έχουν ένα “Μ” στο μέτωπό τους προέρχεται από τη θρησκεία του Ισλάμ. Σε αυτόν τον μύθο, ο Μωάμεθ (ο ιδρυτής του Ισλάμ) είχε μια γάτα με ταμπέλες που την έλεγαν Muezza. Ο Μωάμεθ αγαπούσε και σεβόταν τον Muezza ως φίλο και έκανε θυσίες για να εξασφαλίσει την άνεση και την ασφάλεια της γάτας.

Μια μέρα, ο Muezza ανταπέδωσε τη χάρη, σώζοντας τον Mohammad από ένα φίδι που γλίστρησε στο μανίκι της ρόμπας του. Ο Muezza σκότωσε το φίδι και ο προφήτης προσέφερε μερικά δείγματα ευγνωμοσύνης. Πρώτον, χάρισε στις γάτες την ικανότητα να προσγειώνονται πάντα στα πόδια τους. Στη συνέχεια, ο Μωάμεθ χάιδεψε το μέτωπο της γάτας του και άφησε πίσω του το προσωπικό του σημάδι. Αυτό το σημάδι είχε σκοπό να δείξει στον κόσμο ότι ο Muezza και όλες οι άλλες γάτες με ταγάρια ήταν αγαπητές σε αυτόν και σε όλο το Ισλάμ.

Την επόμενη φορά που θα κοιτάξετε με αγάπη τα μάτια της γάτας σας, μετακινήστε το βλέμμα σας προς τα πάνω, στο μέτωπό της. Μπορείτε να δείτε ένα “Μ”; Αν η γάτα σας είναι ένα μυστικό Tabby, ίσως χρειαστεί να κοιτάξετε προσεκτικά και να δοκιμάσετε διαφορετικές γωνίες με διαφορετικό φωτισμό. Αλλά αν η γάτα σας είναι ένα αληθινό Tabby, το “Μ” θα είναι δύσκολο να μην το δείτε.

Όλες οι Ειδήσεις

Ακολουθήστε μας στο Google News

Ροή Ειδήσεων

To top