Πώς να καταλάβετε ποια γάτα είναι η κυρίαρχη

by Έφη Αθανασίου

Υπάρχει μια κοινή παρανόηση μεταξύ ιδιοκτητών και εμπειρογνωμόνων σχετικά με τις ιεραρχίες κυριαρχίας σε σκύλους και γάτες.

Η κατανόηση της θεωρίας της κυριαρχίας και της συμπεριφοράς των οικόσιτων γατών έχει αυξηθεί σημαντικά την τελευταία δεκαετία. Δυστυχώς, οι όροι “άλφα, top-cat και boss-cat” είναι ξεπερασμένες και επικίνδυνες ταμπέλες που δεν εξυπηρετούν κανένα σκοπό και δεν προσφέρουν λύσεις.

Πρέπει να λαμβάνουμε υπόψη τη φυσική κοινωνική συμπεριφορά της οικόσιτης γάτας και να αποφεύγουμε να εφαρμόζουμε τις έννοιες της κυριαρχίας στη συμπεριφορά των αιλουροειδών για να αντιμετωπίσουμε τις συγκρούσεις σε σπίτια με πολλές γάτες ή να επιλύσουμε ανεπιθύμητες συμπεριφορές.

Αυτό το άρθρο εξετάζει αν υπάρχει θεωρία κυριαρχίας στις κατοικίδιες γάτες και εστιάζει στην ικανοποίηση των αναγκών της γάτας σας, ενώ παράλληλα εξισορροπεί τη σχέση σε νοικοκυριά με πολλές γάτες.

Ορισμός της κυριαρχίας

Η κυριαρχία περιγράφει μια σχέση μεταξύ διαφορετικών ζώων που δημιουργείται με τη βία και την επιθετικότητα του ενός ζώου και την υποταγή του άλλου ζώου για να καθοριστεί ποιος έχει προτεραιότητα στην πρόσβαση σε πολλαπλούς πόρους, όπως η τροφή, οι θέσεις ανάπαυσης και οι σύντροφοι (Bernstein 1981, Drews 1993).

Η κυριαρχία ή το “να είσαι κυρίαρχος” δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να περιγράψει την προσωπικότητα ή τη συμπεριφορά ενός ζώου, καθώς τα περισσότερα συμπεριφέρονται διαφορετικά ανάλογα με το περιβάλλον και το ζώο με το οποίο αλληλεπιδρούν εκείνη τη στιγμή.

Παρ’ όλα αυτά, σε μια μελέτη, οι ιδιοκτήτες αναγνώρισαν την κυριαρχία ως έναν από τους πέντε βασικούς παράγοντες προσωπικότητας, γεγονός που μας οδηγεί στο συμπέρασμα ότι η αντίληψη των ιδιοκτητών πρέπει να επικεντρώνεται στη σχέση μεταξύ των ατόμων.

Για να κατανοήσουμε καλύτερα τις κατοικίδιες γάτες μας, είναι χρήσιμο να εξετάσουμε το πολύπλοκο κοινωνικό σύστημα της οικόσιτης γάτας.

Εισαγωγή στις δομές εξουσίας στην κοινωνική συμπεριφορά των γάτων

Οι οικόσιτες γάτες έχουν κοινή καταγωγή με την αφρικανική αγριόγατα. Παρά την επιλεκτική αναπαραγωγή των τελευταίων 200 ετών, οι γάτες είναι γενετικά και συμπεριφορικά παρόμοιες με τους άγριους απογόνους τους- ουσιαστικά, είναι μοναχικά είδη.

Μελέτες ομάδων άγριων γατών των τελευταίων 20 ετών αποκάλυψαν ότι το κοινωνικό σύστημα των αιλουροειδών είναι ευέλικτο, επιτρέποντας στις γάτες να ζουν μόνες τους ή σε ομάδες διαφορετικού μεγέθους ανάλογα με την πυκνότητα των γατών και τη διαθεσιμότητα των πόρων, κυρίως της τροφής. Οι άγριες αποικίες είναι συνήθως μητριαρχικές κοινωνίες που αποτελούνται από συγγενικά θηλυκά και γατάκια, με άθικτα αρσενικά που κατά καιρούς συνδέονται με μια ομάδα.

Σε ένα οικιακό σπίτι, τα πράγματα είναι λίγο πιο περίπλοκα. Τα αιλουροειδή πρέπει να προσαρμόσουν τη συμπεριφορά τους για να ζήσουν στον σύγχρονο κόσμο με ανθρώπους και γάτες από διαφορετικές κοινωνικές ομάδες. Πρέπει επίσης να μοιράζονται τους πόρους που τους παρέχουν οι ιδιοκτήτες τους με ελάχιστο έλεγχο της επικράτειάς τους- ως εκ τούτου, άρχισαν να εμφανίζονται σχέσεις κυριαρχίας μεταξύ των γατών.

Ο τρόπος με τον οποίο οι γάτες συμπεριφέρονται γύρω από το φαγητό είναι ένα τυπικό παράδειγμα του πώς ένας ιδιοκτήτης κατοικίδιου ζώου μπορεί να θεωρεί τη γάτα του κυρίαρχη. Εάν μια γάτα δεν πλησιάσει πρώτη το μπολ με το φαγητό ή απέχει από το φαγητό, συνήθως υποθέτουμε ότι αυτή η γάτα είναι υποτακτική, αφού η κυρίαρχη γάτα τρώει πάντα πρώτη. Μια άλλη παρεξήγηση είναι όταν ένας ιδιοκτήτης παρατηρεί μια γάτα να εμποδίζει την πρόσβαση στο μπολ με το φαγητό. Αυτός ο τύπος φύλαξης πόρων δεν είναι περίπτωση ανωτερότητας- είναι πιθανό αυτή η γάτα να μην αναγνωρίζει την άλλη γάτα ως μέλος της ομάδας της και να προστατεύει τον εδαφικό της πόρο.

Η διαφορά στις σχέσεις σε νοικοκυριά με πολλές γάτες αντανακλά την εδαφική και καιροσκοπική φύση της γάτας που θέλει όλους τους πόρους για τον εαυτό της. Οι σίγουρες ή διεκδικητικές γάτες μαθαίνουν ποιες γάτες ανταποκρίνονται σε εκφοβιστικές συμπεριφορές και ποιες όχι- επομένως, μπορεί να κυριαρχήσουν σε μια δειλή γάτα αλλά όχι σε άλλες.

Δεδομένου ότι οι γάτες δεν έχουν ιεραρχική δομή, δεν πρόκειται για την αναρρίχηση στην ιεραρχία για να γίνει κανείς το κυρίαρχο μέλος της γάτας, αλλά για έναν συνδυασμό τύπων προσωπικότητας, κινήτρων, συνθηκών υγείας, κατανομής πόρων και μαθημένων εμπειριών που καθορίζουν τον τρόπο με τον οποίο θα συμπεριφερθεί μια γάτα σε μια δεδομένη κατάσταση.

Σημάδια ότι μια γάτα είναι κυρίαρχη

Μια κυρίαρχη γάτα μονοπωλεί την τροφή και το νερό και χρησιμοποιεί ενεργητική και παθητική επιθετικότητα για να ελέγξει την πρόσβαση μιας άλλης γάτας κρατώντας τα πάντα για τον εαυτό της. Η κυριαρχία ξεκινάει σε νεαρή ηλικία- ωστόσο, είναι πιο εμφανής κατά τη διάρκεια της κοινωνικής ωριμότητας μεταξύ 2 και 4 ετών, όταν η γάτα αρχίζει να παίρνει στην κατοχή της την περιοχή της και μπορεί να παρουσιάζει αλλαγές στην προσωπικότητά της.

Οι συμπεριφορές των αιλουροειδών που αναγνωρίζονται ως κυρίαρχες περιλαμβάνουν:

  • Φωνές: Φωνητική επιθετική φωνή μέσω του σφυρίγματος, του γρυλίσματος και του βρυχηθμού
  • Σωματική επιθετικότητα: Χτυπούν, δαγκώνουν, κυνηγούν μια άλλη γάτα σε όλη την επικράτεια
  • Παθητική επιθετικότητα: Κοιτάζοντας, εμποδίζοντας την είσοδο σε μια περιοχή, στέκεται ή κάθεται πάνω σε ένα άλλο άτομο, σπρώχνοντας μια γάτα από ένα σημείο ύπνου και χρησιμοποιώντας επιθετική γλώσσα του σώματος
  • Συμπεριφορές σήμανσης: Σήμανση και υπερβολική περιποίηση

Όταν η επιθετική ή ελεγκτική συμπεριφορά αποτελεί πρόβλημα

Ο ανταγωνισμός για τους φυσικούς πόρους (τροφή, νερό, θέση ανάπαυσης, παιχνίδια, χώροι υγιεινής, ακόμη και η προσοχή του ιδιοκτήτη) είναι η υπ’ αριθμόν ένα αιτία συγκρούσεων μεταξύ των γάτων εσωτερικού χώρου. Όταν τα αιλουροειδή δεν έχουν άλλη επιλογή από το να μοιράζονται βασικούς πόρους, αυτό μπορεί να οδηγήσει σε άτομα που προσπαθούν να κυριαρχήσουν στην επικράτεια και να επηρεάσουν την πρόσβαση μιας άλλης γάτας σε αυτά τα αντικείμενα.

Ο έλεγχος είναι σημαντικός για τις γάτες ως είδος. Οι γάτες αισθάνονται πιο ευτυχισμένες με ελεύθερη πρόσβαση να κάνουν και να πηγαίνουν όπου θέλουν. Σε κατοικίες με πολλές γάτες, η εξουσία συχνά αφαιρείται με τα γεύματα να δίνονται σε συγκεκριμένες ώρες και με έναν τρόπο ζωής μόνο σε εσωτερικούς χώρους ή υπό επίβλεψη σε εξωτερικούς χώρους που δεν μπορούν να εκπληρώσουν τις φυσικές συμπεριφορές που είναι απαραίτητες για την επιβίωσή τους.

Οι περιορισμοί της επικράτειας και η έλλειψη επιλογής μπορεί να προκαλέσουν απογοήτευση, να αυξήσουν την ένταση και να προκαλέσουν μια γάτα με αυτοπεποίθηση να χρησιμοποιήσει επιθετικές ενέργειες για να κυριαρχήσει στη συμπεριφορά μιας άλλης γάτας, ώστε να αυξήσει το αίσθημα της δύναμής της μέσα στην επικράτεια.

Επιθετικές συμπεριφορές, όπως το χτύπημα μιας διερχόμενης γάτας και το μπλοκάρισμα της πρόσβασης σε στενούς διαδρόμους (π.χ. ένα πτερύγιο γάτας ή μια σκάλα) και η παρεμπόδιση μιας λιγότερο σίγουρης γάτας να φτάσει σε μια λεκάνη απορριμμάτων, είναι συμπεριφορές ελέγχου που μπορεί να οδηγήσουν μια νευρική γάτα να κατουράει έξω από τη λεκάνη απορριμμάτων.

Ας ασχοληθούμε με το τι μπορούν να κάνουν οι ιδιοκτήτες κατοικίδιων ζώων για να επιλύσουν το αίσθημα ανωτερότητας της γάτας και να εξισορροπήσουν τη σχέση σε νοικοκυριά με πολλές γάτες.

Λύσεις για την κυρίαρχη συμπεριφορά στις γάτες

Υπάρχουν διάφοροι τρόποι αντιμετώπισης της κυρίαρχης συμπεριφοράς στις γάτες. Πιο συγκεκριμένα, αποφύγετε την τιμωρία, καθώς η επίπληξη της έμφυτης συμπεριφοράς μπορεί να οδηγήσει σε άγχος ή απογοήτευση και να βλάψει το δεσμό ανθρώπου-ζώου.

Μην ενθαρρύνετε ή ενισχύετε ακούσια τη διεκδικητική συμπεριφορά. Δώστε προσοχή σε μια επιθετική γάτα μόνο όταν είναι χαλαρή, δεν σφυρίζει, δεν χτυπάει άλλη γάτα ή άνθρωπο ή δεν επιδεικνύει επιθετική συμπεριφορά.

Ενισχύστε τις επιθυμητές συμπεριφορές με επαίνους, παιχνίδια ή μια λιχουδιά φαγητού. Η θετική ενίσχυση, όπως η εκπαίδευση με κλικ, λειτουργεί επίσης καλά για τις πιεστικές γάτες με κίνητρο το φαγητό.

Για να αποφύγετε τον ανταγωνισμό για τις γάτες που τρέφονται κοντά σε καθορισμένες ώρες φαγητού, παρέχετε τροφή σε ξεχωριστές καθορισμένες περιοχές σίτισης μέσα στο σπίτι, μακριά η μία από την άλλη. Επιπλέον, για να ελαχιστοποιήσετε τον έλεγχο και να δώσετε την αίσθηση της αφθονίας, παρέχετε έναν σταθμό σίτισης ανά γάτα συν έναν επιπλέον με ταΐστρες που λειτουργούν με μικροτσίπ.

Παρέχετε όλους τους πόρους, όπως κρεβάτια, και υψηλές θέσεις ανάπαυσης, μαζί με κρυψώνες σε άφθονους αριθμούς (ένα ανά γάτα συν ένα επιπλέον σε ξεχωριστές θέσεις). Τοποθετήστε ξύστρες κοντά στις εισόδους, τα κρεβάτια και τους σταθμούς σίτισης για να εξασφαλίσετε μια κατάλληλη επιφάνεια σήμανσης σε περιοχές με πιθανό ανταγωνισμό.

Προμηθεύστε επαρκείς εσωτερικές εγκαταστάσεις για τα απορρίμματα, ακόμη και όταν οι γάτες έχουν πρόσβαση σε εξωτερικούς χώρους, ώστε να μειωθεί η στριμωξίδι ή η φύλαξη των γατών από αυτοπεποίθηση.

Για γάτες με πρόσβαση σε εξωτερικούς χώρους, προμηθεύστε δύο ξεχωριστά σημεία εισόδου και εξόδου στο ακίνητο μέσω ενός πτερυγίου γάτας, ενός παραθύρου ή μιας πόρτας για να αποφύγετε το μπλοκάρισμα από δυναμικά άτομα.

Τέλος, παρέχετε καθημερινές ευκαιρίες για παιχνίδι και αρπακτική συμπεριφορά για να βοηθήσετε στη διάλυση της παρενόχλησης ή της ενόχλησης άλλων κατοικίδιων ζώων.

Κυριαρχία στις γάτες: Τελικές σκέψεις

Οι γάτες είναι συναρπαστικά ζώα που μας κρατούν σε εγρήγορση. Να είστε σίγουροι ότι οι γάτες δεν είναι ιεραρχικά πλάσματα και δεν σχεδιάζουν την παγκόσμια κυριαρχία.

Αν και πρέπει να διεξάγουμε περαιτέρω έρευνα σχετικά με τις διαρκώς μεταβαλλόμενες κοινωνικές σχέσεις των οικόσιτων γατών, με προσεκτική προσοχή και έλεγχο των πόρων που παρέχονται στα αιλουροειδή μέσα στις σύγχρονες συνθήκες διαβίωσης, μπορούν να ζουν φιλικά χωρίς την ανάγκη να κυριαρχούν η μία πάνω στην άλλη

pet_keepers_logo
@2023 – Petkeepers.gr