Από 7 έως 11 ετών: Ποιες είναι οι διατροφικές “απαιτήσεις” της ηλικιωμένης γάτας μου; Τι να κάνω αν δεν τρώει;

Υγεία - Διατροφή κατοικιδίων

Όπως είναι φυσικό οι γάτες έχουν διαφορετικές διατροφικές ανάγκες όταν είναι μικρές και διαφορετικές όταν…γεράσουν, όπως και εμείς!

Πρέπει να καταλάβετε ότι είναι φυσιολογικό

Οι γάτες όπως και κανένας ζωντανός οργανισμός αλλάζουν προτιμήσεις αλλά και ανάγκες και αυτό πρέπει να το δεχτούμε σαν κάτι το φυσικό. Αυτό πρέπει να καταλάβετε πως είναι κάτι το φυσιολογικό και πως η γάτα σας δεν έγινε ξαφνικά…παράξενη με την τροφή που της προσφέρετε, αλλά όπως οι διατροφικές συνήθειες των ανθρώπων αλλάζουν, έτσι και των ζώων. Συνήθως όταν οι γάτες μεγαλώνουν, γίνονται λιγότερο δραστήριες και η πέψη της τροφής τους γίνεται πιο δύσκολα. Έτσι, μια τροφή ειδικά για ηλικιωμένες γάτες μπορεί να βοηθήσει τη γάτα σας να διατηρήσει την ιδανική κατάσταση του σώματός της, ενώ θα της παρέχει επίσης πρόσθετα θρεπτικά συστατικά για την υγεία της.

Ο κίνδυνος της παχυσαρκίας

Μία ενήλικη γάτα και ένα μικρό γατάκι δεν έχουν τις ίδιες διατροφικές συνήθειες όπως είναι λογικό. Στην ηλικία 7 έως 11 ετών, οι ηλικιωμένες γάτες έχουν υψηλότερο κίνδυνο παχυσαρκίας λόγω της μείωσης των επιπέδων δραστηριότητας και του μεταβολισμού. Σίγουρα θα παρατηρείτε πως η γάτα σας στην ηλικία αυτή δεν είναι καν τόσο…δραστήρια όσο ήταν παλιά και ο λόγος είναι πως γέρασε, δεν έχει τις ίδιες αντοχές αλλά και ο μεταβολισμός της δεν λειτουργεί το ίδιο γρήγορα με όταν ήταν ένα γατάκι τριών ετών! Οι γάτες άνω των 11 ετών είναι πιο πιθανό να χάσουν σωματική μάζα.

Πώς θα βοηθήσετε την ηλικιωμένη γάτα σας

Υψηλότερη πρωτεΐνη: Μια διατροφή με υψηλότερη περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη βοηθά τις ηλικιωμένες γάτες να διατηρήσουν τη σωματική τους μάζα. Επειδή σε ορισμένες γηριατρικές γάτες η πέψη των πρωτεϊνών δεν είναι τόσο εύκολη καθώς μεγαλώνουν, οι πηγές πρωτεΐνης της διατροφής πρέπει να είναι υψηλής ποιότητας και υψηλής πέψης. Οι πρωτεΐνες υψηλής ποιότητας, όπως το κοτόπουλο και η γαλοπούλα, ο τόνος, ο σολομός και το μοσχάρι, είναι ιδιαίτερα εύπεπτες για τις ηλικιωμένες γάτες.

Ενισχυμένα αντιοξειδωτικά: Οι ηλικιωμένες γάτες μπορούν να επωφεληθούν από ενισχυμένα επίπεδα αντιοξειδωτικών για την υποστήριξη του ανοσοποιητικού τους συστήματος, το οποίο συνήθως μειώνεται όταν είναι μεγάλες σε ηλικία.

Υγιεινά λίπη: Κάποιες ηλικιωμένες γάτες δυσκολεύονται να χωνέψουν τα λίπη, αλλά εξακολουθούν να αποτελούν σημαντικό μέρος μιας πλήρους και ισορροπημένης διατροφής.

Ενυδάτωση: Πολλές ηλικιωμένες γάτες έχουν μειωμένη ευαισθησία στη δίψα. Για αυτό μια υγρή τροφή για ηλικιωμένες γάτες μπορεί να τις βοηθήσει να παραμείνουν ενυδατωμένες. Επίσης μπορείτε να προσθέσετε επιπλέον μπολ με φρέσκο νερό σε διάφορα σημεία του σπιτιού για να την κάνετε να πίνει περισσότερο.

Αν η γάτα μου δεν τρώει να της κάνω εξετάσεις;

Όπως και στους ανθρώπους, όσο μεγαλώνει η ηλικία γίνεται απαραίτητη η πιο συχνή παρακολούθηση από τον γιατρό τους. Οι περισσότεροι ειδικοί προτείνουν τουλάχιστον κάθε 6 μήνες παρακολούθηση από τον κτηνίατρο. Η εξέταση αυτή έχει στόχο:

• Να προάγει και να επιμηκύνει την ζωή με την καλύτερη δυνατή ποιότητα ζωής.
• Να αναγνωρίσει και να προειδοποιήσει για προβλήματα υγείας που μπορεί να προκύψουν
• Να αναγνωρίσει έγκαιρα προβλήματα υγείας όσο είναι νωρίς και μπορούν να θεραπευτούν

Η εξέταση από τον κτηνίατρο περιλαμβάνει ερωτήσεις και την λήψη ενός καλού ιστορικού καθώς και την λεπτομερή κλινική εξέταση στην οποία εξετάζεται η θρεπτική κατάσταση, γίνεται ακρόαση του πνεύμονα και της καρδιάς, αναζητούνται σημεία πόνου, εμφανείς όγκοι, γίνεται ψηλάφηση της κοιλιάς, ελέγχονται το δέρμα τα μάτια, τα αφτιά και στόμα.
Θα πρέπει μαζί με αυτά να γίνουν:

• Γενική αίματος
• Βιοχημικές εξετάσεις αίματος (για την λειτουργία ήπατος και νεφρών)
• Έλεγχος Τ4
• Εξέταση ούρου
• Μέτρηση της πίεσης του αίματος

Όλες οι Ειδήσεις

Ακολουθήστε μας στο Google News

Ροή Ειδήσεων

To top