Γνωρίστε το ροζ δελφίνι του ποταμού Αμαζονίου: Ζωηρόχρωμο και απόμακρο δεν είναι απλώς ένα μυθικό πλάσμα

Ιστορίες Ζώων

Ζωηρόχρωμο και φυσικά απόμακρο, το ροζ δελφίνι του ποταμού Αμαζονίου δεν είναι απλώς ένα μυθικό πλάσμα της λαογραφίας του Αμαζονίου. Αυτό το είδος υπάρχει σε όλο τον Αμαζόνιο ποταμό σε όλη τη Νότια Αμερική. Πρόκειται για μια προσαρμοστική φυλή που έχει υποστηρίξει το οικοσύστημα του γλυκού νερού, αλλά τώρα αντιμετωπίζει κοινές οικολογικές προκλήσεις που έχει δημιουργήσει στο βιότοπό τους η βλαβερή ανθρώπινη παρουσία.

Αυτό το δελφίνι ζει μια μακρά ζωή στη φύση, δημιουργώντας ισχυρούς δεσμούς με τα μικρά του και συνεργαζόμενο με άλλα είδη για να απολαμβάνουν συνεχώς το τσιμπολόγημα των ψαριών του ποταμού. Το ροζ ποταμοδέλφινο είναι ένα μυστηριώδες πλάσμα που χρειάζεται την υποστήριξη και την προστασία μας για να συνεχίσει να υπάρχει στα νερά του Αμαζονίου.

Τι είναι το ροζ ποταμοδέλφινο του Αμαζονίου;

Το ροζ δέλφινι του Αμαζονίου είναι ένα θηλαστικό που ζει σε γλυκά νερά. Είναι επίσης γνωστό ως δελφίνι του ποταμού Boto ή δελφίνι του ποταμού Αμαζονίου. Η επιστημονική του ονομασία είναι Inia Geoffrensis και περιγράφηκε για πρώτη φορά το 1817. Το είδος αυτό κατατάσσεται στις οδοντωτές φάλαινες και είναι άμεσα αναγνωρίσιμο από το ροζ δέρμα του. Αυτό είναι πιο εμφανές στα αρσενικά και ξεχωρίζει στα θολά νερά του ποταμού Αμαζονίου. Πρόκειται για ένα πολύ ευκίνητο είδος που κολυμπά αργά, αλλά έχει μη συγχωνευμένους σπονδύλους, γεγονός που τους δίνει μεγάλη ευελιξία στα εμπόδια του Αμαζονίου. Διατηρούν χαμηλό προφίλ, κουνώντας συχνά μόνο το κεφάλι τους έξω από το νερό.

Χαρακτηριστικά

Αυτό το είδος δελφινιού είναι πιο εύρωστο από το γνωστό ρινοδέλφινο. Αυτό που το κάνει μοναδικό και εύκολο να εντοπιστεί από τα άλλα πλάσματα είναι το ροζ δέρμα του. Είναι επίσης το μεγαλύτερο είδος δελφινιού ποταμού. Τα αρσενικά μπορεί να ξεπεράσουν τα 2,4 μέτρα ή 8 πόδια και να ζυγίζουν έως και 408 λίβρες ή 185 κιλά. Τα θηλυκά είναι αισθητά μικρότερα με σχεδόν το μισό βάρος και μικρότερο μήκος από τα αρσενικά. Έχουν ένα μακρύ ράμφος γεμάτο μικρά, αιχμηρά δόντια και ένα εξόγκωμα στο κεφάλι τους. Τα δελφίνια του ποταμού Αμαζονίου έχουν ρηχό και μακρύ ραχιαίο πτερύγιο.

Βιότοπος

Όπως υποδηλώνει και το όνομά τους, τα ροζ δελφίνια ζουν στον ποταμό Αμαζόνιο. Αυτό περιλαμβάνει λεκάνες σε επτά χώρες της νότιας Αμερικής – Βραζιλία, Βενεζουέλα, Κολομβία, Περού, Ισημερινό και Γουιάνα. Βρίσκονται επίσης στις λεκάνες του ποταμού Ορινόκο.

Τα θηλυκά και τα αρσενικά ροζ δελφίνια έχουν διαφορετικές προτιμήσεις στον βιότοπο. Τα αρσενικά περνούν τον περισσότερο χρόνο τους στον κύριο ποταμό, ενώ τα θηλυκά περνούν όσο το δυνατόν περισσότερο χρόνο σε πλημμυρισμένες ρηχές περιοχές για να προστατεύσουν τα μικρά τους από τα αρπακτικά. Τα δελφίνια προσαρμόστηκαν από το θαλασσινό στο γλυκό νερό όταν οι πρόγονοί τους είχαν εύκολη πρόσβαση στα ποτάμια λόγω της υψηλότερης στάθμης της θάλασσας πριν από εκατομμύρια χρόνια.

Συμπεριφορά

Τα ροζ δελφίνια του Αμαζονίου επικοινωνούν κάνοντας έναν ήχο κλικ. Αυτό το κάνουν για να πλοηγούνται καλύτερα στο περιβάλλον τους και να αλληλεπιδρούν με άλλα δελφίνια. Καθώς ο ποταμός Αμαζόνιος είναι γεμάτος βλάστηση σε ρηχά νερά, τα δελφίνια εκπέμπουν 30 κλικ ανά δευτερόλεπτο για να εκτιμήσουν το περιβάλλον τους. Όσον αφορά τη νοημοσύνη, τα ροζ δελφίνια θεωρούνται τα πιο έξυπνα – στην πραγματικότητα έχουν 40% μεγαλύτερη εγκεφαλική χωρητικότητα σε σύγκριση με τους ανθρώπους. Αυτό σημαίνει ότι αυτά τα δελφίνια έχουν την ικανότητα να χρησιμοποιούν τον εγκέφαλό τους με τρόπους που οι άνθρωποι δεν μπορούν. Αυτό, σε συνδυασμό με τη συναισθηματική τους νοημοσύνη, σημαίνει ότι υπάρχουν πολλές δυνατότητες για τους ανθρώπους να μάθουν από την παρατήρηση των ροζ δελφινιών του ποταμού.

Διατροφή

Τα ροζ δελφίνια έχουν την τύχη να έχουν μια από τις πιο ποικίλες δίαιτες από οποιαδήποτε οδοντωτή φάλαινα. Μπορούν να φάνε πάνω από 50 διαφορετικά είδη ψαριών με μέσο μήκος 20 εκατοστά ή 7 ίντσες. Τα πολλά δόντια των δελφινιών σημαίνουν ότι μπορούν να τρώνε θαλάσσια ζωή με κέλυφος, όπως ποταμοχελώνες ή καβούρια του γλυκού νερού. Τα είδη ψαριών που μπορούν να απολαύσουν περιλαμβάνουν γατόψαρα και πιράνχας.

Κατά τη διάρκεια μιας ημέρας θα προσπαθήσει να καταναλώσει το 5,5% του σωματικού του βάρους και τρέφεται ενεργά μέρα ή νύχτα. Μπορούν να συνεργαστούν με άλλα είδη όταν κυνηγούν, αλλά τείνουν να έχουν άφθονη τροφή ώστε να μην χρειάζεται να ανταγωνίζονται.

Διάρκεια ζωής

Οι θαλάσσιοι βιολόγοι δεν έχουν καταφέρει να προσδιορίσουν πόσο καιρό μπορούν να ζήσουν τα ροζ δελφίνια του Αμαζονίου στη φύση. Το γηραιότερο ροζ δελφίνι σε αιχμαλωσία έζησε 46 χρόνια. Λαμβάνοντας υπόψη τα θαλάσσια είδη που αγωνίζονται στην αιχμαλωσία, είναι πιθανό στη φύση αυτά τα δελφίνια να είναι σε θέση να ζήσουν πολύ περισσότερο. Με μια τέτοια δυνητικά μεγάλη διάρκεια ζωής, δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι τα ροζ δελφίνια δεν ζευγαρώνουν παρά μόνο αργότερα στη ζωή τους, περίπου μια δεκαετία μετά τη γέννησή τους. Η περίοδος ζευγαρώματος είναι στα τέλη Οκτωβρίου και στις αρχές Νοεμβρίου, ενώ οι γεννήσεις λαμβάνουν χώρα κατά την περίοδο των πλημμυρών τον Μάιο και τον Ιούνιο. Η μητέρα σχηματίζει ισχυρούς δεσμούς με το μοσχαράκι της και οι δύο τους συχνά παραμένουν μαζί έως και τρία χρόνια.

Απειλές

Τα ροζ δελφίνια απειλούνται με εξαφάνιση. Είναι δύσκολο να εκτιμηθεί ο συνολικός αριθμός τους, καθώς το είδος αυτό ζει σε μια τόσο μεγάλη περιοχή που καλύπτει πολλά εδάφη. Παρόλο που υπάρχουν μεγάλοι αριθμοί, ο άνθρωπος εξακολουθεί να αποτελεί μια διαρκώς αυξανόμενη απειλή. Οι υδάτινες υποδομές (όπως τα φράγματα) αποτελούν πραγματική απειλή για τα ροζ δελφίνια του Αμαζονίου, καθώς διαχωρίζουν τα ενδιαιτήματα και διαταράσσουν τη ροή του νερού και τις θαλάσσιες συνθέσεις.

Οι εμπορικές αλιευτικές πρακτικές, οι οποίες μπλέκουν απερίσκεπτα τα δελφίνια στα δίχτυα τους, σκοτώνουν δελφίνια και διαταράσσουν το οικοσύστημα του ποταμού. Η θανάτωση των δελφινιών του ποταμού Αμαζονίου παραμένει παράνομη. Οι ρύποι του νερού από την ανθρώπινη δραστηριότητα εισέρχονται στα νερά του Αμαζονίου, οι οποίοι μπορούν να προκαλέσουν ασθένειες και θάνατο στα δελφίνια. Λόγω του μεγέθους τους, τα ροζ δελφίνια του Αμαζονίου δεν έχουν πολλούς θηρευτές στη φύση, εκτός αν ένα μικρότερο δελφίνι διασταυρωθεί με ένα πονηρό ανακόντα ή ένα περιπλανώμενο τζάγκουαρ.

Πολιτιστική σημασία και μυθολογία

Οι αυτόχθονες φυλές που κατοικούν εδώ και αιώνες κοντά στον ποταμό Αμαζόνιο πιστεύουν ποικίλες μυθολογίες γύρω από τη σημασία του ροζ δελφίνια του Αμαζονίου. Μια κοινή πεποίθηση είναι ότι είναι γρουσουζιά να βλάψει κανείς αυτά τα πλάσματα. Στην πραγματικότητα, ορισμένοι πιστεύουν ότι ακόμη και αν κάνεις οπτική επαφή με αυτά τα πλάσματα μπορεί να διακινδυνεύσεις μια ζωή γεμάτη εφιάλτες.

Πολλή λαογραφία περιβάλλει τις ικανότητες μεταμόρφωσης του ροζ δελφινιού, γνωστού ως Encantado, το οποίο μεταμορφώνεται σε άνθρωπο τη νύχτα και παρασύρει τους ντόπιους. Οι εκδοχές αυτής της ιστορίας ποικίλλουν, αλλά πιστεύεται ότι ο Encantado δελεάζει άνδρες και γυναίκες, κάνει ξόρκια και παρασύρει τους ανθρώπους στον κάτω κόσμο, από τον οποίο κανείς δεν έχει επιστρέψει ποτέ.

Οικοτουρισμός και ευαισθητοποίηση

Είναι σημαντικό να αυξηθεί η ευαισθητοποίηση σχετικά με αυτό το μοναδικό είδος για την προώθηση της προστασίας τους και την εκπαίδευση των ανθρώπων σχετικά με τη σημασία του σεβασμού τους και του βιοτόπου τους μέσα στον Αμαζόνιο ποταμό. Ο έρανος είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να στηρίξετε φιλανθρωπικές οργανώσεις που συνεργάζονται με τις τοπικές κοινότητες για να μειώσουν τους θανάτους ροζ δελφινιών που μπορούν να αποφευχθούν από την αλιεία.

Ένας ακμάζων πληθυσμός ποταμοδέλφινων αντικατοπτρίζει υγιείς συνθήκες γλυκού νερού, υποστηρίζοντας όχι μόνο το οικοσύστημα του ποταμού αλλά και τις τοπικές κοινότητες και τις φυλές αυτοχθόνων που βασίζονται στον ποταμό για την επιβίωσή τους. Στην Κολομβία, οι άνθρωποι δημιούργησαν περιηγήσεις στη λεκάνη απορροής του ποταμού για να δουν τα δελφίνια στο φυσικό τους περιβάλλον. Έχουν συνεργαστεί με τους ντόπιους κατοίκους για να προσφέρουν μια πραγματική εμπειρία της παιχνιδιάρικης φύσης τους, ενώ παράλληλα εκπαιδεύουν τους ταξιδιώτες για τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η θαλάσσια ζωή και οι τοπικές κοινότητες. Το έργο αυτό όχι μόνο τόνωσε την τοπική οικονομία, αλλά βοήθησε στη διάδοση της σημασίας της προστασίας αυτών των ιδιαίτερων πλασμάτων.

Η προώθηση της βιωσιμότητας του οικολογικού τουρισμού και η ανάδειξη της συνολικής προστασίας των υδάτων του ποταμού Αμαζονίου είναι απαραίτητη για την επιβίωση αυτού του είδους. Οι συνεχιζόμενες αρνητικές επιπτώσεις της ανθρώπινης δραστηριότητας θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε μείωση του αριθμού τους, και αυτό το είδος ιστορικά αγωνίζεται να επιβιώσει σε αιχμαλωσία. Μόλις εξαφανιστεί το φυσικό του περιβάλλον, τότε είναι απίθανο οι ζωολογικοί κήποι και τα θαλάσσια πάρκα να μπορέσουν να διατηρήσουν το είδος.

Τώρα γνωρίζετε όλα τα γεγονότα και τη μυθοπλασία για το ροζ δελφίνι του ποταμού Αμαζονίου. Όπως συμβαίνει με πολλά είδη, υπάρχει πραγματική απειλή για το σπίτι τους και την ύπαρξή τους, αλλά μέσω της ευαισθητοποίησης, της υποστήριξης φιλανθρωπικών οργανώσεων και του τοπικού οικοτουρισμού, μπορούμε να κάνουμε τη διαφορά. Αυτά τα έξυπνα και πολύχρωμα πλάσματα αξίζουν να προστατευτούν και να εκτιμηθούν για την πολιτιστική τους σημασία και το βιολογικό τους θαύμα.

Το παρόν πόνημα καθώς και όλα τα άρθρα του ιστότοπου αποτελούν πνευματική ιδιοκτησία του petkeepers.gr! Απαγορεύεται ρητά οποιαδήποτε αναδημοσίευση τους δίχως ενεργό σύνδεσμο παραπομπής(ενεργή πηγή) και συνεπάγεται τις αντίστοιχες νομικές κυρώσεις.

Όλες οι Ειδήσεις

Ακολουθήστε μας στο Google News

Ροή Ειδήσεων

To top