Διατροφή σκύλου: Μπορούν τα σκυλιά να φάνε σπαράγγια; Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για αυτό το λαχανικό

Κτηνίατροι αναφέρουν τους βασικούς κανόνες που πρέπει να ακολουθήσετε αν πρόκειται να μοιραστείτε αυτό το σνακ λαχανικών με το κουτάβι σας.

Τα σπαράγγια δεν είναι τοξικά για τους σκύλους, οπότε ναι, τα σκυλιά μπορούν να τρώνε σπαράγγια περιστασιακά. Ωστόσο, το ίδιο το φυτό σπαράγγι είναι τοξικό για τους σκύλους, οπότε το κουτάβι σας δεν θα πρέπει να επιτρέπεται σε κήπο όπου φυτρώνουν σπαράγγια. Μιλήσαμε με έναν κτηνίατρο για όλες τις λεπτομέρειες σχετικά με τα σπαράγγια για σκύλους.

Μπορούν τα σκυλιά να τρώνε σπαράγγια με ασφάλεια;

Δεν υπάρχει τίποτα ιδιαίτερα τοξικό για τους σκύλους στα σπαράγγια, σύμφωνα με την Renee Schmid, DVM, DABVT, DABT, κτηνίατρο τοξικολόγο που συνεργάζεται με τη Pet Poison Helpline.

Επίσης, η Schmid δεν έχει ακούσει για περίπτωση, ακόμη και με σκύλο μικρής ράτσας, πνιγμού από σπαράγγια. “Τα σπαράγγια δεν αποτελούν πρόβλημα, ωμά ή μαγειρεμένα. Νομίζω ότι ο πνιγμός θα ήταν απίθανος, παρόλο που τα κοτσάνια είναι μακριά. Ένας σκύλος θα τα μασούσε”.

Κόψτε τα κοτσάνια των σπαραγγιών σε μικρά κομμάτια πριν τα μοιραστείτε με το σκύλο σας και κόψτε τις σκληρές άκρες, ενώ το κάνετε.

Τα σπαράγγια είναι πλούσια σε φυτικές ίνες (οι οποίες είναι καλές για το πεπτικό σύστημα των σκύλων μας), αλλά οι πολλές φυτικές ίνες μπορεί να οδηγήσουν σε πεπτικές διαταραχές. Μαγειρέψτε ελαφρά τα σπαράγγια ή μαγειρέψτε τα στον ατμό πριν τα ταΐσετε το σκύλο σας για να αποφύγετε τυχόν αέρια, διάρροια ή δυσκοιλιότητα. Και παρατηρήστε το σκύλο σας μετά την κατανάλωση σπαραγγιών για να εντοπίσετε τυχόν στομαχικές διαταραχές που μπορεί να παρουσιαστούν. Αυτό και άλλα λαχανικά απλά μπορεί να μην συμφωνούν με μερικούς σκύλους.

Η Schmid προειδοποιεί ότι οι γονείς κατοικίδιων ζώων που αγαπούν τα σπαράγγια θα πρέπει να αποφεύγουν να προσθέτουν έξτρα στα σπαράγγια που σκοπεύουν να μοιραστούν με τους σκύλους τους.

“Αν τα σκυλιά το τρώνε μαγειρεμένο, αποφύγετε καρυκεύματα που περιλαμβάνουν προϊόντα κρεμμυδιού ή σκόρδου”, λέει, τα οποία είναι και τα δύο τοξικά για γάτες και σκύλους. Τα κρεμμύδια και το σκόρδο είναι μέλη της οικογένειας των φυτών Allium, η οποία περιλαμβάνει επίσης το σχοινόπρασο και το πράσο.

Προσθήκες όπως το βούτυρο και το αλάτι πρέπει επίσης να αποφεύγονται – τα σκυλιά δεν χρειάζονται τα περιττά λιπαρά και τις θερμίδες από το βούτυρο ή το επιπλέον νάτριο από το αλάτι. Οι πολλές υπερβολικές θερμίδες με την πάροδο του χρόνου μπορεί να οδηγήσουν σε παχυσαρκία.

Τι γίνεται με τα φυτά σπαραγγιού;

Ενώ οι ίδιοι οι μίσχοι των σπαραγγιών δεν είναι τοξικοί για τους σκύλους, τα μέρη του φυτού σπαράγγι μπορεί να είναι τοξικά, σύμφωνα με τις πηγές της Pet Poison Helpline. Κρατήστε τις φτέρες των σπαραγγιών μακριά από τον περίεργο σκύλο σας, που θα φάει τα πάντα στον κήπο σας.

Άλλα λαχανικά που μπορούν να φάνε οι σκύλοι

Είστε ενθουσιασμένοι με την ιδέα της εισαγωγής φρέσκων, υγιεινών λαχανικών στην καθημερινή διατροφή του σκύλου σας;

Κατ’ αρχάς, να θυμάστε ότι οι τροφές για σκύλους που παράγονται στο εμπόριο ή μια σπιτική δίαιτα που παρασκευάζεται υπό κτηνιατρική καθοδήγηση είναι διατροφικά ισορροπημένες, ώστε να διασφαλίζεται ότι οι σκύλοι λαμβάνουν όλα τα θρεπτικά συστατικά και τα μικροθρεπτικά συστατικά που χρειάζονται για να είναι υγιείς. Τα σπαράγγια είναι ασφαλή, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι η μεγάλη ποσότητα τους είναι απαραίτητα υγιεινή.

Δεύτερον, οι ειδικοί συνιστούν το 10% ή λιγότερο των ημερήσιων θερμίδων του σκύλου σας να προέρχεται από ελλιπείς πηγές διατροφής ή σνακ. Πάντα να συμβουλεύεστε τον κτηνίατρό σας εάν έχετε ερωτήσεις σχετικά με την αλλαγή της διατροφής του σκύλου σας ή των επιλογών λιχουδιών και πάντα να δοκιμάζετε πρώτα λίγο από μια νέα τροφή για να δείτε αν συμφωνεί με το ιδιαίτερο πεπτικό σύστημα του σκύλου σας.

Ακολουθούν μερικά άλλα λαχανικά που μπορεί να απολαύσει ο σκύλος σας:

  • Μπρόκολο
  • Καρότα
  • Αγγούρια
  • Πράσινα φασόλια
  • Κολοκύθα

Θυμηθείτε, αν πρόκειται να μοιραστείτε φρούτα ή λαχανικά με το κουτάβι σας, προσφέρετε τα σε μικρότερα κομμάτια για να αποφύγετε τον κίνδυνο πνιγμού και να απαλλαγείτε από οτιδήποτε μπορεί να είναι δύσπεπτο (όπως κοτσάνια, φλούδες, σπόρους κ.λπ.).

pet_keepers_logo
@2023 – Petkeepers.gr