Διάρροια σκύλου: Ερμηνεία, Από τι προκαλείται, Πότε είναι φυσιολογικό και πότε όχι, Θεραπεία – Χρήσιμες συμβουλές

διάρροια σκύλου

Κάποια στιγμή στη ζωή του σκύλου σας μπορεί να πάθει διάρροια. Η διάρροια χαρακτηρίζεται από την έκκριση υδαρών ή πολύ μαλακών κοπράνων. Στην πραγματικότητα, είναι ένα από τα πιο συνηθισμένα σημάδια ασθένειας που αναφέρουν οι ιδιοκτήτες σκύλων.
Είναι σημαντικό για τους ιδιοκτήτες να γνωρίζουν γιατί εμφανίζεται η διάρροια και να γνωρίζουν τι να ταΐσουν έναν σκύλο με διάρροια και πώς να τη θεραπεύσουν.
Η διάρροια μπορεί επίσης να συνοδεύεται από εμετό, μετεωρισμό, απώλεια όρεξης και λήθαργο.

σκύλος

Γιατί εμφανίζεται διάρροια στους σκύλους;

Η διάρροια είναι πολύ συχνή στους σκύλους και μπορεί να έχει διάφορες αιτίες. Για παράδειγμα, η διάρροια προκαλείται συχνά από τη μη σωστή διατροφή, από την κατανάλωση σκουπιδιών ή περισσευμάτων. Μπορεί επίσης να σχετίζεται με πιο σοβαρή ασθένεια, όπως μόλυνση ή δηλητηρίαση.
Δεν είναι φυσιολογικό να έχετε διαλείπουσα διάρροια. Εάν η διάρροια επιμένει για περισσότερο από μία ή δύο εβδομάδες, επισκεφθείτε τον κτηνίατρό σας. Θα ληφθεί δείγμα κοπράνων και θα εξεταστεί για εντερικά παράσιτα, το οποίο είναι το πρώτο βήμα προς τη διάγνωση.
Ο κτηνίατρος μπορεί να κάνει εξετάσεις αίματος και ακτινογραφίες για να κάνει διάγνωση και να ζητήσει αναφορά για αλλαγές στη διατροφή, τη φαρμακευτική αγωγή και τα συμπληρώματα διατροφής.

Θεραπεία και πρόληψη

Αρχικά είναι σημαντικό να ξεπεράσετε την όποια απέχθεια και να σκεφτείτε ότι είναι θέμα υγείας. Ως φροντιστής του σκύλου θα πρέπει να μπορείτε να αξιολογείτε τα απορρίμματά του, εάν είναι φυσιολογικά ή όχι. Φυσικά, πρέπει πάντα να φοράτε γάντια ή να χρησιμοποιείτε μια πλαστική σακούλα για να χειρίζεστε τα κόπρανα. Φροντίστε να πλένετε καλά τα χέρια σας μετά το χειρισμό του σκύλου σας ή των κοπράνων του.

Τι να προσέξετε

Εάν ο σκύλος σας έχει διάρροια προσπαθήστε να συλλέξετε ένα μικρό δείγμα. Μπορεί να χρειαστεί να το πάρετε μαζί σας στην επίσκεψη σας στον κτηνίατρο.

Σημειώστε ό,τι διαφορετικό παρατηρείτε στα κόπρανα του σκύλου σας:

• Τι χρώμα έχουν; Είναι μαύρα;
• Υπάρχει αίμα;
• Έρχονται με βλέννα;
• Είναι υδαρές;
• Σχηματίζονται αλλά είναι μαλακά
• Τα κόπρανα περιέχουν άγνωστα μικρά αντικείμενα; Παιχνίδια, υφάσματα ή άλλο μη βρώσιμο υλικό;

Σημειώστε τα αυτά επειδή ο κτηνίατρος θα σας ρωτήσει.

διάρροια σκύλου

Μήπως ο εμετός, ο λήθαργος ή άλλα σημάδια ασθένειας συνοδεύουν την διάρροια;

Εάν δεν μπορείτε να πάρετε αμέσως το δείγμα των κοπράνων στον κτηνίατρο, φυλάξτε το στο ψυγείο σε σφραγισμένη σακούλα ή δοχείο. Ένα ή δύο επεισόδια διάρροια δεν αποτελούν λόγο ανησυχίας. Σε ορισμένες περιπτώσεις η διάρροια αυτοπεριορίζονται, δηλαδή σταματούν μόνες του. Είναι καλό σημάδι εάν ο σκύλος σας συνεχίζει να τρώει και να πίνει. Ποτέ μην δώσετε φάρμακα χωρίς συνταγή και τη συμβουλή του γιατρού. Εάν ανησυχείτε, είναι καλύτερο να πάτε τον σκύλο σας στον κτηνίατρο αμέσως.
Η συνεχής διάρροια μπορεί να οδηγήσει σε αφυδάτωση και απώλεια βάρους. Επίσης θα μπορούσε να είναι ένδειξη μια υποκείμενης ασθένειας. Είναι σημαντικό να μην αγνοείτε τα συμπτώματα όταν ο σκύλος σας είναι άρρωστος. Τα σκυλιά συχνά κρύβουν τα συμπτώματα της ασθένειάς τους. Προσπαθήστε να τον κρατήσετε ενεργό για να δείτε εάν αισθάνονται φυσιολογικά ή υπάρχει κάτι πιο σοβαρό.

Πότε να καλέσετε τον κτηνίατρο

Εάν ισχύει οποιαδήποτε από τις ακόλουθες περιπτώσεις, επικοινωνήστε αμέσως με τον κτηνίατρό σας: Η διάρροια εμφανίζεται για περισσότερο από 24 ώρες.
Ο σκύλος σας παίρνει φάρμακα που μπορεί να προκαλέσουν διάρροια (σταματήστε να χορηγείτε το φάρμακο και καλέστε τον κτηνίατρό σας).

  • Βλέπετε σκουλήκια στα κόπρανα
  • Τα επεισόδια της διάρροιας επαναλαμβάνονται συχνά για αρκετές ώρες.
  • Ο σκύλος βρίσκετε σε λήθαργο ή δεν ανταποκρίνεται
  • Τα ούλα του σκύλου σας είναι ανοιχτό, λευκό, μπλε ή γκρι χρώμα.
  • Η κοιλία του είναι φουσκωμένη και φαίνεται να τον πονά
  • Υποψιάζεστε ότι κατάπιε ξένο σώμα, όπως για παράδειγμα παιχνίδια ή κάποιο ύφασμα
  • Υποψιάζεστε ότι το σκυλί σας κατάπιε κάτι τοξικό
  • Βλέπετε υπερβολικές ποσότητες αίματος στα κόπρανα (η ελαφριά κηλίδα δεν είναι απαραίτητα επείγουσα ανάγκη, αλλά ακόμα και σε αυτή την περίπτωση επικοινωνήστε με τον κτηνίατρο)
  • Τα κόπρανα είναι μαύρα
  • Εάν έχετε απλώς αμφιβολίες για την σοβαρότητα της κατάστασης

Εάν ο σκύλος σας έχει διάρροια μία φορά και γενικά λειτουργεί και συμπεριφέρεται κανονικά, πιθανότατα να μπορείτε να συνεχίσετε την κανονική ρουτίνα σίτισης.
Απλώς συνεχίστε να παρακολουθείτε για διάρροια και άλλα συμπτώματα όπως εμετό, απώλεια όρεξης και σημάδια ασθένειας.
Επιπλέον, οι σκύλοι με διάρροια μπορεί να αφοδεύσουν λίγα ή και καθόλου κόπρανα. Αυτό δεν είναι απαραιτήτως αιτία ανησυχίας εκτός εάν συνεχιστεί για περισσότερο από μια ημέρα.

διάρροια σκύλου

Σίτιση με ήπια διατροφή

Εάν ο σκύλος σας πάσχει πάλι από διάρροια, δοκιμάστε να αλλάξετε προσωρινά την διατροφή του με μια πιο ήπια τροφή για σκύλους.
Για να προετοιμάσετε μια ήπια διατροφή, βράστε μη καρυκευμένο στήθος κοτόπουλου με απλό λευκό ρύζι ή αλεσμένο κρέας με χαμηλά λιπαρά με απλό λευκό ρύζι.
Αφαιρέστε το λίπος και μην προσθέτετε καρυκεύματα και αλάτι στο φαγητό. Δώστε αυτή την ήπια τροφή στον σκύλο σας για μία δύο μέρες. Εάν η διάρροια αρχίσει να βελτιώνεται, ο σκύλος σας έχει καλή όρεξη και δεν υπάρχει εμετός, μπορείτε να αρχίσετε να προσθέτετε σταδιακά την κανονική τροφή του σκύλου σας στο μείγμα ήπιας διατροφής. Καλέστε τον κτηνίατρό σας εάν η διάρροια συνεχίζεται για περισσότερο από 24 ώρες.

Όπως γνωρίζετε, η διάρροια μπορεί να έχει πολλές αιτίες και δεν μπορεί να προληφθεί πλήρως. Τα μέτρα πρόληψης αφορούν τη διατροφή του σκύλου σας. Αποφύγετε τη σίτιση με υπολείμματα από το τραπέζι ή ανθρώπινο φαγητό και βεβαιωθείτε ότι ο σκύλος σας δεν τρώει αντικείμενα ή υλικά του δρόμου.

διάρροια σκύλου

Όλα αυτά μπορούν να προκαλέσουν πεπτικά προβλήματα και γενικά να βλάψουν το γαστρεντερικό σύστημα του σκύλου σας.
Οι σκύλοι σπάνια παθαίνουν διάρροια από την κατάποση οστών, τροφών ή κονσερβοποιημένων τροφίμων.
Εάν υποψιάζεστε ότι το κατοικίδιό σας είναι άρρωστο, επισκεφθείτε αμέσως τον κτηνίατρό σας.

pet_keepers_logo
@2023 – Petkeepers.gr