Βγαλμένοι από παραμύθι: Τεράστιοι πολύχρωμοι σκίουροι δεν φαίνονται αληθινοί

Ιστορίες Ζώων

Το ζώο έμοιαζε πολύ μεγάλο για να είναι σκίουρος. Αυτό σκέφτηκε ο ειδικός σε σκίουρους John Koprowski όταν πρωτοείδε έναν γιγάντιο σκίουρο Malabar, γνωστό και ως ινδικό γιγάντιο σκίουρο, όταν επισκέφθηκε την Ινδία το 2006.

Φυσικά, ο γιγάντιος σκίουρος Malabar είναι πράγματι σκίουρος, αν και μοιάζει πολύ διαφορετικός από τους σκίουρους που έχουμε συνηθίσει να βλέπουμε στη Βόρεια Αμερική. Πρώτον, οι γιγάντιοι σκίουροι Malabar είναι τεράστιοι – είναι δύο φορές μεγαλύτεροι από έναν ανατολικό γκρίζο σκίουρο, με σώμα που εκτείνεται σε μήκος 36 ιντσών από το κεφάλι μέχρι την ουρά.

Η ιστορία των σκίουρων Malabar

“Αυτοί είναι γίγαντες!” δήλωσε στο The Dodo ο Koprowski, καθηγητής και αναπληρωτής διευθυντής στη Σχολή Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος του Πανεπιστημίου της Αριζόνα.

Δεν είναι μόνο το μέγεθος του γιγάντιου σκίουρου Malabar που εντυπωσιάζει – το χρώμα της γούνας του είναι επίσης μοναδικό. Μπορεί να είναι μαύρο, καφέ και πορτοκαλί, καθώς και καστανοκόκκινο και μοβ. Οι καστανές και οι μοβ αποχρώσεις, ειδικότερα, είναι ασυνήθιστες στα θηλαστικά, εξήγησε ο Koprowski.

Αλλά αυτός ο εξαιρετικός χρωματισμός δεν είναι μόνο για επίδειξη – στην πραγματικότητα βοηθά αυτούς τους γιγάντιους σκίουρους να επιβιώσουν στη φύση, σύμφωνα με τον Koprowski.

“Στον σκιερό υπόροφο ενός πυκνού δάσους, τα αποσπασματικά χρώματα και οι σκούρες αποχρώσεις είναι μια εξαιρετική προσαρμογή για να αποφεύγεται η ανίχνευση”, δήλωσε ο Koprowski. “Αλλά όταν τα βλέπεις στο φως του ήλιου, δείχνουν τα “αληθινά τους χρώματα” και το όμορφο τρίχωμά τους [γούνα]”.

Οι γιγάντιοι σκίουροι Malabar έχουν επίσης μεγάλες τριχωτές τούφες στα αυτιά και στιβαρά μπροστινά άκρα, τα οποία προσθέτουν στη χαρακτηριστική τους εμφάνιση. Ζουν κυρίως στον θόλο του δάσους, πηδώντας από δέντρο σε δέντρο για να βρουν τροφή, ενώ σπάνια αγγίζουν το έδαφος.

Δυστυχώς, οι περισσότεροι άνθρωποι δεν πρόκειται να δουν αυτούς τους σκίουρους απλά κοιτάζοντας έξω από το παράθυρο. Για να τους παρατηρήσετε στη φύση, πρέπει να ταξιδέψετε στην ανατολική ή τη νότια Ινδία και να κάνετε πεζοπορία στο δάσος – αλλά ακόμη και τότε, μπορεί να είναι δύσκολο να τους εντοπίσετε.

“Είναι αρκετά ντροπαλοί”, δήλωσε στο The Dodo ο Pizza Ka Yee Chow, ειδικός σε σκίουρους και ερευνητής στο Πανεπιστήμιο του Χοκάιντο. “Ένας φίλος μου που ζει στην Ινδία μοιράστηκε μαζί μου ότι ο καλύτερος τρόπος για να δει κανείς αυτούς τους γιγάντιους σκίουρους είναι να σκαρφαλώσει σε ένα δέντρο, να μείνει πολύ ήσυχος και να περιμένει να βγουν από τη [φωλιά] τους”.

Προς το παρόν, η Διεθνής Ένωση για τη Διατήρηση της Φύσης (IUCN) κατατάσσει τον γιγάντιο σκίουρο του Malabar ως είδος “ελάχιστης ανησυχίας”, πράγμα που σημαίνει ότι δεν απειλούνται επί του παρόντος με εξαφάνιση. Ωστόσο, οι πληθυσμοί τους εξακολουθούν να μειώνονται και αυτοί οι γιγάντιοι σκίουροι θα μπορούσαν να κινδυνεύσουν στο μέλλον, αν δεν προστατευτούν.

“Η πραγματική απειλή είναι η αργή απώλεια και υποβάθμιση των δασικών ενδιαιτημάτων καθώς ο άνθρωπος μετακινείται και καθώς η κλιματική αλλαγή επηρεάζει τις περιοχές με υψηλότερο υψόμετρο”, δήλωσε ο Koprowski. “Τα καλά νέα είναι ότι έχουν ευρεία κατανομή και φαίνεται να ανέχονται την ανθρώπινη παρουσία και ακόμη και κάποιο μέτριο επίπεδο κατοικίας χαμηλής πυκνότητας”.

Ας ελπίσουμε ότι ο γιγάντιος σκίουρος Malabar θα υπάρχει για πολύ, πολύ καιρό.

“Ανήκουν σε μια ομάδα σκίουρων που είναι αρκετά αρχαία”, δήλωσε ο Koprowski. “Είναι μια μοναδική εξελικτική ομάδα που βρίσκεται εδώ για πολύ καιρό, πράγμα που είναι καλό”.

Ένα πράγμα είναι σίγουρο: ο κόσμος είναι πιο μαγικό μέρος με αυτούς τους σκίουρους.

Όλες οι Ειδήσεις

Ακολουθήστε μας στο Google News

Ροή Ειδήσεων

To top