Είναι η μαλτοδεξτρίνη ασφαλής για τους σκύλους; Εγκεκριμένες από κτηνίατρο πληροφορίες & Συχνές ερωτήσεις

Υγεία - Διατροφή κατοικιδίων

Οι περισσότεροι ιδιοκτήτες σκύλων θα συμφωνούσαν ότι η σωστή διατροφή είναι το κλειδί για να διατηρούν τα κατοικίδιά τους υγιή και ευτυχισμένα. Γνωρίζετε όμως τι περιέχει η τροφή του σκύλου σας; Η μαλτοδεξτρίνη είναι μια μερικώς υδρολυμένη ένωση σακχάρου και πρόσθετο τροφίμων που συναντάται μερικές φορές σε τροφές και συμπληρώματα για κατοικίδια ζώα. Η Ένωση Αμερικανών Υπαλλήλων Ελέγχου Τροφίμων (AAFCO) ενέκρινε τη μαλτοδεξτρίνη για χρήση σε τροφές για κατοικίδια ζώα το 2017 και η μαλτοδεξτρίνη χαρακτηρίζεται ως πρόσθετο τροφίμων “GRAS” (γενικά αναγνωρισμένο ως ασφαλές) από τον FDA, αλλά είναι ασφαλής για το σκύλο σας;

Η μαλτοδεξτρίνη γενικά δεν θεωρείται συστατικό που προάγει την υγεία και μπορεί να κρύβεται σε μέρη που δεν το περιμένετε. Διαβάστε παρακάτω για να μάθετε περισσότερα σχετικά με αυτή την ένωση σακχάρου και πώς μπορεί να επηρεάσει το κουτάβι σας.

Τι είναι η μαλτοδεξτρίνη;

Η μαλτοδεξτρίνη είναι ένας εξαιρετικά επεξεργασμένος υδατάνθρακας από καλαμπόκι, ρύζι, άμυλο πατάτας ή σιτάρι. Οι κατασκευαστές ανθρώπινων τροφίμων την προσθέτουν στα τρόφιμα για να βελτιώσουν τη γεύση και να παρατείνουν τη διάρκεια ζωής τους για πάνω από 30 χρόνια. Μπορείτε να τη βρείτε σε επεξεργασμένα τρόφιμα όπως σάλτσες σαλάτας, σάλτσες, κατεψυγμένα γαλακτοκομικά προϊόντα και συμπληρώματα υγείας. Οι κατασκευαστές τροφών για κατοικίδια ζώα χρησιμοποιούν τη μαλτοδεξτρίνη για τους ίδιους λόγους – για να προσθέσουν γεύση και συντήρηση. Μπορεί επίσης να βοηθήσει στο δέσιμο και να βοηθήσει στον έλεγχο του μαυρίσματος και της τραγανότητας σε πράγματα όπως οι ψημένες λιχουδιές.

Η μαλτοδεξτρίνη μπορεί να εμφανίζεται σε καταλόγους συστατικών όπως στερεά σιρόπι καλαμποκιού, πολυμερή γλυκόζης, δεξτρίνες κ.λπ.

Πώς χορηγείται η μαλτοδεξτρίνη;

Η AAFCO ενέκρινε τη μαλτοδεξτρίνη για χρήση σε τροφές για ζώα συντροφιάς το 2017. Μπορεί να βρεθεί σε τροφές για κατοικίδια ζώα, λιχουδιές και συμπληρώματα διατροφής. Δεν υπάρχει για να προσθέσει γλυκύτητα αλλά για δομικούς λόγους, για να παρέχει υποστήριξη και προστασία από την υγρασία. Θα τη βλέπετε συχνά στον κατάλογο των συστατικών για προϊόντα όπως ημι-υγρές λιχουδιές, κονσερβοποιημένες τροφές και συμπληρώματα διατροφής. Χρησιμοποιείται συνήθως στην παραγωγή προβιοτικών ως βάση φορέα και σταθεροποιητή. Το κακό είναι ότι οι φορείς συχνά δεν περιλαμβάνονται στις ετικέτες των συμπληρωμάτων, οπότε μπορεί εν αγνοία σας να εκθέσετε το κουτάβι σας στη μαλτοδεξτρίνη.

Πιθανές παρενέργειες της μαλτοδεξτρίνης

Υπάρχουν τρεις κύριες ανησυχίες σχετικά με τη μαλτοδεξτρίνη και τους σκύλους.
1. Η υπερβολική κατανάλωση μπορεί να οδηγήσει σε υποσιτισμό.

Η μαλτοδεξτρίνη μπορεί να προσφέρει μια ενεργειακή ώθηση, αλλά δεν παρέχει τα μακροπρόθεσμα ενεργειακά οφέλη των πραγματικών σύνθετων υδατανθράκων. Όπως η ζάχαρη, καίγεται γρήγορα και συχνά οδηγεί σε κατάρρευση. Οι τροφές που είναι φορτωμένες με μαλτοδεξτρίνη μπορεί στη συνέχεια να στερήσουν από το κουτάβι σας άλλα ζωτικά θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται. Επιπλέον, τα σάκχαρα μπορούν να προκαλέσουν αύξηση του σωματικού βάρους και μπορεί να οδηγήσουν σε παχυσαρκία και τις συναφείς παθήσεις της, σε διάφορα είδη.
2. Μελέτες σε ανθρώπους δείχνουν ότι η μαλτοδεξτρίνη μπορεί να αλλάξει τα βακτήρια του εντέρου

Αν και η μελέτη αυτή δεν αναπαράχθηκε σε σκύλους, δείχνει ότι η μαλτοδεξτρίνη επηρεάζει την υγεία του εντέρου. Δεδομένου ότι ο γαστρεντερικός σωλήνας του σκύλου σας παίζει ρόλο έως και στο 80% του ανοσοποιητικού του συστήματος, είναι λογικό ότι η υπερβολική έκθεση στη μαλτοδεξτρίνη μπορεί να επηρεάσει την υγεία του εντέρου του και να οδηγήσει σε ασθένειες και αρρώστιες.
3. Η μαλτοδεξτρίνη παρασκευάζεται συνήθως από γενετικά τροποποιημένο (ΓΤΟ) καλαμπόκι

Ενώ ο FDA καταγράφει το ΓΤΟ καλαμπόκι ως ασφαλές, η συμπερίληψη γενετικά τροποποιημένων καλλιεργειών σε τροφές για κατοικίδια ζώα είναι εξαιρετικά αμφιλεγόμενη. Πολλές ανεξάρτητες μελέτες για την ασφάλεια της διατροφής των ζώων δείχνουν δυσμενείς επιπτώσεις από τις γενετικά τροποποιημένες τροφές. Οι επιπτώσεις αυτές περιλαμβάνουν φλεγμονή, μη φυσιολογική ανάπτυξη κυττάρων, κυτταρικές αλλαγές στα όργανα και υψηλή θνησιμότητα.

Συμπέρασμα

Ενώ η μαλτοδεξτρίνη είναι τεχνικά ασφαλής για τους σκύλους, δεν αποτελεί θρεπτικό πρόσθετο στη διατροφή τους. Μπορεί να ενισχύσει την ενέργεια των σκύλων σε ανταγωνιστικά αθλήματα, αλλά οι κενές θερμίδες της παρέχουν μηδενική θρεπτική αξία. Δυστυχώς, η μαλτοδεξτρίνη είναι δύσκολο να αποφευχθεί στις τροφές και τα συμπληρώματα διατροφής για σκύλους, αλλά συνιστάται γενικά η μείωση της έκθεσης του κουταβιού σας όπου είναι δυνατόν.

Όλες οι Ειδήσεις

Ακολουθήστε μας στο Google News

Ροή Ειδήσεων

To top