Σκύλος τρομάζει από τα πυροτεχνήματα και πέφτει από τη βεράντα

Ιστορίες Ζώων

Φοβισμένος από τα πυροτεχνήματα, έφτασε στο σημείο να πέσει από τη βεράντα του 4ου ορόφου.

Οι εικόνες είναι απίστευτες. Ένας κάτοικος της γειτονιάς Parque Amazônia, στα νότια της Goiânia, κατάφερε να καταγράψει τη στιγμή που ένας σκύλος, φοβισμένος από το θόρυβο των πυροτεχνημάτων την παραμονή της Πρωτοχρονιάς, προσπάθησε να ξεφύγει και κατέληξε να πέσει από τη βεράντα του τέταρτου ορόφου ενός κτιρίου.

Για τους σκύλους, οι γιορτές δεν είναι πολύ ευχάριστες. Παρά το γεγονός ότι οι περισσότεροι δήμοι στη Βραζιλία απαγορεύουν την καύση πυροτεχνημάτων με θόρυβο, οι εκρήξεις είναι πολύ συχνές και τα γουναράκια, που δεν μπορούν να καταλάβουν τι συμβαίνει, υποφέρουν πολύ από το θόρυβο.

Το συμβάν

Κατά την τελευταία ημέρα του έτους, λίγες ώρες πριν από τις γιορτές της Virada, ένας 11χρονος σκύλος shih tzu απελπίστηκε από τον εκκωφαντικό θόρυβο και κατάφερε να τρυπώσει μέσα από μια χαραμάδα στην πόρτα της βεράντας.

Στο περιοδικό “Mais Goias”, το ζευγάρι που βιντεοσκόπησε την κατάσταση δήλωσε ότι είχε ακούσει έναν πολύ περίεργο θόρυβο, κραυγές που προέρχονταν από τα εσωτερικά σοκάκια της γειτονιάς. Μένουν σε πολυκατοικία στην ίδια κατοικημένη περιοχή με τον σκύλο.

Η Tina, το τρομοκρατημένο σίχ-γιο, προσπάθησε να κρυφτεί στη βεράντα, χωρίς να γνωρίζει τι συνέβαινε και από πού ερχόταν ο τρομακτικός θόρυβος. Πέρασε από τη γυάλινη πόρτα, πέρασε πάνω από το κιγκλίδωμα της βεράντας και έπεσε από ύψος 15 μέτρων.

Μερικοί κάτοικοι γιόρταζαν την παραμονή της Πρωτοχρονιάς στην περιοχή και σύντομα η πωλήτρια Flávia Cattarina, μια κάτοικος που βιντεοσκόπησε την πτώση, παρατήρησε ότι κάτι δεν πήγαινε καλά στη γειτονική πολυκατοικία.

Εκείνη η Τίνα κρεμόταν από το κιγκλίδωμα. Ένας από τους κατοίκους της περιοχής κατάφερε να βρει ένα σεντόνι και ο επιστάτης άρχισε να συγκεντρώνει εθελοντές για να δράσουν στη διάσωση. Καθώς μαζεύονταν οι γείτονες, το σκυλάκι προσπαθούσε γενναία να κρατηθεί από τον τοίχο κάτω από το επίπεδο της βεράντας.

Είχε πραγματικά τρομοκρατηθεί. Στο βίντεο που αναρτήθηκε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ακούγεται ο θόρυβος των πυροτεχνημάτων, τα οποία δεν το έβαλαν κάτω, αυξάνοντας ακόμη περισσότερο την ταλαιπωρία του shih tzu. Τελικά, μη μπορώντας να αντέξει άλλο, η Τίνα κατέρρευσε.

Η επιχείρηση διάσωσης

Για καλή της τύχη, οι γείτονες κατάφεραν να τη στηρίξουν με το σεντόνι, που αυτοσχεδίασαν ως δίχτυ ασφαλείας. Εν τω μεταξύ, ο κηδεμόνας της Τίνας δεν είχε ιδέα τι συνέβαινε. Όλα συνέβησαν μέσα σε λίγα λεπτά.

O διευθυντής του καταστήματος Gean Siqueira, ο κηδεμόνας του shih tzu, είχε φύγει από το διαμέρισμα με έναν φίλο του, μεταφέροντας κάποια πράγματα για το πάρτι της παραμονής της Πρωτοχρονιάς που θα γινόταν σε λίγες ώρες. Ο Siqueira δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι είχε αφήσει μόνο ένα μικρό άνοιγμα στη βεράντα.

” Πήγα να πάρω κάποια πράγματα για το πάρτι με έναν φίλο και, καθώς το διαμέρισμά μου παίρνει ήλιο το απόγευμα, άφησα ένα κενό για να απολαύσει η Τίνα τη ζέστη στο τέλος της ημέρας. Μέσα σε λίγα λεπτά με πήρε τηλέφωνο ο γείτονας της διπλανής πόρτας και μου είπε τι συνέβαινε”.

Ωστόσο, ο κηδεμόνας της Τίνας δεν είχε χρόνο να απελπιστεί. Μόλις έλαβε την είδηση ότι το σκυλάκι κρεμόταν στη βεράντα, άφησε τα πάντα πίσω του και έτρεξε στο διαμέρισμα. Το σίχτεν-τσου είχε ήδη διασωθεί και βρισκόταν με ασφάλεια στην αγκαλιά του γείτονα. Ήταν αγχωμένη και καταπονημένη, αλλά δεν είχε τραυματιστεί.

H Siqueira δήλωσε ότι δεν μπορούσε να πιστέψει αυτό που συνέβαινε. Πιστεύει ότι αν δεν υπήρχε η κινητοποίηση του θυρωρού και των γειτόνων, θα είχε συμβεί κάτι πολύ χειρότερο. “Όταν είδα το βίντεο, ήθελα απλώς να κλάψω. Είναι η κόρη μου”, συνοψίζει η κηδεμόνας.

“Η κόρη μου απλά έκλαιγε”, είπε η μητέρα μου.

Τα ατυχήματα που αφορούν σκύλους και πυροτεχνήματα είναι συνηθισμένα καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους, αλλά εντείνονται κατά την περίοδο των διακοπών. Οι αναφορές για αποδράσεις, ατυχήματα και τραυματισμούς είναι αρκετά συχνές – και πολλές δεν έχουν το αίσιο τέλος όπως στην ιστορία της Τίνας.

Σημαντικές πόλεις όπως οι Campo Grande, Cuiabá, Curitiba, Curitiba, Goiânia, Rio de Janeiro και São Paulo έχουν ήδη απαγορεύσει την καύση θορυβωδών πυροτεχνημάτων, ένα μέτρο που ωφελεί όχι μόνο τους περισσότερους σκύλους και γάτες, αλλά και τα μωρά, τους ηλικιωμένους και τους ασθενείς.

Σε σχέση με τους ανθρώπους, οι σκύλοι έχουν πολύ μεγαλύτερη ακουστική ικανότητα και γι’ αυτούς, θόρυβος πάνω από 60 ντεσιμπέλ (για παράδειγμα, μια δυνατή συζήτηση) είναι αρκετός για να τους κάνει να νιώσουν άβολα και να αγχωθούν.

Όσον αφορά τον άνθρωπο, το αυτί του σκύλου μπορεί να αντιληφθεί ήχους υψηλότερης συχνότητας, οι οποίοι μπορούν να ανιχνευθούν σε απόσταση έως και τέσσερις φορές μεγαλύτερη. Ως εκ τούτου, οι θορυβώδεις γιορτές, όπως αυτές της παραμονής της Πρωτοχρονιάς, γίνονται πραγματικά βασανιστήρια για αυτά.

Σύμφωνα με τον κτηνίατρο Daniel Prates, ο οποίος εργάζεται στην Ομοσπονδιακή Περιφέρεια, πρόκειται για ένα πολύ σοβαρό πρόβλημα: “Έχω ήδη περιθάλψει έναν σκύλο που έπεσε μέσα από ένα παράθυρο κατά τη διάρκεια της επίδειξης πυροτεχνημάτων. Έφτασε στην κλινική με θραύσματα γυαλιού στο πρόσωπο ,το στήθος και τα χέρια του. Έχω επίσης παραλάβει έναν σκύλο που υπέστη έμφραγμα του μυοκαρδίου λόγω του θορύβου”.

Το ιδανικό για τους ιδιοκτήτες των οποίων οι σκύλοι υποφέρουν από την έκρηξη πυροτεχνημάτων είναι να χρησιμοποιούν μια στρατηγική απευαισθητοποίησης. Είναι δυνατόν να βρείτε στο διαδίκτυο ήχους πυροτεχνημάτων που μπορούν να παιχτούν, σε χαμηλότερη ένταση, για να τους ακούσουν τα γουνοφόρα.

Δεδομένου ότι τα ζώα συνηθίζουν, η ένταση μπορεί να αυξηθεί. Είναι σημαντικό να συνδέσετε το θόρυβο με μια θετική χειρονομία για τους σκύλους και τις γάτες – όπως μια αγκαλιά, ένα αστείο ή μια λιχουδιά.

Με αυτήν τη στρατηγική μειώνεται το άγχος και ο φόβος, αλλά πρόκειται για φυσικές αισθήσεις. Τα πυροτεχνήματα μοιάζουν με τον ήχο της βροντής, και όταν η βροντή σκορπίζει τον ουρανό, το καλύτερο που έχετε να κάνετε είναι να βρείτε μια κρυψώνα και να παραμείνετε ασφαλείς. Φυσικά, τα ζώα δεν γνωρίζουν ότι ο θόρυβος είναι απλώς μια μορφή γιορτής.

Όλες οι Ειδήσεις

Ακολουθήστε μας στο Google News

Ροή Ειδήσεων

To top