Πόσες ώρες κοιμούνται τα γατάκια;

Ιστορίες Ζώων

Οι περισσότεροι ιδιοκτήτες γατών γνωρίζουν καλά την εξαιρετική ικανότητα των κατοικίδιων ζώων τους να κοιμούνται σε οποιοδήποτε μέρος, θέση ή ώρα. Οι γάτες φαίνεται να περνούν το μεγαλύτερο μέρος της ημέρας τους κοιμώμενες σε μια άνετη αγκαλιά, κουλουριασμένες στο κρεβάτι τους ή ίσως σε ένα ηλιόλουστο περβάζι του παραθύρου. Η φράση “catnap” δεν εφευρέθηκε για το τίποτα!

Οι γάτες κοιμούνται περίπου 16 έως 18 ώρες την ημέρα, αλλά τα γατάκια κοιμούνται ακόμη περισσότερο, έως και περίπου 22 ώρες σε ένα 24ωρο. Αυτός ο χρόνος ύπνου μπορεί να φαίνεται υπερβολικός, αλλά είναι απαραίτητος για τη ζωτικής σημασίας ανάπτυξη και εξέλιξη και για να τροφοδοτήσουν τον ενεργό τρόπο ζωής τους.

Ας δούμε γιατί χρειάζεται ο ύπνος, μερικές συνήθειες ύπνου των γατών και πώς να ενθαρρύνετε ένα υγιές πρόγραμμα ύπνου, είτε για ένα νεογέννητο γατάκι είτε για μια ενήλικη γάτα.

Γιατί τα γατάκια χρειάζονται ύπνο

Ο ύπνος είναι μια βασική λειτουργία της ζωής. Επιτρέπει στο μυαλό και το σώμα του γατιού σας να επαναφορτιστούν. Χωρίς ύπνο, η λειτουργία του εγκεφάλου εξαντλείται και η έλλειψη ύπνου μπορεί επίσης να επηρεάσει το ανοσοποιητικό σύστημα, καθιστώντας τα γατάκια πιο επιρρεπή σε ασθένειες.

Η γατοζωή είναι μια περίοδος ταχείας ανάπτυξης και εξέλιξης, η οποία απαιτεί πολλή ενέργεια. Η γατοτροφή παρέχει θερμιδική ενέργεια, αλλά ο ύπνος είναι απαραίτητος για αυτές τις αναπτυξιακές αλλαγές, ιδίως για την ανάπτυξη του εγκεφάλου και του νευρικού συστήματος. Ο ύπνος για μεγάλα χρονικά διαστήματα ξεκουράζει επίσης τον οργανισμό, ώστε τα γατάκια να είναι έτοιμα για τις έντονες εκρήξεις δραστηριότητας όταν ξυπνούν, από το παιχνίδι μέχρι το πηδηματάκι και το κυνηγητό, ακόμα και τις ώρες του φαγητού.

Μοτίβα ύπνου της γάτας

Οι φάσεις του ύπνου και η ποσότητα του απαιτούμενου ύπνου ελέγχονται συνήθως από τα επίπεδα του φωτός της ημέρας, τα οποία επηρεάζουν την παραγωγή της ορμόνης μελατονίνης. Αυτό ονομάζεται κιρκάδιος ρυθμός και μεταβάλλεται μεταξύ των ειδών και μεταξύ των ατόμων.

Οι κατοικίδιες γάτες μας κατάγονται από άγριες γάτες που ζούσαν στις ερήμους και τις πεδιάδες της Βόρειας Αφρικής και κυνηγούσαν μικρά θηράματα για την επιβίωσή τους. Ως εκ τούτου, έχουν εξελιχθεί ώστε να είναι νυχτερινές: ενεργές την αυγή και το σούρουπο, όταν τα μικρά πουλιά και τα θηλαστικά βρίσκονται πιο εύκολα. Αυτές οι συνήθειες ύπνου έχουν διατηρηθεί. Οι γάτες συχνά κοιμούνται σε σύντομες περιόδους και μπορεί να είναι ακόμα και ξύπνιες στη μέση της νύχτας.

Οι άγριες γάτες ήταν τόσο θηράματα όσο και θηρευτές, και οι γάτες μπορούν να ξυπνήσουν πολύ εύκολα ακόμη και από βαθύ ύπνο. Μπορεί να βρεθούν να κοιμούνται με το ένα μάτι ανοιχτό, εξακολουθώντας να βρίσκονται σε εγρήγορση παρά τη χαλαρή τους στάση. Οι περίοδοι βαθύτερου ύπνου εξακολουθούν να είναι απαραίτητες, και οι γάτες μπορεί να επιλέξουν να μετριάσουν τον κίνδυνο της ευπάθειάς τους κατά τη διάρκεια του ύπνου επιλέγοντας να κουλουριαστούν με έναν έμπιστο σύντροφο ή να κοιμηθούν ψηλά σε ένα ασφαλές κρεβάτι με καλό σημείο θέασης.

Πόσες ώρες ύπνου χρειάζονται τα γατάκια;

Οι ενήλικες γάτες κοιμούνται κατά μέσο όρο 18 ώρες την ημέρα (με διακυμάνσεις μεταξύ 16 και 20 ωρών) και τα γατάκια μπορούν να κοιμούνται έως και 22 ώρες ημερησίως.

Κατά τις πρώτες δύο εβδομάδες της ζωής τους, ένα νεογέννητο γατάκι μπορεί να κοιμάται περισσότερες από 20 ώρες ημερησίως. Πρόκειται για μια περίοδο εξαιρετικά ταχείας ανάπτυξης και προσαρμογής στη ζωή. Ο ύπνος τους είναι ως επί το πλείστον “γρήγορος ύπνος” ή ύπνος REM (rapid eye movement), με κάποιες μικρές συσπάσεις του προσώπου και των ματιών να είναι απολύτως φυσιολογικές. Τα πολύ νεαρά γατάκια δεν είναι σε θέση να ρυθμίσουν μόνα τους τη θερμοκρασία του σώματός τους και θα κοιμούνται αγκαλιά με τη μητέρα και τα αδέρφια τους.

Από την ηλικία των 2 έως 3 εβδομάδων, τα γατάκια αρχίζουν να προσθέτουν περιόδους βαθύτερου ύπνου και θα κοιμούνται για ελαφρώς λιγότερο χρόνο κατά τη διάρκεια της ημέρας, αν και εξακολουθούν να κοιμούνται περίπου 19 έως 20 ώρες. Αρχίζουν να είναι σε θέση να κοιμούνται μόνα τους και θα είναι πιο ενεργά στις περιόδους εγρήγορσής τους, εξερευνώντας το νέο περιβάλλον του σπιτιού τους.

Μέχρι την ηλικία των 2 μηνών περίπου, τα γατάκια κοιμούνται περίπου 18 ώρες την ημέρα, συχνά μόνα τους. Θα επιλέξουν ένα ζεστό, άνετο και ασφαλές μέρος, όπως ένα υπερυψωμένο κρεβάτι για γάτες σε ένα ηλιόλουστο σημείο. Μεταξύ των περιόδων ύπνου θα έχουν πολλή ενέργεια και θα δείχνουν ενδιαφέρον για τα παιχνίδια γάτας, καθώς και για την αλληλεπίδραση με τα αδέρφια τους ή τυχόν άλλους συμπαίκτες τους.

Ο ύπνος τους χωρίζεται σε κύκλους, με περίπου πέντε λεπτά ύπνου REM που ακολουθούνται από 20 έως 25 λεπτά βαθύτερης ανάπαυσης. Ένα μεγαλύτερο γατάκι χρειάζεται ο ύπνος να έχει ακόμα προτεραιότητα – παρόλο που δεν είναι πλέον νεογέννητο, εξακολουθεί να αναπτύσσεται ραγδαία.

Ενθαρρύνοντας καλές συνήθειες ύπνου

Εάν φέρνετε στο σπίτι μια νέα γάτα, είτε πρόκειται για ενήλικα είτε για γατάκι, είναι σημαντικό να ενθαρρύνετε ένα υγιές πρόγραμμα ύπνου. Ο ύπνος είναι απαραίτητος για την υγεία και ούτε εσείς ούτε το κατοικίδιό σας θα επωφεληθείτε από τις διακεκομμένες νύχτες. Ακολουθούν ορισμένες κορυφαίες συμβουλές:

Να έχετε μια ρουτίνα

Οι γάτες είναι ζώα της ρουτίνας, και αν διατηρείτε σταθερή τη ρουτίνα τους, θα ακολουθήσει συνεπής ύπνος. Τα γεύματα, ο καθαρισμός της τουαλέτας και τα παιχνίδια πρέπει να είναι τακτικά και προβλέψιμα.

Δραστήριο παιχνίδι

Ειδικά τα γατάκια έχουν πολλή ενέργεια και όσο περισσότερη δραστηριότητα και παιχνίδι έχουν, τόσο περισσότερη ξεκούραση χρειάζονται για να ανακάμψουν. Διατηρήστε τις ώρες της ημέρας δραστήριες και διασκεδαστικές για να βοηθήσετε το γατάκι σας να κοιμάται περισσότερο κατά τη διάρκεια της νύχτας.

Ωστόσο, τόσο οι γάτες όσο και τα γατάκια θα πρέπει να μπορούν να ξεκουράζονται κατά τη διάρκεια της ημέρας, καθώς οι απαιτήσεις τους σε ύπνο είναι υψηλές σε σύγκριση με αυτές του ανθρώπου. Μην τα ενοχλείτε όταν ξεκουράζονται, αλλά κάντε τις φυσικές ώρες εγρήγορσής τους γεμάτες διασκέδαση και παιχνίδια.

Ένα βραδινό δείπνο

Ταΐστε το γατάκι σας λίγο πριν τον ύπνο, καθώς μια γεμάτη κοιλιά θα το βοηθήσει να ηρεμήσει για περισσότερο χρόνο. Τα γατάκια χρειάζονται τακτικό τάισμα, γι’ αυτό να έχετε πάντα διαθέσιμη γατοτροφή, αν είναι δυνατόν, για να αποφύγετε ένα μικρό τριχωτό πλάσμα να σας νιαουρίζει δυνατά για να σας ζητήσει φαγητό τις πρώτες πρωινές ώρες!

Παροχή ενός τέλειου κρεβατιού

Οι γάτες μπορεί να είναι ιδιότροπες σχετικά με το πού κοιμούνται! Η γάτα μου επέλεξε να αγνοήσει το προσεκτικά επιλεγμένο, ακριβό κρεβάτι γάτας για χάρη ενός σωρού παπουτσιών (ναι, πραγματικά!), οπότε μην απογοητεύεστε αν το γατάκι σας κάνει μια εξίσου περίεργη επιλογή.

Ωστόσο, το ιδανικό κρεβάτι για γάτες πρέπει να έχει ψηλές πλευρές για προστασία, μια ζεστή κουβέρτα για επιπλέον θαλπωρή, να βρίσκεται σε ζεστό μέρος και να είναι τοποθετημένο κάπου ψηλά. Ένα άνετο κρεβάτι στην ιδανική θέση μπορεί να ενθαρρύνει τον καλύτερο ύπνο!

Πότε πρέπει να ανησυχείτε: Πολύς ή λίγος ύπνος;

Το να είσαι ιδιοκτήτης κατοικίδιου ζώου είναι μεγάλη ευθύνη και μπορεί να συνοδεύεται από πολλές ανησυχίες! Εάν πιστεύετε ότι η γάτα σας μπορεί να κοιμάται πολύ ή πολύ λίγο, τότε θα ήταν σκόπιμο να κάνετε έναν έλεγχο από κτηνίατρο.

Οι γάτες κοιμούνται εκ φύσεως για αρκετά μεγάλα τμήματα της ημέρας, οπότε η εκτίμηση των ποσοτήτων ύπνου μπορεί να είναι δύσκολη. Η παρακολούθηση των συνήθων προτιμήσεων ύπνου της γάτας σας μπορεί να είναι χρήσιμη για να αποφασίσετε αν η ποσότητα του ύπνου της έχει αλλάξει. Οι αλλαγές στον ύπνο μπορεί επίσης να αποτελούν ένδειξη στρες ή άγχους στις γάτες.

Ο υπερβολικός ύπνος ή ο αυξημένος γενικός λήθαργος μπορεί να είναι σημάδι ασθένειας στις γάτες. Τα είδη αιλουροειδών είναι πολύ καλά στο να συγκαλύπτουν τον πόνο και τα σημάδια της ασθένειας, οπότε τα ανεπαίσθητα σημάδια, όπως ο περισσότερος ύπνος, μπορεί να είναι το μόνο σύμπτωμα ότι κάτι δεν πάει καλά.

Η μείωση του ύπνου μπορεί επίσης να είναι προβληματική. Τα γατάκια μπορεί να μην κοιμούνται αρκετά αν το περιβάλλον τους είναι πολύ διεγερτικό και αυτό μπορεί να προκαλέσει προβλήματα στην ανάπτυξή τους, οπότε βεβαιωθείτε ότι τους δίνεται αρκετός χρόνος για να ξεκουραστούν και να ανακάμψουν. Ορισμένες ασθένειες, όπως ο υπερθυρεοειδισμός και η γνωστική δυσλειτουργία των αιλουροειδών μπορεί να οδηγήσουν σε αλλαγές στον συνήθη κύκλο ύπνου-αφύπνισης της γάτας σας, συμπεριλαμβανομένης της αυξημένης νυχτερινής αφύπνισης.

Εάν ανησυχείτε για τις συνήθειες ύπνου, την υγεία ή τη συμπεριφορά του γατιού ή της γάτας σας, ζητήστε τη συμβουλή κτηνιάτρου.

Όλες οι Ειδήσεις

Ακολουθήστε μας στο Google News

Ροή Ειδήσεων

To top