Σαρώνει στο διαδίκτυο και συγκινεί: Ξέρεις τι είναι..Να πεινάς,να φοβάσαι,να κρυώνεις,να είσαι μόνος;

Ιστορίες Ζώων

Τέτοιες εποχές κάθε χρόνο τονίζουμε πόσο σημαντικό είναι να λαμβάνουμε μέτρα προστασίας για τους συνανθρώπους μας που βρίσκονται σε ανάγκη και για τα αδέσποτα.

Έτσι και φέτος το κρύο ήρθε απότομα στην Ελλάδα και μαζί με τις ευπαθείς ομάδες των αστέγων ταλαιπωρούνται απίστευτα από αυτό και τα αδέσποτα ζώα. Αυτές τις μέρες χρειάζονται περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη εποχή του χρόνου το ανθρώπινο… χέρι για να επιβιώσουν από το κρύο και το χιόνι.

Σε μεγάλο μέρος της χώρας επικρατούν χαμηλές θερμοκρασίες, και σε αρκετές περιοχές υπάρχει πάγος και χιόνι. Το παρακάτω εύχρηστο infographic, θα σας βοηθήσει έτσι ώστε να μπορείτε να διατηρήσετε τα κατοικίδια ζώα σας ασφαλή και ζεστά αυτό το χειμώνα και να βοηθήσετε αδέσποτα ζώα αν χρειαστεί. Από τη φροντίδα στις πατούσες μέχρι και το μπάνιο καλύπτονται όλες οι ανάγκες του σκύλου για το χειμώνα!

Πως μπορείτε να διατηρήσετε τα κατοικίδια ζώα σας ασφαλή και ζεστά και να βοηθήσετε τα αδέσποτα

ΕΞΩ ΣΤΟ ΚΡΥΟ

Είδατε αδέσποτο σκύλο έξω στο κρύο να τριγυρνά απροστάτευτος; Επικοινωνήστε άμεσα με το Δήμο και τη Φιλοζωική της περιοχής σας. Τα σκυλιά έξω στο κρύο, χωρίς στέγη και σε πολύ χαμηλές θερμοκρασίες βρίσκονται σε κίνδυνο από υποθερμία, θάνατο και κρυοπαγήματα

ΞΕΡΕΤΕ ΟΤΙ; Η παραμέληση ζώου είναι αδίκημα

Ο κάθε Δήμος είναι είναι υπεύθυνος για τα αδέσποτα στη περιοχή ευθύνης του.

Μην αφήνετε ανενόχλητους εις βάρος των ζώων τους πραγματικούς υπεύθυνους για τα αδέσποτα ζώα στη κάθε περιοχή.

Παράλληλα επικοινωνήστε και με τη Φιλοζωική της περιοχής σας, αν δεν υπάρχει τότε επικοινωνήστε με τη Πανελλαδική Φιλοζωική και Περιβαλλοντική Ομοσπονδία.

ΠΩΣ ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΒΟΗΘΗΣΕΤΕ

Σημειώστε την ημέρα, την ώρα,την ακριβή τοποθεσία και το είδος του ζώου/ζώων. Σημειώστε και κρατήστε όσες περισσότερες λεπτομέρειες μπορείτε πριν επικοινωνήσετε με τον Δήμο και τη Φιλοζωική της περιοχής που είδατε το ζώο(ζώα) σχετικά με το παράπονο η τη καταγγελία σας.

ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΣΤΙΣ ΠΑΤΟΥΣΕΣ

Το καθημερινό περπάτημα στο χιόνι μπορεί να βλάψει τις πατούσες του σκύλου σας.

Διατηρείστε τις πατούσες ενυδατωμένες για προστασία από αλάτι και χημικά.

Βάλτε παπουτσάκια στις πατούσες του για να ελαχιστοποιήσετε επαφές με τους επώδυνους κρυστάλλους αλατιού, με αντιψυκτικά και χημικά που χρησιμοποιούνται για λιώσιμο πάγου.

Βάλτε βαζελίνη στις πατούσες πριν βγείτε έξω.

OXI

Μη κουρέυετε πάρα πολύ το σκύλο το χειμώνα. Το μακρύτερο τρίχωμα σημαίνει περισσότερη ζεστασιά.

ΝΑΙ

Στα κοντότριχα σκυλιά βάλτε παλτό ή πουλόβερ. Πρέπει να καλύπτονται απο την βάση της ουράς και τη κοιλιά για περισσότερη ζεστασιά.

ΑΠΟΦΥΓΕΤΕ ΤΑ ΜΠΑΝΙΑ

Ρωτήστε ειδικό

Αν ο σκύλος σας πρέπει να κάνει μπάνιο,ρωτήστε ειδικό για κάποιο φυσικό ενυδατικό σαμπουάν ή για το βιολογικό, αφιλτράριστο και απαστερίωτο μηλόξυδο.

Μειώστε τη συχνότητα μπάνιου του σκύλου σας όσο μπορείτε κατά τη διάρκεια του χειμώνα.

Το στέγνωμα μπορεί να αργεί πολύ, με το συχνό πλύσιμο καταστρέφονται τα φυσικά έλαια και δημιουργείται ξηροδερμία.

Ο συμπεριφοριολόγος κτηνίατρος, ο Δρ. Χρήστος Καραγιάννης, ανέβασε στη σελίδα του στο Facebook εξαιρετικά χρήσιμες συμβουλές:

«Eπειδή το κρύο και το χιόνι δεν το βλέπουν όλοι έξω από το παράθυρο του σπιτιού τους, αλλά αναγκάζονται να το βιώσουν με τον χειρότερο τρόπο.

»1) Προσφέρουμε επιπλέον φαγητό στους σκύλους και τις γάτες της γειτονιάς μας. Το φαγητό είναι ενέργεια η οποία βοηθάει στη θερμορύθμιση.

»2) Χτυπάμε το καπό του αυτοκινήτου μας πριν βάλουμε μπρος. Πολλές γάτες ψάχνουν καταφύγιο στη ζέστη της μηχανής με αποτέλεσμα να κινδυνεύουν όταν το αυτοκίνητο μπει σε λειτουργία.

»3) Προσφέρουμε μια ζεστή γωνιά στο σπίτι μας σε κάποιον σκύλο ή γάτα της γειτονιάς μας, ακόμα και αν είναι στην είσοδο ή στο υπόγειο της πολυκατοικίας μας.

»4) Φτιάχνουμε ένα προσωρινό καταφύγιο για τις γάτες και τους σκύλους της γειτονιάς μας. Χρησιμοποιούμε ένα μεγάλο πλαστικό δοχείο ή καλύπτουμε εξωτερικά ένα χαρτόκουτο με σακούλες σκουπιδιών έτσι ώστε να μη βραχεί ή το τοποθετούμε σε ένα στεγανό μέρος (κάποιοι χρησιμοποιούν φορητά ψυγεία camping, τα οποία είναι ιδανικά). Καλύπτουμε το εσωτερικό του με φελιζόλ και προσθέτουμε άχυρο (πουλάνε στα pet shop για κουνέλια και ινδικά χοιρίδια). Κάνουμε μια τρύπα έτσι ώστε να χωράει να μπει η γάτα ή ο σκύλος που θέλουμε.

»5) Aν έχουμε κάποιο αδιάβροχο και ζεστό ρούχο για τον σκύλο μας, σίγουρα ο σκύλος στο δρόμο θα το χρειαστεί περισσότερο. Του το δανείζουμε για όσο χρειάζεται.

10 αγαπημένα τραγούδια για σκύλους

10 τραγούδια αφιερωμένα στα αγαπημένα μας τετράποδα που τόσο αγαπάμε και μας αγαπούν και δεν μπορούσε να ζήσουμε χωρίς αυτά.

Μακάρι όλοι μια μέρα να καταλάβουν ότι τα ζώα είναι ότι μας απέμεινε και ότι μέσα από αυτά δείχνουμε και τον πολιτισμό μας…

Dogs-Pink Floyd

Martha My Dear-Beatles

Hound Dog-Elvis Presley

Walking The Dog-Rufus Thomas

Dog Days Are Over-Florence and The Machine

Black Dog-Led Zeppelin

Me And You And a Dog Named Boo-Lobo

I Love My Dog-Cat Stevens

I Wanna Be Your Dog-Stooges

Black Eyed Dog-Nick Drake

Όλες οι Ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

To top