Έχουν και αυτά ψυχή: 6 μεγάλοι κίνδυνοι για τα σκυλιά τον χειμώνα

by Έφη Αθανασίου

Οι θερμοκρασίες πέφτουν, πλησιάζουμε στην καρδιά του χειμώνα και όπως κρυώνουμε και εμείς και αναζητούμε μεθόδους θέρμανσης, έτσι κρυώνουν και οι τετράποδες ψυχούλες μας. Τι κίνδυνοι υπάρχουν για τα σκυλιά τον χειμώνα, από τι κινδυνεύουν, πώς μπορείτε να τα προστατεύσετε με απλές κινήσεις.

Οι 6 κίνδυνοι για τα σκυλιά τον χειμώνα

1. Χαμηλές θερμοκρασίες

Όλα τα σκυλιά είναι ευαίσθητα σε υποθερμία και κρυοπαγήματα εάν οι θερμοκρασίες πέσουν κάτω από τους -6 βαθμούς κελσίου. Νεαρά, ενήλικα και κοντότριχα σκυλιά μπορεί να αντιμετωπίσουν πρόβλημα με τις χαμηλές θερμοκρασίες ξεκινώντας από τους 0 βαθμούς κελσίου. Εάν το σκυλί σας τρέμει ή δείχνει άλλα σημάδια ότι έχει κρύο μην το αφήνετε έξω.

2. Κρυοπάγημα

Το κρυοπάγημα μπορεί να συμβεί όταν ο σκύλος σας είναι έξω για παρατεταμένες χρονικές περιόδους σε θερμοκρασίες κατάψυξης. Στους σκύλους τα κρυοπαγήματα παρατηρούνται συνήθως στα πόδια, στα αυτιά και στην ουρά. Ενδείξεις από κρυοπάγημα περιλαμβάνουν πόνο, αποχρωματισμό του δέρματος και πρήξιμο. Αν υποψιάζεστε ότι ο σκύλος σας έχει κρυοπαγήματα τυλίξτε τον σε ζεστές (όχι πολύ ζεστές) κουβέρτες και πηγαίνετε αμέσως σε κτηνίατρο. Μην κάνετε μασάζ στην περιοχή.

3. Υποθερμία

Η υποθερμία εμφανίζεται όταν η θερμοκρασία του σώματος ενός σκύλου μειωθεί πολύ. Σημάδια υποθερμίας περιλαμβάνουν ρίγος, αδυναμία, μη ανταπόκριση και αργή, ρηχή αναπνοή. Αν υποψιάζεστε υποθερμία τυλίξτε αργά το σκυλί σας σε ζεστές (όχι πολύ ζεστές) κουβέρτες και σπεύστε σε έναν κτηνίατρο.

A woman is hugging her dog on a night street. City lights in the background

4. Παγωμένα νερά , επιδερμίδα

Ποτέ μην αφήνετε το σκυλί σας να τρέχει ή να παίζει κοντά σε παγωμένες λίμνες ή ποτάμια. Δεν ξέρετε αν ο πάγος θα υποστηρίξει το βάρος του, οπότε μην το ρισκάρετε! Κρατήστε τα σκυλιά σε έλεγχο με το λουρί τους όταν βρίσκεστε σε σχετικές περιοχές με παγωμένα νερά.

5. Τοξικότητα ουσιών τήξης χιονιού / πάγου

Οι χημικές ουσίες που χρησιμοποιούνται για το λιώσιμο του χιονιού και του πάγου στις διαβάσεις, σε πεζοδρόμια και σε δρόμους μπορεί να είναι επικίνδυνες εάν το σκυλί σας καταπιεί ή ακόμα και αν απλά περπατήσει πάνω τους. Ορισμένα σημεία τοξικότητας λόγω κατάποσης τέτοιων ουσιών περιλαμβάνουν έμετο, διάρροια, αδυναμία, σύγχυση, κλιμάκωση και επιληπτικές κρίσεις. Εξωτερικά, αφού λιώσει ο πάγος ή το χιόνι, μπορεί να προκληθούν ερεθισμοί, καψίματα και κοψίματα. Για να προστατέψετε το σκυλί σας αποφύγετε μέρη που πιστεύετε ότι έχουν χρησιμοποιηθεί τέτοιες ουσίες, χρησιμοποιήστε προστατευτικά για τις πατούσες του, πλύνετε τα πόδια του μετά από βόλτες και μην αφήσετε το σκυλί σας να τρώει ή να γλύφει χιόνι – πάγο ούτε λιωμένο.

6. Αντιψυκτικό

Λίγες γλυψιές σε αντιψυκτικά μπορεί να είναι θανατηφόρες για ένα μικρό σκυλί. Ορισμένα σημεία δηλητηρίασης από αντιψυκτικά περιλαμβάνουν «μεθυσμένη» συμπεριφορά του σκύλου, εμετό, διάρροια, αδυναμία, επιληπτικές κρίσεις και λιποθυμία. Αν χρησιμοποιείτε αντιψυκτικά προϊόντα μέσα ή γύρω από το σπίτι σας, βεβαιωθείτε ότι το σκυλί σας δεν μπορεί να έχει πρόσβαση σε αυτά.

pet_keepers_logo
@2023 – Petkeepers.gr