Γιατί η γάτα μου είναι τόσο ενοχλητική; Οι λόγοι που εξηγούν γιατί η γάτα σας επιζητά την προσοχή σας

Ιστορίες Ζώων

Είναι γεγονός ότι πολλές φορές τα κατοικίδια μας μπορούν να γίνουν πολύ ενοχλητικά και οι γάτες δεν αποτελούν εξαίρεση. Μπορεί από εκεί που βρίσκονται στην αγκαλιά σας και ζητούν χάδια, να κάνουν ζημιές και να αναστατώνουν το σπίτι, χωρίς να καταλαβαίνετε το γιατί.

Τις αγαπάμε ούτως ή άλλως, αλλά αυτή η τάση για προσοχή μπορεί να αποτελέσει μια πηγή απογοήτευσης, ακόμη και για τους πιο υπομονετικούς από εμάς. Ας δούμε μερικούς συνηθισμένους τρόπους με τους οποίους η γάτα σας μπορεί να προσπαθεί να τραβήξει την προσοχή σας, γιατί μπορεί να το κάνει και τι να κάνετε γι’ αυτό.

Συμπεριφορές γάτας που ζητάει προσοχή

Οι γάτες έχουν διάφορους αποδεδειγμένους τρόπους για να τραβήξουν την προσοχή. Μερικοί από τους πιο συνηθισμένους είναι οι εξής:

 • Να χτυπάνε πράγματα από επιφάνειες.
 • Νιαούρισμα
 • Πηδώντας στο ύψος σας
 • Κάθονται πάνω στο λάπτοπ ή το βιβλίο σας
 • Ζητιανεύει για λιχουδιές
 • Σας ακολουθεί
 • Κάθεται πάνω σας και γουργουρίζει ή ζυμώνει
 • Να σας χτυπάει με το χέρι
 • Ξύσιμο σε πόρτες και έπιπλα
 • Τρώει μη φαγώσιμα αντικείμενα (pica)
 • Επιθετικότητα, όπως δάγκωμα και γδάρσιμο.

Αιτίες που τις κάνουν να επιζητούν την προσοχή σας

1. Έτσι έχει μάθει

Οι δραστηριότητες που αποσκοπούν στην επίτευξη προσοχής συχνά ξεκινούν ως ενστικτώδεις συμπεριφορές που, επειδή προκαλούν αντίδραση, εξελίσσονται σε επαναλαμβανόμενες και, τολμούμε να το πούμε, ενοχλητικές συνήθειες. Έχετε, για παράδειγμα, προσπαθήσει ποτέ να καθίσετε στο γραφείο σας για να εργαστείτε, μόνο και μόνο για να βρείτε τη γάτα σας να σας ακολουθεί και να χτυπάει διάφορα αντικείμενα στο πάτωμα; Ή μήπως η γάτα σας αρέσκεται να λειτουργεί ως προσωπικό ξυπνητήρι και να χτυπάει πράγματα από το κομοδίνο σας.

Αυτή η τακτική είναι σίγουρο ότι θα τραβήξει την προσοχή σας, επειδή όχι μόνο είναι θορυβώδης και αποσπά την προσοχή σας, αλλά μπορεί να είναι και επικίνδυνη.

Αυτή η συμπεριφορά πηγάζει από το φυσικό ένστικτο του θηρευτή της γάτας σας. Σκεφτείτε τη γόμα στο γραφείο σας ως ποντίκι. Η γάτα σας πρέπει να το διερευνήσει, να το χτυπήσει λίγο και να δει αν είναι κάτι που θέλει να σκοτώσει και να φάει ή αν μπορεί να είναι επικίνδυνο. Οι γάτες είναι επίσης από τη φύση τους πολύ περίεργες, οπότε κάθε νέο αντικείμενο σε μια επιφάνεια πρέπει να το διερευνήσουν και ίσως να παίξουν μαζί του.

Ενώ το να χτυπάτε πράγματα από επιφάνειες πιθανώς ξεκίνησε ως μια ενστικτώδης, διανοητικά διεγερτική συμπεριφορά για τη γάτα σας, σύντομα έκανε μια σύνδεση μεταξύ αυτής της ενέργειας και της αντίδρασής σας. Συχνά ενθαρρύνουμε άθελά μας αυτές τις συμπεριφορές, επειδή κάποια πράγματα δεν μπορούν να αγνοηθούν.

Ακόμα και μια απλή ματιά να ρίξετε για να δείτε τι κάνει η γάτα σας μπορεί να είναι αρκετή ανταμοιβή. Οι γάτες λατρεύουν όταν τους δίνουμε προσοχή, οπότε μόλις μάθουν έναν γρήγορο και αποτελεσματικό τρόπο για να αποσπάσουν μια αντίδραση από το αγαπημένο τους πρόσωπο (ναι, ακόμη και αρνητική!), θα τον ακολουθήσουν.

2. Στοργή

Η στοργή είναι ο νούμερο ένα λόγος για τον οποίο οι γάτες επιζητούν την προσοχή. Η γάτα σας σας αγαπάει και έχει μάθει μερικούς σίγουρους τρόπους για να τραβήξει την προσοχή σας. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν παίρνει συνήθως την προσοχή σας, αλλά μάλλον ότι έχει μάθει κάποιους τρόπους για να παίρνει επιπλέον, κατά παραγγελία, προσοχή. Η συμπεριφορά γίνεται επαναλαμβανόμενη επειδή η γάτα σας απλά είναι άπληστη!

3. Βαρεμάρα

Οι γάτες χρειάζονται ψυχική ενθάρρυνση. Η υπερβολική συμπεριφορά αναζήτησης προσοχής μπορεί να είναι σημάδι ότι η γάτα σας χρειάζεται περισσότερο εμπλουτισμό του περιβάλλοντος. Οι τρόποι για να διεγείρετε νοητικά τη γάτα σας περιλαμβάνουν:

 • Ξύσιμο.
 • Δέντρα για γάτες
 • Παζλ τροφής
 • Προσφορά ποικιλίας παιχνιδιών (ιδίως παιχνιδιών που ενθαρρύνουν το κυνηγητό)
 • Ένα catio (ένας περιφραγμένος εξωτερικός χώρος)
 • Διαδρομές με εμπόδια
 • Μέρη για να κρύβονται (τα τούνελ και τα χαρτόκουτα είναι συχνά δημοφιλή)
 • Διδάξτε της μερικά κόλπα

4. Ασθένεια

Η γάτα σας μπορεί να σας ζητήσει παρηγοριά όταν είναι άρρωστη. Παρόλο που πολλές γάτες κρύβονται όταν είναι άρρωστες, μερικές λαχταρούν λίγη επιπλέον επαφή και ζεστασιά. Η φωνή μπορεί επίσης να είναι σημάδι ασθένειας, όπως προβλήματα του ουροποιητικού συστήματος, υπερθυρεοειδισμός (υπερδραστήριος θυρεοειδής αδένας) ή γνωστική δυσλειτουργία (άνοια).

Πώς μπορείτε όμως να ξεχωρίσετε τη διαφορά μεταξύ της συμπεριφοράς που αναζητά την προσοχή και της ασθένειας; Δεν είναι πάντα εύκολο. Το κλειδί είναι να αναζητάτε αλλαγές στη συμπεριφορά και τυχόν άλλα σημάδια που δείχνουν ότι η γάτα σας μπορεί να είναι άρρωστη, όπως λήθαργος, κακή όρεξη και συχνές επισκέψεις στην τουαλέτα.

Εάν η συμπεριφορά της γάτας σας είναι εκτός του χαρακτήρα της ή εάν η γάτα σας παρουσιάζει οποιαδήποτε σημάδια αδιαθεσίας, ζητήστε από τον κτηνίατρό σας να σας κάνει έναν έλεγχο υγείας για να αποκλείσει την ασθένεια.

5. Στρες ή άγχος

Για ορισμένες γάτες, το να βρίσκονται οπουδήποτε αλλού εκτός από το αγαπημένο τους πρόσωπο προκαλεί άγχος. Έτσι, ενώ η συμπεριφορά τους μπορεί να είναι λίγο απογοητευτική, ίσως χρειαστεί να αντιμετωπίσετε απαλά το υποκείμενο πρόβλημα άγχους και στρες.

Οι αλλαγές στο περιβάλλον της γάτας σας, όπως η μετακόμιση ή οι προσθήκες στην οικογένεια, όπως ένα νέο κατοικίδιο ή ένα μωρό, μπορεί να προκαλέσουν άγχος και να έχουν ως αποτέλεσμα η γάτα να αναζητά επιπλέον προσοχή. Φυσικά, δεν είναι πάντα δυνατό να εξαλείψετε αυτούς τους στρεσογόνους παράγοντες, αλλά μπορείτε να βοηθήσετε στην ελαχιστοποίηση των επιπτώσεών τους κάνοντας ήπιες συστάσεις, εξασφαλίζοντας ότι η γάτα σας έχει το δικό της χώρο, αν χρειάζεται, και παρέχοντας άφθονη αλληλεπίδραση με τους δικούς σας όρους.

Εάν πιστεύετε ότι η γάτα σας μπορεί να αναζητά προσοχή λόγω άγχους ή άγχους αποχωρισμού, θα μπορούσε να επωφεληθεί από ηρεμιστικά βοηθήματα όπως φερομόνες ή ακόμη και φάρμακα για το άγχος. Συζητήστε με τον κτηνίατρό σας για συμβουλές σχετικά με τον καλύτερο τρόπο διαχείρισης του άγχους στη γάτα σας.

Πώς να αντιμετωπίσετε αυτήν την συμπεριφορά της γάτας σας

Έτσι, έχετε αποκλείσει τυχόν υποκείμενα προβλήματα υγείας ή άγχους και έχετε εξασφαλίσει ότι η γάτα σας έχει ένα εμπλουτισμένο περιβάλλον. Τι γίνεται τώρα; Ετοιμαστείτε να είστε υπομονετικοί και συνεπείς!

Η αποθάρρυνση της συμπεριφοράς που αναζητά προσοχή έχει να κάνει με την επιβράβευση της γάτας σας με προσοχή όταν δεν επιδίδεται σε αυτές τις απογοητευτικές δραστηριότητες, έτσι ώστε να διδάξετε αποτελεσματικά στη γάτα σας ότι παίρνει προσοχή όταν δεν την απαιτεί από εσάς.

Πιο συγκεκριμένες συμβουλές για τη μείωση της αναζήτησης προσοχής (και των επιπέδων απογοήτευσής σας) περιλαμβάνουν:

 • Παρέχετε άφθονο εμπλουτισμό του περιβάλλοντος, ακόμη και αν δεν πιστεύετε ότι η γάτα σας βαριέται.
 • Χρησιμοποιήστε σπρέι πικρού μήλου για να αποθαρρύνετε το μάσημα και την κατανάλωση μη τροφικών αντικειμένων.
 • Να έχετε καθορισμένες ρουτίνες για να διαχειρίζεστε τις προσδοκίες για το τάισμα, το παιχνίδι και την αγκαλιά.
 • Επενδύστε σε έναν αυτόματο τροφοδότη για να αποκλείσετε τη γνήσια πείνα, εάν η γάτα σας ενοχλεί για φαγητό.
 • Προσπαθήστε να προλάβετε τις αλλαγές στο περιβάλλον της γάτας σας που θα μπορούσαν να προκαλέσουν άγχος και χρησιμοποιήστε ένα σπρέι ή έναν διαχυτήρα φερομόνης ηρεμίας πριν από το γεγονός.
 • Μάθετε ποιο είναι το αγαπημένο παιχνίδι της γάτας σας και ξεκινήστε το παιχνίδι με τους δικούς σας όρους.

Είναι επίσης σημαντικό να αναφέρουμε ότι ορισμένες φυλές (ιδίως οι ανατολίτικες και οι σιαμέζικες) είναι φημισμένες πολυλογούδες. Αν έχετε μία από αυτές, να είστε προετοιμασμένοι για το γεγονός ότι είναι απίθανο να μπορέσετε να αλλάξετε τον ομιλητικό τους τρόπο!

Συνοψίζοντας

Οι αστείες συμπεριφορές που επιζητούν την προσοχή μπορεί να είναι αξιαγάπητες ή ακόμα και αστείες τις πρώτες φορές, αλλά αναπόφευκτα αρχίζουν να γίνονται λίγο κουραστικές. Όσο ενοχλητική κι αν είναι η συμπεριφορά της γάτας σας, μπορεί να σας βοηθήσει να ξέρετε ότι δεν προσπαθεί να σας εκνευρίσει.

Η γάτα σας επικοινωνεί μαζί σας και πιθανότατα προσπαθεί να τραβήξει την προσοχή σας επειδή έχει ισχυρό δεσμό μαζί σας. Ωστόσο, προσπαθήστε να καταλάβετε αν υπάρχει κάποιο υποκείμενο πρόβλημα, όπως κάποιο πρόβλημα υγείας, άγχος αποχωρισμού ή πλήξη, καθώς αυτά θα πρέπει να αντιμετωπιστούν άμεσα.

Όλες οι Ειδήσεις

Ακολουθήστε μας στο Google News

Ροή Ειδήσεων

To top