Η Kim Kardashian δημοσιεύει φωτογραφία να ιππεύει έναν ελέφαντα στο Μπαλί

by Δημήτρης Παπαδόπουλος

Στις φωτογραφίες που μοιράστηκε από τις οικογενειακές της διακοπές στο Μπαλί, η ριάλιτι σταρ Kim Kardashian ποζάρει με μπικίνι ενώ ιππεύει στη ράχη ενός ελέφαντα. Σε μια άλλη λήψη, η αδελφή της, Kourtney, φαίνεται έναν άλλο ελέφαντα στο βάθος, ενώ βρίσκεται σε μια πισίνα.

Τα ζώα στις φωτογραφίες δεν φαίνονται απαραίτητα αγχωμένα – αλλά αυτό που τους συμβαίνει στο παρασκήνιο είναι αυτό που έχει κάνει τους ανθρώπους να κατακεραυνώνουν την Kardashian στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Η φωτογράφιση που σήκωσε θύελλα αντιδράσεων

“Τέτοια άγνοια και τέτοια έλλειψη φροντίδας”, δήλωσε στο Twitter ο Peter Egan, ηθοποιός και υπέρμαχος των ζώων. “Δεν καταλαβαίνει τη σκληρότητα που προκαλείται σε αυτούς τους φτωχούς ελέφαντες προκειμένου να γίνει η ανόητη φωτογράφιση της;”

Η σκληρότητα στην οποία αναφέρεται ο Egan είναι γνωστή ως “σύνθλιψη” ή “σπάσιμο”, η οποία είναι η διαδικασία του ξυλοδαρμού των νεαρών ελεφάντων για να υποταχθούν μέχρι να υπακούσουν στους εκπαιδευτές τους. Κατά την προετοιμασία για να κάνουν βόλτες σε ανθρώπους και να παίζουν σε παραστάσεις, οι εκπαιδευτές συχνά δένουν τους ελέφαντες και τους χτυπούν με αιχμηρές μεταλλικές ράβδους. Για τους περισσότερους ελέφαντες, αυτή η κακοποίηση ξεκινάει από μωρά, αφού τους ξεριζώνουν από τις μητέρες τους.

Τα θλιβερά αποτελέσματα αυτών των “εκπαιδεύσεων” είναι κάτι που οι διασώστες του Wildlife SOS, ενός καταφυγίου και κέντρου διάσωσης ζώων με έδρα την Ινδία, βλέπουν πολύ συχνά.

“Ο ελέφαντας περνάει το υπόλοιπο της ζωής του σε συνεχή φόβο και πρέπει να χτυπιέται συχνά για να ενισχύεται ο φόβος σε καθημερινή βάση”, δήλωσε στο The Dodo η Arinita Sandilya, εκπρόσωπος Τύπου του Wildlife SOS. “Αν και είναι σπαρακτικό, είναι σημαντικό για όλους να γνωρίζουν ότι κάθε ελέφαντας που βλέπετε να ζητιανεύει στους δρόμους, σε ναούς, σε γαμήλιες εκδηλώσεις, σε τσίρκο ή σε βόλτες με τζόι, έχει σπάσει με τον ίδιο τρόπο”.

Απαντώντας στην Egan και σε χιλιάδες άλλα σχόλια στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, η Kardashian υπερασπίστηκε την επιλογή της να καβαλήσει τον ελέφαντα που απεικονίζεται στις φωτογραφίες, υποστηρίζοντας ότι το ζώο προέρχεται από ένα ίδρυμα διάσωσης.

“Επισκεφτήκαμε ένα καταφύγιο ελεφάντων που διέσωσε αυτούς τους ελέφαντες από τη Σουμάτρα, όπου διαφορετικά θα είχαν εξαφανιστεί”, ανέφερε η Καρντάσιαν στο Twitter. “Είναι μια οργάνωση που εργάζεται για να σώσει αυτά τα όμορφα ζώα. Κάναμε πλήρη έρευνα πριν πάμε”.

Αν και η Kardashian δεν ανέφερε το όνομα του χώρου, είναι εξαιρετικά απίθανο το αξιοθέατο να είναι στην πραγματικότητα ένα καταφύγιο. Τα αξιόπιστα ιδρύματα διάσωσης ελεφάντων δεν επιτρέπουν στους επισκέπτες να κάνουν βόλτες ή να σκαρφαλώνουν πάνω στα ζώα που φιλοξενούν για λόγους ασφαλείας και ηθικής.

Αντ’ αυτού, ορισμένα τουριστικά αξιοθέατα υποδύονται το καταφύγιο προκειμένου να προσελκύσουν πελάτες. Οι ελέφαντες σε αυτά τα ψεύτικα καταφύγια συχνά κρατούνται αλυσοδεμένοι και εκπαιδεύονται σκληρά, προκειμένου τα ζώα να είναι αρκετά “ήμερα” για τις συναντήσεις με τους επισκέπτες.

“Μπορεί να είναι το όνειρό σας να κάνετε βόλτες με ελέφαντες, αλλά αυτός είναι ο χειρότερος εφιάλτης ενός ελέφαντα”, δήλωσε ο Kartick Satyanarayan, συνιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της Wildlife SOS. “Η ατελείωτη ζήτηση από τους τουρίστες για σπορ και ψυχαγωγία με ζώα διατηρεί ζωντανή αυτή την αλλόκοτη βιομηχανία. Όσο υπάρχουν τεράστια κέρδη από την εκμετάλλευση αυτών των ζώων, η κακοποίηση και η εκμετάλλευση … θα συνεχίζεται”.

pet_keepers_logo
@2023 – Petkeepers.gr