Η γλώσσα της ουράς της γάτας: Τι σημαίνει κάθε κούνημα και τι υποδεικνύει για την ψυχολογία της

by Έφη Αθανασίου

Έχετε δει ποτέ τη γάτα σας να κουνάει την ουρά της και αναρωτηθήκατε γιατί; Ή μήπως νομίζατε ότι οι γάτες κουνάνε την ουρά τους μόνο όταν είναι θυμωμένες, αλλά έχετε παρατηρήσει ότι η γάτα σας το κάνει σε πολλές διαφορετικές καταστάσεις και δεν ξέρετε γιατί;

Η σημασία της γλώσσας του σώματος της γάτας

Οι γάτες είναι εξαιρετικά πολύπλοκα πλάσματα και η κατανόησή μας σχετικά με τη συμπεριφορά τους, αν και βελτιώνεται χάρη στους αφοσιωμένους επιστήμονες συμπεριφοράς και τους κτηνιάτρους που την ερευνούν ενεργά, είναι ακόμη ελλιπής. Κάθε ιδιοκτήτης γάτας πρέπει να θυμάται ότι οι γάτες δεν είναι μικροσκοπικοί άνθρωποι και η συμπεριφορά τους είναι πολύ διαφορετική από τη δική μας.

Το να υποθέτετε ότι η γάτα σας θα απολαύσει κάτι, μόνο και μόνο επειδή το κάνετε εσείς, ή το να μην καταλαβαίνετε τι προσπαθεί να σας πει η συμπεριφορά της γάτας σας, μπορεί να οδηγήσει στην ανάπτυξη απογοήτευσης ή φόβου στη γάτα σας. Μακροπρόθεσμα, αυτό μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρά προβλήματα συμπεριφοράς που είναι πολύ δύσκολο να διορθωθούν.

Το χαρακτηριστικό κούνημα της ουράς της γάτας είναι απλώς ένας από αυτούς τους τρόπους επικοινωνίας. Το να αφιερώνετε χρόνο για να ερευνήσετε και να κατανοήσετε τη συμπεριφορά της γάτας και να καθοδηγείστε από τα σήματα της γάτας σας αντί να προσπαθείτε να επιβάλλετε καταστάσεις που μπορεί να κάνουν τη γάτα σας να νιώθει άβολα, είναι το κλειδί για μια ευτυχισμένη, υγιή γατούλα στο σπίτι!

Γιατί η γάτα μου κουνάει την ουρά της;

Αν η γάτα σας κουνάει την ουρά της, αυτό μπορεί να σημαίνει πολλά διαφορετικά πράγματα. Είναι σημαντικό να εξετάσετε την κατάσταση της γάτας σας, τον τρόπο με τον οποίο κουνάει την ουρά της και τι κάνει με το υπόλοιπο σώμα της για να ερμηνεύσετε καλύτερα τη συμπεριφορά. Παρακάτω παρατίθενται μερικά παραδείγματα για το τι μπορεί να αισθάνεται η γάτα σας.

Δυσαρεστημένη

Όταν μια γάτα είναι δυσαρεστημένη ή θυμωμένη, μπορεί να κρατάει την ουρά της χαμηλά και να την κουνάει γρήγορα μπρος-πίσω. Αυτή η συμπεριφορά παρατηρείται συχνά όταν μια γάτα βρίσκεται σε μια κατάσταση για την οποία δεν είναι ευχαριστημένη. Είναι καλύτερο να δίνετε χώρο στις γάτες όταν δείχνουν αυτή τη συμπεριφορά, καθώς μια θυμωμένη γάτα μπορεί γρήγορα να γίνει επιθετική αν νιώσει ότι δεν γίνονται σεβαστά τα όριά της.

Ενοχλημένη

Συνήθως, όταν ενοχλούνται, οι γάτες κουνάνε την ουρά τους αργά μπρος-πίσω. Μερικές φορές μπορεί απλώς να συσπάσουν λίγο την άκρη της όπως η ουρά ενός κροταλίας. Είναι προτιμότερο να δίνετε χώρο στις γάτες όταν το κάνουν αυτό για να αποφύγετε να γίνουν θυμωμένες ή επιθετικές.

Εκνευρισμένη

Όταν εκνευρίζεται, η γάτα μπορεί να κουνάει την ουρά της προς όλες τις κατευθύνσεις. Ο εκνευρισμός μπορεί να παρατηρηθεί σε γάτες σε κλουβί ή σε εκείνες που βλέπουν μια άλλη γάτα στην περιοχή τους (όπως ο κήπος) αλλά δεν μπορούν να την πλησιάσουν.

Πονάει

Ορισμένες γάτες κουνάνε την ουρά τους ως ένδειξη πόνου ή δυσφορίας. Μπορεί να το παρατηρήσετε αυτό περισσότερο όταν η γάτα σας είναι ξαπλωμένη. Η γάτα σας μπορεί να δείξει και άλλα σημάδια αδιαθεσίας στο σπίτι, όπως μειωμένη όρεξη, αυξημένη ή μειωμένη δίψα ή να κρύβεται περισσότερο από το συνηθισμένο.

Εάν πιστεύετε ότι η γάτα σας μπορεί να κουνάει την ουρά της επειδή κάτι δεν πάει καλά, είναι πολύ σημαντικό να επικοινωνήσετε με τον κτηνίατρό σας για να κλείσετε ραντεβού το συντομότερο δυνατό. Αν δεν είστε σίγουροι αν υπάρχει πρόβλημα, το καλύτερο που έχετε να κάνετε είναι να συζητήσετε με τον κτηνίατρό σας, ο οποίος μπορεί να σας καθησυχάσει.

Χαρούμενη

Μια ευτυχισμένη γάτα συνήθως σας πλησιάζει με την ουρά της ψηλά ή με ένα όρθιο ερωτηματικό. Καθώς η γάτα σας κοιμάται αναπαυτικά, συχνά θα τυλίγει την ουρά της γύρω από το σώμα της. Ορισμένες γάτες κουνάνε την ουρά τους όταν είναι ευτυχισμένες- ένα παράδειγμα θα ήταν ένα φιλικό κούνημα της ουράς καθώς η γάτα σας σας χαιρετά.

Φοβισμένη

Μια φοβισμένη γάτα μπορεί να κρατάει την ουρά της χαμηλά και να την κουνάει. Μπορεί επίσης να κρύψει την ουρά της βάζοντάς την μακριά ή φουσκώνοντας το τρίχωμά της. Άλλα σημάδια φόβου περιλαμβάνουν το κλείσιμο των αυτιών της προς τα πίσω, ένα χαμηλό σκύψιμο ή φωνές όπως σφύριγμα ή γρύλισμα.

Ενθουσιασμός

Μια πολύ ενθουσιασμένη γάτα μπορεί να έχει ένα τίναγμα της ουράς. Αυτή η συμπεριφορά μπορεί να συνοδεύεται από τσίμπημα των δοντιών ή κελαηδίσματα και μπορεί να παρατηρηθεί όταν μια γάτα βλέπει ένα ζώο θήραμα μέσα από ένα παράθυρο. Αυτή η συμπεριφορά μπορεί, ωστόσο, να αντανακλά και την απογοήτευση που δεν μπορεί να φτάσει στο θηραματικό πλάσμα.

Εάν μια γάτα απλώς συγκεντρώνεται με προσοχή στο αντικείμενο θήρας, μπορεί επίσης να κινεί την ουρά της με σύντομα, γρήγορα τινάγματα, τα οποία μπορεί να παρατηρηθούν και σε παιχνιδιάρικες γάτες.

Κατά τη διάρκεια του ύπνου

Οι γάτες που κουνάνε την ουρά τους κατά τη διάρκεια ενός υπνάκου μπορεί να το κάνουν ως ένδειξη ικανοποίησης ή να συνδέονται με όνειρα.

Τι άλλα πράγματα σας λέει η ουρά της γάτας σας;

Όρθια ίσια ουρά

Γενικά, η ψηλή ίσια ουρά είναι ένα φιλικό σημάδι χαιρετισμού στις γάτες. Εγώ το ονομάζω χαϊδευτικά “χαρούμενη ουρά” όταν οι γάτες μου με καλωσορίζουν έτσι.

Σχήμα σαν ερωτηματικό σημάδι 

Αν η ουρά της γάτας σας μοιάζει με ερωτηματικό όταν σας χαιρετάει, αυτό είναι μια άλλη φιλική χειρονομία επικοινωνίας.

Φουσκωμένη ουρά

Αν η γάτα σας έχει φουσκώσει όλο το τρίχωμα στην ουρά της, αυτό είναι συνήθως σημάδι ότι νιώθει ότι απειλείται. Φουσκώνοντας την ουρά της, φαίνεται μεγαλύτερη και πιο τρομακτική σε ό,τι την απειλεί. Μπορεί επίσης να αρχίσει να σφυρίζει για να πει “μείνετε μακριά”. Οι γάτες που παρουσιάζουν αυτή τη γλώσσα του σώματος μπορεί να γίνουν επιθετικές, γι’ αυτό μην τις τρομάζετε και μην προσπαθείτε να τις χειριστείτε, αν είναι δυνατόν.

Όταν βρίσκεται χαμηλά

Μια γάτα που κρατάει την ουρά της χαμηλά στο σώμα της μπορεί να υποδηλώνει άγχος, φόβο ή στρες.

Γυρισμένη ουρά

Αν η γάτα σας σφίγγει την ουρά της σφιχτά κάτω από το σώμα της, είναι πιθανό να είναι φοβισμένη ή ανήσυχη για την τρέχουσα κατάστασή της.

Αγκάλιασμα ουράς

Όταν η γάτα σας τυλίγει την ουρά της γύρω σας ενώ τρίβεται στα πόδια σας, σας δείχνει ότι σας αγαπάει. Το τύλιγμα της ουράς είναι ένα σημάδι στοργής ανάμεσα σε γάτες με κοινωνικό δεσμό.

Χαλαρή ουρά

Εάν η γάτα σας έχει μια κρεμαστή ουρά που κουνιέται χαλαρά, αυτό μπορεί να είναι σημάδι τραυματισμού. Στις γάτες, πρόκειται συχνά για τραυματισμό από τράβηγμα της ουράς, όπου η ουρά έχει τραβηχτεί προς τα πίσω από το σώμα. Μπορεί να συμβεί για πολλούς λόγους, αλλά οι σοβαρές περιπτώσεις μπορεί να οδηγήσουν σε μόνιμη νευρική βλάβη, που απαιτεί ακρωτηριασμό της ουράς.

Μερικές φορές μπορεί να επηρεαστούν και τα νεύρα που επηρεάζουν το έντερο και την ουροδόχο κύστη. Εάν παρατηρήσετε ότι η ουρά της γάτας σας είναι κουτσή ή χαλαρή, η γάτα σας θα πρέπει να εξεταστεί επειγόντως από τον κτηνίατρο της περιοχής σας.

pet_keepers_logo
@2023 – Petkeepers.gr