Όταν η γάτα σας φτιάχνει φωλιά: Τι είναι και για ποιο λόγο αρέσει στις γάτες να φωλιάζουν

by Έφη Αθανασίου

Όσοι έχετε στο σπίτι σας θηλυκή γάτα η οποία ετοιμάζεται να γεννήσει, θα έχετε παρατηρήσει ότι λίγες μέρες πριν τον τοκετό, η γάτα σας αναζητά ένα ασφαλές και ζεστό μέρος, με σκοπό να “φωλιάσει” και να γεννήσει τα γατάκια της. Σε αυτό το άρθρο, θα εξετάσουμε τι είναι φυσιολογικό όσον αφορά την εγκυμοσύνη και τον τοκετό στις γάτες, συμπεριλαμβανομένων όλων όσων πρέπει να γνωρίζετε για τη συμπεριφορά φωλιάσματος.

Τι θεωρείται φυσιολογικό στις περιόδους αναπαραγωγής μιας γάτας;

Οι μη στειρωμένες θηλυκές γάτες μπορούν να μείνουν έγκυος από την ηλικία των 4 μηνών περίπου. Σημαντικό είναι ότι μπορούν να μείνουν έγκυος ζευγαρώνοντας με ένα αδελφάκι, οπότε πάντα να εξετάζετε το ενδεχόμενο στείρωσης των αδελφών αντίθετου φύλου όταν διατηρούνται μαζί.

Οι γάτες είναι πολυοιστρικές, που σημαίνει ότι έχουν πολλαπλούς κύκλους κατά τη διάρκεια της αναπαραγωγικής περιόδου. Η εποχή του έτους που οι θηλυκές γάτες ξεκινούν έναν κύκλο καύσης ή κύκλο οίστρου, εξαρτάται από τη γεωγραφία και τις ώρες φωτός της ημέρας. Οι γάτες στο βόρειο ημισφαίριο συνήθως κάνουν κύκλο από τον Ιανουάριο έως το φθινόπωρο, αλλά ορισμένες γάτες εσωτερικού χώρου ή εκείνες που ζουν σε τροπικά κλίματα μπορεί να κάνουν κύκλο όλο το χρόνο.

Η μέση διάρκεια του κύκλου οίστρου είναι περίπου τρεις εβδομάδες- αυτό μπορεί να διαφέρει πάρα πολύ. Η γάτα σας μπορεί να μείνει έγκυος οποιαδήποτε στιγμή κατά τη διάρκεια του κύκλου της.

Τα σημάδια του οίστρου περιλαμβάνουν:

 • Αυξημένη στοργή
 • Κάλεσμα
 • Κυλίσματα στο πάτωμα
 • Ανύψωση του πισινού στον αέρα όταν τον χαϊδεύετε (ονομάζεται λόρδωση)
 • Αυξημένη ούρηση ή ψεκασμός ούρων
 • Εμφάνιση αρσενικών γατών στην αυλή
 • Οι θηλυκές γάτες μπορεί να είναι τόσο επίμονες με αυτές τις συμπεριφορές που γίνονται εκνευριστικές για πολλούς γονείς κατοικίδιων ζώων.

Τι είναι φυσιολογικό στην εγκυμοσύνη γάτας;

Η μέση περίοδος κύησης των γατών είναι 63 ημέρες. Ορισμένες γάτες θα κυοφορήσουν τα γατάκια τους για λίγες ημέρες περισσότερο, οπότε το φυσιολογικό εύρος θεωρείται 63 έως 65 ημέρες, λίγο περισσότερο από δύο μήνες. Ορισμένες γάτες θα γεννήσουν ήδη από τις 58 ημέρες, ενώ άλλες μπορεί να κυοφορήσουν για 68 ημέρες. Τα σημάδια της εγκυμοσύνης περιλαμβάνουν:

 • Αύξηση του βάρους
 • Στρογγυλοποίηση ή πρήξιμο της κοιλιάς
 • Αυξημένη όρεξη
 • Αλλαγή στην εμφάνιση των θηλών
 • Αλλαγές στη συμπεριφορά (όπως αυξημένη στοργή)
 • Συμπεριφορά φωλιάσματος

Εάν η μη στειρωμένη θηλυκή γάτα σας παρουσιάζει κάποια από αυτά τα σημάδια, μπορεί να είναι έγκυος. Ο κτηνίατρός σας θα είναι σε θέση να το επιβεβαιώσει μέσω υπερήχου ή ακτινογραφίας. Ο κτηνίατρός σας θα σας συμβουλεύσει επίσης σχετικά με τη διατροφή και την προληπτική φροντίδα της υγείας της εγκυμονούσας γάτας σας, τα οποία είναι ζωτικής σημασίας να γίνουν σωστά.

Τι είναι η συμπεριφορά της φωλιάς;

Η συμπεριφορά της φωλιάς είναι η επιθυμία μιας μητέρας να προετοιμάσει ένα περιβάλλον για τις νέες αφίξεις της. Προέρχεται από το φυσικό ένστικτο των άγριων ομοίων της γάτας σας να προστατεύουν τα γατάκια τους από τα αρπακτικά.

Αυτό οφείλεται στη δράση διαφόρων ορμονών, όπως η οιστραδιόλη, η προγεστερόνη και η προλακτίνη. Στις γάτες, η συμπεριφορά φωλιάσματος παρουσιάζεται συνήθως ως η ανεύρεση από τη γάτα σας ενός σκοτεινού, ζεστού και ασφαλούς χώρου, όπως το πίσω μέρος μιας ντουλάπας ή κάτω από το κρεβάτι. Μπορεί επίσης να μεταφέρει ρούχα ή υφάσματα σε αυτή τη φωλιά.

Ορισμένοι γονείς κατοικίδιων ζώων παρέχουν στις γάτες τους ένα κουτί φωλιάσματος. Αυτό δεν χρειάζεται να είναι φανταχτερό και αρκεί ένα απλό κουτί από χαρτόνι επενδεδυμένο με πετσέτες. Μην προσβληθείτε αν η γάτα σας επιλέξει να μην χρησιμοποιήσει το κουτί φωλιάσματος. Μην προσπαθήσετε να την αναγκάσετε να το χρησιμοποιήσει, καθώς αυτό μπορεί να την αγχώσει περισσότερο.

Γιατί οι κατοικίδιες γάτες φωλιάζουν;

Εάν παρατηρείτε συμπεριφορά δημιουργίας φωλιάς στη θηλυκή γάτα σας, είναι πιθανότατα έγκυος και μπορεί να γεννήσει μέσα στην επόμενη εβδομάδα ή περίπου μία εβδομάδα. Πιθανόν να έχετε παρατηρήσει άλλα σημάδια που περιγράφονται λεπτομερώς παραπάνω, αλλά μερικές φορές μπορεί να είναι ασαφές.

Αυτό ισχύει ιδιαίτερα αν η γάτα σας φέρει μόνο ένα γατάκι- μπορεί να μην έχει πάρει τόσο πολύ βάρος ή να έχει πρησμένη κοιλιά. Η φωλιά είναι ο τρόπος της γάτας σας να δημιουργήσει έναν ασφαλή χώρο και ένα άνετο μέρος για να μεγαλώσει τα γατάκια της.

Εάν η γάτα σας έχει στειρωθεί και παρουσιάζει συμπεριφορά φωλιάσματος, καλό είναι να μιλήσετε με τον κτηνίατρό σας. Αυτό μπορεί να είναι σημάδι ορμονικής ανισορροπίας ή μπορεί να σημαίνει ότι έχει ένα “υπόλειμμα ωοθήκης”. Αυτές οι καταστάσεις μπορεί να την θέσουν σε μεγαλύτερο κίνδυνο να αναπτύξει λοίμωξη της μήτρας ή πυομήτρα στο μικρό τμήμα της μήτρας της που παραμένει μετά τη χειρουργική επέμβαση.

Τι κάνει την ιδανική φωλιά για τη γάτα μου;

Εάν η γάτα σας είναι έγκυος, πιθανότατα θα θέλετε να τη βοηθήσετε με κάθε δυνατό τρόπο. Εάν της παρέχετε ένα κουτί για φωλιά, βεβαιωθείτε ότι το έχετε τοποθετήσει κάπου σκοτεινά και ήσυχα. Αυτό θα την κάνει να νιώσει ασφάλεια και σιγουριά. Είναι σημαντικό να επιλέξετε ένα μέρος που δεν έχει ρεύμα. Τις πρώτες ημέρες, τα νεογέννητα γατάκια δεν μπορούν να ρυθμίσουν τη θερμοκρασία του σώματός τους και αν βρίσκονται σε ένα σημείο με ρεύμα, μπορεί να κρυώσουν γρήγορα ή ακόμα και να πεθάνουν.

Στρώστε το κουτί για τη φωλιά σας με παλιές πετσέτες ή ρούχα. Οι γάτες τείνουν να είναι πολύ καθαρές όταν γεννούν, αλλά λίγο υγρό είναι αναμενόμενο, και ίσως θελήσετε να πετάξετε τα κλινοσκεπάσματα μετά.

Μπορεί να είναι χρήσιμο να φέρετε τα απαραίτητα της γάτας σας στο ίδιο δωμάτιο με τη φωλιά της (τα μπολ με το φαγητό και το νερό της και την άμμο της). Αυτές τις πρώτες ημέρες, μπορεί να είναι απρόθυμη να αφήσει τα γατάκια της και μπορεί να βοηθήσει να έχει αυτά που χρειάζεται κοντά της.

Πώς μπορώ να καταλάβω ότι η γάτα μου γεννάει;

Καθώς η γάτα σας ετοιμάζεται να γεννήσει τα γατάκια της, το γεννητικό της κανάλι θα αρχίσει να χαλαρώνει και να διευρύνεται. Αυτό το στάδιο διαρκεί συνήθως περίπου έξι έως 12 ώρες και μπορεί να παρατηρήσετε κάποιες αλλαγές στη συμπεριφορά, όπως ανησυχία, λαχάνιασμα ή κρυφτό.

Καθώς πλησιάζει ο τοκετός της, είναι πιθανό να εγκατασταθεί στο κουτί της φωλιάς της ή στην κρυψώνα της. Ωστόσο, υπάρχουν ορισμένες γάτες που θα επιλέξουν να αναζητήσουν τον γονέα του κατοικίδιου ζώου τους για παρηγοριά κατά τη διάρκεια του ενεργού τοκετού.

Τι είναι φυσιολογικό για μια γάτα στον τοκετό;

Στις γάτες, ο φυσιολογικός τοκετός πραγματοποιείται σε τρία στάδια:

1. Πρώτο στάδιο τοκετού

Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, ο τράχηλος της μήτρας και οι μύες της πυέλου χαλαρώνουν, ενώ η μήτρα αρχίζει να συστέλλεται. Οι εκκρίσεις από τον κόλπο είναι σπάνιες. Η γάτα σας μπορεί να μην τρώει το φαγητό της και να κάνει επαναλαμβανόμενες βόλτες στη φωλιά της. Εάν πρόκειται για την πρώτη της γέννα, αυτό μπορεί να διαρκέσει έως και 36 ώρες.

2. Δεύτερο στάδιο τοκετού

Σε αυτό το σημείο, οι συσπάσεις της μήτρας επιταχύνονται. Ο σάκος νερού γύρω από το γατάκι θα σπάσει. Σε αυτό το στάδιο, η γάτα σας θα ξεγυμνωθεί και θα σπρώξει έξω το γατάκι. Συνήθως, αυτό το στάδιο διαρκεί μεταξύ πέντε και 30 λεπτών.

3. Τρίτο στάδιο τοκετού

Σε αυτό το στάδιο περνούν οι εμβρυϊκές μεμβράνες και ο πλακούντας. Συνήθως, αυτό συμβαίνει μετά από κάθε γατάκι, αλλά μερικές φορές μπορεί να καθυστερήσει αν το δεύτερο γατάκι φτάσει γρήγορα. Η μητέρα γενικά τρώει τον επίτοκο, οπότε μπορεί να μην τα δείτε αυτά αν δεν παρακολουθείτε. Το τυπικό διάστημα μεταξύ των γατάκια είναι περίπου 10 λεπτά έως μία ώρα.

Περιστασιακά οι γάτες θα έχουν έναν διακοπτόμενο τοκετό, όπου κάνουν παύση μεταξύ των γατών για να ξεκουραστούν. Αυτό μπορεί να διαρκέσει έως και 24 με 36 ώρες και είναι αναμενόμενο. Παρακαλείστε να καλέσετε τον κτηνίατρό σας εάν δεν είστε σίγουροι για τον τοκετό της γάτας σας.

Πότε πρέπει να τηλεφωνήσω στον κτηνίατρό μου;

Οι γάτες γενικά μπορούν να γεννήσουν εύκολα χωρίς παρέμβαση, αλλά μερικές φορές τα πράγματα πάνε στραβά. Καλό είναι να παρακολουθείτε τη γάτα σας όσο γεννάει τα μωρά της και να καλέσετε τον κτηνίατρό σας αν παρατηρήσετε κάποιο από τα παρακάτω:

 • Υπερβολική αιμορραγία
 • Πράσινο έκκριμα από το αιδοίο/πίσω άκρο της γάτας σας
 • Οποιαδήποτε σημάδια δυσφορίας
 • Μη παραγωγικό τέντωμα
 • Σημάδια εξάντλησης
 • Ένα γατάκι κολλάει

Καλέστε αμέσως τον κτηνίατρο εάν ανησυχείτε ότι κάτι δεν πάει καλά σε οποιοδήποτε στάδιο του τοκετού της γάτας σας. Οι καισαρικές τομές είναι ασυνήθιστες για τις γάτες, αλλά δεν είναι καθόλου σπάνιες. Η άμεση κτηνιατρική παρέμβαση αυξάνει την πιθανότητα επιτυχούς έκβασης. Εάν η γάτα σας παρουσιάζει σημάδια εγκυμοσύνης μετά τη στείρωση, είναι επίσης σημαντικό να μιλήσετε με τον κτηνίατρό σας.

Τελικές σκέψεις

Η συμπεριφορά της φωλιάς είναι ο τρόπος της γάτας σας να δημιουργήσει ένα ασφαλές περιβάλλον για τα γατάκια της. Επομένως, αν έχετε παρατηρήσει ότι η θηλυκή γάτα σας έχει αρχίσει να δείχνει συμπεριφορά φωλιάσματος, συγχαρητήρια, καθώς ίσως ήρθε η ώρα να ετοιμαστείτε για νέες γλυκές αφίξεις! Ωστόσο, αν αυτό σας εκπλήσσει, αν χρειάζεστε επιπλέον υποστήριξη ή αν η γάτα σας είναι στειρωμένη, τότε απευθυνθείτε στον κτηνίατρό σας για συμβουλές.

pet_keepers_logo
@2023 – Petkeepers.gr