Ακμή γάτας: Ναι, υπάρχει – Πως να την αναγνωρίσετε, Πως μπορείτε να τη θεραπεύσετε, Πότε πρέπει να ανησυχείτε

Υγεία - Διατροφή κατοικιδίων

Γνωρίζατε πως υπάρχει ακμή γάτας; Ναι υπάρχει ακμή γάτας. Εξίσου οι αγαπημένοι μας χνουδωτοί φίλοι μπορούν να υποφέρουν από συμπτώματα ακμής.  Λοιπόν, είναι έτσι, και τα αίτια, τα αποτελέσματα και οι συνέπειές του θα σας εκπλήξουν πολύ, αλλά το πιο σημαντικό είναι να μάθετε να το αναγνωρίζετε στους μικρούς σας φίλους γάτας και να ξέρετε τι βήματα πρέπει να κάνετε για να το θεραπεύσετε. Εμείς στο petkeepers βρήκαμε όλες τις πιθανές αιτίες αλλά και τους τρόπους που μπορείτε να βοηθήσετε τους μικρούς σας φίλους να την ξεπεράσουν.

Αν και μπορεί να φαίνεται πολύ περίεργο ή ακόμα και πολύ αστείο, οι γάτες μπορεί να υποφέρουν από ακμή των αιλουροειδών και μια πιο κοινή πάθηση από ό,τι νομίζετε. Το μειονέκτημα είναι ότι στις περισσότερες περιπτώσεις εκδηλώνεται με πολύ ήπιο τρόπο, τόσο που καταφέρνει να περάσει χωρίς να το καταλάβουμε, όταν αυτή η πάθηση είναι στο πρώτο της στάδιο, αλλά αν την αφήσουμε, γίνεται κάτι πιο σοβαρό. που μπορεί να προκαλέσει πολλή ενόχληση, κνησμό και πόνο, καθιστώντας πιο περίπλοκη στη θεραπεία.

Τι είναι η ακμή της γάτας;

Η ακμή της γάτας εμφανίζεται όταν σχηματίζονται μαύρα στίγματα ή σπυράκια στο δέρμα της γάτας. Αυτό στο οποίο εμφανίζεται πιο συχνά είναι στο πηγούνι και στο περιβάλλον του και είναι εύκολο να το μπερδέψετε με τα κόπρανα ψύλλων. Είναι μια πάθηση που συνήθως επηρεάζει οποιαδήποτε ράτσα γάτας, ανεξάρτητα από την ηλικία ή το φύλο της.

Συνήθως εμφανίζεται συγκεκριμένα στο πηγούνι των γατών που είναι λευκές και σε πολλές περιπτώσεις πρόκειται μόνο για ήπια ακμή, η οποία δύσκολα απαιτεί εξειδικευμένη θεραπεία. Αυτό που είναι απολύτως σημαντικό είναι να ανιχνεύεται έγκαιρα, ώστε να υπάρχει αρκετός χρόνος για να αποτρέψετε την εξέλιξη της πάθησης και να επηρεάσει τη γάτα σας πιο σοβαρά.

Εάν παρατηρήσετε την παρουσία αυτών των μαύρων στιγμάτων, μόνο ένας επαγγελματίας κτηνίατρος ή δερματολόγος αιλουροειδών θα είναι σε θέση να διαπιστώσει το επίπεδο στοργής που έχει η γάτα σας σε κάθε περίπτωση, επομένως μη διστάσετε να συμβουλευτείτε αμέσως έναν ειδικό.

Προκαλείται από την υπερβολική παρουσία λίπους στο δέρμα και τα μαλλιά της γάτας, ιδιαίτερα στους σμηγματογόνους αδένες που βρίσκονται στην περιοχή του πηγουνιού και είναι γνωστοί ως υποψυχικό όργανο. Οι περισσότεροι από τους σμηγματογόνους αδένες συνδέονται με τους θύλακες των τριχών του δέρματος, οι οποίοι είναι αυτοί που καταφέρνουν να αδιαβροχοποιήσουν τη γούνα της γάτας και επίσης να διατηρήσουν την ελαστικότητα του δέρματος.

Τι προκαλεί την ακμή της γάτας;

Πρέπει να γνωρίζετε ποιες είναι οι κύριες αιτίες της ακμής της γάτας, γι’ αυτό θα σας τις εξηγήσουμε παρακάτω:

Άγχος της γάτας

Στον ίδιο βαθμό που συμβαίνει σε εμάς τους ανθρώπους, οι γάτες μπορεί να υποφέρουν από στρες και αυτό μπορεί να έχει αρνητική επίδραση στην υγεία της γάτας με διάφορους τρόπους.

Έλλειψη περιποίησης ή κακή υγιεινή

Αυτή είναι μια από τις πιο κοινές αιτίες που προκαλούν αυτή την πάθηση, οι κακές συνθήκες καθαρισμού της γάτας. Λόγω κακής υγιεινής, οι πόροι του δέρματος μολύνονται εύκολα, γεγονός που οδηγεί στον σχηματισμό μαύρων στιγμάτων. Σίγουρα δεν συνιστάται να κάνετε μπάνιο τη γάτα σας, αλλά αν έχει επαφή με μεγάλη κοινωνία, καλύτερα να το κάνετε ρουτίνα.

Διαταραχή κερατινοποίησης

Η κερατίνη είναι το κύριο στοιχείο των μαλλιών και των νυχιών και μπορεί να συμβεί υπερβολικές ποσότητες κερατίνης και σμήγματος να παράγονται στους θύλακες των τριχών της γάτας.

Ευαισθησία σε τρόφιμα ή χημικές ουσίες στη διατροφή

Αυτό μπορεί επίσης να είναι μια πιθανή αιτία της ακμής της γάτας. Εμφανίζεται επίσης ως αντίδραση σε ορισμένα φάρμακα, ορμονικές ανισορροπίες και κακές συνήθειες περιποίησης. Η ακμή μπορεί επίσης να είναι παρενέργεια μιας υποκείμενης συστηματικής πάθησης όπως μια ιογενής ή μυκητιασική λοίμωξη.

Για να κάνουμε μια περίληψη, οι αιτίες που θεωρούνται οι πιο συχνές της ακμής της γάτας που έχουν επαληθευτεί μέχρι τώρα είναι:

 • Στρες
 • Υποβαθμισμένο ανοσοποιητικό σύστημα
 • Κακή υγιεινή ή έλλειψη περιποίησης
 • Μη φυσιολογική παραγωγή σμήγματος
 • Δερματίτιδα επαφής
 • Υποβαθμισμένο ανοσοποιητικό σύστημα
 • Κακή υγιεινή ή έλλειψη περιποίησης
 • Ταυτόχρονη μόλυνση ή ασθένεια
 • Μη φυσιολογική παραγωγή σμήγματος
 • Δερματίτιδα επαφής
 • Ταυτόχρονη μόλυνση ή ασθένεια

Πώς να το αναγνωρίσετε;

Για να μπορέσετε να αναγνωρίσετε έγκαιρα αυτή την ασθένεια και να αποτρέψετε την εξέλιξή της, είναι σημαντικό να κάνετε τακτικό έλεγχο στη γάτα σας και να είστε σε θέση να προσδιορίσετε εάν πάσχει από κάποιο από τα συμπτώματα που σας αναφέρουμε. παρακάτω:

Δείτε αν η γάτα σας έχει μικρά μαύρα στίγματα ή σπυράκια στο πηγούνι της. Λάβετε υπόψη ότι η γάτα σας μπορεί επίσης να έχει ίχνη αυτής της ακμής στο χείλος ή κοντά στη μύτη. Για να το παρατηρήσετε, αυτό που πρέπει να κάνετε είναι να χαϊδέψετε το πηγούνι του στις περιοχές που το περιβάλλουν, ώστε να μπορείτε να παρατηρήσετε αν έχει αυτά τα σπυράκια.

Σε περίπτωση που έχετε παρατηρήσει ότι η γάτα σας έχει μαύρα στίγματα στο πηγούνι της, είναι ζωτικής σημασίας να προσδιορίσετε εάν έχει μολυσμένα σημεία ακμής. Μία από τις σοβαρές συνέπειες της ακμής της γάτας είναι ότι τα μαύρα στίγματα μολύνονται και αυτό θα προκαλέσει μεγαλύτερη φλεγμονή στην πληγείσα περιοχή και μπορεί να έχει εκκρίσεις με αίμα ή κάτι παρόμοιο με πύον.

Αν αυτό συμβαίνει ήδη στη γάτα σας, θα πρέπει να ζητήσετε αμέσως τη βοήθεια ενός ειδικού, γιατί ο μικρός σας φίλος χρειάζεται άμεση θεραπεία. Μία από τις συνέπειες αυτής της πάθησης είναι ότι η γάτα σας τρίβει το πηγούνι της ή την πληγείσα περιοχή πιο συχνά, κάτι που αναμφίβολα θα προκαλέσει πολύ ερεθισμό στο δέρμα της και θα προκληθεί μεγαλύτερο τραύμα, το οποίο θα επιδεινώσει τη μόλυνση από τα βακτήρια που έχουν δημιουργηθεί.

Πώς να το αντιμετωπίσουμε;

Αυτό που λέγεται συχνά είναι ότι η ακμή της γάτας δεν θεραπεύεται, αλλά διαχειρίζεται ή ελέγχεται. Εάν συνειδητοποιήσετε ότι η γάτα σας έχει αυτά τα μαύρα στίγματα ή τα σπυράκια, αλλά δεν είναι μολυσμένα, αυτό που μπορείτε να κάνετε είναι να τα καθαρίσετε και να αποτρέψετε την εξέλιξη και τη σοβαρότητα του προβλήματος. Τώρα, για να μπορέσετε να τα καθαρίσετε, αυτό που θα πρέπει να κάνετε είναι οποιαδήποτε από τις παρακάτω διαδικασίες:

Συνεχίστε να υγράνετε ένα βαμβάκι με οινόπνευμα υγιεινής και περάστε το πάνω από την περιοχή του πηγουνιού της γάτας σας ή οποιαδήποτε άλλη περιοχή που επηρεάζεται, 2 φορές την ημέρα. Πρέπει να συνεχίσετε να κάνετε αυτή τη διαδικασία συνεχώς μέχρι να φύγουν τα ράμματα.


Μια άλλη επιλογή που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε είναι να χρησιμοποιήσετε χλωρεξιδίνη, η οποία είναι μια αντισηπτική ουσία που έχει βακτηριοκτόνο και μυκητοκτόνο δράση. Για να το κάνετε αυτό, αυτό που πρέπει να κάνετε είναι να υγράνετε ένα βαμβάκι με μερικές σταγόνες χλωρεξιδίνης και να το περνάτε πάνω από το πηγούνι της γάτας σας, ή την πληγείσα περιοχή, δύο φορές την ημέρα. Πρέπει να παρακολουθείτε την πληγείσα περιοχή και να πηγαίνετε τη γάτα σας στον κτηνίατρο εάν οι βλάβες γίνουν σοβαρές. Πρέπει να γνωρίζετε ότι δεν υπάρχουν προβλήματα με τη χρήση της χλωρεξιδίνης στις γάτες, καθώς δεν είναι τοξική για τα ζώα.

Σε περίπτωση που η γάτα σας έχει μολυσμένη περιοχή και δείτε ότι έχει πύον, το πιο συνηθισμένο είναι ότι ο κτηνίατρος θα συνταγογραφήσει αντιβιοτικά για να βοηθήσει το μικρό σας ζώο να εξαλείψει τα βακτήρια που βρίσκονται στην επιφάνεια του δέρματος.

Πρέπει να θυμάστε ότι ο επαγγελματίας κτηνίατρος είναι ο μόνος που μπορεί να αξιολογήσει τη σοβαρότητα της πάθησης και να παρέχει ή να συνταγογραφήσει τα φάρμακα στη γάτα σας. Πρέπει να καταλάβετε ότι σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να δίνετε στη γάτα σας φάρμακα, χωρίς ο κτηνίατρος να έχει κάνει την αντίστοιχη αξιολόγηση.

Πώς μπορούμε να αποφύγουμε την ακμή της γάτας;

Οι αιτίες της ακμής των αιλουροειδών είναι πολύ διαφορετικές, αλλά είναι σίγουρο ότι θα μπορείτε πάντα να αποτρέψετε την εμφάνιση αυτής της ασθένειας στη γάτα σας ή τουλάχιστον, εάν την έχει ήδη, δεν θα προχωρήσει. Εδώ θα σας δώσουμε πολλές συμβουλές για να αποτρέψετε τη γάτα σας από μια περίπτωση ακμής της γάτας:

Πρέπει να διατηρείτε τον χώρο όπου οι ταΐστρες και το νερό είναι πολύ καθαροί και υγιεινοί, με πολλή απολύμανση. Πρέπει να καθαρίζετε συνεχώς, προσεκτικά και συχνά τις ταΐστρες και τις πότες της γάτας σας.

Μια άλλη σύσταση είναι να χρησιμοποιείτε κεραμικούς ή γυάλινους τροφοδότες, αλλά ποτέ πλαστικούς. Ένα άλλο στοιχείο που είναι σχετικό είναι ότι οι ταΐστρες είναι ελαφρώς ανυψωμένες, έτσι το πηγούνι της γάτας δεν θα έρθει σε άμεση επαφή με το φαγητό και θα βοηθήσετε επίσης την τροφή να μετακινηθεί πιο εύκολα μέσω του πεπτικού συστήματος. , αποφεύγοντας πιθανούς εμετούς.

Πρέπει να δίνεται ιδιαίτερη προσοχή στην παρακολούθηση και τον έλεγχο της διατροφής της γάτας σας, ιδιαίτερα για να μην εμφανιστεί περίπτωση αλλεργίας. Προχωρήστε στον καθαρισμό του πηγουνιού της γάτας σας κάθε φορά που τρώει, για να αποφύγετε τη συσσώρευση βακτηρίων και παραγόντων που μπορούν να ευνοήσουν την εμφάνιση μαύρων στιγμάτων ή σπυριών.

Μην ξεχνάτε να κόβετε τακτικά τις τρίχες της γάτας σας στην περιοχή που έχει προσβληθεί, ώστε να μην ευνοείτε την εμφάνιση βακτηρίων ή μυκήτων και να μπορείτε να την καθαρίζετε πιο εύκολα.

Όλες οι Ειδήσεις

Ακολουθήστε μας στο Google News

Ροή Ειδήσεων

To top