Γιατί οι γάτες κουρνιάζουν σαν μπάλα όταν κοιμούνται; Ένας κτηνίατρος εξηγεί αυτή τη στάση ύπνου

Ιστορίες Ζώων

Οι γάτες είναι γνωστές για την ικανότητά τους να δείχνουν άνετες όπου κι αν κοιμούνται, και μπορεί να έχουν μερικές περίεργες θέσεις ύπνου! Συχνά, όμως, οι περισσότερες γάτες απλά κουλουριάζονται σαν μπάλα για να κοιμηθούν τις ώρες που περνούν. Υπάρχει όμως κάτι περισσότερο σε αυτή τη συνηθισμένη στάση ύπνου της γάτας, εκτός από το ότι είναι απλώς άνετη; Ας ρίξουμε μια πιο προσεκτική ματιά στο γιατί οι γάτες κουλουριάζονται σε μπάλες όταν κοιμούνται.

1. Είναι ζεστά

Το να μαζεύεται σαν μπάλα πριν κοιμηθεί μια γάτα είναι ένας τρόπος να εξασφαλίσει ότι θα παραμείνει ζεστή όσο κοιμάται. Οι γάτες είναι γνωστό ότι αναζητούν ζεστά σημεία για να κοιμηθούν όλη μέρα, όπως ένα κομμάτι ηλιόφωτο, μια άνετη αγκαλιά ή ακόμα και στον υπολογιστή σας!

Ο λόγος για αυτό είναι ότι έχουν υψηλότερη θερμοκρασία σώματος από ό,τι εμείς οι άνθρωποι, πράγμα που σημαίνει ότι πρέπει να δουλέψουν λίγο περισσότερο για να διατηρηθούν ζεστά.

Το να κουλουριάζονται σε μια μπάλα ενώ κοιμούνται είναι ένας τρόπος για τις γάτες να εξοικονομούν θερμότητα του σώματος και να διατηρούνται ζεστές. Στην άγρια φύση, αυτό αποτελεί αναγκαιότητα για την επιβίωση και είναι ένας τρόπος να προστατεύονται από τα στοιχεία της φύσης.

Για τις οικόσιτες γάτες μας, οι οποίες συχνά έχουν την πολυτέλεια να κοιμούνται σε ένα σπίτι με κεντρική θέρμανση, είναι περισσότερο ένας τρόπος για να κρατηθούν άνετα ενώ κοιμούνται. Το μαλακό και πυκνό τρίχωμα της γάτας παρέχει ένα επιπλέον στρώμα μόνωσης όταν κουλουριάζεται σε μια μπάλα.

Μπορεί να παρατηρήσετε ότι όταν μια γάτα ξαπλώνει δίπλα στη φωτιά ή σε ένα κομμάτι ηλιόλουστο, συχνά απλώνεται ενώ κοιμάται. Αυτό συμβαίνει επειδή δεν υπάρχει ανάγκη να εξοικονομήσουν τη θερμότητα του σώματός τους όταν υπάρχει διαθέσιμη μια εναλλακτική πηγή θερμότητας.

2. Είναι ασφαλές

Ο ύπνος είναι απαραίτητο μέρος της ζωής, αλλά οι γάτες είναι πιο ευάλωτες όταν κοιμούνται. Στην άγρια φύση, θα ήταν ευάλωτες σε επιθέσεις από θηρευτές επειδή δεν είναι σε ετοιμότητα για να υπερασπιστούν τον εαυτό τους. Το να κουλουριάζεται σε μια μπάλα ενώ κοιμάται προστατεύει τις ευάλωτες περιοχές μιας γάτας, όπως το πρόσωπο και τα ζωτικά όργανα στο στήθος και την κοιλιά.

Η κοιλιά της γάτας είναι μια πολύ ευαίσθητη περιοχή, γι’ αυτό και οι γάτες συνήθως δεν απολαμβάνουν να αγγίζουν ή να χαϊδεύουν την κοιλιά τους. Όταν μια γάτα είναι κουλουριασμένη σε μια μπάλα, η περιοχή της κοιλιάς περιβάλλεται πλήρως από το υπόλοιπο σώμα, προστατεύοντάς την από βλάβες.

Παρόλο που η πλάτη και η ουρά της γάτας είναι εκτεθειμένες σε αυτή τη θέση, δεν είναι τόσο ευάλωτες όσο τα άλλα μέρη του σώματος της γάτας που προστατεύονται μέσα στην κουλουριασμένη μπάλα.

3. Είναι άνετο

Έχετε ποτέ παρατηρήσει τη γάτα σας να κουλουριάζεται σαν χνουδωτή μπάλα και ευχηθήκατε να μπορούσατε να είστε κι εσείς τόσο άνετα όταν κοιμάστε; Ένας από τους κύριους λόγους για τους οποίους η γάτα σας κοιμάται κουλουριασμένη σε μια μπάλα είναι απλά ότι είναι μια πολύ άνετη και ανακουφιστική θέση για να αποκοιμηθείτε.

Κατά μέσο όρο, οι γάτες ξοδεύουν 15 έως 20 ώρες από κάθε 24ωρο για ύπνο! Αν ξοδεύατε τόσο χρόνο στον ύπνο, θα θέλατε κι εσείς να είστε όσο το δυνατόν πιο άνετοι! Ακριβώς όπως και οι άνθρωποι, οι γάτες έχουν προτιμώμενες θέσεις ύπνου και μερικές γάτες θα κοιμηθούν κουλουριασμένες πολύ περισσότερο από άλλες.

4. Είναι πρακτικό

Όταν οι γάτες κουλουριάζονται σε σχήμα μπάλας, το σώμα τους είναι μικρότερο και πιο συμπαγές, γεγονός που τους επιτρέπει να χωρέσουν σε χώρους που διαφορετικά δεν θα μπορούσαν να χωρέσουν. Όλοι γνωρίζουμε πώς οι γάτες μπορούν να βρουν άνεση και να κοιμηθούν στα πιο παράξενα μέρη. Το να κουλουριάζονται σε μια μπάλα για να κοιμηθούν είναι ένας μόνο τρόπος με τον οποίο μπορούν να το πετύχουν αυτό. Τα κρεβάτια για γάτες είναι συχνά στρογγυλά, γεγονός που θα ενθαρρύνει τη γάτα σας να κοιμάται κουλουριασμένη.

Τι γίνεται αν η γάτα μου δεν κουλουριάζεται πλέον σαν μπάλα όταν κοιμάται;

Αν έχετε παρατηρήσει ότι η γάτα σας δεν κουλουριάζεται πλέον σαν μπάλα όταν κοιμάται, όπως συνήθιζε, τότε αυτό μπορεί να είναι σημάδι ότι αυτή η στάση δεν είναι πλέον άνετη. Ένας από τους πιο συνηθισμένους λόγους για αυτό είναι η αρθρίτιδα, ιδιαίτερα στις ηλικιωμένες γάτες.

Μπορεί επίσης να παρατηρήσετε ότι η γάτα σας είναι λιγότερο πρόθυμη να πηδήξει σε επιφάνειες ή ότι περπατάει πιο άκαμπτα από ό,τι συνήθιζε. Μπορεί να έχει αλλοιωμένη στάση του σώματος ή να έχει άλλα πιο ανεπαίσθητα συμπτώματα, όπως αυξημένη νωθρότητα ή έλλειψη όρεξης.

Υπάρχουν πολλά πράγματα που μπορούν να γίνουν για να ανακουφιστεί ο πόνος από την αρθρίτιδα, συμπεριλαμβανομένης της χορήγησης αντιφλεγμονωδών φαρμάκων, οπότε πηγαίνετε τη γάτα σας στον κτηνίατρο αν υποψιάζεστε ότι μπορεί να έχει αρθρίτιδα.

Κοιμούνται και άλλα ζώα κουλουριασμένα;

Οι γάτες δεν είναι οι μόνες που κουλουριάζονται σαν μπάλα ενώ κοιμούνται. Πολλά άλλα ζώα στο ζωικό βασίλειο χρησιμοποιούν αυτόν τον τρόπο ύπνου για να διατηρούνται ζεστά, άνετα και ασφαλή – ακόμη και αν δεν είναι τόσο ευέλικτα όσο η γάτα.

Οι σκύλοι επίσης κουλουριάζονται για να κοιμηθούν, ιδίως στα κρεβάτια τους, απλώς δεν καταφέρνουν να κοιμηθούν τόσο σφιχτά κουλουριασμένοι όσο οι γάτες. Τα περισσότερα άγρια θηλαστικά όλων των μεγεθών, από ποντίκια μέχρι αρκούδες, κοιμούνται κουλουριασμένα για να προστατευτούν και να ζεσταθούν.

Άλλες στάσεις ύπνου γάτας

1. Με την πλάτη τους

Όταν οι γάτες είναι πραγματικά χαλαρές και αισθάνονται απόλυτα ασφαλείς, μερικές φορές κοιμούνται με την κοιλιά προς τα πάνω ανάσκελα. Αυτή είναι μια πολύ ευάλωτη θέση για να κοιμηθούν, γι’ αυτό και τείνουν να είναι μόνο οι κατοικίδιες γάτες που κοιμούνται έτσι, παρά οι άγριες γάτες.

2. Στο πλευρό τους

Οι γάτες συχνά κοιμούνται απλωμένες στο πλάι όταν είναι αρκετά ζεστές και αισθάνονται αρκετά ασφαλείς για να το κάνουν. Ορισμένες γάτες μπορεί απλώς να προτιμούν αυτή τη θέση καθώς αισθάνονται πιο άνετα. Τα κατοικίδια ζώα είναι πιο πιθανό να κοιμούνται στο πλάι από τις άγριες γάτες, καθώς είναι μια πιο ευάλωτη θέση ύπνου από το να κουλουριαστούν σε μια μπάλα.

3. Κάθεται όρθια με τις πατούσες κάτω από το σώμα της.

Οι γάτες μερικές φορές παίρνουν έναν υπνάκο καθισμένες σε όρθια θέση με τις μπροστινές τους πατούσες κάτω από το κεφάλι τους, αντί να πέσουν σε βαθύ ύπνο. Αυτό συμβαίνει επειδή είναι ένας καλός τρόπος για να κοιμηθούν, διατηρώντας παράλληλα τη δυνατότητα να μετακινηθούν γρήγορα αν χρειαστεί.

Αυτή η θέση ονομάζεται ενίοτε θέση φρατζόλας, επειδή μοιάζει με το σχήμα μιας φρατζόλας ψωμιού.

4. Κάτω από κάτι

Η γάτα σας μπορεί να επιλέξει να κοιμηθεί κάτω από το κρεβάτι ή κάτω από ένα σωρό κούτσουρα έξω. Αυτό είναι πιθανό να κάνει τη γάτα να αισθάνεται ασφαλής ενώ κοιμάται, καθώς και να είναι ο τρόπος της να δείξει ότι δεν θέλει να την ενοχλούν.

5. Τα μάτια είναι μισάνοιχτα

Μερικές φορές οι γάτες κοιμούνται με τα βλέφαρά τους μισάνοιχτα ή με το ένα μάτι ανοιχτό και το άλλο κλειστό. Αυτό συμβαίνει συνήθως όταν αισθάνονται ότι πρέπει να είναι σε επιφυλακή και να παραμένουν σε εγρήγορση, είτε επειδή αισθάνονται ότι απειλούνται, είτε επειδή περιμένουν να συμβεί κάτι, όπως για παράδειγμα να ανοίξει η κονσέρβα με την τροφή!

Όλες οι Ειδήσεις

Ακολουθήστε μας στο Google News

Ροή Ειδήσεων

To top