Μπορούν τα σκυλιά να φάνε αμάραντο; Εγκεκριμένα από κτηνίατρο στοιχεία & οδηγός ασφάλειας

Υγεία - Διατροφή κατοικιδίων

Ο αμάραντος είναι ένα φυτό που είναι γνωστό για τα ισχυρά οφέλη του στην υγεία των ανθρώπων. Έχει αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες και είναι γεμάτος με θρεπτικά συστατικά και φυτικές ίνες. Όσον αφορά τη σίτιση των σκύλων με αμάραντο, μπορεί να είναι μια επικίνδυνη τροφή γι’ αυτούς. Τα φυτά αμάρανθου είναι γνωστό ότι είναι τοξικά για τους σκύλους, αλλά οι σκύλοι μπορούν να φάνε σπόρους αμάρανθου, αρκεί να είναι σωστά προετοιμασμένοι. Ωστόσο, πρέπει να γίνουν περισσότερες έρευνες.

Κάθε φορά που κάνετε αλλαγές ή προσθέτετε νέες τροφές στη διατροφή του σκύλου σας, είναι καλύτερο να κάνετε κάποια έρευνα και να συμβουλεύεστε τον κτηνίατρό σας πριν δεσμευτείτε για οποιαδήποτε αλλαγή. Δείτε τι πρέπει να λάβετε υπόψη σας πριν προσθέσετε σπόρους αμάραντου στη διατροφή του σκύλου σας.

Τι είναι ο αμάραντος;

Ενώ ο αμάραντος ονομάζεται αρχαίο σιτάρι, στην πραγματικότητα είναι ένα ψευδοδημητριακό. Αυτό σημαίνει απλώς ότι δεν είναι δημητριακός σπόρος όπως το σιτάρι, αλλά εξακολουθεί να χρησιμοποιείται παρόμοια με τους σπόρους που συλλέγονται από χόρτα. Άλλα είδη ψευδοδημητριακών είναι η κινόα και το φαγόπυρο.

Υπάρχουν πάνω από 850 διαφορετικά είδη φυτών αμάραντου. Ορισμένα χρησιμοποιούνται ως καλλωπιστικά φυτά στην κηπουρική και τη διαμόρφωση του τοπίου, ενώ 50-60 είδη συγκομίζονται ως τρόφιμα. Οι άνθρωποι μπορούν να τρώνε με ασφάλεια τα φύλλα και τους σπόρους αυτών των ειδών, ενώ οι σκύλοι μπορούν να τρώνε μόνο τους σπόρους.

Είναι ασφαλείς για τους σκύλους;

Πολλά φυτά της οικογένειας του αμάρανθου ταξινομούνται ως τοξικά για τους σκύλους. Τα φύλλα και τα άνθη μπορεί να περιέχουν οξαλικό ασβέστιο, το οποίο είναι επιβλαβές για τους σκύλους. Οι κρύσταλλοι οξαλικού ασβεστίου αισθάνονται πολύ ερεθιστικοί και επώδυνοι γι’ αυτά.
Αν ο σκύλος σας τρώει αμάραντο, μπορεί να παρατηρήσετε ότι εμφανίζει τα ακόλουθα συμπτώματα από την κατανάλωση οξαλικού ασβεστίου:

Πόνος στο στόμα
Εμετός
Μειωμένη όρεξη
Αυξημένη έκκριση σάλιου
Πιάσιμο του στόματος

Η κατάποση οξαλικού ασβεστίου είναι επίσης ιδιαίτερα επικίνδυνη για σκύλους με προβλήματα υγείας του ουροποιητικού συστήματος, επειδή μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο ανάπτυξης λίθων στην ουροδόχο κύστη. Έτσι, αν ο σκύλος σας έχει φάει χόρτα αμάραντου, καλύτερα να είστε ασφαλείς παρά να λυπάστε και να επικοινωνήσετε με μια τηλεφωνική γραμμή ελέγχου δηλητηριάσεων ζώων ή με τον κτηνίατρό σας. Ένας επαγγελματίας μπορεί να σας καθοδηγήσει στην παροχή της σωστής φροντίδας για το σκύλο σας.

Πιθανά οφέλη των σπόρων αμάραντου για την υγεία

Οι σπόροι αμάρανθου είναι εξαιρετικά θρεπτικοί και αποτελούν εξαιρετική πηγή βιταμινών, αντιοξειδωτικών και φυτικών ινών, οι οποίες μπορούν να συμβάλουν στη μείωση της φλεγμονής και στην προστασία των κυττάρων από τη φθορά. Είναι επίσης καλή πηγή σιδήρου, ασβεστίου, φωσφόρου, μαγγανίου, σεληνίου και μαγνησίου.

Ένα άλλο πλεονέκτημα των σπόρων αμάραντου είναι ότι έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες που είναι παρόμοιες με τις ζωικές πρωτεΐνες. Ο αμάρανθος δεν έχει γλουτένη. Έτσι, αν ο σκύλος σας δυσκολεύεται να χωνέψει το σιτάρι, μπορείτε να συμβουλευτείτε τον κτηνίατρό σας και να δείτε αν ο αμάρανθος είναι μια ασφαλής εναλλακτική λύση για να φάει ο σκύλος σας.

Πώς να ταΐσετε το σκύλο σας με αμάραντο με ασφάλεια

Οι σκύλοι μπορούν να τρώνε μόνο σπόρους αμάραντου με ασφάλεια. Βεβαιωθείτε ότι οι σπόροι έχουν μαγειρευτεί καλά πριν τους δώσετε στο σκύλο σας. Μπορείτε να τους προετοιμάσετε σιγοβράζοντάς τους σε μια κατσαρόλα με νερό με το καπάκι κλειστό.

Ξεκινήστε δίνοντας στο σκύλο σας μια μικρή ποσότητα αμάρανθου. Αν δεν ενδιαφέρεται, αναζητήστε αντ’ αυτού άλλες υγιεινές επιλογές για σνακ. Αν ο σκύλος σας απολαμβάνει να τρώει αμάραντο, μπορείτε σταδιακά να προσθέσετε περισσότερο στα γεύματά του. Απλά φροντίστε να το κρατάτε με μέτρο και μην προσφέρετε αμάραντο κάθε μέρα. Δεδομένου ότι είναι δημητριακό, μπορεί να είναι πιο δύσκολο να χωνευτεί, οπότε η υπερβολική χορήγηση μπορεί να οδηγήσει σε πεπτικά προβλήματα.

Όλες οι Ειδήσεις

Ακολουθήστε μας στο Google News

Ροή Ειδήσεων

To top