Μπορούν τα σκυλιά να φάνε μαργαρίνη; Εγκεκριμένες από κτηνίατρο πληροφορίες & Συχνές ερωτήσεις

by Μυρσίνη Καραμαούνα
διατροφή σκύλου

Η μαργαρίνη είναι ένα μία βασική τροφή στα ψυγεία πολλών ανθρώπων. Συχνά χρησιμοποιείται στη θέση του βουτύρου λόγω της αντίληψης ότι η μαργαρίνη είναι πιο υγιεινή για τους ανθρώπους από το βούτυρο. Ανεξάρτητα από το πόσο υγιεινή ή μη υγιεινή μπορεί να είναι για τον άνθρωπο, μάλλον θα ανησυχήσετε αν ο σκύλος σας καταφέρει να φάει ένα κομμάτι μαργαρίνης από το πάτωμα πριν προλάβετε να το καθαρίσετε. Αν και τα καλά νέα είναι ότι η μαργαρίνη δεν είναι τοξική τροφή για τους σκύλους, δεν είναι υγιεινή τροφή γι’ αυτούς και δεν πρέπει να την τρώνε. Η υψηλή περιεκτικότητα της μαργαρίνης σε έλαια μπορεί να οδηγήσει σε πεπτικές διαταραχές και σε πιο σοβαρές καταστάσεις όπως η παγκρεατίτιδα, ιδιαίτερα όταν καταναλώνεται σε μεγάλες ποσότητες.

Είναι η μαργαρίνη ασφαλής για τους σκύλους;

Η μαργαρίνη είναι μια μη τοξική τροφή που τεχνικά μπορούν να καταναλώσουν οι σκύλοι. Ωστόσο, λόγω της υψηλής περιεκτικότητας της μαργαρίνης σε λάδι, υπάρχει μεγάλη πιθανότητα στομαχικών διαταραχών αν ο σκύλος σας την φάει. Ένα κομμάτι μαργαρίνης είναι απίθανο να αποτελέσει ιδιαίτερο πρόβλημα για τα περισσότερα σκυλιά, αλλά αν ο σκύλος σας φάει πολύ, τότε θα πρέπει να είστε έτοιμοι για γαστρεντερικά προβλήματα, όπως εμετός και διάρροια.

Η υψηλή περιεκτικότητα της μαργαρίνης σε λιπαρά μπορεί επίσης να προκαλέσει παγκρεατίτιδα όταν καταναλωθεί, η οποία μπορεί να προκαλέσει σοβαρή ασθένεια. Η παγκρεατίτιδα είναι φλεγμονή του παγκρέατος και τα σημάδια συχνά εμφανίζονται γρήγορα και περιλαμβάνουν εμετό, μειωμένη όρεξη και επώδυνη κοιλιά.

Αν ο σκύλος σας φάει μεγάλη ποσότητα μαργαρίνης ή αν ανησυχείτε για τα σημάδια που εμφανίζει, καλό είναι τουλάχιστον να καλέσετε τον κτηνίατρό σας για να τον ενημερώσετε για το τι συνέβη και να λάβετε λεπτομερείς πληροφορίες. Ο κτηνίατρος του σκύλου σας θα γνωρίζει την κατάσταση της υγείας του και το ιστορικό του, οπότε θα είναι σε θέση να εκτιμήσει αν ο σκύλος σας πρέπει να εξεταστεί ή αν μπορείτε να παρακολουθείτε με ασφάλεια τον σκύλο σας στο σπίτι.

Είναι η μαργαρίνη καλή για τους σκύλους;

Αν και ασφαλής σε μικρές ποσότητες, η μαργαρίνη δεν είναι υγιεινή τροφή για τους σκύλους. Σε αντίθεση με το αληθινό βούτυρο, η μαργαρίνη δεν περιέχει κρέμα γάλακτος, αλλά εξακολουθεί να μπορεί να περιέχει κάποια ποσότητα λακτόζης ή ορού γάλακτος, τα οποία μπορούν να προκαλέσουν προβλήματα στο στομάχι των σκύλων. Η μαργαρίνη παρασκευάζεται από ένα μείγμα ελαίων που παρασκευάζονται με τρόπο που μιμείται την υφή και τη γεύση του βουτύρου. Όπως ακριβώς δεν θα δίνατε στο σκύλο σας ένα μπολ με φυτικά έλαια, έτσι δεν πρέπει να τον ταΐζετε μαργαρίνη.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι υπάρχουν ορισμένα έλαια που είναι υγιεινά για τους σκύλους σε κατάλληλες ποσότητες, όπως το ιχθυέλαιο. Τα συστατικά της μαργαρίνης ποικίλλουν ανάλογα με τη συνταγή που χρησιμοποιείται, αλλά κατά κύριο λόγο παρασκευάζονται από ένα μείγμα φυτικών ελαίων. Αυτά περιέχουν ως επί το πλείστον ακόρεστα λιπαρά, αλλά όσο πιο συμπαγής είναι η μαργαρίνη, τόσο περισσότερα κορεσμένα λιπαρά έχει μέσα της. Δεν είναι καλή πηγή ωμέγα λιπαρών οξέων ή οποιωνδήποτε βιταμινών ή μετάλλων, αν και διατίθεται ενισχυμένη μαργαρίνη που συχνά έχει πρόσθετα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα και βιταμίνες Α και Ε. Είναι πολύ υψηλή σε θερμίδες και λίπος, με μόλις 1 κουταλιά της σούπας (14,2 γραμμάρια) να περιέχει περίπου 102 θερμίδες και 11,5 γραμμάρια λίπους.

Με την πάροδο του χρόνου, η περίσσεια θερμίδων μπορεί να οδηγήσει σε παχυσαρκία και συναφείς παθήσεις της υγείας των σκύλων, όπως ο διαβήτης. Είναι εξαιρετικά σημαντικό να περιορίσετε τα υψηλής θερμιδικής αξίας πρόσθετα, όπως η μαργαρίνη, στη διατροφή του σκύλου σας.

Η μαργαρίνη έχει επίσης συχνά πρόσθετο αλάτι, πρόσθετα και συντηρητικά, κανένα από τα οποία δεν είναι καλό για την υγεία του σκύλου σας. Δεδομένου ότι αυτή η τροφή δεν έχει καμία θρεπτική αξία για τη διατροφή του σκύλου σας, είναι καλύτερο να την αποφύγετε εντελώς.

Συμπερασματικά

Η μαργαρίνη δεν είναι υγιεινή τροφή για τους σκύλους, αν και δεν είναι τοξική για αυτούς. Είναι καλύτερο να αποφύγετε τη μαργαρίνη στη διατροφή του σκύλου σας, καθώς ουσιαστικά δεν έχει καμία θρεπτική αξία για τον σκύλο σας και είναι πιθανό να προσθέσει πολλές θερμίδες και πολλά λιπαρά στη διατροφή του. Εάν ο σκύλος σας καταναλώνει μεγάλη ποσότητα μαργαρίνης, τότε θα πρέπει να επικοινωνήσετε με τον κτηνίατρό σας για περαιτέρω οδηγίες.

pet_keepers_logo
@2023 – Petkeepers.gr