Ασθένειες και πτυαλισμός: Γιατί ο σκύλος μου εκκρίνει τόσο σάλιο; Αιτίες, Θεραπεία, Ερμηνεία- Όλες οι χρήσιμες πληροφορίες

Υγεία - Διατροφή κατοικιδίων

Η σιελόρροια ή αλλιώς πτυαλισμός, είναι η υπερβολική έκκριση σάλιου των σκύλων. Αυτή η έκκριση όταν είναι συχνή και υπερβολική και δεν συνοδεύεται με κάποια άσκηση ή δράση μπορεί να είναι ένδειξη κάποιου προβλήματος.

Τι είναι το σάλιο;

Οι περισσότεροι σκύλοι εκκρίνουν σάλια όταν τρώνε την τροφή ή τις λιχουδιές. Το σάλιο είναι το αποτέλεσμα της ευχαρίστησης, της προσμονής και του ενθουσιασμού. Η σιελόρροια είναι μια φυσιολογική αντίδραση στη διέγερση. Ενυδατώνει το στόμα, προλαμβάνει τη φθορά των δοντιών και των ούλων και διασπά την τροφή πριν την κατάποση και την πέψη.
Ωστόσο, η υπερβολική παραγωγή σάλιου δεν είναι φυσιολογική και μπορεί να αποτελεί ένδειξη σοβαρής ασθένειας. Υπάρχουν διάφοροι λόγοι για την υπερβολική παραγωγή σάλιου στους σκύλους. Μπορεί να οφείλεται σε τοπικά προβλήματα στο στόμα και το λαιμό του σκύλου ή σε πιο συστηματικές ασθένειες. Η λύσσα, για παράδειγμα, προκαλεί υπερβολική σιελόρροια και είναι σημαντικό να εξαλειφθεί με την κατάλληλη θεραπεία.


Η σιελόρροια δεν είναι απαραίτητα σημάδι κακής υγείας. Η υπερβολική σιελόρροια συμβαίνει όταν οι σιελογόνοι αδένες παράγουν περισσότερο σάλιο από αυτό που μπορεί να καταπιεί ο σκύλος. Μόνο ένας κτηνίατρος μπορεί να εντοπίσει και να διαγνώσει το φλέγμα.
Η υπερβολική έκκριση σάλιου και υγρασίας μπορεί να προκαλέσει ερεθισμό και φλεγμονή γύρω από το στόμα και τα χείλη του σκύλου σας, αλλά μπορεί επίσης να είναι σημάδι ενός υποκείμενου προβλήματος.

Συμπτώματα του πτυαλισμού του σκύλου

Η αναγνώριση της υπερβολικής σιελόρροιας εξαρτάται από τη γνώση του τι είναι φυσιολογικό για το σκύλο σας. Ζητήστε ιατρική βοήθεια εάν ο σκύλος σας παρουσιάζει τα ακόλουθα συμπτώματα.

-Σαλιμάρισμα περισσότερο από το φυσιολογικό.

Πάνω από το φυσιολογικό -Υπερβολική έκκριση χωρίς προφανή λόγο

-Το στόμα και τα χείλη πονάνε από την υπερβολική υγρασία
-Απόρριψη της τροφής.
-Αλλαγές συμπεριφοράς λόγω υπερβολικής υγρασίας ή ερεθισμού του στόματος ή αλλαγές στην οσμή του στόματος λόγω υπερβολικής κακοσμίας ή υγρού στόματος.
-Το σάλιο είναι λευκό, αφρώδες και παχύρρευστο.
-Υπερβολικό σάλιο που συνοδεύεται από ξαφνικό εμετό, διάρροια ή άλλα συμπτώματα σοβαρής ασθένειας.

Υπάρχουν δύο διαφορετικές καταστάσεις που προκαλούν υπερβολική συσσώρευση σάλιου.

Πτυαλισμός, κατά την οποία οι σιελογόνοι αδένες παράγουν μη φυσιολογική ποσότητα σάλιου.

-Ψευδο-σιελόρροια, όταν ο σκύλος δεν μπορεί να καταπιεί το σάλιο που εκκρίνεται από τους σιελογόνους αδένες. Στην πραγματικότητα δεν πρόκειται για υπερπαραγωγή σάλιου, αλλά μπορεί να μοιάζει πολύ με την υπερ-σαλιμάτωση, καθώς αφήνει υπερβολική ποσότητα σάλιου στο στόμα.

Αιτίες ερεθισμού στους σκύλους

– Ερεθισμός από ξένο αντικείμενο: Ένας σκύλος μπορεί να μασήσει μια μπάλα, ένα δέρμα ή άλλο αντικείμενο και αυτό μπορεί να προκαλέσει υπερβολική παραγωγή σάλιου, πόνο και φλεγμονή.

– Στοματικό τραύμα: Ξυσίματα, κοψίματα, δαγκώματα κ.λπ.

– Συναισθηματικοί λόγοι: Έντονα συναισθήματα ή τραυματικές εμπειρίες μπορεί να προκαλέσουν παραγωγή σάλιου.

– Ναυτία: Το άγχος και η ναυτία κατά τη διάρκεια του ταξιδιού μπορεί να προκαλέσουν σιελόρροια.

– Δυσκολία κατάποσης: Για παράδειγμα, το στρες και το άγχος μπορεί να προκαλέσουν ναυτία και αδιαθεσία. Η σιελόρροια μπορεί να συνοδεύεται από άλλα πιο σοβαρά συμπτώματα ή αφρισμό στο στόμα.

Φλεγμονή των αμυγδαλών

-Φαρμακευτική αγωγή: Ορισμένα φάρμακα μπορεί να προκαλέσουν σιελόρροια.

– Αλλεργικές αντιδράσεις: Οι σοβαρές αλλεργικές αντιδράσεις προκαλούν αυξημένο πρήξιμο και σιελόρροια. – Δηλητηρίαση: Διάφοροι τύποι δηλητηρίασης μπορεί να προκαλέσουν υπερβολική σιελόρροια. Όταν τα συμπτώματα επιδεινώνονται, ο σκύλος συχνά βγάζει αφρό στο στόμα.

– Κράμπες: Σιελογόρροια και αφρισμός στο στόμα.

– Λοιμώξεις.

– Ασθένειες των σιελογόνων αδένων: Τα αποστήματα ή οι φλεγμονές των σιελογόνων αδένων μπορεί να προκαλέσουν υπερβολική έκκριση σάλιου.

– Νεφρική ανεπάρκεια, ηπατική εγκεφαλοπάθεια

– Στοματικές ανωμαλίες: Μπορεί να είναι δύσκολη η κατάποση λόγω κακού σχήματος. Διάγνωση της οφθαλμοπληγίας. Είναι σημαντικό να αποκλειστεί η λύσσα προτού γίνουν άλλες εξετάσεις. Εάν ο σκύλος σας έχει εμβολιαστεί κατά της λύσσας και δεν παρουσιάζει συμπτώματα λύσσας, είναι εύκολο να αποκλείσετε τη λύσσα.

Ο κτηνίατρός σας θα εξετάσει το σκύλο σας και, αν δεν υπάρχουν άλλα σημάδια ασθένειας ή κακής υγείας, θα ελέγξει για φλεγμονή στο στόμα ή στο λαιμό και για την παρουσία εξογκωμάτων. Εάν δεν μπορεί να βρεθεί τοπική αιτία ή εάν υπάρχουν άλλα σημάδια, ο κτηνίατρος θα πραγματοποιήσει πρόσθετες εξετάσεις για να ελέγξει για λοίμωξη ή άλλα συστηματικά προβλήματα. Είναι σημαντικό να είστε σε θέση να περιγράψετε στον κτηνίατρό σας τυχόν άλλα συμπτώματα ή χαρακτηριστικά της πάθησης. Ελέγξτε για δίψα, απώλεια όρεξης, εμετό ή διάρροια. Άλλα σημάδια μπορεί επίσης να είναι σημαντικά για την ακριβή διάγνωση.

Θεραπεία

Μέχρι να συνταγογραφηθεί η θεραπεία, το στόμα του σκύλου θα πρέπει να καθαρίζεται με ειδικό απολυμαντικό και το δέρμα να διατηρείται όσο το δυνατόν πιο στεγνό. Η θεραπεία πρέπει να είναι άμεση, καθώς η σιελόρροια μπορεί να συνοδεύεται από άλλα πιο σοβαρά συμπτώματα ή αφρισμό στο στόμα. Σε αυτές τις περιπτώσεις θα πρέπει να παρέχεται κατάλληλη θεραπεία και φροντίδα από κτηνίατρο. Εάν υπάρχει ξένο σώμα στο στόμα του σκύλου σας, συνήθως μπορεί να αφαιρεθεί σε μία επίσκεψη. Μπορεί να συνταγογραφηθεί φαρμακευτική αγωγή για την αντιμετώπιση κοψιμάτων και εκδορών στο στόμα και λοιμώξεων του λαιμού που οδηγούν σε προβλήματα κατάποσης.

Εάν η υπερβολική σιελόρροια προκαλείται από νεφρική ανεπάρκεια ή λοίμωξη, η θεραπεία εξαρτάται από τη σοβαρότητα και την εξέλιξη της νόσου. Στην περίπτωση της νεφρικής ανεπάρκειας, οι προοδευτικές καταστάσεις μπορεί να είναι δύσκολο να αντιμετωπιστούν ή μπορεί να απαιτείται αιμοκάθαρση. Η φλεγμονή και το πύον στους σιελογόνους αδένες μπορούν συχνά να αντιμετωπιστούν με φαρμακευτική αγωγή. Οι όγκοι και η αμυγδαλίτιδα μπορεί να απαιτούν εκτομή. Πρόκειται για μικροεπεμβάσεις που απαιτούν κάποιο χρόνο ανάρρωσης.

Είναι σημαντικό να παρακολουθείτε στενά το στόμα του σκύλου σας για ξένα αντικείμενα, τραυματισμούς ή πληγές. Εάν το πρόβλημα προκλήθηκε από δηλητηρίαση ή αλλεργική αντίδραση, λάβετε μέτρα για να αποτρέψετε την επανάληψή του.

Όλες οι Ειδήσεις

Ακολουθήστε μας στο Google News

Ροή Ειδήσεων

To top