8 πράγματα που κάνεις και πληγώνεις τον σκύλο σου: Τί είναι καλό να αποφεύγεις και τι απαγορεύεται αυστηρά

Υγεία - Διατροφή κατοικιδίων

Ο σκύλος είναι ο καλύτερος φίλος του ανθρώπου και η αγάπη που λαμβάνει πολλές φορές απο εμάς είναι μεν απεριόριστη, εγκυμονεί δε κινδύνους που μπορεί άθελα μας να τον βλάψουν. Είναι σημαντικό λοιπόν να υπάρχουν όρια που αφορούν κυρίως τη διατροφή του καθώς η πρόθεση μας να τον ευχαριστήσουμε με κάποιες τροφές ή συμπεριφορές μπορεί να συνεπάγεται κινδύνους για την υγεία του. Όσο και να αγαπάς τους σκύλους και να νομίζεις ότι τους παρέχεις την πιο σωστή φροντίδα, είσαι σίγουρος ότι γνωρίζεις τα 8 πράγματα που μπορεί να πληγώσουν τον τετράποδο φίλο σου;

Μπορεί να είσαι φιλόζωος και να φροντίζεις το κατοικίδιο σου σαν να είναι μέλος της οικογένειας σου, όμως, σίγουρα υπάρχουν κάποια πράγματα τα οποία κάνεις καθημερινά και μπορούν πραγματικά να βλάψουν το σκυλάκι σου.

Το βασικότερο από όλα είναι οι τροφές που του δίνεις. Γνωρίζεις ήδη ότι ορισμένα είδη των “ανθρώπινων τροφίμων” κάνουν πολύ κακό στα σκυλιά, ιδιαίτερα μάλιστα η σοκολάτα αλλά και το αλκοόλ.

Ωστόσο, υπάρχουν όμως και άλλα τρόφιμα τα οποία είναι φαινομενικά θρεπτικά τα οποία μπορεί να δίνεις στο σκυλί σου, τα οποία μπορούν πραγματικά να του κάνουν κάποια σοβαρή ζημιά.

Κάποια φρούτα, λαχανικά αλλά ακόμα και είδη κρεάτων και γαλακτοκομικών προϊόντων μπορούν να είναι εξαιρετικά τοξικά και μερικές φορές ίσως και θανατηφόρα, για τα σκυλιά.

Τι μπορεί να πληγώνει το σκύλο σου

Σοκολάτα και καφεΐνη

pure breed golden dog holding real dark chocolate in mouth on white bakground

Οτιδήποτε περιέχει σοκολάτα είναι σαφώς πολύ επικίνδυνο για το σκυλί σου, όσο και αν δεν θέλεις να το πιστέψεις, αλλά το ίδιο είναι και οποιοδήποτε τρόφιμο ή ποτό το οποίο περιέχει καφεΐνη.

Αν ένας σκύλος καταναλώνει μεγάλη ποσότητα καφεΐνης, σε οποιαδήποτε μορφή και αν είναι, μπορεί να τον οδηγήσει στην εμφάνιση αυξημένων καρδιακών παλμών, μυϊκό τρέμουλο, γρήγορη αναπνοή, σπασμούς ή ακόμη και να αποβεί μοιραία.

Γαλακτοκομικά Προϊόντα

Ο,τιδήποτε γαλακτοκομικό προϊόν μπορεί να του προκαλέσει στομαχικές διαταραχές αλλά και διάρροια. Γι’ αυτό θα πρέπει να αντισταθείς στον πειρασμό να τον ταΐζεις σαντιγί ή να τον αφήνεις να γλείφει το παγωτό σου.

Κρεμμύδι – σκόρδο

Αν και τα χρησιμοποιούμε σε σχεδόν όλα μας τα φαγητά επειδή τα κάνουν πιο γευστικά, δεν θα πρέπει σε καμία περίπτωση να τα δίνουμε και στον σκύλο μας. Τα κρεμμύδια και το σκόρδο έχουν την δυνατότητα να καταστρέψουν τα ερυθρά αιμοσφαίρια του σκύλου με αποτέλεσμα να του προκαλέσουν αναιμία.

Ακατέργαστα κρέατα και πουλερικά

Το ωμό κρέας, ψάρι ή και τα πουλερικά έχουν την ίδια επικινδυνότητα για τους σκύλους όπως και για τους ανθρώπους, δηλαδή μπορούν να προκαλέσουν τροφική δηλητηρίαση όπως E. coli, σαλμονέλα ή την ασθένεια των ψαριών.

Επιπρόσθετα, η κατανάλωση των ωμών αυγών για ένα συνεχόμενο χρονικό διάστημα μπορεί να συμβάλει σε διαταραχές του δέρματος του, ενώ αν καταναλώσει τα βακτήρια του ωμού κρέατος ή ψαριού μπορεί δυνητικά οι συνέπειες να είναι θανατηφόρες.

Zαχαρούχα σνακ

Η ζάχαρη και γενικότερα όποιο προϊόν περιέχει ζάχαρη, όπως οι καραμέλες ενισχύουν το επίπεδο της ινσουλίνης του σκύλου σου και μπορούν να προκαλέσουν την πτώση του σακχάρου στο αίμα του. Αυτό μπορεί να τον οδηγήσει σε εμετούς, λήθαργο και πιθανόν διάφορες κρίσεις ή ακόμη και ηπατική ανεπάρκεια.

Τι μπορεί να πληγώνει το σκύλο σου: Μερικές ακόμα πληροφορίες

Ανθρώπινα φάρμακα

Θα πρέπει να αποφύγεις κάθε πειρασμό να του δώσεις από τα φάρμακα που παίρνεις εσύ όταν αισθάνεται άρρωστος, καθώς τα δημοφιλή φάρμακα που χρησιμοποιείς με συστατικά όπως η ιβουπροφαίνη και η ακεταμινοφαίνη μπορούν να αποβούν μοιραία.

Τα κόκαλα

Μπορεί να δυσκολεύεσαι να το πιστέψεις, όμως,  τα οικόσιτα σκυλάκια δεν έχουν τις ίδιες ικανότητες του πεπτικού συστήματος όπως τα λυκόσκυλα.

Έτσι, επιτρέποντας στο σκυλί σου να τρώει κάθε είδους κόκαλα, ειδικά αν δεν είναι προμαγειρεμένα, μπορεί γρήγορα να προκαλέσουν μείζον πρόβλημα στην υγεία του. Όπως, ράγισμα ή σπάσιμο των δοντιών του, αιμορραγία και γδάρσιμο των ούλων, επώδυνες εντερικές αποφράξεις που απαιτούν χειρουργική επέμβαση και πολλά άλλα.

Το κούρεμα

Είναι αυτονόητο ότι πρέπει να περιποιείσαι την τρίχα του σκύλου σου, αλλά και πάλι θέλει μεγάλη προσοχή. Στην ουσία θα πρέπει να ακολουθείς το στυλ της ράτσας του, επομένως είναι πρώτα σημαντικό να έχεις κάνει την ερευνά σου και να μάθεις όλα όσα πρέπει για τον πιστό σου φίλο.

Αν π.χ. η ράτσα του σκύλου σου έχει μακρύ πλούσιο τρίχωμα και εσύ λόγω καλοκαιριού το κουρέψεις κοντό για να δροσιστεί, μπορεί να πάθει εγκαύματα πρώτου βαθμού .Και εδώ συμβαίνει αυτό που αναφέραμε προηγουμένως και πολλές φορές μάλιστα άθελα μας. Δηλαδή, στην προσπάθεια μας να ευχαριστήσουμε το κατοικίδιο μας, βάζουμε σε κίνδυνο την υγεία του.

Όπως λοιπόν έχουμε τονίσει αρκετές φορές, προέχει η ενημέρωση και η πρόληψη για αυτό οι επισκέψεις στον κτηνίατρο πρέπει να είναι συχνές και να μη παραλείπονται.

Όλες οι Ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

To top