Το οδοιπορικό του λύκου Σοφοκλή: Από την Πάρνηθα στους πρόποδες του Παρνασσού

Ιστορίες Ζώων

Ένας λύκος, που παρακολουθείται από επιστήμονες, διένυσε μεγάλη απόσταση από την Πάρνηθα μέχρι τον Παρνασσό.

Ο λύκος, ονόματι Σοφοκλής, απελευθερώθηκε από την ομάδα άμεσης επέμβασης της περιβαλλοντικής οργάνωσης Καλλιστώ και του ΟΦΥΠΕΚΑ τον Απρίλιο από την Αστυνομική Ακαδημία στην Αμυγδαλέζα Αχαρνών. Εφοδιάστηκε με ένα δορυφορικό κολάρο GPS, το οποίο επιτρέπει στους επιστήμονες να παρακολουθούν τη διαδρομή του μέσω του προγράμματος LIFE Wild Wolf. Αρχικά, ο Σοφοκλής κινείτο με την αγέλη του στην νοτιοανατολική Πάρνηθα, και οι επιστήμονες παρατήρησαν ότι η προσέγγιση της αγέλης σε περιαστικές περιοχές οφείλεται στην υψηλή διαθεσιμότητα νεκρών κτηνοτροφικών ζώων και σκύλων.

Από τις αρχές Μαΐου, ο λύκος άρχισε να απομακρύνεται από την επικράτεια της αγέλης του.

Προσπάθησε να διασχίσει την εθνική οδό Αθηνών-Θεσσαλονίκης προς τα βορειοανατολικά, αλλά τελικά κατευθύνθηκε δυτικά, αναζητώντας νέα περιοχή ή άλλη αγέλη λύκων. Η μακρινή μετακίνηση, γνωστή ως διασπορά, αποτελεί μηχανισμό προσαρμογής που βοηθά στην ισορροπία των αναγκών της αγέλης και των διαθέσιμων τροφικών πόρων, αποτρέποντας την υπερπληθυσμό της αγέλης και προάγοντας τη γενετική ποικιλότητα και τον εποικισμό νέων περιοχών. Οι αποστάσεις διασποράς μπορεί να είναι τεράστιες, φθάνοντας χιλιάδες χιλιόμετρα. Ο Σοφοκλής βρίσκεται πλέον στους πρόποδες του Παρνασσού.

«Η διασπορά, όπως αποκαλείται η μετακίνηση μεγάλων αποστάσεων, των νεαρών κυρίως λύκων, εκτός των ορίων των επικρατειών τους, αποτελεί έναν μηχανισμό προσαρμογής που εξισορροπεί τις ανάγκες της αγέλης και των τροφικών διαθέσιμων, αφού έτσι οι αγέλες δεν αυξάνονται σε αριθμό μελών πάνω από ένα όριο. Ταυτόχρονα, εξασφαλίζεται η ροή γενετικού υλικού εντός του πληθυσμού και ο γρήγορος εποικισμός νέων περιοχών. Οι αποστάσεις διασποράς μπορεί να είναι τεράστιες και να φθάνουν τα πολλές χιλιάδες χιλιόμετρα» τονίζεται σχετικά στην ανακοίνωση όπου αναφέρεται ότι ο Σοφοκλής βρίσκεται πλέον στους πρόποδες του Παρνασσού.

Όλες οι Ειδήσεις

Ακολουθήστε μας στο Google News

Ροή Ειδήσεων

To top