Μπιζέλια: Ευεργετική ή τοξική τροφή για τον σκύλο μου; – Πότε και πως μπορείτε να τα δώσετε, Χρήσιμες πληροφορίες

σκύλος και μπιζέλια

Το ανθρώπινο φαγητό δεν αποτελεί πάντα την καλύτερη λιχουδιά για τους μικρούς μας τετράποδους φίλους. Είδαμε και σε προηγούμενο άρθρο ποιες τροφές πρέπει να αποφύγετε να μοιραστείτε με το σκύλο σας. Τι γίνεται όμως με τα μπιζέλια;

διατροφή σκύλου

Στην ερώτηση εάν τα σκυλιά μπορούν να φάνε αρακά η απάντηση είναι ναι μπορούν. Φυσικά, υπάρχουν σίγουρα κάποια οφέλη για την υγεία που προέρχονται από τη σίτιση μπιζελιών σκύλων και αυτός είναι ένας από τους λόγους για τους οποίους το συστατικό βρίσκεται συχνά σε εμπορικές τροφές για σκύλους.

Όπως με τι περισσότερες ανθρώπινες τροφές έτσι και με τα μπιζέλια υπάρχουν και μερικές ανησυχίες που πρέπει να λάβετε υπόψιν σας πριν δώσετε στο σκυλάκι σας να φάει μπιζέλια. Καλό θα ήταν να ρωτήσετε αι να συμβουλευτείτε τον κτηνίατρος σας πριν δώσετε στο σκυλάκι σας οποιαδήποτε τροφή που προορίζεται για ανθρώπους, ακόμα και τα μπιζέλια.

σκύλος

Ποια είναι τα οφέλη των μπιζελιών;

Το κύριο και  σημαντικότερο είναι πως τα μπιζέλια δεν είναι δηλητηριώδη ή τοξικά για τα σκυλάκια. Μάλιστα περιέχουν και θρεπτικά στοιχεία με πολλά οφέλη για την υγεία, όπως βιταμίνες Α,Β και C, αρκετή ποσότητα καλίου, σιδήρου και ψευδάργυρου. Τα μπιζέλια θεωρούνται επίσης μια αξιόλογη πηγή ινών για σκύλους.

Μερικά οφέλη ακόμα είναι ότι τα μπιζέλια έχουν θετικό αντίκτυπο και στην βελτίωση του δέρματος και του πεπτικού συστήματος. Έχουν δηλαδή ευεργετική επίδραση για τον οργανισμό και το ανοσοποιητικό σύστημα του σκύλου.

Ποιοι τύποι μπιζελιών είναι κατάλληλοι για τον σκύλο μου;

Οι τύποι των μπιζελιών που είναι κατάλληλοι για τους σκύλους είναι τα γλυκομπίζελα, μπιζέλια με τον λοβό ( αρακάς) ή μπιζέλια χωρίς τον λοβό. Στην πραγματικότητα, μπορείτε ακόμη και να ταΐσετε κατεψυγμένα μπιζέλια στο σκυλί σας ως παγωμένη απόλαυση!

Πως μπορώ να δώσω μπιζέλια το σκυλί μου;

Προσοχή: Μην ταΐζετε κονσερβοποιημένα μπιζέλια

Αρχικά πρέπει να βεβαιωθείτε και να δώσετε μόνο φρέσκα ή καταψυγμένα μπιζέλια στο σκυλάκι σας, όχι κονσερβοποιημένα. Τα κονσερβοποιημένα πολύ συχνά περιέχον νάτριο ή συντηρητικά για να διατηρηθούν.

Προσφέρετε απλά μαγειρεμένα μπιζέλια

Επιπρόσθετα, το πως θα τα δώσετε είναι σημαντικό καθώς οι άνθρωποι μπορεί να τρώνε με ασφάλεια τα μπιζέλια καθώς τα μασάνε, στους σκύλους όμως υπάρχει ο κίνδυνος πνιγμού. Το καλύτερο είναι να παραμείνετε στη σίτιση μόνο των αρακά με κέλυφος στα σκυλιά. Επίσης μην δοκιμάσετε να τα μαγειρέψετε με αρωματικές ουσίες ή βούτυρο καθώς θα αναστατώσουν τα στομάχι του σκύλου.  Προτιμήστε να δώσετε στον σκύλο μπιζέλια με το κέλυφος, φρέσκα ή μαγειρεμένα στον ατμό.

σκύλος και μπιζέλια

Σκύλος με νεφρικά προβλήματα: Μπορεί να φάει μπιζέλια;

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο σκύλος που πάσχει από νεφρικά προβλήματα δεν πρέπει να τρώει μπιζέλια. Αυτό επειδή τα μπιζέλια περιέχουν τη χημική ένωση πουρίνη , η οποία μπορεί να οδηγήσει σε πέτρες στα νεφρά όταν το σώμα το επεξεργάζεται.

Σε γενικές γραμμές τα μπιζέλια θεωρούνται ένα υγιεινό και θρεπτικό σνακ για τα σκυλάκια, για αυτό και οι περισσότερες σκυλοτροφές περιέχουν αλεσμένα μπιζέλια. Όμως η σίτισή τους πρέπει να γίνεται με προσοχή καθώς τα μικρά και στρογγυλά μπιζελάκια μπορεί να προκαλέσουν πνιγμό στον σκύλο σας. Φροντίστε να τα ταΐσετε με μέτρο και βεβαιωθείτε ότι δεν είναι το κύριο μέρος των γευμάτων του σκύλου σας.

Ορισμένες έρευνες έχουν υποστηρίξει πως τα μπιζέλια μειώνουν την ταυρίνη στο σώμα και στην συνέχεια δημιουργούνται καρδιακά προβλήματα όπως η νόσος DCM ή η διασταλμένη καρδιομυοπάθεια.

Σε κάθε περίπτωση τα μπιζέλια αποτελούν μια λιχουδιά και όχι ένα πλήρες γεύμα για τον σκύλο σας. Εάν ενέχουν προβλήματα υγείας πρέπει να επικοινωνήσετε με τον κτηνίατρό σας και εκείνος θα σας δώσει τις απαραίτητες απαντήσεις.

pet_keepers_logo
@2023 – Petkeepers.gr