Κουκουβάγιες κάνουν φωλιά σε καλάθι άπλυτων ρούχων

Σκαρφαλωμένη ψηλά σε ένα δέντρο, μια οικογένεια κουκουβάγιας έκανε φωλιά σε ένα καλάθι με άπλυτα.

Το πράσινο πλαστικό καλάθι ήταν γεμάτο με κλαδιά και κλαδιά και κρυφοκοίταζαν από αυτό δύο κουκουβάγιες και μια μαμά και ένας μπαμπάς κουκουβάγια. Πώς όμως ένα καλάθι με άπλυτα βρέθηκε στα κλαδιά και γιατί οι κουκουβάγιες φωλιάζουν σε αυτό;

Ο Brandon Williamson από το Vancouver Island, BC είχε δει μια φωτογραφία με τις κουκουβάγιες στο καλάθι στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και δεν είχε ξανακούσει κάτι τέτοιο και έτσι πήγε να το ελέγξει. Αυτός και ένας φίλος του εντόπισαν τελικά τη φωλιά και εκείνος τράβηξε μερικές φωτογραφίες και τις μοιράστηκε στο Twitter.

Η οικογένεια των κουκουβάγιας ένιωθε αρκετά άνετα στην αυτοσχέδια φωλιά της.

“Ουσιαστικά προσπαθήσαμε να ερευνήσουμε και μετά είχαμε την αίσθηση ότι βρισκόταν σε μια συγκεκριμένη περιοχή”, δήλωσε ο Williamson στο CHEK News. “Στη συνέχεια πήγαμε σε εκείνο το σημείο και ήμασταν αρκετά ενθουσιασμένοι όταν είδαμε το κομμάτι του τιρκουάζ πάνω στο δέντρο που σηματοδοτεί ότι ήμασταν στο σωστό σημείο”.

Η Ann Nightingale, μέλος του διοικητικού συμβουλίου του Rocky Point Bird Observatory, δήλωσε στο CHEK News ότι οι κουκουβάγιες δεν φτιάχνουν τις φωλιές τους, αλλά καταλαμβάνουν τις ήδη υπάρχουσες και εξαιτίας αυτής της συμπεριφοράς οι πτηνοπαρατηρητές έχουν αρχίσει να φτιάχνουν φωλιές από καλάθια ρούχων για να προσπαθήσουν να προσελκύσουν τα πουλιά.

“Η αλήθεια είναι ότι οι περισσότερες κουκουβάγιες δεν φτιάχνουν τις δικές τους φωλιές, καταλαμβάνουν τις φωλιές ή τα κατάλληλα καταλύματα φωλιάσματος που συναντούν”, δήλωσε ο Nightingale στον καναδικό ειδησεογραφικό σταθμό. Οι κουκουβάγιες καταλαμβάνουν φωλιές από όλα τα είδη πουλιών – κοράκια, γεράκια, κοράκια. Είναι μεγάλοι καιροσκόποι. Αλλά αν αυτές οι φωλιές καταρρεύσουν, οι πτηνολόγοι ή οι αποκαταστάτες άγριας ζωής θα προσπαθήσουν μερικές φορές να τις αντικαταστήσουν. Εξ ου και τα καλάθια πλυντηρίου.

Ο Jerry Goldner μοιράστηκε ένα βίντεο στο YouTube με δύο κουκουβάγιες σε ένα καλάθι. Έγραψε: “Αυτές οι κουκουβάγιες πιθανώς έχασαν την αρχική τους φωλιά και αντικαταστάθηκαν στο δέντρο σε ένα καλάθι φωλιάς (ένα καλάθι πλυντηρίου σε αυτή την περίπτωση, στερεωμένο με ασφάλεια στο δέντρο). Μπορούν να ανατραφούν από τους ίδιους τους γονείς τους από αυτή τη φωλιά, πράγμα που είναι win/win για όλους. Σε ορισμένες περιπτώσεις, ένα κατάλληλο καλάθι φωλιάς όπως αυτό θα χρησιμοποιείται για χρόνια από τους γονείς που επιστρέφουν. Ένας τοπικός αποκαταστάτης άγριας ζωής μπορεί να βοηθήσει στην επιστροφή υγιών νεαρών με υγιείς γονείς”.

Η Lindsay Wildlife Experience μοιράστηκε επίσης ένα βίντεο με την επιστροφή ενός μωρού σε ένα δέντρο μέσα σε ένα καλάθι και έγραψε: “Αυτή η κουκουβάγια βρέθηκε στο έδαφος αφού έπεσε από τη φωλιά της σε ένα γήπεδο γκολφ στο San Ramon CA. Το προσωπικό του Μουσείου Άγριας Ζωής Lindsay περιέθαλψε την κουκουβάγια για κάποιες μικρές γρατζουνιές και μώλωπες και στη συνέχεια επέστρεψε επιτυχώς την κουκουβάγια σε μια τεχνητή φωλιά στην ίδια τοποθεσία. Οι γονείς της κουκουβάγιας εθεάθησαν να την ταΐζουν και να τη φροντίζουν λίγο αργότερα”.

Η Nightingale μοιράστηκε ότι αν κάποιος επιλέξει να φτιάξει μια φωλιά κουκουβάγιας πρέπει να κάνει υπομονή, καθώς μπορεί να χρειαστούν αρκετά χρόνια μέχρι μια κουκουβάγια να επιλέξει μια φωλιά.

Προειδοποίησε επίσης ότι οι άνθρωποι θα πρέπει να είναι υπεύθυνοι και να συντηρούν τη φωλιά, αν αποφασίσουν να στήσουν μία, καθώς το πλαστικό και άλλα τεχνητά υλικά φθείρονται όπως και τα φυσικά υλικά. Αν δεν το κάνουν αυτό μπορεί να βλάψουν τα πουλιά. Είπε: “Κάθε φορά που κάνετε κάτι για να προσελκύσετε τα πουλιά στην αυλή σας, πρέπει επίσης να είστε υπεύθυνοι για το τι τους συμβαίνει όταν φτάσουν εκεί”.

pet_keepers_logo
@2023 – Petkeepers.gr