Γάτες Caliby: Ο συνδυασμός Calico και Τabby, τα μοναδικά χρώματα, τα χαρακτηριστικά και το γενεαλογικό δέντρο

by Έφη Αθανασίου
γάτα Caliby

Οι γάτες έχουν δεκάδες διαφορετικές φυλές, με περίπλοκα χρώματα και χαρακτηριστικά, κάνοντας τελικά την κάθε μία ξεχωριστή. Ευτυχώς, η επιστήμη έχει κατηγοριοποιήσει όλα τα είδη γάτας, προκειμένου να τις αναγνωρίζουμε με ευκολία.

Παραβλέποντας προς το παρόν τη φυλή, υπάρχουν έξι κύριες ποικιλίες μοτίβων γούνας γάτας: μονόχρωμη, δίχρωμη, τρίχρωμη (που ονομάζεται επίσης calico), χελωνόχρωμη και με χρωματιστά άρθρα. Για να γίνουν τα πράγματα ακόμη πιο μπερδεμένα, ωστόσο, είναι επίσης δυνατό να έχετε μια γάτα που έχει περισσότερα από ένα από αυτά τα κλασικά μοτίβα γούνας. Η γάτα caliby είναι το τέλειο παράδειγμα.

Η λέξη “caliby” είναι ένας συνδυασμός των λέξεων calico και tabby για να δηλώσει τους δύο διαφορετικούς τύπους μοτίβων γούνας. Αυτές οι γάτες έχουν τα χρώματα του calico και τις ρίγες, τις δίνες ή τις κηλίδες του tabby. Ακολουθούν όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε.

Τι είναι η Calico Cat;

Ονομάζεται επίσης τρίχρωμη, η calico γάτα είναι σχετικά εύκολο να αναγνωριστεί. Για αυτά τα αιλουροειδή, όλα έχουν να κάνουν με το χρώμα. Μια calico έχει λευκό, μαύρο και πορτοκαλί τρίχωμα. Πολλές φορές αυτά τα χρώματα εμφανίζονται σε τυχαία σημεία σε όλο το σώμα. Ορισμένες είναι κυρίως λευκές με τα άλλα χρώματα πασπαλισμένα, και μερικές φορές υπάρχει μόνο μια μικρή ποσότητα ενός από τα χρώματα. Σε άλλες γάτες, ωστόσο, τα τρία χρώματα φαίνεται να είναι σχεδόν ίσα.

Ένα από τα πιο γοητευτικά πράγματα για τις calico γάτες είναι ότι όλες είναι μοναδικές. Ποτέ δεν θα βρείτε calico με ακριβώς τα ίδια σημάδια. Επίσης, δύσκολα θα βρείτε αρσενικό calico. Λόγω των συγκεκριμένων γονιδίων που προκαλούν τον συνδυασμό των χρωμάτων τους, σχεδόν όλες οι calico γάτες είναι θηλυκές. Αν βρείτε αρσενικό, αυτό έχει μια σπάνια γονιδιακή μετάλλαξη.

Υπάρχει επίσης κάτι που ονομάζεται αραιωμένο calico. Αυτός ο τύπος γάτας έχει γκρίζο τρίχωμα αντί για μαύρο, και το πορτοκαλί θα εμφανιστεί ως ανοιχτό κρεμ χρώμα.

Τι είναι η γάτα Tabby;

Το άλλο μισό του caliby είναι το μοτίβο του τριχώματος tabby. Σε αντίθεση με τη δημοφιλή πεποίθηση, η γάτα Tabby δεν είναι μια συγκεκριμένη ράτσα γάτας. Η λέξη αναφέρεται μόνο στο μοτίβο του τριχώματος της γάτας και οι ταμπέλες συναντώνται σε πολλά διαφορετικά πρότυπα φυλών. Στην πραγματικότητα, τα σημάδια του τριχώματος tabby είναι τα πιο κοινά από όλα τα μοτίβα τριχώματος των αιλουροειδών.

Υπάρχουν πέντε διαφορετικοί τύποι Tabby. Σε αυτά περιλαμβάνονται οι κλασικές δίνες tabby, οι ρίγες tabby σκουμπρί, οι κηλίδες, τα μπαλώματα και η πιο δύσκολα αναγνωρίσιμη γάτα ticked tabby.

Η caliby έχει οποιοδήποτε από αυτά τα σχέδια γούνας με το κλασικό calico χρώμα. Η αναγνώριση των σημάτων tabby μπορεί να μην είναι προφανής στην αρχή. Οι λωρίδες tabby, οι στροβιλισμοί ή οι κηλίδες μπορεί να είναι αχνές ανάλογα με τον τρόπο έκφρασης του γονιδίου.

Ένα καλό σημείο για να ξεκινήσετε είναι να κοιτάξετε το μέτωπο της γάτας. Όλες οι γάτες με ταμπέλα έχουν ένα σημάδι “Μ” ανάμεσα στα μάτια τους. Κοιτάξτε επίσης τη γάτα σε διαφορετικό φωτισμό και από διαφορετικές γωνίες για να διαπιστώσετε αν υπάρχουν τα σημάδια tabby.

Άλλα στοιχεία για τη γάτα Caliby

Ενώ οι caliby γάτες δεν είναι σπάνιες, δεν είναι τόσο κοινές όσο οι calico ή οι tabby. Αυτός ο ενδιαφέρων συνδυασμός χρώματος και μοτίβου εμφανίζεται σε ορισμένες φυλές γατών, συμπεριλαμβανομένων των Cornish Rex, Persian, Manx, Scottish Fold και Exotic Shorthair. Εμφανίζεται επίσης φυσιολογικά σε μεικτές φυλές κατοικίδιων γατών.

Όπως και οι calico, οι caliby γάτες είναι θηλυκές με εξαίρεση τα αρσενικά με σπάνιες γονιδιακές μεταλλάξεις.

Αν είστε αρκετά τυχεροί για να έχετε μια γάτα Caliby στη ζωή σας, γνωρίζετε ήδη ότι αυτά τα αιλουροειδή μπορούν να είναι τόσο αυθάδη όσο και γλυκά. Δεν υπάρχουν δύο ίδιες και θα μπορούσατε να κοιτάτε τα ενδιαφέροντα σχέδια και χρώματα τους όλη μέρα.

pet_keepers_logo
@2023 – Petkeepers.gr