Η επιστήμη μίλησε: Όσοι έχουν σκύλο ζουν περισσότερο-Ποιά είναι τα οφέλη της συμβίωσης

Ιστορίες Ζώων

Ήξερες ότι όσοι έχουν σκύλους ζουν περισσότερο; Κι όμως ναι, σύμφωνα με έρευνες και μελέτες, οι ιδιοκτήτες σκυλιών ζουν περισσότερο, καθώς το καρδιαγγειακό τους σύστημα λειτουργεί καλύτερα. Κυρίως για όσους έχουν βιώσει από καρδιακή προσβολή ή κάποιο εγκεφαλικό επεισόδιο, ένας σκύλος ως κατοικίδιο μπορεί να έχει ευεργετικά αποτελέσματα για την υγεία τους, όπως αποκαλύπτει νέα έρευνα.

Η συγκεκριμένη έρευνα, δημοσιεύτηκε στην επιστημονική επιθεώρηση «Circulation: Cardiovascular Quality and Outcomes» βασίστηκε σε δύο προηγούμενες, ήδη δημοσιευμένες, μελέτες.

Ο Γκλεν Λεβίν, επικεφαλής της συγγραφικής ομάδας επιστημονικών δηλώσεων, ανέφερε πως σύμφωνα με τις έρευνες που έχουν γίνει, όσοι έχουν σκύλους διατρέχουν μειωμένο κίνδυνο καρδιαγγειακών επεισοδίων.

Αυξημένες οι πιθανότητες μακροζωίας για όσους έχουν σκύλο

Το πρώτο κομμάτι της έρευνας, που εξέτασε τη σχέση της απόκτησης σκύλου με την επιβίωση μετά από ένα καρδιαγγειακό επεισόδιο, έγινε σύγκριση της ανάρρωσης έπειτα από καρδιακή προσβολή ή ισχαιμικό εγκεφαλικό επεισόδιο ανάμεσα σε εκείνους που είχαν και εκείνους που δεν είχαν σκύλους ως κατοικίδια ζώα. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα, συλλέχθηκαν από το σουηδικό εθνικό μητρώο ασθενών. Το εύρος των ηλικιών του δείγματος που μελετήθηκε ήταν από 40 έως 85 ετών και επρόκειτο για ανθρώπους που είχαν υποστεί καρδιακή προσβολή ή εγκεφαλικό επεισόδιο την περίοδο 2001 – 2012.
Διαπιστώθηκε ότι, συγκριτικά με εκείνους που δεν είχαν κατοικίδια σκυλιά, αυτοί που είχαν διέτρεχαν 33% μικρότερη πιθανότητα θανάτου από καρδιακή προσβολή όταν έμεναν μόνοι τους μετά τη νοσηλεία και 15% μικρότερο κίνδυνο αν έμεναν με σύντροφο ή είχαν παιδί. Από την άλλη, μειωμένος παρουσιάστηκε ο κίνδυνος θανάτου στους ασθενείς που είχαν υποστεί εγκεφαλικό επεισόδιο, με το ποσοστό μείωσης του κινδύνου να προσεγγίζει το 27% για εκείνους που μένουν μόνοι και το 12% για τους ασθενείς που ζουν μετά τη νοσηλεία με το σύντροφο ή το παιδί τους.

Στην έρευνα πήραν μέρος 182.000 άτομα είχαν υποστεί καρδιακή προσβολή και από αυτούς μόνο το 6% είχε σκύλο ενώ 155.000 ισχαιμικό εγκεφαλικό επεισόδιο από τους οποίους μόνο το 5% είχε σκύλο ως κατοικίδιο.

 Η επιβίωση με έναν σκύλο δεν σε κρατάει απομονωμένο

Όπως εξηγεί η Τόουβ Φαλ, καθηγήτρια του Πανεπιστημίου της Ουψάλα στη Σουηδία, αυτοί που έχουν σκύλο βιώνουν λιγότερη κοινωνική απομόνωση και έχουν περισσότερες κοινωνικές αλληλεπιδράσεις και αφετέρου ασκούνται περισσότερο. Αυτοί ενδέχεται να είναι οι λόγοι που διατρέχουν μικρότερο κίνδυνο θανάτου από καρδιαγγειακά επεισόδια.

Στο δεύτερο σκέλος της μελέτης, πήραν πληροφορίες από  3,8 εκατομμύρια άτομα που προήλθαν από 10 διαφορετικές μελέτες με απώτερο στόχο τη δημιουργία μιας μετά – ανάλυσης. Από τις 10 έρευνες οι 9 εξέτασαν τις διαφορές στα επίπεδα θνησιμότητας από κάθε αίτιο οι οποίες παρουσιάστηκαν ανάμεσα σε εκείνους που είχαν και εκείνους που δεν είχαν σκύλους ως κατοικίδια ζώα. Οι τέσσερις συνέκριναν τις διαφορές στην καρδιαγγειακή υγεία ανάμεσα σε αυτές τις δύο ομάδες συμμετεχόντων.

Σε σύγκριση με εκείνους που δεν είχαν σκύλους, αυτοί που δεν κινδύνευαν από το θάνατο, κυρίως από καρδιακή προσβολή κατά 65% και τον κίνδυνο θανάτου από άλλες καρδιαγγειακές ιατρικές καταστάσεις κατά 31%.

Από μια άλλη πλευρά, η Καρολάιν Κράμερ, αναπληρώτρια καθηγήτρια Ιατρικής του Πανεπιστημίου του Τορόντο, εξηγεί πως τα ευρήματα, σε παρόμοια θέση με την Φαλ,κάνουν λόγο για αύξηση σωματικής άσκησης και μείωση της κοινωνικής απομόνωσης σε αυτούς που έχουν σκύλους.

Η ίδια φιλοδοξεί στο μέλλον τη διεξαγωγή μιας διεθνούς μελέτης η οποία θα εκτιμήσει τα ψυχολογικά οφέλη και τα οφέλη στην υγεία που απορρέουν από την υιοθέτηση ενός κατοικίδιου σκύλου.

Τα κυριότερα οφέλη στην υγεία μας από τη συντροφιά ενός κατοικίδιου

Μείωση του στρες
Οι έρευνες δείχνουν ότι ο χρόνος με ένα κατοικίδιο μπορεί να μειώσει την πίεση του αίματος και να ανακουφίσει από το στρες, αφού αυτές οι στιγμές σχετίζονται με την απελευθέρωση ορισμένων ορμονών που καταπολεμούν την επιδημία της σύγχρονης εποχής. Ακόμα και το να παρατηρούμε ένα ψάρι να κολυμπά μπορεί να μειώσει τα επίπεδα του στρες.

Σας αποσπούν από τις σκέψεις σας
Όταν αφιερώνετε χρόνο στα κατοικίδιά σας, δίνετε την ευκαιρία στο νου σας να συγκεντρωθεί στο παρόν και δεν σας ανησυχούν τόσο τα ζητήματα που σχετίζονται με το παρελθόν ή το μέλλον. Εστιάζοντας στο κατοικίδιο και στις ανάγκες του, ο νους σας έρχεται στο εδώ και τώρα και η θετική απόκριση του κατοικίδιου είναι η στιγμιαία ευχαρίστηση.

Σκοπός στη ζωή
Η συντροφιά ενός κατοικίδιου σας παρέχει μια αίσθηση σκοπού, βασικό κλειδί στην βελτίωση των ψυχικών διαταραχών, όπως της κατάθλιψης και του άγχους. Οι σκύλοι μπορούν να προσφέρουν παρηγοριά και να χτίσουν αυτοπεποίθηση σε άτομα με κοινωνικό άγχος και φοβίες, αλλά και να σας δώσουν την ευκαιρία να είστε πιο ενσυνείδητοι και να εκτιμάτε το παρόν.

Μείωση της αίσθησης μοναξιάς
Αν είστε ιδιοκτήτες ενός κατοικίδιου, δεν είστε ποτέ πραγματικά μόνοι. Τα περισσότερα κατοικίδια είναι πολύ διαισθητικά και είναι σπάνιο να μην ασχοληθούν μαζί σας, όταν θα νιώθετε ανόρεχτοι ή στεναχωρημένοι. Θα κάνουν τα πάντα για να μη σας αφήσουν μόνους σας.

Δημιουργούν μία ρουτίνα
Τα περισσότερα κατοικίδια χρειάζονται μια ρουτίνα, ώστε να τρώνε, τα καθαρίζονται και να ασκούνται, κάτι που τονώνει το κίνητρό σας και επιδρά θετικά στην ψυχική σας ευεξία.

Κοινωνικοποίηση
Ένα κατοικίδιο μας δίνει την ευκαιρία για κοινωνική αλληλεπίδραση. Είτε αυτό πρόκειται για περπάτημα, για μια βόλτα στο πάρκο, σε events φιλικά προς τα κατοικίδια ή στον θάλαμο αναμονής του κτηνιατρείου, ένας σκύλος πάντα βοηθά στο να κάνουμε ευκολότερα φίλους και διευκολύνει τη συζήτηση που βασίζεται στο κοινό ενδιαφέρον για τα αγαπημένα μας κατοικίδια.

Υπέροχοι ακροατές
Τα κατοικίδια δεν κρίνουν, οπότε μπορείτε να τους μιλάτε για τα πάντα, μπορείτε να εξασκείτε μαζί τους την ομιλία σας, τις κοινωνικές δεξιότητες, να μοιράζεστε τους προβληματισμούς και τις σκέψεις σας. Το κατοικίδιό σας πάντα θα είναι εκεί για να σας ακούσει σύμφωνα με το awaken και το enallaktikiagenda.gr

Αγάπη άνευ όρων
Όταν επιστρέφουμε σπίτι και το κατοικίδιό μας είναι εκεί για να μας χαιρετήσει, η διάθεσή μας βελτιώνεται στιγμιαία. Ασχέτως του τι κάνατε στη ζωή σας έξω από το σπίτι σας, για το κατοικίδιό σας είστε ολόκληρος ο κόσμος του και πάντα θα είναι χαρούμενα που βρίσκεστε εκεί (ναι, ακόμα και οι γάτες).

Άσκηση
Οι σκύλοι ειδικά χρειάζονται συνεχώς βόλτες και άσκηση, που σημαίνει ότι οι ιδιοκτήτες χρειάζεται να αφιερώσουν χρόνο για να είναι δραστήριοι κάθε μέρα που περνά. Ο ήλιος και ο φρέσκος αέρας βελτιώνει τη δύναμή σας να καταπολεμήσετε σωματικές και ψυχικές παθήσεις, όπως η παχυσαρκία, η κατάθλιψη και η καρδιοπάθεια, ενώ παράλληλα ο σκύλος σας ασκείται.

Όλες οι Ειδήσεις

Ακολουθήστε μας στο Google News

Ροή Ειδήσεων

To top