Μπορούν τα σκυλιά να φάνε φαγόπυρο; Χρήσιμες πληροφορίες & Συχνές Ερωτήσεις

by Μ. Καραμάνδου
διατροφή σκύλου

Όταν πρόκειται για τη φροντίδα των αγαπημένων μας σκύλων, η παροχή της καλύτερης διατροφής είναι ένας από τους σημαντικότερους τρόπους με τους οποίους μπορούμε να διασφαλίσουμε την υγεία τους. Γι’ αυτό πρέπει να είμαστε προσεκτικοί όταν επιλέγουμε τις κατάλληλες τροφές για τους τριχωτούς φίλους μας.

Το φαγόπυρο, ένας σπόρος που μοιάζει με σιτάρι, έχει γίνει εξαιρετικά δημοφιλής ως προσθήκη στην ανθρώπινη διατροφή, αλλά είναι αυτός ο σπόρος κατάλληλος για τα σκυλιά; Οι σκύλοι δεν πρέπει να τρώνε φαγόπυρο, καθώς υπάρχει πιθανός κίνδυνος τοξικότητας.

Διαβάστε παρακάτω για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το φαγόπυρο, συμπεριλαμβανομένου του τι είναι και πώς επηρεάζει τους σκύλους.

Τι είναι το φαγόπυρο;

Το φαγόπυρο είναι ένα ανθοφόρο φυτό που παράγει σπόρους που μοιάζουν με κόκκους. Παρά το όνομά του, το φαγόπυρο δεν έχει καμία σχέση με το πραγματικό σιτάρι, πράγμα που σημαίνει ότι αυτό το φυτό είναι εντελώς απαλλαγμένο από γλουτένη, γεγονός που αποτελεί έναν από τους λόγους για την αυξανόμενη δημοτικότητά του μεταξύ των ανθρώπων. Ένας άλλος είναι ότι το φαγόπυρο είναι πλούσιο σε αντιοξειδωτικά, τα οποία είναι εξαιρετικά ευεργετικά για την προστασία των κυττάρων από οξειδωτικές βλάβες.

Διατροφική αξία φαγόπυρου

Σε σύγκριση με το απλό αλεύρι σιταριού, το αλεύρι φαγόπυρου περιέχει παρόμοιες ποσότητες θερμίδων και υδατανθράκων, ελαφρώς λιγότερες πρωτεΐνες και σχεδόν τετραπλάσια ποσότητα φυτικών ινών. Παρέχει επίσης 50% περισσότερο ασβέστιο από το απλό αλεύρι.

Θα πρέπει τα σκυλιά να τρώνε φαγόπυρο; Είναι ασφαλές γι ‘αυτούς;

Δεδομένων των πιθανών οφελών της κατανάλωσης φαγόπυρου για τους ανθρώπους, θα ήταν εύκολο να υποθέσουμε ότι και οι σκύλοι μας θα μπορούσαν να επωφεληθούν από την ένταξή του στη διατροφή τους. Παρόλο που υπάρχουν πολλές περιπτώσεις όπου τα σκυλιά έχουν τραφεί με ασφάλεια με φαγόπυρο, υπάρχουν αρκετές πληροφορίες σχετικά με τις γνωστές, και πιθανές, τοξικές επιδράσεις του, ώστε να το τοποθετήσουμε στη λίστα με τις “τροφές προς αποφυγή”.

Το φαγόπυρο περιέχει μια ουσία που ονομάζεται φαγοπυρίνη, η οποία προκαλεί φωτοευαισθησία στα ζώα που τρώνε το φυτό, ωστόσο δεν υπάρχουν στοιχεία που να υποδηλώνουν ότι η κατανάλωση του σιταριού θα προκαλέσει τις ίδιες επιπτώσεις. Αν και η φωτοευαισθησία από την κατανάλωση φαγόπυρου παρατηρείται συχνότερα σε ζώα που βόσκουν, αν τα σκυλιά καταπιούν το φυτό, μπορεί να γίνουν ευάλωτα σε σοβαρές βλάβες από τον ήλιο, προκαλώντας εγκαύματα, έλκη και νέκρωση του δέρματος και των βλεννογόνων τους.

Το άλλο ζήτημα που σχετίζεται με το φαγόπυρο είναι ότι υπάρχουν πολλές ποικιλίες που χρησιμοποιούνται σε όλο τον κόσμο και ορισμένες έχουν συνδεθεί με υψηλή συχνότητα εμφάνισης ηπατικών παθήσεων σε σκύλους. Αν και οι μελέτες σε αυτόν τον τομέα είναι περιορισμένες, η πιθανότητα ότι το φαγόπυρο μπορεί να προκαλέσει ηπατική βλάβη σε σκύλους σημαίνει ότι θα σας συμβουλεύαμε να το κρατήσετε προς το παρόν εκτός του μενού του κατοικίδιου ζώου σας.

Σημάδια δηλητηρίασης από φαγόπυρο στους σκύλους

Οι σκύλοι που τρώνε το φυτό φαγόπυρο μπορεί να παρουσιάσουν φωτοευαισθητοποίηση, πράγμα που σημαίνει ότι το δέρμα τους θα είναι το κύριο πράγμα που θα επηρεαστεί. Τα συνήθη σημάδια περιλαμβάνουν:

  • Δυσφορία και ταραχή όταν εκτίθενται στο φως του ήλιου
  • Ξύσιμο ή τρίψιμο των περιοχών του δέρματος που εκτίθενται στο ηλιακό φως ή έχουν λίγη χρωστική ουσία
  • Κόκκινες, πρησμένες, κρουστικές βλάβες, ιδιαίτερα στο κεφάλι, τα αυτιά και τα χείλη.

Ο κόκκος φαγόπυρου περιέχει μόνο ίχνη φαγοπυρίνης, οπότε είναι απίθανο η κατανάλωσή του να προκαλέσει φωτοευαισθησία, αλλά υπάρχει πιθανός κίνδυνος ηπατικής βλάβης.

Σε σκύλους που εμφανίζουν ηπατοτοξικότητα (δηλητηρίαση του ήπατος), τα συμπτώματα θα συμφωνούσαν με οποιαδήποτε άλλη ηπατική βλάβη, αλλά η παρουσίαση μπορεί να είναι χρόνια ή οξεία, ανάλογα με το πόσο φαγόπυρο έχουν φάει, σε ποιο χρονικό διάστημα. Τα σημάδια της ηπατοτοξικότητας μπορεί να περιλαμβάνουν:

Εμετός
Ανησυχία
Διάρροια
ίκτερος (κίτρινο δέρμα, ούλα, μάτια)
Φωτεινά κίτρινα ούρα

Συμπέρασμα

Παρόλο που η συμπερίληψη δημητριακών και σιτηρών μπορεί να είναι ευεργετική, υπάρχει αρκετή αβεβαιότητα γύρω από τις πιθανές τοξικές επιδράσεις ορισμένων ποικιλιών φαγόπυρου, ώστε να σας συμβουλεύουμε να μην το ταΐζετε στο σκύλο σας.

Γνωρίζουμε ότι η κατανάλωση του φυτού του φαγόπυρου μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρές δερματικές βλάβες που προκαλούν φωτοευαισθησία, αλλά αυτές οι επιπτώσεις είναι απίθανο να παρατηρηθούν κατά την κατανάλωση των σπόρων. Ωστόσο, υπάρχουν μελέτες που συνδέουν τουλάχιστον έναν κόκκο φαγόπυρου με αύξηση της ηπατικής νόσου σε σκύλους, οπότε αυτό χρειάζεται περαιτέρω διερεύνηση.

Υπάρχουν πολλές διαθέσιμες ασφαλείς εναλλακτικές λύσεις αν θέλετε να προσθέσετε κάποια δημητριακά στη διατροφή του σκύλου σας, οπότε προς το παρόν, θα σας συμβουλεύαμε να κρατήσετε το φαγόπυρο εκτός του μενού του.

pet_keepers_logo
@2023 – Petkeepers.gr