Γιατί οι αρσενικές γάτες έχουν μεγάλα κεφάλια;

Ιστορίες Ζώων

Το να προσδιορίσετε αν μια γάτα είναι αρσενική ή θηλυκή δεν είναι τόσο εύκολο όσο νομίζετε. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα αν η γάτα δεν έχει ακόμη ωριμάσει, αν είναι ήδη στειρωμένη ή αν δεν είναι αρκετά κοινωνική ώστε να σας αφήσει να ρίξετε μια πιο προσεκτική ματιά στα γεννητικά της όργανα.

Το χρώμα του τριχώματος, το μοτίβο του τριχώματος, ακόμη και η συμπεριφορά δεν θα βοηθήσουν. Το να πάτε τη γάτα σε κτηνίατρο θα είναι η καλύτερη στρατηγική σας για να πάρετε μια ξεκάθαρη απάντηση, αλλά μπορείτε επίσης να κάνετε μια εκπαιδευμένη εικασία λαμβάνοντας υπόψη το μέγεθος του κεφαλιού της γάτας και άλλα εμφανή χαρακτηριστικά του προσώπου της.

Ανδρικές ορμόνες

Οι ορμόνες είναι ο κύριος λόγος για τον οποίο οι αρσενικές γάτες έχουν μεγάλα κεφάλια. Η αρσενική ορμόνη του φύλου, η τεστοστερόνη, κάνει το ίδιο πράγμα για τις γάτες όπως και για τους ανθρώπους.

Όσον αφορά το μέγεθος του σώματος, η τεστοστερόνη είναι υπεύθυνη για την ανάπτυξη των μυών και τη δύναμη. Καθώς οι γάτες ωριμάζουν, το σώμα τους παράγει περισσότερη τεστοστερόνη και αυτό τους επιτρέπει να αναπτύσσουν μεγαλύτερους μύες σε όλο το σώμα τους.

Η τεστοστερόνη πυροδοτεί επίσης την απελευθέρωση άλλων αυξητικών ορμονών που συμβάλλουν στην ανάπτυξη των οστών, την οστική πυκνότητα και τα υψηλά επίπεδα μυελού των οστών.

Το κρανίο μιας άθικτης (μη στειρωμένης) ενήλικης αρσενικής γάτας είναι αισθητά μεγαλύτερο και παχύτερο από εκείνο μιας θηλυκής γάτας, λόγω του ότι όλες αυτές οι ορμόνες συνεργάζονται για να προτρέπουν τη συνεχή ανάπτυξη. Όταν συνδυάζετε μεγάλους μύες με ένα παχύ κρανίο, έχετε αρσενικές γάτες με εμφανώς μεγάλα κεφάλια.

Φυσικά, υπάρχουν και εξαιρέσεις στον κανόνα. Σίγουρα υπάρχουν θηλυκές γάτες που μεγαλώνουν και γίνονται ιδιαίτερα μεγάλες. Ωστόσο, το μέγεθός τους είναι πιο πιθανό να είναι αποτέλεσμα της γενετικής και των συνηθειών του τρόπου ζωής παρά της τεστοστερόνης. Το μέγεθος μιας γάτας εξαρτάται επίσης από τη φυλή της.

Ένα θηλυκό Maine Coon θα είναι σχεδόν πάντα μεγαλύτερο από ένα αρσενικό Scottish Fold. Και επειδή το μέγεθος του κεφαλιού σχετίζεται με το συνολικό μέγεθος του σώματος, το θηλυκό σε αυτό το ζευγάρωμα θα έχει επίσης το μεγαλύτερο κεφάλι.

Υπάρχουν πλεονεκτήματα για τα μεγάλα κεφάλια;

Οι ορμόνες δεν κάνουν μόνο το κεφάλι μιας γάτας πολύ μεγάλο, αλλά συμβάλλουν και στο συνολικό μέγεθος μιας αρσενικής γάτας. Σε γενικές γραμμές, τα αρσενικά είναι μεγαλύτερα από τα θηλυκά.

Τα οστά τους είναι μακρύτερα και πυκνότερα και συνήθως έχουν περισσότερους μυς. Όλη αυτή η δύναμη είναι χρήσιμη όταν ένας γάτος πρέπει να κυνηγήσει το δείπνο και να υπερασπιστεί τον εαυτό του από άλλες γάτες και θηρευτές. Υπάρχουν όμως συγκεκριμένα πλεονεκτήματα στο να έχεις ένα ιδιαίτερα μεγάλο κεφάλι;

Όταν κοιτάζετε έναν άθικτο αρσενικό γάτο, θα παρατηρήσετε το μεγάλο κεφάλι του, και μπορεί επίσης να έχει μεγάλα μάγουλα που μοιάζουν περισσότερο με ζυγωματικά, ένα προεξέχον ρύγχος, φουσκωμένα μαξιλαράκια για τα μουστάκια και ένα μπλοκαρισμένο μέτωπο.

Είναι αδύνατο να γνωρίζουμε με βεβαιότητα αν αυτά τα χαρακτηριστικά του προσώπου εξελίχθηκαν για κάποιο συγκεκριμένο σκοπό, αλλά οι περισσότεροι ερευνητές θεωρούν ότι το μεγάλο και γεμάτο πρόσωπο του αρσενικού γάτου έχει σκοπό την προστασία.

Η Erin Katribe, η ιατρική διευθύντρια στο Best Friends Animal Society, λέει: “Γενικά υποθέτουμε ότι είναι για προστασία από τις μάχες. Το πρόσωπο είναι σίγουρα ένας κοινός τόπος για τραύματα μάχης ή αποστήματα”.

Αυτά τα μεγάλα μάγουλα που συμβάλλουν στο μεγάλο κεφάλι του αρσενικού γάτου είναι ένα είδος πανοπλίας που τον προστατεύει κατά τη διάρκεια των αγώνων. Και επειδή οι ακέραιοι αρσενικοί γάτοι είναι εδαφικοί και γενικά απρόθυμοι να συνυπάρξουν με άλλα αρσενικά που απειλούν την ιδιότητά τους, αυτή η προστασία είναι χρήσιμη.

Τι συμβαίνει όταν μια γάτα στειρώνεται;

Εάν ένας αρσενικός γάτος στειρωθεί πριν από την ενηλικίωσή του, το κεφάλι και τα μάγουλά του μπορεί να μην είναι αισθητά μεγαλύτερα από ένα θηλυκό από την ίδια γέννα.

Αυτό συμβαίνει επειδή η στείρωση αφαιρεί εντελώς την κύρια πηγή τεστοστερόνης – τους όρχεις. Οι στειρωμένοι αρσενικοί γάτοι έχουν σημαντικά λιγότερη τεστοστερόνη από τους άθικτους αδελφούς τους. Λιγότερη τεστοστερόνη σημαίνει ότι δεν μεγαλώνουν και δεν αναπτύσσουν επιπλέον μύες, και τα κρανία και τα άλλα οστά τους δεν γίνονται ιδιαίτερα παχιά.

Όταν οι αρσενικές γάτες στειρώνονται ιδιαίτερα σε νεαρή ηλικία, η έρευνα δείχνει ότι έχουν ελαφρώς υψηλότερο κίνδυνο καταγμάτων σε σύγκριση με τα άθικτα ενήλικα αρσενικά, επειδή τα οστά τους δεν είναι τόσο πυκνά. Τα συνολικά οφέλη της στείρωσης στην κατάλληλη ηλικία, ωστόσο, υπερτερούν των όποιων μακροπρόθεσμων ανησυχιών.

Η στείρωση ενός αρσενικού γάτου πιθανότατα θα τον αποτρέψει από το να αναπτύξει αυτά τα αξιολάτρευτα εντυπωσιακά παχουλά μάγουλα, αλλά θα μειώσει επίσης τον πληθυσμό των ανεπιθύμητων γατών, θα αποτρέψει τον εδαφικό ψεκασμό, θα μειώσει την επιθετικότητα μεταξύ των γατών και θα μειώσει τον κίνδυνο καρκίνου των όρχεων και του προστάτη.

Όταν υιοθετείτε ένα γατάκι που είναι ήδη στειρωμένο, μην περιμένετε να μεγαλώσει και να αποκτήσει αισθητά μεγαλύτερο κεφάλι. Αν βρείτε ένα ενήλικο άγριο, ωστόσο, το μέγεθος του κεφαλιού της γάτας θα σας βοηθήσει πολύ στο να προσδιορίσετε αν πρόκειται για αρσενικό ή θηλυκό.

Όλες οι Ειδήσεις

Ακολουθήστε μας στο Google News

Ροή Ειδήσεων

To top