Μπορούν τα σκυλιά να φάνε φέτα; Εγκεκριμένα από κτηνίατρο στοιχεία & συχνές ερωτήσεις

by Μ. Καραμάνδου

Η φέτα είναι ένα νόστιμο τυρί με αλμυρή, έντονη γεύση. Αυτό το ευπροσάρμοστο συστατικό μπορεί να συνοδεύσει σχεδόν οποιοδήποτε πιάτο ή φαγητό, συμπεριλαμβανομένων των ζυμαρικών, των ρεβιθιών, των σαλατών, της πίτσας και των πατατών. Είναι όμως κάτι που μπορείτε να μοιραστείτε με τον σκύλο σας;

Αν και η φέτα δεν είναι τοξική για τους σκύλους με τον τρόπο που είναι τροφές όπως τα σταφύλια ή η σοκολάτα, εξακολουθεί να είναι κάτι που δεν συνιστούμε να ταΐζετε το κουτάβι σας. Έχει υψηλή περιεκτικότητα σε νάτριο και κορεσμένα λιπαρά, γεγονός που το καθιστά ακατάλληλο για το σκυλίσιο μέλος της οικογένειάς σας. Διαβάστε παρακάτω για να μάθετε περισσότερα.

Τι είναι η φέτα;

Η φέτα είναι ένα λευκό τυρί σε άλμη που χρησιμοποιείται συνήθως στην ελληνική κουζίνα. Η παραδοσιακή φέτα παρασκευάζεται συνήθως από παστεριωμένο πρόβειο γάλα ή από συνδυασμό πρόβειου και κατσικίσιου γάλακτος.

Η φέτα ωριμάζει σε άλμη -ένα μείγμα αλατιού και νερού- και συχνά πωλείται ως τέτοια. Η άλμη εντείνει τη γεύση του τυριού και το διατηρεί μαλακό και φρέσκο.

Γιατί οι σκύλοι δεν μπορούν να φάνε φέτα;

Αν και η φέτα δεν είναι τοξική για τους σκύλους, υπάρχουν αρκετοί λόγοι για τους οποίους δεν πρέπει να τη δίνετε στο σκύλο σας.
1. Υψηλή περιεκτικότητα σε κορεσμένα λιπαρά

Μια μερίδα φέτας περιέχει περίπου 6,1 γραμμάρια λίπους. Ενώ είναι λιγότερο λιπαρή από άλλα είδη τυριών, όπως το τσένταρ και το ελβετικό, η φέτα εξακολουθεί να έχει πάρα πολλά λιπαρά για να τα διαχειριστεί αποτελεσματικά το πεπτικό σύστημα του κουταβιού σας, αν του δώσετε μεγάλη ποσότητα.

Επιπλέον, μια δίαιτα με πολύ υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά μπορεί να προκαλέσει παγκρεατίτιδα.
2. Υψηλή περιεκτικότητα σε νάτριο

Ένα άλλο ζήτημα που αφορά τους σκύλους και την κατανάλωση φέτας είναι το πόσο υψηλό σε νάτριο είναι το τυρί. Είναι αυτή η άλμη που προκαλεί γεύση και επιμηκύνει τη διάρκεια ζωής που πραγματικά αυξάνει την περιεκτικότητα σε νάτριο. Υπάρχουν περίπου 323 χιλιοστόγραμμα νατρίου σε μια μερίδα φέτας .

Σύμφωνα με το MSD Veterinary Manual , δηλητηρίαση από αλάτι μπορεί να συμβεί με τέσσερα γραμμάρια αλατιού ανά κιλό σωματικού βάρους. Έτσι, ένα πολύ μικρό Τσιουάουα βάρους 2 κιλών θα χρειαζόταν 8 γραμμάρια αλατιού για να πάθει αδιαθεσία. Αυτό μεταφράζεται σε περίπου 1,5 κιλό φέτας. Προφανώς αυτή είναι μια ακατάλληλη και μη ρεαλιστική ποσότητα φέτας για να ταΐσετε ένα τόσο μικρό σκυλί για πολλούς λόγους. Ωστόσο, εξακολουθεί να είναι καλό να προσέχετε την πρόσληψη αλατιού από το σκύλο σας για να αποφύγετε τη δηλητηρίαση από αλάτι.

3. Περιεκτικότητα σε λακτόζη

Όπως όλα τα γαλακτοκομικά προϊόντα, έτσι και η φέτα περιέχει λακτόζη. Πολλοί σκύλοι έχουν δυσανεξία στη λακτόζη, δηλαδή δυσκολεύονται να χωνέψουν το γάλα. Αν αυτό ισχύει για το κουτάβι σας, μπορεί να παρατηρήσετε σημάδια όπως:

Χαλαρά κόπρανα
Αέρια
Εμετός
Κοιλιακός πόνος

Υπάρχουν οφέλη για την υγεία από τη φέτα;

Η φέτα δεν είναι μόνο νόστιμη, αλλά έχει και κάποια οφέλη για την υγεία. Παρέχει 5,3 γραμμάρια πρωτεΐνης ανά μερίδα και είναι μια αξιοπρεπής πηγή ασβεστίου και βιταμίνης Α.

Οι σκύλοι χρειάζονται ασβέστιο για να εξασφαλίσουν καλή υγεία και να διευκολύνουν τη σωστή ανάπτυξη και εξέλιξη των οστών, αν και η υπερβολική ποσότητα μπορεί να είναι εξίσου μεγάλο πρόβλημα. Ευτυχώς, όλες οι διατροφικές ανάγκες του σκύλου σας θα καλύπτονται αν τρώει μια καλής ποιότητας κροκέτα. Έτσι, αν αποφασίσετε ότι θέλετε να δώσετε στο κουτάβι σας λίγη φέτα, μπορείτε να προσφέρετε περιστασιακά την ελάχιστη ποσότητα ως ειδική λιχουδιά.

Παρόλο που η φέτα έχει σίγουρα κάποιες σωτήριες ιδιότητες εκτός από τη γεύση της, δεν είναι κάτι που συνιστούμε να ταΐζετε το σκύλο σας. Η υψηλή περιεκτικότητά της σε νάτριο και λιπαρά αντισταθμίζει τα πιθανά οφέλη. Αν αποφασίσετε να προσφέρετε μια γεύση στο σκυλάκι σας, προσφέρετε μια πολύ μικρή θρυμματισμένη φέτα πού και πού. Όπως πάντα, ωστόσο, συνιστούμε να μιλήσετε με τον κτηνίατρό σας πριν εισαγάγετε νέες τροφές στη διατροφή του κουταβιού σας.

pet_keepers_logo
@2023 – Petkeepers.gr