Πως επικοινωνούν οι γάτες μεταξύ τους; Αποκαλύφθηκαν τα συνθήματα επικοινωνίας των γατών!

Πώς επικοινωνούν οι γάτες μεταξύ τους; Αυτό το άρθρο έχει αναθεωρηθεί από επαγγελματία υγείας κατοικίδιων ζώων. Δεν υποκαθιστά την επαγγελματική κτηνιατρική συμβουλή.


Έχετε αναρωτηθεί ποτέ στον εαυτό σας πώς επικοινωνούν οι γάτες μεταξύ τους; Λοιπόν, μην αναρωτιέστε πλέον! Κάναμε την έρευνα, μιλήσαμε με τους ειδικούς και είμαστε ενθουσιασμένοι που θα σας το αναλύσουμε. Όπως ακριβώς και οι άνθρωποι, έτσι και οι γάτες εκφράζονται με πολλούς διαφορετικούς τρόπους. Αυτό περιλαμβάνει φωνητικές εκφράσεις (π.χ. νιαούρισμα, γουργουρητό και σφύριγμα), χημικές ενδείξεις, γλώσσα του σώματος (π.χ. κινήσεις της ουράς και εκφράσεις του προσώπου) και μαρκάρισμα.

Ο τρόπος επικοινωνίας των γατών έχει επίσης εξελιχθεί με την πάροδο του χρόνου. Μια μελέτη εξελικτικής ψυχολογίας του Πανεπιστημίου Cornell δείχνει ότι οι γάτες έχουν μάθει να νιαουρίζουν με πιο ευχάριστο τρόπο στους ανθρώπους με την πάροδο του χρόνου, προκειμένου να παίρνουν αυτό που θέλουν – τροφή και στοργή. Η μελέτη συγκρίνει τις σημερινές εξημερωμένες γάτες με τις αφρικανικές αγριόγατες, των οποίων οι ήχοι δεν ήταν καθόλου ελκυστικοί, υπονοώντας ίσως γιατί παρέμειναν άγρια είδη – ενώ η Felis catus (οικόσιτη γάτα) έμαθε να ζει ανάμεσα στους ανθρώπους, χρησιμοποιώντας το πιο ευχάριστο στυλ φωνητικής επικοινωνίας για να ικανοποιήσει τις ανάγκες της.

1.Φωνητική επικοινωνία για να σηματοδοτήσει ανάγκες ή συναισθήματα

Η φωνητική επικοινωνία είναι ίσως το πρώτο πράγμα που έρχεται στο μυαλό όταν πρόκειται για επικοινωνία με γάτες.Ορισμένες γάτες νιαουρίζουν ή τραγουδούν για να χαιρετήσουν και πολλές γρυλίζουν ή σφυρίζουν για να πουν σε άλλες γάτες να κάνουν πίσω. Αυτό μπορεί να κλιμακωθεί σε ακόμα πιο αμυντική ομιλία, όπως θυμωμένα γρυλίσματα, γρυλίσματα, φτυσίματα, ακόμα και στεναχωρημένα ουρλιαχτά.

Μια από τις πιο γνωστές και πιο περίπλοκες μορφές φωνητικής επικοινωνίας της γάτας, ωστόσο, είναι το γουργουρητό.Οι γάτες συχνά γουργουρίζουν όταν είναι χαρούμενες, αλλά γουργουρίζουν επίσης όταν δεν αισθάνονται καλά.Και συχνά γουργουρίζουν όταν έρχονται σε επαφή με ανθρώπους ή άλλες γάτες, ή όταν τρίβονται επίσης πάνω σε αντικείμενα.

2. Η γλώσσα του σώματος για να δείξει στοργή, φόβο ή εχθρότητα

Ένας άλλος σημαντικός τύπος επικοινωνίας που χρησιμοποιούν οι γάτες είναι η γλώσσα του σώματος.Δεν νιαουρίζουν όλες οι γάτες για να χαιρετήσουν η μία την άλλη, αλλά πολλές από αυτές αγγίζουν τις μύτες τους ως έναν τρόπο για να πουν ένα γεια. Το τρίψιμο μεταξύ τους είναι μια μορφή στοργής μεταξύ των γατών, ενώ ένα άγκιστρο στην άκρη της ουράς είναι ένας φιλικός χαιρετισμός.

Τα αυτιά, τα μάτια και η ουρά της γάτας σας είναι ιδιαίτερα σημαντικά για την επίδειξη της γλώσσας του σώματος -τόσο στους ανθρώπους όσο και στις άλλες γάτες. Μια φιλική, γεμάτη αυτοπεποίθηση γάτα κρατάει την ουρά της ψηλά με τα αυτιά στραμμένα προς τα εμπρός. Η ουρά μπορεί να γέρνει προς τα εμπρός όταν πλησιάζει κάποιον που της αρέσει και το γύρισμα μπορεί να είναι ένδειξη εμπιστοσύνης.

Το να κοιτάζετε μια γάτα (ή έναν άνθρωπο) και να ανοιγοκλείνετε αργά τα μάτια σας είναι ένας άλλος τρόπος με τον οποίο οι γάτες δείχνουν ότι είναι ανοιχτές και προσεκτικές.

Εν τω μεταξύ, αν η γάτα σας αποστρέφει τα μάτια της, αν τα αυτιά της γυρίζουν στο πλάι ή πλαταίνουν ή αν βάζει την ουρά της κάτω από το σώμα της, μπορεί να είναι σημάδι ότι η γάτα σας αισθάνεται άβολα ή ακόμα και ότι απειλείται.

Το αίσθημα της απειλής μπορεί επίσης να προκαλέσει επιθετική συμπεριφορά. Εκτός από το σφύριγμα και το γρύλισμα, οι γάτες δείχνουν σημάδια επιθετικότητας μέσω της γλώσσας του σώματός τους.Μερικά από τα σημάδια αυτά περιλαμβάνουν αυτιά που είναι πεπλατυσμένα στο κεφάλι τους, μια ουρά που μαστιγώνεται, τρίχωμα με τρίχες και μια κυρτή πλάτη ή ουρά.

3.Χημικές ενδείξεις για να αφήσουν μηνύματα

Τα χημικά σήματα είναι η τελευταία και πιο διακριτική μορφή επικοινωνίας που χρησιμοποιούν οι γάτες μεταξύ τους.Μπορεί να έχετε δει τη γάτα σας να τρίβεται πάνω σε άλλες γάτες, πάνω σε εσάς ή πάνω σε άλλα αντικείμενα. Όταν οι γάτες τρίβονται ή ξύνουν κάτι, αφήνουν φερομόνες πάνω του.

Όταν δύο γάτες τρίβονται μεταξύ τους, ανταλλάσσουν μυρωδιές, οι οποίες βοηθούν στην αναγνώριση της άλλης ως μέλη της ίδιας ομάδας.(Ορισμένες γάτες το κάνουν αυτό και στους ανθρώπους του σπιτιού τους.) Από την άλλη πλευρά, όταν η γάτα σας τρίβεται πάνω σε αντικείμενα στο σπίτι, αφήνει ένα ίχνος μυρωδιάς για να σηματοδοτήσει την περιοχή της.

Υπάρχουν και άλλοι τρόποι με τους οποίους οι γάτες σημαδεύουν την επικράτειά τους, όπως το να ψεκάζουν ούρα.Αυτό είναι ιδιαίτερα συνηθισμένο σε γάτες που έχουν πρόσβαση στην ύπαιθρο, αλλά μπορεί επίσης να συμβεί και μέσα στο σπίτι ως απάντηση σε κάποιο στρεσογόνο παράγοντα, όπως νοικοκυριά με πολλές γάτες, αδέσποτες γάτες που πλησιάζουν το σπίτι ή αλλαγές στη ζωή, όπως η μετακόμιση σε νέο σπίτι.

pet_keepers_logo
@2023 – Petkeepers.gr