Μπορούν τα χρώματα να επηρεάσουν την διάθεση του σκύλου μου;

Υγεία - Διατροφή κατοικιδίων

Μπορούν τα χρώματα να επηρεάσουν την διάθεση του σκύλου μου;

Η χρωματοθεραπεία,  είναι η χρήση του χρώματος για να επηρεάσει τις διαθέσεις, τα συναισθήματα, ακόμη και την υγεία. Μπορεί όμως το χρώμα να επηρεάσει το σκύλο σας;

Το πρώτο βήμα για να απαντήσουμε σε αυτό το ερώτημα είναι να γνωρίζουμε ποια χρώματα βλέπουν οι σκύλοι. Οι σκύλοι βλέπουν χρώματα, αλλά τα χρώματα που βλέπουν δεν είναι τόσο ζωντανά ή τόσα πολλά όσα βλέπουμε εμείς. Οι περισσότεροι ειδικοί συμφωνούν ότι ενώ δεν μπορούν να δουν τα κόκκινα και τα πράσινα, οι σκύλοι βλέπουν τα περισσότερα άλλα χρώματα – συμπεριλαμβανομένων των μαύρων, των λευκών, των γκρι, των κίτρινων και των μπλε. Αυτό σημαίνει ότι ένα παιχνίδι που σας φαίνεται κόκκινο ή πράσινο δεν φαίνεται το ίδιο στο σκύλο σας. Πιθανότατα φαίνεται σκούρο γκρι.

Πως ξέουμε ότι οι σκύλοι βλέπουν χρώματα;

Το μάτι του σκύλου – όπως και το ανθρώπινο μάτι – διαθέτει ειδικά κύτταρα που συλλαμβάνουν το φως και ονομάζονται κώνοι. Επειδή όμως ο σκύλος σας έχει λιγότερα κωνία από ό,τι εσείς, η χρωματική του όραση δεν θα είναι τόσο έντονη όσο η δική σας.

Σε μια μελέτη του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας στη Σάντα Μπάρμπαρα, σε σκύλους έδειξαν τρεις φωτεινούς πίνακες στη σειρά. Δύο από τα πάνελ είχαν το ίδιο χρώμα, ενώ το τρίτο ήταν διαφορετικό. Εάν ο σκύλος μπορούσε να αναγνωρίσει εκείνο που ήταν διαφορετικό και να πατήσει το συγκεκριμένο πάνελ, ανταμείβονταν με μια λιχουδιά.
Χρησιμοποιώντας αυτή τη μέθοδο, η μελέτη υπέδειξε ότι οι σκύλοι βλέπουν τον κόσμο κυρίως σε κίτρινα, μπλε και γκρι χρώματα. Βλέπουν το πράσινο, το κίτρινο και το πορτοκαλί ως μια απόχρωση του κίτρινου. Το βιολετί και το μπλε τα βλέπουν και τα δύο μπλε.

Για να δείτε αν το χρώμα επηρεάζει τη διάθεση και τη συμπεριφορά του σκύλου σας, δοκιμάστε τα δικά σας πειράματα. Το κόκκινο, το πορτοκαλί και το κίτρινο είναι διεγερτικά για τους ανθρώπους, αλλά το μπλε και το βιολετί είναι ηρεμιστικά. Πετάξτε στο σκύλο σας δύο παιχνίδια – ένα κίτρινο και ένα μπλε – και δείτε αν το κίτρινο παιχνίδι εμπνέει ένα πιο ενεργητικό παιχνίδι. Ή την επόμενη φορά που ο σκύλος σας θα αγχωθεί από μια καταιγίδα ή θορυβώδη πυροτεχνήματα, δοκιμάστε να τον εκθέσετε σε χαλαρωτικά χρώματα. (Φυσικά, οποιαδήποτε σοβαρά θέματα άγχους θα πρέπει να συζητηθούν με τον κτηνίατρό σας).

Όλες οι Ειδήσεις

Ακολουθήστε μας στο Google News

Ροή Ειδήσεων

To top