7 τρόποι να κάνετε χαρούμενο το σκύλο σας-Τα οφέλη και οι ευεργετικές ιδιότητες για την υγεία

by Έφη Αθανασίου

Οι σκύλοι είναι από τα πιο αγαπημένα ζώα, έχουν την χάρη να μεταδίδουν την χαρά, χωρίς όρια, να δείχνουν την αγάπη τους όταν επιστρέφουμε σπίτι και μας μεταφέρουν την ευτυχία στην ζωή. Εμείς ψάξαμε και βρήκαμε 7 τρόπους που μπορείτε να δείξετε στον σκύλο σας, πόσο πολύ τον εκτιμάτε.

#1 Παρέχετε την κατάλληλη άσκηση

Η άσκηση δεν είναι μόνο για τη σωματική υγεία του σκύλου αλλά και για να  ενισχύει την ψυχική του υγεία. Η ζωή  δεν είναι και τόσο ευχάριστη για τα σκυλιά που δεν ασκούνται και τα βαριεστημένα σκυλιά θα αναγκαστούν να αναζητήσουν τη διασκέδαση συχνά με καταστροφικούς ή ακατάλληλους τρόπους. Το να κάνετε ένα γρήγορο περπάτημα, να παίζετε ή να κολυμπήσετε είναι μια πολύ καλή ιδέα για να εκτονωθεί ο σκύλος σας. Στη συνέχεια, το κουτάβι σας μπορεί να χαλαρώσει  και να ξεκουραστεί αντί να νιώθει πληγωμένο και υπερκινητικό, αφού η απουσία άσκησης είναι επιστημονικά αποδεδειγμένο πως επηρεάζει και τη ψυχολογία. Αφήστε τον ενθουσιασμό του σκύλου σας, να σας οδηγήσει σε δραστηριότητες που πραγματικά του αρέσουν. Μπορείτε επίσης να ασκήσετε το μυαλό του με διανοητικά διεγερτικά παιχνίδια και τρίκ που εύκολα θα βρείτε με μια αναζήτηση στο διαδίκτυο.

#2 Δοκιμάστε διάφορες δραστηριότητες

Εάν ο σκύλος σας είναι περισσότερο εξωστρεφής, τα παιχνίδια με άλλα διαφορετικά σκυλιά θα μπορούσαν να του δώσουν περισσότερη ευχαρίστηση από ότι να είναι συνέχεια με τον κηδεμόνα του. Για μερικούς σκύλους, οι άνθρωποι είναι οι αγαπημένοι τους συμπαίκτες και ένα παιχνίδι κυνηγητού ή κρυφτού μπορεί να τους αρέσει περισσότερο αλλά για κάποιους άλλους το να βγουν και να κοινωνικοποιηθούν με άλλα σκυλιά είναι πιο αποτελεσματικό για να είναι χαρούμενοι. Πειραματιστείτε με διάφορες δραστηριότητες για να μάθετε ποια παιχνίδια και δραστηριότητες προσφέρουν στον σκύλο σας τη μεγαλύτερη χαρά.

#3 Μην σταματάτε την εκπαιδευτική διαδικασία

Μπορεί να μπείτε στον πειρασμό να σταματήσετε να εκπαιδεύετε το σκυλί σας αφού μάθει τα βασικά, αλλά η εκπαίδευση είναι ένας διασκεδαστικός τρόπος για να περνάτε καλά αλλά και να ασκείτε ερεθίσματα στον εγκέφαλο του σκύλου σας. Όταν χρησιμοποιείτε μεθόδους θετικής ενίσχυσης, τα σκυλιά ανυπομονούν να μάθουν νέες συμπεριφορές. Η εκπαίδευση καταπραύνει επίσης την απογοήτευση και τη σύγχυση του σκύλου σας, γενικώς τα αρνητικά συναισθήματα που μπορεί ενδεχομένως να αισθάνεται, επειδή όσο περισσότερο καταλαβαίνει πως περιμένετε να φερθεί, τόσο πιο σίγουρος θα νιώσει και ως εκ τούτου θα είναι πιο χαρούμενος. Αξίζει μάλιστα να αναφερθεί πως  οι τακτικές συνεδρίες εκπαίδευσης παρέχουν στο σκυλί σας την ευκαιρία να χαίρει της αποκλειστικής προσοχής σας, κάτι που λατρεύει.

#4 Μάθετε για την κουλτούρα των σκύλων

Ακόμα και μια «κακή» φαινομενικά συμπεριφορά του σκύλου μας, είναι στην πραγματικότητα μια φυσιολογική, που απλά εκτελείται σε λάθος κατάσταση. Όπως και με τους ανθρώπους, δεν υπάρχουν πάντα εξ’ορισμού σωστές και λάθος συμπεριφορές αλλά κυρίως έχουν να κάνουν με τις συνθήκες στις οποίες δρούμε. Για παράδειγμα, τα Τεριέ δεν σκάβουν στην αυλή για να καταστρέψουν τον κήπο, απλώς τους αρέσει να σκάβουν. Όσο περισσότερα μαθαίνετε για την κουλτούρα των σκύλων και την κληρονομιά της φυλής τους, τόσο περισσότερα μπορείτε να συνδεθείτε εποικοδομητικά μαζί τους και να τα κάνετε χαρούμενα.

Η κατανόηση των σκύλων σημαίνει επίσης: πιο αποτελεσματική επικοινωνία μαζί τους. Σας προτρέπουμε λοιπόν να μελετήσετε τη γλώσσα του σώματος του σκύλου, ώστε να μπορείτε να αποκρυπτογραφήσετε πιο εύκολα τι προσπαθεί να σας πει το κατοικίδιό σας. Με αυτό τον τρόπο θα υπάρχει λιγότερη σύγχυση και απογοήτευση και ο σκύλος σας, θα εκτιμήσει ότι μπορείτε να το αναγνωρίσετε γρήγορα όποτε νιώθει άβολα ή αγχώνεται. Αυτό είναι το τρίπτυχο μιας αγαπημένης και ουσιαστικής σχέσης με ένα ζωάκι και δε θα ήταν υπερβολή να πούμε πως θα ήταν απαραίτητο να το λαμβάνει υπόψιν τού ο μελλοντικός κηδεμόνας οποιουδήποτε ζώου.

#5 Δώστε στον σκύλο σας περιθώριο να κάνει αυτά που του αρέσουν καθημερινά

Η ελευθερία είναι βασικό μέρος της ευτυχίας για τους ανθρώπους και φυσικά το ίδιο ισχύει και για τα σκυλιά. Πιθανότατα, μπορείτε να δείτε πως περνάει ο σκύλος σας τον χρόνο του – από το πότε τρώει μέχρι το πότε πηγαίνει στην τουαλέτα. Το να επιτρέπετε στον σκύλο σας να κάνει επιλογές στην καθημερινή του ρουτίνα, μπορεί να είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να του φέρετε ευτυχία. Ψάξτε για μικρούς, ασφαλείς τρόπους που μπορεί να πάρει αποφάσεις από μόνος του. Για παράδειγμα, αφήστε το να επιλέξει ποια διαδρομή θέλει για την καθημερινή σας βόλτα ή ποιο παιχνίδι θα πάρει από το καλάθι του. Η βόλτα χωρίς λουρί μπορεί να είναι συναρπαστική για τους σκύλους, αλλά βάλτε την ασφάλεια προτεραιότητα. Αφήστε το σκυλί σας να διαλέγει μόνο εκεί που είναι νόμιμο και όχι επικίνδυνο.

#6 Παρέχετε παιχνίδια και είδη για μασήματα

Το μάσημα και η καταστροφή των παιχνιδιών είναι ένα αληθινό χόμπι των σκύλων, όσο κι αν αυτό ακούγεται περίεργο. Το να σκίζει πράγματα, είναι ο τρόπος του σκύλου σου να περνάει καλά και να εκφράζει το ένστικτό του. Όσο παίζει με ασφάλεια με τα παιχνίδια του, αυτό παραμένει ένας τρόπος εκτόνωσης που δε θέτει κανέναν σε κίνδυνο. Για αυτό, βεβαιωθείτε ότι ο σκύλος σας έχει πρόσβαση σε βρώσιμα μασήματα ή διαδραστικά παιχνίδια ώστε να μην καταφεύγει σε επιλογές που μπορεί να σας κοστίσουν οικονομικά σε περίπτωση που καταστρέψει κάτι που κοστίζει. Τα σκυλιά λατρεύουν το μάσημα, κι αυτό είναι μια φυσική συμπεριφορά, επομένως είναι σημαντικό να έχουν κατάλληλες επιλογές για να δαγκώσουν. Τα παιχνίδια που είναι φτιαγμένα για μάσημα, όπως τα Kongs που μπορούν να γεμιστούν με φαγητό και είναι εξαιρετικά συναρπαστικά. Και τα βρώσιμα, όπως τα μικρά μπαστουνάκια ή τα οδοντικά κόκκαλα, μπορούν να βοηθήσουν στη διατήρηση καθαρών δοντιών, ενώ παράλληλα παρέχουν στον σκύλο σας έναν διασκεδαστικό τρόπο να περνάει τον χρόνο του.

#7 Μάθετε τεχνικές μασάζ για σκύλους

Κάθε σκύλος έχει το αγαπημένο του σημείο που πρέπει να γνωρίζετε. Παρακολουθήστε το κουτάβι σας όταν το αγκαλιάζετε και μάθετε που θα προτιμούσε να το αγγίζουν. Μείνετε σε αυτά τα σημεία όταν θέλετε να τον γλυκάνετε. Ωστόσο, προσπαθήστε να μάθει να ανέχεται να το αγγίζουν και σε άλλα μέρη. Σκεφτείτε να παρακολουθήσετε τεχνικές μασάζ για σκύλους. Ο σκύλος σας θα εκτιμήσει τη χαλάρωση και την καταπραϋντική προσοχή. Το μασάζ μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί για να ανακουφίσει το άγχος ή να καταπραΰνει τους κουρασμένους μύες. Με λίγη εξάσκηση, ο χρόνος για αγκαλιές, μπορεί να μετατραπεί σε μια θεραπευτική εμπειρία για τον σκύλο σας.

pet_keepers_logo
@2023 – Petkeepers.gr